Vrije Universiteit Brussel


Welkom bij de Vakgroep Criminologie!

Hoe evolueert de criminaliteit en op welke manier precies? Is het zo dat allochtone jongeren meer criminaliteit plegen? Wat zijn de belangrijkste oorzaken van jeugddelinquentie en welke jongeren maken meer kans om in een jeugdgevangenis terecht te komen? Waarom stijgt het aantal gevangenen steeds? Zijn alternatieve straffen een oplossing? Wat is de rol van de justitiehuizen? Wat betekent het om slachtoffer van criminaliteit te zijn? Welke rol heeft de politie in het bestrijden van de criminaliteit, en welke taken voert zij nog uit? Wat is integrale veiligheid en hoe verhoudt dit zich tot preventiebeleid en GAS-boetes? Wat is de rol van de private politie in de samenleving? Waarom voelen mensen zich onveilig en welk beleid dient er ontwikkeld te worden als antwoord op deze gevoelens? En ga zo maar door...

Criminologen zoeken steeds naar wetenschappelijke antwoorden op deze en nog vele andere vragen over de criminaliteit en de samenleving. De criminoloog houdt de vinger aan de pols van het beleid dat ontwikkeld wordt om criminaliteit te voorkomen en te bestraffen. Reeds 25 jaar worden rond deze vragen en thema's hoorcolleges gedoceerd en vernieuwend onderzoek verricht. Deze thema's komen ook aan bod in de talrijke artikels en boeken die door de onderzoekequipes van de vakgroep werden gepubliceerd.

Actueel

- Publieke doctoraatsverdediging Ilse Luyten - 22/5/2017

Doctoraatsverdediging van Ilse Luyten voor het behalen van de graad van Doctor in de Criminologische Wetenschappen met het proefschrift getiteld: "In- en afdrukken van de jeugdzorg. Een onderzoek naar de betekenis van de uithuisplaatsing als kind in het (volwassen) leven van jeugdzorgverlaters.". Registreer je aanwezigheid via doctorrc@vub.ac.be.

- De bibliotheek van de criminologie wordt geïntegreerd in de centrale VUB bibliotheek

De bibliotheek van de criminologie wordt momenteel volop geïntegreerd in de centrale VUB bibliotheek. Hierdoor zijn onze werken tijdelijk niet te raadplegen, waarvoor onze excuses. Van zodra de volledige catalogus terug beschikbaar is, zal dit worden meegedeeld. Alvast bedankt voor het begrip!

- De vakgroep criminologie zoekt een voltijds doctoraal onderzoeker  - deadline 15/4/2017

Functieomschrijving: onderzoek verrichten met het oog op behalen van een doctoraat in het jeugdcriminologische domein (90 %), ondersteuning in kader van de vakgroep criminologie en de opleiding criminologische wetenschappen (10 %). Meer informatie.

Meer actueel (archief)...

©2015 • Vrije Universiteit Brussel • Pleinlaan 2 • 1050 Elsene • Tel.: 02/629.21.11 • info@vub.ac.be