Vrije Universiteit Brussel


SKAR Actueel

Nieuwe publicatie: After Empire

8 februari 2013

Prof. Dr. Dieter Lesage stelt met trots zijn nieuwe publicatie ‘After Empire‘ voor, die hij schreef samen met de Belgische kunstenaar Herman Asselberghs. Het boek verscheen op 7 februari bij AraMER ter gelegenheid van de tentoonstelling Blijven Kijken in het Museum M in Leuven. Prof. Lesage wil iedereen bij deze van harte uitnodigen op de opening van de tentoonstelling op 13 februari om 19u.

Uitnodiging opening Blijven Kijken

Theatererfgoed herwaarderen

8 februari 2013

Op 22 en 23 januari 2013 vond Kortrijk een internationale conferentie plaats over theatraal erfgoed, een organisatie van de Vrije Universiteit Brussel en de Hogeschool Gent met medewerking van Artesis Hogeschool en met SKAR-lid Prof. Dr. Bruno Forment als één van de initiatiefnemers. De conferentie onderzocht het belang van dit erfgoed om de historische theaterpraktijk beter te begrijpen en ging dieper in op de omstandigheden waarin dit kwetsbaar erfgoed kan bewaard en hergebruikt worden.

In het kader van deze conferentie vond de première plaats van de moderne herneming van Johann Christian Bach’s opera seria Artaserse (1760). Deze vergeten partituur wordt in ere hersteld en uitgevoerd door het Conservatorium van Antwerpen, en dit in het authentieke Kortrijkse Comédie Française decor van 1913, gerestaureerd door de Koninklijke Academie van Antwerpen.

Lokale zender WTV wijdde een nieuwsitem aan het congres, dat u hier kan bekijken.

Lezing ‘Egyptische scarabeezegels in Syrië en Libanon 10 februari

8 februari 2013

Aanstaande zondag 10 februari presenteert Dr. Vanessa Boschloos haar onderzoek naar Egyptische scarabeezegels in Syrië en Libanon. Deze lezing vindt plaats om 10u30 in het auditorium van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis in Brussel. Alle geïnteresseerden zijn van harte welkom!

Meer informatie vindt u hier

Debat museumarchitectuur 30 november 2012

23 november 2012

EEN SCHELP VOOR DE KUNST. EEN DEBAT OVER DE RELATIE TUSSEN KUNST EN
ARCHITECTUUR

Vrijdag 30 november 2012 (10-12u) _ VUB _ Campus Etterbeek: Aula D0.02

Een debat over museumarchitectuur en de spanning tussen kunst en architectuur met architectuurtheoreticus Wouter Davidts (UGent, auteur van onder meer Bouwen voor de Kunst? (2006)), architect Paul Robbrecht (Robbrecht en Daem architecten) en kunstenaar Koen Theys.

Dit debat wordt georganiseerd in het kader van de mastervakken ‘Architectuuractualia in een kritisch historisch perspectief’ (IR/ARCH) en ‘Architectuurgeschiedenis’ (LW/SKAR), maar is open voor iedereen met interesse in kunst en architectuur.

Tentoonstelling Feestelijk Tafelen 23 juni-9 september

6 juli 2012

SKAR-lid Prof. Dr. Werner Adriaenssens, in samenwerking met de afdelingen Geschiedenis en Kunstgeschiedenis en Archeologie van de VUB, werkte mee aan de expo Feestelijk Tafelen, die van 23 juni tot en met 9 september te bezichtigen is in het BELvue Museum in Brussel (Paleizenplein 7, 1000 Brussel). In een unieke tentoonstelling kan u daar kennismaken met de Belgische tafelsierkunst van het eind van de negentiende tot het midden van de twintigste eeuw. Vier grote historische diners brengen de tafelkunst uit die tijd opnieuw tot leven. De tentoonstelling ‘Feestelijk tafelen’ en de bijhorende publicatie bieden een gedroomde kans om veelzeggende voorwerpen uit de collectie van het Erfgoedfonds van de Koning Boudewijnstichting bijeen te brengen die meestal te zien zijn in diverse Belgische openbare instellingen.

GOA/CAS Seminar: Dra. Barbara Borgers, 15 juni 2012

7 juni 2012

Op vrijdag 15 juni presenteert SKAR-lid Dra. Barbara Borgers haar onderzoek op het GOA/CAS Seminar in een lezing getiteld ”Towards an Integrated Approach of the study of Roman Ceramic Manufacture: a case study from Vervoz, Belgium”. Daarin verkent ze het potentieel van ceramiek als een bron voor de sociale en technologische praktijk op de site van Vervoz.
Alle geïnteresseerden zijn welkom op 15 juni 2012 om 14u in zaal MSI1 01.12 (Mgr. Sencie Instituut Erasmusplein 2, 3000 LEUVEN).

Nieuwe publicatie: (Dis)embodying myths in Ancien Régime opera.

8 mei 2012

Prof. Dr. Bruno Forment stelt met trots de publicatie “(Dis)embodying Myths in Ancien Régime Opera. Multidisciplinary perspectives.’ voor, die onder zijn redactie verscheen bij de Universitaire Pers Leuven. Mythen speelden een grote rol in opera doorheen het hele Ancien Régime. Dit boek verkent de soms ambigue en problematische aanwezigheid van Grieks-Romeinse goden en helden en de kameleontische aard van mythen in het Italiaanse dramma per musica en de Franse tragédie en musique van de 17de en 18de eeuw. Voor meer informatie kan u hier terecht.

Lunchlezingen: De smaak van de stad 4 mei - 8 juni

13 april 2012

Wil je meer te weten komen over de voortrekkersrol van Brussel in de opkomst van het restaurant? Over de invloed van Italiaanse en andere immigranten op de Brusselse keuken? Of ben je benieuwd naar hoe het Flageyplein de locatie werd waar de allereerste supermarkt op het Europese vasteland opende? De historici, archeologen en taalkundigen van de onderzoeksgroep

FOST en van de ULB vertellen je graag het antwoord op deze en andere culinaire vragen tijdens één van onze lunchlezingen met Brussels bier en een heerlijke boterham met ‘plattekeis’.
Het programma vind je hier

Wanneer: telkens op vrijdag tussen 12 en 13u15
Prijs: €8, drankje en boterham met plattekaas (of beleg naar keuze) inbegrepen
Waar: ‘A la mort subite’, Warmoesberg 7, 1000 Brussel
Inschrijven? Stuur een mailtje naar nteughel@vub.ac.be

Vorming ‘geofysische bodemsensoren voor archeologische prospectie’

24 februari 2012

Vanaf 15 mei organiseert het Instituut voor Permanente Vorming van de Universiteit Gent de postacademische opleiding ‘Geofysische bodemsensoren voor archeologische prospectie’, onder de wetenschappelijke coördinatie van Prof. Marc Van Meirvenne. Deze opleiding zal een overzicht geven van de principes van geofysische prospectie en de meest recente evoluties van verschillende geofysische bodemsensoren. De opleiding bestaat uit 5 lesavonden (Bodeminventarisatietechnieken en bodemsensoren; magnetometrie; grondradar; elektromagnetische inductie; landschapsarcheologie en
toekomstvisie) en een velddemonstratie en oefening. Alle info vind je via de website.

Avondcongres: Amazing History under Water, 12 december 2011

21 november 2011

Op maandagavond 12 december gaan op de VUB drie public lectures door, als inleiding op het Unesco congres rond het beheer van maritiem erfgoed dat op 13 en 14 december in Brussel plaatsvindt. De sprekers zijn James Delgado van de National Oceanographic and Atmospheric Administration, USA, die zal spreken over het onderwateronderzoek van de Titanic; Nicolas Flemming van het National Oceanography Centre, Southampton, UK die het o.m. over de prehistorische landschappen onder de Noordzee zal hebben en Professor Kenzo Hayashida van het Asian Research Institute of Underwater Archaeology, Japan die zal vertellen over de ontdekking van de 13de-eeuwse vloot van Kubilai Khan zal hebben. Het volledige programma vind je hier

Aanvangsuur: 19u.
Locatie: Vrije Universiteit Brussel, Pleinlaan 2, Etterbeek, auditorium QC in gebouw Q.
Toegang is gratis, maar verplicht vooraf inschrijven via: hlettany@vub.ac.be


©2008 • Vrije Universiteit Brussel • Pleinlaan 2 • 1050 Elsene • Tel.: 02/629.21.11 • info@vub.ac.be