home

ARCH-nieuws
Stem en bezorg ARCH-onderzoekster Elise Elsacker de WATS-award

december 2017

Stem en bezorg ARCH-onderzoekster Elise Elsacker de WATS-award

Wetenschappelijke en technologische innovaties kunnen leiden naar een duurzame wereld. Spijtig genoeg kiezen slechts 25% van de vrouwen voor een opleiding en baan in deze sector. De meest voorkomende reden is dat jonge meisjes zich maar moeilijk met wetenschap kunnen identificeren. Noem eens 10 bekende vrouwelijke wetenschappers?

Nochtans bestaan zij en zet het Brusselse onderzoeksagent- schap Innoviris hen in de kijker. Zo is ARCH-onderzoekster Elise Elsacker geselecteerd voor de WATS-award, de Woman Award in Technology and Science. Deze prijs is een initiatief om meisjes voor wetenschap en technologie warm te maken.

Wil jij ook de balans herstellen? Steun Elise dan met je stem via http://www.wats.brussels/nl/elise-elsacker/.

24 november: lezing door dr. Bill Addis over ontwerpmethodes in de ingenieurswetenschappen 1750-1900

november 2017

24 november: lezing door dr. Bill Addis over ontwerpmethodes in de ingenieurswetenschappen 1750-1900

Op 24 november 2017 om 10u30 geeft Bill Addis een publieke lezing over 'The development of engineering design methods from 1750 to 1900'. De lezing wordt gegeven in het Engels en gaat door aan de ULB, campus Solbosch, gebouw C, lokaal C3.122. De lezing maakt ook deel uit van de cursus 'Analyse des Structures I', onderwezen door Prof. Bernard Espion aan studenten BA3 in Architectural Engineering en Civil Engineering.

Bill Addis is momenteel verbonden aan het ae-lab dankzij een BCUS-Visiting Research Fellowship.

Alumni-avond van de Architectuur en Bouwkunde 2017

november 2017

Alumni-avond van de Architectuur en Bouwkunde 2017

Op donderdag 16 november 2017, vanaf 19h00, zal de volgende editie van de “Alumni-avond van de Architectuur en Bouwkunde” doorgaan in de lokalen van de vakgroepen ARCH en MeMC. Met dit initiatief willen we de contacten tussen onze opleiding en de alumni, en tussen de alumni onderling versterken in een informele sfeer.

Klik hier voor meer informatie en het programma.

ReciPlyDome op tentoonstelling over circulaire economie in Kopenhagen

oktober 2017

ReciPlyDome op tentoonstelling over circulaire economie in Kopenhagen

Samen met dertien andere innovatieve ideeën, werd de ReciPlyDome geselecteerd voor de tentoonstelling ‘Circular economy in architecture and design’ aan de Royal Danish Academy of Fine Arts in Kopenhagen. De tentoonstelling loopt van 7 september tot 3 december en toont een brede waaier aan projecten en hun visie op het ontwikkelen van een circulaire economie. De ReciPlyDome, die ontwikkeld werd tijdens het doctoraatsonderzoek van Stijn Brancart onder begeleiding van Niels De Temmerman, Lars De Laet en Olga Popovic Larsen (KADK), is een snel opzetbare bouwkit. Dankzij haar reversibele montage en
herconfigureerbaarheid bezit de constructie een groot potentieel voor hergebruik, een
onmisbaar element binnen het circulaire denken. Meer informatie over het project vind je
op de project pagina, meer informatie over de tentoonstelling op de event pagina.

ReciPlyDome op het Roskilde festival

oktober 2017

ReciPlyDome op het Roskilde festival

Na een succesvol verblijf op de Royal Danish Academy of Fine Arts, verhuisde de ReciPlyDome naar Roskilde voor het rock festival dat daar jaarlijks wordt georganiseerd. Samen met enkele studenten van de Danish Technical University (DTU), ontwikkelden Stijn BrancartNiels De TemmermanLars De Laet and Olga Popovic Larsen (KADK) een bekleding voor de constructie. Deels overdekt, deed ze dienst als een zit- en ontspanningsruimte voor de vele festivalgangers. Tussen de vele constructies op het grote festivalterrein, sprong de ReciPlyDome zeker in het oog, dankzij de aantrekkelijke geometrie en het eenvoudige systeem. Meer informatie over het project vind je op de project pagina, meer informatie over het festival op de event page.

Conservatie en Restauratie van het architecturaal, stedelijk en landschappelijk erfgoed

september 2017

Conservatie en Restauratie van het architecturaal, stedelijk en landschappelijk erfgoed

In het academiejaar 2017-18 gaat de opleiding ‘Conservatie en restauratie van het architecturaal, stedelijk en landschappelijk erfgoed’ van start. Deze tweetalige opleiding, die een samenwerking is tussen VUB en ULB, richt zich naar professionals actief in de conservatie- en restauratiesector (architecten en ingenieur-architecten, historici en kunsthistorici, archeologen, etc.). Het programma beoogt een beheersing van de domeinen van de architecturale, stedelijke en landschappelijke erfgoedzorg. De opleiding is praktijkgericht en bestrijkt het volledige proces van een restauratieproject, van het voorbereidende onderzoek tot de werf. Het onderwijs wordt verzorgd door erkende specialisten die uit verschillende faculteiten van de ULB en de VUB komen, maar ook uit de overheidsadministratie of in het vak staan. Professor Inge Bertels, Ann Verdonck, Ine Wouters en Charlotte Nys delen hun expertise via deze opleiding. Inschrijvingsgeld en -voorwaarden kan je terugvinden in deze brochure.

Kick-off days for architects

juli 2017

Kick-off days for architects

Je hebt al een stageplaats of je bent nog op zoek? Kom je gratis informeren tijdens de Kick Off Days van Netwerk Architecten Vlaanderen - NAV (in Gent, Mechelen of Hasselt). Tijdens een vlot en luchtig panelgesprek brengen meer dan 10 specialisten je op de hoogte van je rechten, plichten en mogelijkheden als stagiair-architect. Achteraf kun je bijpraten op de drink en ga je naar huis met een leuke goodiebag. De avond is volledig gratis, maar je dient wel online in te schrijven.

Vacature voltijds assistent

juni 2017

Vacature voltijds assistent

De vakgoep Architectonische Ingenieurswetenschappen werft een voltijdse assistent aan die geïnteresseerd is om een doctoraatsonderzoek te starten in één van de drie onderzoekspijlers van het æ-lab. Geïnteresseerden dienen hun dossier in te sturen voor 9 juli 2017.

Meer info:

Jaarboek 2016-2017

juni 2017

Jaarboek 2016-2017

De vakgroep Architectonische Ingenieurswetenschappen brengt opnieuw verslag uit van het afgelopen academiejaar in haar jaarboek. In deze 14e editie nemen we je mee langs de vele activiteiten die onze unieke sfeer creëren: de alumni-avond, ontwerpateliers, onderzoeksprojecten, architectuurreis en natuurlijk de architectuurweek.

Misschien was je er zelf bij en blik je graag terug of ben je nieuwsgierig naar de typische ARCH-sfeer. Kom dan een exemplaar halen bij ons op vakgroep ARCH of download het jaarboek hieronder.

Summer Workshop âCircular Retrofit Labâ van 4 tot 6 juli over omkeerbare bouwoplossingen

juni 2017

Summer Workshop ‘Circular Retrofit Lab’ van 4 tot 6 juli over omkeerbare bouwoplossingen

Deze zomer organiseren Anne Paduart en Stijn Elsen een drie-daagse Summer Workshop in kader van het ‘Circular Retrofit Lab’, het Belgische pilootproject van het H2020 project 'Buildings As Material Banks'. Van 4 juli - 6 juli zullen een team geïnteresseerde studenten kennismaken met het ontwerp en de reële montage van omkeerbare duurzame bouwoplossingen.

Lees meer.
Bezoek aan de kathedraal van Antwerpen en de Zurenborgwijk

mei 2017

Bezoek aan de kathedraal van Antwerpen en de Zurenborgwijk

Vorige week trokken de studenten 1ste bachelor en 3de bachelor naar Antwerpen voor uitstappen in het kader van de vakken ‘Architectectuur- en techniekgeschiedenis 19de-20ste eeuw’ en ‘Architectural and Construction History’. Deze bezoeken vormen een aanvulling bij de hoorcolleges en geven de studenten concreet inzicht in architectuurgeschiedenis en construction history. De studenten 1ste bachelor kregen een rondleiding in de Zurenborgwijk en bezochten twee woningen in de Cogels-Osylei. De studenten 3de bachelor bezochten de kathedraal van Antwerpen, waar ze een rondleiding kregen van restauratiearchitect Rutger Steenmeijer en onder meer de houten dakconstructie konden bewonderen.

Een kleine fotoreportage vindt u hier.

Lezing door prof. Lancelot Coar

mei 2017

Lezing door prof. Lancelot Coar

Vrijdag 19 mei geeft prof. Lancelot Coar een lezing met als onderwerp "The future is flexible: searching for construction logic in a pliable world." Hij is verbonden aan de University of Manitoba (Canada) en zijn onderzoek focust op het verkennen van technieken die nodig zijn in de form-finding aan de hand van materiaal gedrag. Alle collega’s en studenten met interesse zijn welkom op dit event.

  • Datum: 19th of May, 13:30
  • Locatie: Seminar room ARCH - gebouw K

Lees meer.

Terugblik op de architectuurweek

mei 2017

Terugblik op de architectuurweek

Dat tradities de moeite zijn om voort te zetten, werd dit academiejaar door de vakgroep Architectonische Ingenieurswetenschappen en de studentenvereniging bru:tecture nog maar eens bewezen. Hoewel tradities ingebouwde gewoontes met zich meebrengen, werd de architectuurweek dit jaar in een heel nieuw jasje gestoken met tijdelijkheid als thema.

Een uitgebreid verslag over de architectuurweek van 2016-2017 vindt u hier.

Een fotoreportage over de memorabele bru:tecture feestjes vindt u hier.

Er is meer dan Horta in de hoofdstad!

april 2017

Er is meer dan Horta in de hoofdstad!

Het onderzoek van Linsy Raaffels naar architectenwoningen in Brussel werd dankzij haar deelname met haar thesis aan de Vlaamse Scriptieprijs 2016 opgepikt door Knack Weekend. Haar onderzoek wordt in de editie van 19 april gekaderd en enkele minder bekende architectenwoningen, die zeker een ommetje waard zijn, krijgen hier een plaatsje in de spotlight.

Loop snel naar de krantenwinkel of lees het artikel online !

ARCH en bru:tecture op VUB Today

april 2017

ARCH en bru:tecture op VUB Today

De air dome, gebouwd door onze studenten ingenieur-architect, werd opgepikt door VUB Today. Op de nieuwssite verscheen een verslag over onze architectuurweek en de air dome met fragmenten uit interviews met bru:tecture-leden.

Lees hier het volledige artikel.

ReciPlyDome: een tijdelijke, lichtgewicht constructie in Kopenhagen

april 2017

ReciPlyDome: een tijdelijke, lichtgewicht constructie in Kopenhagen

In het kader van de succesvolle samenwerking met Prof. Olga Popovic Larsen aan de Royal Danish Academy of Fine Arts (KADK), bouwden Stijn Brancart, Niels De Temmerman (Velux visiting professor aan KADK) en Lars De Laet de ReciPlyDome, een tijdelijke lichtgewicht constructie uit identieke multiplex componenten. Het project kadert binnen het onderzoek naar het gebruik van elastische vervormingen voor het ontwikkelen van snel opzetbare, herconfigureerbare en demonteerbare constructies. Een geslaagd experiment, want de opbouw gebeurde in slechts een halve dag. Nog tot half mei te bewonderen op de KADK in Kopenhagen, binnenkort ook in Brussel?

Lees meer

Volg Professor Lars De Laet via @VUBrussel #deweekvan #theweekof

maart 2017

Volg Professor Lars De Laet via @VUBrussel #deweekvan #theweekof

Tweemaal ARCH op het vubrussel instagram account. Nadat bru:tecture hun architectuurweek mocht toelichten via #deweekvan is het de beurt aan Lars De Laet, professor aan onze vakgroep. Ben je benieuwd hoe de week van een ARCH professor er uit ziet? Deze week neemt Lars de VUB-Instagram account over. Volg Lars via @VUBrussel! #deweekvan #theweekof

Architectuurweek 2017 aangekondigd

maart 2017

Architectuurweek 2017 aangekondigd

Niets is ondenkbaar. Zeker niet tijdens de Architectuurweek. Elk jaar opnieuw tasten onze studenten tijdens deze week de grenzen van de geïntegreerde ontwerp- en ingenieursdiscipline af. En dat is dit jaar niet anders.

Op initiatief van studentenvereniging bru:tecture werken we van 20 tot 24 maart rond, in en op een air dome. Hoe zal deze fragile structuur, dit veranderlijk volume, ons gedrag en onze kijk op architectuur veranderen?

Het antwoord krijgt u eind maart. De teaser nu al.

 

Lezing door prof. Philippe Block

maart 2017

Lezing door prof. Philippe Block

In het kader van voortdurende samenwerking in het onderzoeksveld en wegens jaarlijkse traditie, gaf professor Philippe Block (ETH-Zürich) op 24 maart een lezing tijdens het vak "Spatial Structures: design and analysis". Tijdens de lezing toonde prof. Block hoe je in het kielzog van de Master Builders structureel efficiente en expressieve schaalconstructies kan maken als alternatief voor de toekomst.

Succesvolle mockup van de air dome

maart 2017

Succesvolle mockup van de air dome

De studentenvereniging bru:tecture heeft met succes de air dome opgeblazen en er de laatste hand aan gelegd op de esplanade van gebouw K. Het vele werk dat in het maken van de air dome geslopen is heeft duidelijk geloond en de architectuurweek wordt alvast veelbelovend. 

Meer beelden van de mockup vind je hier.

Bouwplaatsbezoek nieuwe studentenwoningen campus VUB

maart 2017

Bouwplaatsbezoek nieuwe studentenwoningen campus VUB

Hoorcollege’s horen erbij in een opleiding ingenieurswetenschappen: architectuur. Maar de link met de praktijk is even belangrijk. Daarom worden de studenten nauw betrokken bij de bouw van de studentenwoningen en de nieuwe kultuurtoren op de campus. Ingenieur Nancy Musschebroeck leidt de studenten eerste Bachelor rond op een zonnige maart-dag.

Rendez-vous VAA i.s.m. het VAi en deSingel

maart 2017

Rendez-vous VAA i.s.m. het VAi en deSingel

Rendez-vous VAA* is een nieuw en jaarlijks event georganiseerd door de drie opleidingen “Architectuur” en de drie opleidingen “Ingenieurswetenschappen: architectuur” in Vlaanderen. Op donderdag 9 maart om 19u30 in deSingel in Antwerpen wordt een avond door en voor alle architectuurstudenten (architectuur en ingenieur-architect) van Vlaanderen over het ontwerpen in masterstudio’s georganiseerd.

Onze ontwerptitularissen Haike Apelt en Hera Van Sande zullen als gastlezers onze opleiding vertegenwoordigen.

Lees meer.
Kies je studie slim, schrijf je in voor onze infodag

maart 2017

Kies je studie slim, schrijf je in voor onze infodag

Je kunt tientallen brochures lezen. Honderden webpagina’s doorklikken. Maar op welke universiteit je het best je studies aanvangt, ontdek je alleen door er zelf heen te gaan. Want persoonlijke gesprekken met proffen en studenten geven je een beter beeld van de VUB en de opleiding Ingenieursweten- schappen: architectuur (aka. burgerlijk ir. arch.).

Schrijf je daarom nu al in voor onze infodagen
zaterdag 25 maart of zondag 23 april.

Architectenwoningen: evolutie doorheen de tijd

februari 2017

Architectenwoningen: evolutie doorheen de tijd

Het onderzoek van Linsy Raaffels naar architectenwoningen in Brussel werd nu ook opgepikt door De Standaard. Haar bevindingen werden in de krant aangevuld met interviews met architecten en Vlaams bouwmeester Van Broeck. Ondertussen ligt al een nieuwe krant in de rekken, maar het artikel van 25 februari kan je wel online nalezen.

Veranderingsgericht bouwen op Knack.be

februari 2017

Veranderingsgericht bouwen op Knack.be

Naar aanleiding van de open kennissessie 'Veranderingsgericht bouwen' die Labland en het Transform team van ARCH op 17 februari organiseerden, verscheen op Knack.be een interview met projectonderzoeker Waldo Galle en Labland coördinator Eva De Meyst. Samen breken ze een lans voor veranderingsgericht, materiaalefficiënt en dus duurzaam bouwen.

Lees het volledige artikel hier.

Lezing 17/02 Kleine windmolens

februari 2017

Lezing 17/02 Kleine windmolens

Op vrijdag 17 februari geeft Quentin Deltenre, VUB-ULB Bruface alumnus Ingenieurswetenschappen: Architectuur een lezing op Batibouw over de haalbaarheid van kleine windmolens. Deze windmolens kunnen worden gebouwd op een dak, en bieden een alternatief in de zoektocht naar manieren om het gebruik van fossiele brandstoffen te verminderen.

Meer info.

Architectenwoningen 'ontraaffeld'

februari 2017

Architectenwoningen 'ontraaffeld'

Het thesisonderzoek van Linsy Raaffels, VUB Bruface alumna Ingenieurswetenschappen: Architectuur, naar architecten- woningen in Brussel werd recent opgepikt door het tijdschrift Bruzz. In het nummer van 1 februari, licht Linsy toe welke bijzondere eigenschappen ze ontdekte. Loop snel naar één van de Bruzz-verdeelpunten of lees het artikel online.

Lees meer.
Crosstalks Erfgoed begrijpen

januari 2017

Crosstalks Erfgoed begrijpen

Op maandag 13 en dinsdag 14 februari organiseert het VUB Crosstalks-platform een debat en lezing over erfgoed. Hoe kunnen we ondanks verval en afbraak, met het verleden een waardevolle toekomst uitbouwen? Dat is de vraag die Rodney Harrison (University College London) zich stelt en waarover hij in debat gaat met architecten en onderzoekers.

Deelnemen is gratis, registreren verplicht.

De VUB komt naar je toe: SID-in Gent

januari 2017

De VUB komt naar je toe: SID-in Gent

Vanaf donderdag 19 tot en met zaterdag 21 januari vind je de VUB in Flanders Expo Gent. Bezoek onze stand en kom alles te weten over de verschillende opleidingen aan de VUB. Bij prof. Hera Van Sande, prof. Stephanie Van de Voorde en assistent Jimmy Collier kan je er terecht met al je vragen over de opleiding Ingenieurswetenschappen: architectuur.

Lees meer.

Op zoek naar de juiste opleiding?

januari 2017

Op zoek naar de juiste opleiding?

Heb je onze brochure over de opleiding Ingenieursweten- schappen: architectuur gelezen en vraag je je af wat die vakken eigenlijk inhouden? Of wil je met eigen ogen zien hoe hoog het tempo ligt in zo'n hoorcollege? Dan kan je tussen 27 februari en 3 maart één of paar lessen bijwonen op onze campus. Schrijf je daarvoor nu al in!

Lees meer.
Masterthesisprijs 2016

december 2016

Masterthesisprijs 2016

Tijdens de proclamatie van de faculteit Ingenieursweten- schappen op vrijdag 16 december ontvingen ARCH-alumni Frederik Vandyck en Quinten Dewinter een prijs voor hun typologie van de Antwerpse stadsrand. Deze masterthesis ontwikkelden zij onder het promotorschap van prof. Haike Apelt en Stefan Braun. (Foto: John Stapels)

Lees meer.
De VUB komt naar je toe

december 2016

De VUB komt naar je toe

Je kent ze vast wel, de SID-ins georganiseerd door de Vlaamse overheid. Vanaf donderdag 12 tot zaterdag 14 januari gaat de SID-in door in Haasrode. Bij prof. Lars De Laet, prof. Inge Bertels en assistent Lennert Loos kan je er terecht met al je vragen over de opleiding Ingenieursweten- schappen: architectuur.

Lees meer

Twee onderzoekers ontvangen doctoraatsbeurs

december 2016

Twee onderzoekers ontvangen doctoraatsbeurs

Elise Elsacker en Camille Vandervaeren behaalden bij het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen (FWO) een doctoraatsbeurs Strategisch Basisonderzoek. Dankzij deze beurs kunnen zij aan onze vakgroep onafhankelijk onderzoek doen naar materialen op basis van levende organismen en naar de boordeling van veranderingsgericht bouwen.

Lees meer.
Vacature voltijds PhD researcher

december 2016

Vacature voltijds PhD researcher

Het Interdisciplinary Research team Building Brussels heeft een openstaande vacature voor een voltijds onderzoeker. Hij of zij zal de evolutie van kleine en middelgrote bouwonder- nemingen onderzoeken vanuit een locatiespecifiek en bedrijfshistorisch perspectief. Kandideren kan tot 15 januari.

Meer informatie over deze vacature

Brussels Studies Institute award

november 2016

Brussels Studies Institute award

Op 25 november 2016, tijdens de Nacht van de Kennis over Brussel ontving onderzoeker Linsy Raaffels de Brussels Studies Institute Award met haar master thesis: Architects’ houses in Brussels: from the late 18th until the 20th century. Deze prijs bekroont de masterthesis die het meest bijdraagt tot een betere kennis over Brussel.

Lees meer.
Pieter Herthogs ontvangt doctoraat aan æ-lab

november 2016

Pieter Herthogs ontvangt doctoraat aan æ-lab

Op 25 november 2016 verdedigde VITO-vorser Pieter Herthogs met succes zijn thesis “Enhancing the adaptable capacity of urban fragments”. Hij ontving daarvoor de titel Doctor in de Ingenieurswetenschappen van de jury van experten die voor deze gelegenheid samenkwam. Hartelijk gefeliciteerd Pieter!

Lees meer.

+ Toon de oudere nieuwsberichten

stay in contact with ARCH

linkedin