Wat doet u om een Windows NT/2000/XP/Vista machine te beschermen of schoon te maken

Laatste update: 12/02/2008

English version

Gelieve alle volgende stappen uit te voeren. Zij zijn geen waarborg dat uw computer 100% beveiligd zal zijn tegen latere virussen, echter zonder deze elementaire veiligheidsmaatregelen, zal uw computer blootgesteld staan aan inbraak door hackers en virussen, welke verlies van persoonsgegevens kunnen veroorzaken en u zal waarschijnlijk van het netwerk losgekoppeld worden. De 'klik hier' hyperlinks verwijzen naar de exacte plaats van het programma, en zorgen dat u deze pagina niet verlaat. De andere hyperlinks verwijzen naar pagina's waar u dezelfde programma's evenals meer informatie kunt vinden. U zou deze bvb. in een nieuw venster willen openen zodat u deze pagina niet hoeft te verlaten.

Het is handig deze pagina op te slaan in uw favorieten, u zal immers uw computer mogelijk een paar keer moeten heropstarten .

 1. Download en installeer een recente versie van de McAfee anti-virus software van de softweb website:
 2. Zorg ervoor McAfee met de recentste virusdefinities loopt, gebruik de Update Now optie.
  Als u een probleem heeft met de automatische update, kunt u de recentste update van onze locale FTP downloaden, u zal de MEEST recente (sorteer op datum) sdat####.exe file nodig hebben. Een alternatief is te downloaden van de NAI site zelf hier.
  (Gebruik b.v. een USB memory-stick of een CD-R(W) om de files die in punten 1 en 2 worden vermeld, naar uw PC te vervoeren als u van het netwerk bent losgemaakt)
 3. Laat McAfee een volledige On Demand Scan van uw machine doen om alle virussen en andere ongewilde files te verwijderen. Herhaal dit tot alle virussen zijn verwijderd. In sommige gevallen is het aanbevolen om een full scan te doen in 'Veilige Modus'. (How to start in safe mode)
 4. Als uw antivirus steeds hetzelfde virus blijft vinden en deze niet kan verwijderen, download dan McAfee Stinger om deze hardnekkige virussen te verwijderen (klik hier) en herhaal dan stap 3
 5. Voer Windows-update uit om ALLE kritieke Patches and Service Packs te verkrijgen
  (Gebruikers die afgesloten zijn van het internet, maar nog altijd VUB intranet toegang hebben kunnen Windows Update doen)
  U zou dit op een regelmatige basis moeten doen, of automatische updates activeren
  (Voor gevorderde gebruikers, zijn hier lokale copies van de recentste Service Packs voor enkele Operating systemen beschikbaar:)
 6. Zorg ervoor dat de Administrator account en alle andere gebruikers met administratieve rechten een sterk wachtwoord hebben, zoals bepaald in de regels voor wachtwoorden voor uw VUB e-mail.
 7. Als u over spyware bezorgd bent, kunt u deze twee programma's bekijken: (uitvoeren in onderstaande volgorde)
 8. Als u nog netwerk toegang heeft, kan u opteren voor een "lenteschoonmaak" aanpak met de all-in-one tool genaamd hitmanpro, die men hier kan vinden: http://www.hitmanpro.nl/
 9. Sommige mensen voelen zich veiliger met een persoonlijke firewall. Onder Windows XP en Vista kunt u de ingebouwde firewall gebruiken (How to activate windows XP firewall). U kan als extra firewall beveiliging een commerciële of gratis firewall kiezen.

Referenties: