PE-Home
Welkom op onze website!


Welkom op de website van de faculteit Psychologie en Educatiewetenschappen. Aarzel zeker niet om al uw suggesties te sturen naar onze webmaster
Wil je op de hoogte blijven van PE-activiteiten/vacatures? Klik hier.
VUB start onderzoek naar veerkracht op werk
Welke factoren bepalen stress en veerkracht bij werkende mensen? Het antwoord hierop wordt uitgezocht voor een masterproef “Klinische psychologie” aan de Vrije Universiteit Brussel. Het onderzoek staat onder leiding van prof. dr. Elke Van Hoof.

Via de website www.veerkrachtigophetwerk.be kunnen vrijwilligers deelnemen. Deelnemers krijgen een overzicht met hun talenten. 
Sinds september 2014 zijn werkgevers verplicht actie te ondernemen ter preventie van burn-out op het werk. Onderzoek geeft aan dat 20% van de werkende personen een hoog risico hebben voor de ontwikkeling van stress gerelateerde klachten en burn-out. Stress vermijden is echter onmogelijk. Veerkracht uitbouwen en het herstelvermogen verankeren zijn efficiëntere invalshoeken. Deze masterproef onderzoekt hoe we veerkracht kunnen opbouwen bij werknemers, rekening houdend met de verschillen in persoonlijkheid en ervaringen. Het is de eerste keer dat stress en veerkracht op deze manier worden onderzocht.

Veerkrachtige mensen passen zich op een positieve manier aan bij stresserende gebeurtenissen en hebben minder kans op burn-out. Ze gedragen zich op een manier die hun welzijn op verschillende domeinen bevordert. Maar wat zorgt er nu precies voor dat de één veerkrachtiger is dan de ander? Verschillende factoren als empathie, sociaal gedrag, een positief zelfbeeld, een optimistische houding naar de toekomst en het actief steun zoeken bij familie en vrienden zijn slechts een tipje van de sluier. We bekijken ook of deze beleving anders is voor personen met hoog sensitiviteit en/of hoogbegaafdheid.

Ook het inzetten van talenten of het inzetten van energie-gevende activiteiten - een veel besproken begrip vandaag binnen Human Resources - kunnen we binnen dit verhaal plaatsen. Wanneer men zijn talenten namelijk ten volle kan benutten, zou men meer veerkracht ervaren en beter bestand zijn om met tegenslagen om te gaan. Na hun deelname krijgen de vrijwilligers een overzicht van hun talenten.

Meer info
Prof. dr. Elke Van Hoof
0479-99 12 19 
elke.van.hoof@vub.ac.be
VUB PE-studente wint BAPS Best thesis Award 2014

Muscarella

Charlotte Muscarella, vorig jaar afgestudeerd als psychologe aan de VUB heeft met haar masterproef ‘Short- and long-term effects of conscious, minimally conscious and unconscious brand logos’ de jaarlijkse Best Thesis Award gewonnen van de Belgian Association for Psychological Science (BAPS). Haar masterproef, geschreven onder leiding van Prof. Eva Van den Bussche, toont aan dat bekende logo’s van merken ons gedrag tot 5 seconden later kunnen beïnvloeden, zelfs indien ze volledig onbewust aangeboden worden. Deze bevindingen werden ondertussen ook gepubliceerd in het internationale tijdschrift PLOS One. Charlotte’s masterproef werd uit 12 inzendingen als winnaar verkozen. Ze wint een prijs van 1000 euro en mocht haar werk presenteren op het jaarlijkse BAPS congres.
Meer info over de wedstrijd vind je op 

http://www.baps.be/

Meer info over Charlotte’s werk vind je op

http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0057738

 

Doctoraat Mieke Beckwé

Mieke Beckwé behaalde na een openbare verdediging op vrijdag 23 mei 2014 de academische graad van Doctor in de Psychologische Wetenschappen.

Underlying cognitive mechanisms of persistent negative thought
An investigation of information processing impairments in persons with a high tendency to worry or ruminate


Promotor
Prof. dr. Natacha Deroost


Lees meer...
Doctoraat Frank Van Holen
Frank Van Holen behaalde na een openbare verdediging op vrijdag 21 maart 2014 de academische graad van Doctor in de Psychologische Wetenschappen.

Ontwikkeling en implementatie van een trainingsprogramma voor pleegouders gebaseerd op Geweldloos Verzet

Promotor:
Prof. dr. Johan Vanderfaeillie

Lees meer...
<< Start < Vorige 1 2 3 4 Volgende > Einde >>

Resultaten 1 - 9 van 29

©2006 • Vrije Universiteit Brussel • Pleinlaan 2 • 1050 Elsene • Tel.: 02/629.21.11 • info@vub.ac.be