nieuwsitem

Bezoek eigen woning Van De Velde en Braem met Monument Care

november 2016

Bezoek eigen woning Van De Velde en Braem met Monument Care

Begrijpen hoe een architect denkt en werkt is een moeilijke opgave... tenzij je zijn eigen woning kan bezoeken! Dit was exact de filosofie die werd losgelaten op de masterstudenten Architectonische Ingenieurswetenschappen in het keuzevak ‘Theoretical Reflections on Monument Care’.

Dit academiejaar focussen de studenten op de architectenwoningen binnen de Plantsoenwijk in Brussel. Om dit type woning, waarin de architect nagenoeg ongelimiteerd zijn creatieve ambities kan uitwerken, beter te begrijpen, brachten de studenten op 27 oktober een bezoek aan de vierde eigen woning van Henry Van De Velde: La Nouvelle Maison in Tervuren (rondleiding door Ann Verdonck, VUB ARCH). Deze woning is getuige van het feit dat Van De Velde zijn architecturale stijl volledig omgooide over de jaren heen: van de Arts & Crafts invloed in zijn eerste woning ‘Bloemenwerf’, tot de statige Nieuwe Zakelijkheid die we konden aanvoelen in zijn vierde woning welke hij als een ware Modernist heeft vorm gegeven. Op 3 november stond ook een bezoek aan de persoonlijke woning en architectuurstudio van Renaat Braem (rondleiding door Walter De Ley, Antwerpen Averechts) te Deurne op het programma. Braem vatte zijn eigen woning dan weer op als een totaalkunstwerk. Beide bezoeken vormen daarom de inspirerende basis voor de studenten om zelf op onderzoek uit te gaan binnen de Plantsoenwijk.

stay in contact with ARCH