nieuwsitem

Twee onderzoekers ontvangen doctoraatsbeurs

december 2016

Twee onderzoekers ontvangen doctoraatsbeurs

Elise Elsacker en Camille Vandervaeren behaalden bij het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen (FWO) een doctoraatsbeurs Strategisch Basisonderzoek. Dankzij deze beurs kunnen zij aan onze vakgroep onafhankelijk onderzoek doen naar materialen op basis van levende organismen en naar de boordeling van veranderingsgericht bouwen.

Elise Elsacker, Master of Science in Architecture (KULeuven Sint-Lucas Brussel, 2012) zal onder het promotorschap van prof. Lars De Laet (VUB, Vakgroep Architectonische Ingenieurswetenschappen) en prof. Eveline Peeters (VUB, Vakgroep Bio-ingenieurswetenschappen) onderzoek doen naar materialen geproduceerd op basis van levende organismen. Deze materialen zijn composieten van natuurlijke vezels, bijvoorbeeld plantenresten, en fungal mycelium, de wortels van paddenstoelen. Samen vormen zij een complex, driedimensionaal netwerk dat licht maar stevig en composteerbaar is. Tijdens haar onderzoek zal Elise de heterogeniteit van deze composieten bestuderen en tijdens het productieproces ingrijpen om variaties in vorm, sterkte en stijfheid te realiseren. Met behulp van robotgestuurde 3D-printtechnieken zal Elise zo erg materiaalefficiënte architecturale elementen kunnen produceren.

Camille Vandervaeren, Master of Science in Architectural Engineering (ULB-VUB Bruface, 2016) zal onder het promotorschap van prof. Niels De Temmerman (VUB, Vakgroep Architectonische Ingenieurswetenschappen) een geïntegreerde en praktische beoordelingsmethode ontwikkelen voor veranderingsgericht bouwen. De methode zal toelaten om de capaciteit van een gebouw om zich aan te passen aan veranderende noden te beoordelen. Zo’n beoordeling zal ontwerpers ondersteunen bij de transitie naar een aanpasbare gebouwde omgeving en kan zo, dankzij het hergebruik van bouwmaterialen, de milieu-impact van de sector verlagen. Om de objectiviteit van de methode en haar compatibiliteit met het ontwerpproces te garanderen zal Camille de methode uitwerken en testen binnen Building Information Modelling (BIM) software.

Ben jij ook een veelbelovend masterstudent en geïnteresseerd in een doctoraat binnen de expertise van ARCH, neem dan zeker contact op met een van de onderzoeksverantwoordelijken.

stay in contact with ARCH

linkedin