PE-Home
Welkom op onze website!


Welkom op de website van de faculteit Psychologie en Educatiewetenschappen. Aarzel zeker niet om al uw suggesties te sturen naar onze webmaster
Wil je op de hoogte blijven van PE-activiteiten/vacatures? Klik hier.
Master in de psychologie? Word Psycholoog!

Net of binnenkort afgestudeerd als master in de psychologie?
Dan wil je waarschijnlijk zo snel mogelijk aan de slag als psycholoog. Vergeet echter niet jouw erkenning eerst in orde te brengen. Zonder deze erkenning mag je je immers niet profileren als psycholoog, ook niet op de arbeidsmarkt.

Meer informatie vind je in deze folder.

Prijs wetenschapscommunicatie over brein

De faculteit valt in de prijzen bij de toekenning van de onderscheidingen wetenschapscommmunicatie. Dat maakten de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten en de Jonge Academie bekend.

Onder de jaarprijswinnaars zijn Breinwijzer vzw, een organisatie voor wetenschapscommunicatie over neurowetenschappen waarvan Frank Van Overwalle, lid van de faculteit, één van de bestuurders is.

De laureaten worden gehuldigd in het Paleis der Academiën in Brussel op 12 oktober.
Op de website van Eos kunt u zelf stemmen op één van deze wetenschapscommunicatoren voor de "Eos publieksfavoriet".

Meer informatie: http://www.kvab.be/owc/owc.aspx
Alle laureaten: http://www.kvab.be/owc/owc-2015.aspx
Stemmen bij Eos: http://eoswetenschap.eu/communicatieprijs2015

VUB start onderzoek naar veerkracht op werk
Welke factoren bepalen stress en veerkracht bij werkende mensen? Het antwoord hierop wordt uitgezocht voor een masterproef “Klinische psychologie” aan de Vrije Universiteit Brussel. Het onderzoek staat onder leiding van prof. dr. Elke Van Hoof.

Via de website www.veerkrachtigophetwerk.be kunnen vrijwilligers deelnemen. Deelnemers krijgen een overzicht met hun talenten. 
Sinds september 2014 zijn werkgevers verplicht actie te ondernemen ter preventie van burn-out op het werk. Onderzoek geeft aan dat 20% van de werkende personen een hoog risico hebben voor de ontwikkeling van stress gerelateerde klachten en burn-out. Stress vermijden is echter onmogelijk. Veerkracht uitbouwen en het herstelvermogen verankeren zijn efficiëntere invalshoeken. Deze masterproef onderzoekt hoe we veerkracht kunnen opbouwen bij werknemers, rekening houdend met de verschillen in persoonlijkheid en ervaringen. Het is de eerste keer dat stress en veerkracht op deze manier worden onderzocht.

Veerkrachtige mensen passen zich op een positieve manier aan bij stresserende gebeurtenissen en hebben minder kans op burn-out. Ze gedragen zich op een manier die hun welzijn op verschillende domeinen bevordert. Maar wat zorgt er nu precies voor dat de één veerkrachtiger is dan de ander? Verschillende factoren als empathie, sociaal gedrag, een positief zelfbeeld, een optimistische houding naar de toekomst en het actief steun zoeken bij familie en vrienden zijn slechts een tipje van de sluier. We bekijken ook of deze beleving anders is voor personen met hoog sensitiviteit en/of hoogbegaafdheid.

Ook het inzetten van talenten of het inzetten van energie-gevende activiteiten - een veel besproken begrip vandaag binnen Human Resources - kunnen we binnen dit verhaal plaatsen. Wanneer men zijn talenten namelijk ten volle kan benutten, zou men meer veerkracht ervaren en beter bestand zijn om met tegenslagen om te gaan. Na hun deelname krijgen de vrijwilligers een overzicht van hun talenten.

Meer info
Prof. dr. Elke Van Hoof
0479-99 12 19 
elke.van.hoof@vub.ac.be
Doctoraat Mieke Beckwé

Mieke Beckwé behaalde na een openbare verdediging op vrijdag 23 mei 2014 de academische graad van Doctor in de Psychologische Wetenschappen.

Underlying cognitive mechanisms of persistent negative thought
An investigation of information processing impairments in persons with a high tendency to worry or ruminate


Promotor
Prof. dr. Natacha Deroost


Lees meer...
<< Start < Vorige 1 2 3 4 Volgende > Einde >>

Resultaten 1 - 9 van 29

©2006 • Vrije Universiteit Brussel • Pleinlaan 2 • 1050 Elsene • Tel.: 02/629.21.11 • info@vub.ac.be