Vrije Universiteit Brussel


Welkom bij de Vakgroep Criminologie!

Hoe evolueert de criminaliteit en op welke manier precies? Is het zo dat allochtone jongeren meer criminaliteit plegen? Wat zijn de belangrijkste oorzaken van jeugddelinquentie en welke jongeren maken meer kans om in een jeugdgevangenis terecht te komen? Waarom stijgt het aantal gevangenen steeds? Zijn alternatieve straffen een oplossing? Wat is de rol van de justitiehuizen? Wat betekent het om slachtoffer van criminaliteit te zijn? Welke rol heeft de politie in het bestrijden van de criminaliteit, en welke taken voert zij nog uit? Wat is integrale veiligheid en hoe verhoudt dit zich tot preventiebeleid en GAS-boetes? Wat is de rol van de private politie in de samenleving? Waarom voelen mensen zich onveilig en welk beleid dient er ontwikkeld te worden als antwoord op deze gevoelens? En ga zo maar door...

Criminologen zoeken steeds naar wetenschappelijke antwoorden op deze en nog vele andere vragen over de criminaliteit en de samenleving. De criminoloog houdt de vinger aan de pols van het beleid dat ontwikkeld wordt om criminaliteit te voorkomen en te bestraffen. Reeds 25 jaar worden rond deze vragen en thema's hoorcolleges gedoceerd en vernieuwend onderzoek verricht. Deze thema's komen ook aan bod in de talrijke artikels en boeken die door de onderzoekequipes van de vakgroep werden gepubliceerd.

Actueel

- De vakgroep criminologie zoekt een voltijds doctoraal onderzoeker  - deadline 15/4/2017

Functieomschrijving: onderzoek verrichten met het oog op behalen van een doctoraat in het jeugdcriminologische domein (90 %), ondersteuning in kader van de vakgroep criminologie en de opleiding criminologische wetenschappen (10 %). Meer informatie.

- Publieke doctoraatsverdediging Mattias De Backer - dinsdag 14 maart 2017

Doctoraatsverdediging van Mattias De Backer voor het behalen van de graad van Doctor in de Criminologische Wetenschappen met het proefschrift getiteld: Young people, public space and identity: a more-than-representational ethnography of hanging out. Registreer je aanwezigheid via doctorrc@vub.ac.be.

- Fotoreportage en opname plechtige diploma uitreiking Recht en Criminologie 2015-2016

De plechtige diploma uitreiking Recht en Criminologie 2015-2016 had plaats op 2 december 2016. Bekijk hier de fotoreportage en video-opname.

- Prof. Dr. Sonja Snacken wordt nieuwe vicerector Internationaliseringsbeleid.

De nieuwe rector van de Vrije Universiteit Brussel, Caroline Pauwels, heeft haar team vicerectoren bekendgemaakt, waaronder Sonja Snacken, die onze nieuwe vicerector Internationaliseringsbeleid wordt. Lees mee

-  Vogelvrij CRiS laat van zich horen!

De Vrije Universiteit Brussel is de voorbije jaren sterk gegroeid. Zo sterk, dat de vraag rijst of de universiteit hierdoor wezenlijk is veranderd. Typisch VUB vragen we dit natuurlijk aan onze gemeenschap: 17 weken lang geven we telkens één groep weer, en stellen hen een vraag over de VUB. Vandaag is de onderzoeksgroep CRIS aan de beurt. Lees meer. 

 

Meer actueel (archief)...

©2015 • Vrije Universiteit Brussel • Pleinlaan 2 • 1050 Elsene • Tel.: 02/629.21.11 • info@vub.ac.be