Vrije Universiteit Brussel


Welkom bij de Vakgroep Criminologie!

Hoe evolueert de criminaliteit en op welke manier precies? Is het zo dat allochtone jongeren meer criminaliteit plegen? Wat zijn de belangrijkste oorzaken van jeugddelinquentie en welke jongeren maken meer kans om in een jeugdgevangenis terecht te komen? Waarom stijgt het aantal gevangenen steeds? Zijn alternatieve straffen een oplossing? Wat is de rol van de justitiehuizen? Wat betekent het om slachtoffer van criminaliteit te zijn? Welke rol heeft de politie in het bestrijden van de criminaliteit, en welke taken voert zij nog uit? Wat is integrale veiligheid en hoe verhoudt dit zich tot preventiebeleid en GAS-boetes? Wat is de rol van de private politie in de samenleving? Waarom voelen mensen zich onveilig en welk beleid dient er ontwikkeld te worden als antwoord op deze gevoelens? En ga zo maar door...

Criminologen zoeken steeds naar wetenschappelijke antwoorden op deze en nog vele andere vragen over de criminaliteit en de samenleving. De criminoloog houdt de vinger aan de pols van het beleid dat ontwikkeld wordt om criminaliteit te voorkomen en te bestraffen. Reeds 25 jaar worden rond deze vragen en thema's hoorcolleges gedoceerd en vernieuwend onderzoek verricht. Deze thema's komen ook aan bod in de talrijke artikels en boeken die door de onderzoekequipes van de vakgroep werden gepubliceerd.

Actueel

- Lezing en debat rond terrorisme - dinsdag 10 mei 2016

Debat georganiseerd door faculteiten RC en ES, met Jens Franssen (moderator), Patrick Deboosere, Marc Cools, Hendrik Vos en Jihadexpert Montasser Alde'emeh.  Geen registratie vereist.

-  Vogelvrij CRiS laat van zich horen!

De Vrije Universiteit Brussel is de voorbije jaren sterk gegroeid. Zo sterk, dat de vraag rijst of de universiteit hierdoor wezenlijk is veranderd. Typisch VUB vragen we dit natuurlijk aan onze gemeenschap: 17 weken lang geven we telkens één groep weer, en stellen hen een vraag over de VUB. Vandaag is de onderzoeksgroep CRIS aan de beurt. Lees meer. 

- Congres Offender Supervision in Europe op 11 en 12 maart 2016

In samenwerking met onze onderzoeksgroep CRiS (Crime & Society Research Group) organiseert COST (European Cooperation in Science and Technology)  een internationaal congres over Offender Supervision in Europe, getiteld "Final Conference: Bridging Research, Policy and Practice. Deze vindt plaatst op 11 en 12 maart 2016 op de VUB (QD). Meer info/inschrijvingen.

- Nationale Dagen van de Gevangenis: een zee van tijd.

Het huisvandeMens Brussel en de Stichting Morele Bijstand aan Gevangenen organiseren van 17 tot en met 20 november de Nationale Dagen van de Gevangenis. Er vinden filmvoorstellingen, workshops, een gevangenisrondleiding en een expositie plaats. Meer info/registratie.

Meer actueel (archief)...

©2015 • Vrije Universiteit Brussel • Pleinlaan 2 • 1050 Elsene • Tel.: 02/629.21.11 • info@vub.ac.be