Vrije Universiteit Brussel

 

Groen aankoopbeleid - milieutips

 

De Vrije Universiteit kiest voor meer duurzame aankopen

In de aankoopprocedure van de universiteit zijn de volgende milieucriteria opgenomen: 1) elektrische huishoudelijke toestellen (koelkasten, diepvriezers) dienen van de hoogst beschikbare energieklasse te zijn; 2) elektronische toestellen dienen het EU-EnergieStar label te dragen, wat garandeert dat ze bij de meest energiezuinige in hun segment behoren. Er zijn ook criteria opgesteld wat betreft standaard dubbelzijdig afdrukken en gebruik van kringlooppapier; 3) bij de aankoop van nieuwe voertuigen dient verplicht rekening te worden gehouden met de Ecoscore van het voertuig, om zo het (beperkte) wagenpark van de universiteit verder te verduurzamen.

 

Kies voor het milieuvriendelijke alternatief!

Ga je over tot de aankoop van een nieuw toestel, informeer je dan over het meer milieuvriendelijke alternatief.

Nieuw aan te kopen elektrische huishoudelijke toestellen (koelkasten, diepvriezers) dienen van de hoogst beschikbare energieklasse te zijn.

Of koop bijvoorbeeld een printer die automatisch dubbelzijdig kan afdrukken. Het bespaart je tonnen papier!

 

Meer is niet altijd beter...

Wanneer er bestellingen worden geplaatst wordt er dikwijls teveel besteld. De redenering is dat een grote bestelling extra kortingen oplevert op de eenheidsprijs van het product. Maar in de praktijk blijkt veel van wat wordt weggeworpen overschotten te zijn van te groots geziene bestellingen.

Dit is vooral ook van belang bij de bestelling van chemicaliën, die wanneer niet opgebruikt, tegen een hoge prijs dienen te worden afgevoerd en verwerkt. De diensten die de bestelling hebben geplaatst draaien uiteindelijk zelf op voor de verwerkingskosten. Wees realistisch en bestel dus nooit meer dan wat je op afzienbare termijn weet op te gebruiken!

 

Meer milieuvriendelijke kantoorbenodigdheden?

Nu ook aan onze instelling!

Uit het ruime aanbod kantoormateriaal van de Aankoopdienst van de Vrije Universiteit Brussel kan je kiezen voor de meest milieuvriendelijke producten:

  • kies voor navulbare potloden i.p.v. wergwerppennen;
  • kies voor kartonnen mapjes i.p.v. voor plastic mapjes;
  • kies voor kringlooppapier i.p.v. voor wit papier;
  • kies voor stevige kartonnen klasseermappen die meervoudig kunnen gebruikt worden, met nieuwe etiket voor reeds beschreven kaftruggen;
  • kies voor enveloppen voor meervoudig gebruik i.p.v. voor enveloppen die je slechts éénmalig kan gebruiken.

Voor meer informatie over de keuze van meer milieuvriendelijke kantoorbenodigdheden, zie bijvoorbeeld www.milieukoopwijzer.be.

 

Verkies producten met een milieukeurmerk!

Ga na of de toestellen en producten die je gewoonlijk aankoopt een milieukeurmerk hebben en wat de alternatieven zijn.

©2004 • Vrije Universiteit Brussel • Pleinlaan 2 • 1050 Elsene • Tel.: 02/629.21.11 • info@vub.ac.be