Vrije Universiteit Brussel

 

Afval - milieutips

 

Voorkom afval!

Voorkomen dat afval wordt geproduceerd is een erg zinvolle bezigheid. Op kantoor kan je kiezen voor herbruikbaar kantoormateriaal, zoals hervulbare pennen i.p.v. wegwerppennen. Of je kan bijvoorbeeld koffie en water drinken uit een afwasbare kop of een glas i.p.v. uit een plastic wegwerpbeker.

In laboratoria is het belangrijk dat wordt nagedacht over het beperken van de hoeveelheden afval dat worden geproduceerd tijdens het wetenschappelijk onderzoek. Overweeg de introductie van alternatieve onderzoeksmethoden die minder afval produceren!

 

Hergebruik kantoor- en laboratoriummateriaal

tweedehands is niet aftands!

Indien je dienst een overschot of tekort heeft aan bepaalde kantoormeubelen of specifiek kantoor- of laboratoriummateriaal kan je dit laten weten aan de Aankoopdienst en aan naburige diensten en wie weet kan ťťn en ander worden hergebruikt.

Je kan ook een bericht plaatsen in de elektronische nieuwsbrief.

 

Elke afvalstroom zijn eigen recipiŽnt

Doe mee aan de gescheiden inzameling van afval! De Vrije Universiteit Brussel doet aan de gescheiden inzameling van een hele reeks met afvalstoffen. De gescheiden inzameling maakt het mogelijk dat afval wordt hergebruikt of gerecycleerd, het wordt opnieuw een grondstof.

Volgende gevaarlijke afvalfracties worden afzonderlijk ingezameld:

Chemisch afval:

gehalogeneerde solventen, halogeenvrije solventen, zuren en basen, fixeervloeistoffen en ontwikkelaar, afvalolie, ethidiumbromide en kwikhoudende vloeistoffen zijn enkele van de grootste stromen van chemicaliŽn. Ook alle andere gevaarlijke chemicaliŽn worden afzonderlijk ingezameld.

Risicohoudend medisch/biologisch afval:

alle medisch en biologisch afval dat om ťťn of andere reden een risico inhoudt voor mens of milieu wordt in speciale hermetisch gesloten recipiŽnten verzameld en afgevoerd naar een speciale verbrandingsoven.

Volgende niet-gevaarlijke afvalfracties worden afzonderlijk ingezameld:

Papier en karton:

papier en karton worden ingezameld tot in de burelen. Enkel het papier dat verzameld wordt in de papierrecyclagedozen wordt meegenomen door het poetspersoneel. De papierrecyclagedozen kan je bestellen via Raptools.

PMD:

PMD-afval wordt ingezameld in blauwe zakken. Voorzie met je team een inzamelpunt op je afdeling. De poetsploeg neemt de volle zak mee en plaatst een nieuwe lege zak.

Oude computeronderdelen en beeldschermen:

op de campus Etterbeek lever je deze in in het Centraal Magazijn en op de campus Jette in de boxpaletten in de garage onder gebouw B. De verzamelde toestellen worden afgevoerd naar het kringloopcentrum.

Lege tonercartridges:

Op campus Etterbeek kan je de lege toners achterlaten op de daarvoor voorziene plaats in de afvalhaventjes. De lege cartridges worden hier opgehaald voor recyclage door een gespecialiseerde firma.

Lege batterijen:

deze laat je achter in de geel-groene dozen van BEBAT voor recyclage. Deze zijn te vinden o.a. in de studentenrestaurants, in het Centraal Magazijn en op de Technische Diensten.

Huishoudelijk glasafval:

glasafval dat niet uit de laboratoria komt laat je achter in de glascontainer van NetBrussel die staat opgesteld aan gebouw Kb voor de campus Etterbeek, aan het containerpark op campus Jette (achter gebouw F) en nabij het secretariaat van de Dienst Huisvesting ook op campus Jette.

 

Spring zorgvuldig om met gevaarlijk afval! Altijd!

Behandel je gevaarlijk afval steeds volgens de richtlijnen die je kan vinden in de informatiefiches. KLIK HIER

 

Vraag raad voor je bijzonder afval!

Raadpleeg de milieucoŲrdinator wanneer je niet zeker bent wat je ermee moet aanvangen met specifieke afvalstoffen.

 

©2004 • Vrije Universiteit Brussel • Pleinlaan 2 • 1050 Elsene • Tel.: 02/629.21.11 • info@vub.ac.be