Vrije Universiteit Brussel


Archief voor de rubriek ‘congres’

Summer School ‘Printmaking in Italy and the ‘Flemish’ contribution (16th-17th century)

donderdag 26 februari 2015

Deze zomer (6-10 juli 2015) organiseert De Academia Belgica in samenwerking met het Koninklijk Nederlands Instituut Rome een summer school over de bijdrage van ‘i Fiamminghi’ in de Italiaanse prentproductie. SKAR-lid Prof. Dr. Ann Diels is één van de initiatiefnemers en zal lezingen verzorgen gerelateerd aan prentkunst in de Renaissance en Barok.

Geïnteresseerde masterstudenten en doctoraatsstudenten zijn van harte welkom en kunnen de praktische info hier terugvinden.

Debat museumarchitectuur 30 november 2012

vrijdag 23 november 2012

EEN SCHELP VOOR DE KUNST. EEN DEBAT OVER DE RELATIE TUSSEN KUNST EN
ARCHITECTUUR

Vrijdag 30 november 2012 (10-12u) _ VUB _ Campus Etterbeek: Aula D0.02

Een debat over museumarchitectuur en de spanning tussen kunst en architectuur met architectuurtheoreticus Wouter Davidts (UGent, auteur van onder meer Bouwen voor de Kunst? (2006)), architect Paul Robbrecht (Robbrecht en Daem architecten) en kunstenaar Koen Theys.

Dit debat wordt georganiseerd in het kader van de mastervakken ‘Architectuuractualia in een kritisch historisch perspectief’ (IR/ARCH) en ‘Architectuurgeschiedenis’ (LW/SKAR), maar is open voor iedereen met interesse in kunst en architectuur.

GOA/CAS Seminar: Dra. Barbara Borgers, 15 juni 2012

donderdag 7 juni 2012

Op vrijdag 15 juni presenteert SKAR-lid Dra. Barbara Borgers haar onderzoek op het GOA/CAS Seminar in een lezing getiteld ”Towards an Integrated Approach of the study of Roman Ceramic Manufacture: a case study from Vervoz, Belgium”. Daarin verkent ze het potentieel van ceramiek als een bron voor de sociale en technologische praktijk op de site van Vervoz.
Alle geïnteresseerden zijn welkom op 15 juni 2012 om 14u in zaal MSI1 01.12 (Mgr. Sencie Instituut Erasmusplein 2, 3000 LEUVEN).

Lunchlezingen: De smaak van de stad 4 mei - 8 juni

vrijdag 13 april 2012

Wil je meer te weten komen over de voortrekkersrol van Brussel in de opkomst van het restaurant? Over de invloed van Italiaanse en andere immigranten op de Brusselse keuken? Of ben je benieuwd naar hoe het Flageyplein de locatie werd waar de allereerste supermarkt op het Europese vasteland opende? De historici, archeologen en taalkundigen van de onderzoeksgroep

FOST en van de ULB vertellen je graag het antwoord op deze en andere culinaire vragen tijdens één van onze lunchlezingen met Brussels bier en een heerlijke boterham met ‘plattekeis’.
Het programma vind je hier

Wanneer: telkens op vrijdag tussen 12 en 13u15
Prijs: €8, drankje en boterham met plattekaas (of beleg naar keuze) inbegrepen
Waar: ‘A la mort subite’, Warmoesberg 7, 1000 Brussel
Inschrijven? Stuur een mailtje naar nteughel@vub.ac.be

Avondcongres: Amazing History under Water, 12 december 2011

maandag 21 november 2011

Op maandagavond 12 december gaan op de VUB drie public lectures door, als inleiding op het Unesco congres rond het beheer van maritiem erfgoed dat op 13 en 14 december in Brussel plaatsvindt. De sprekers zijn James Delgado van de National Oceanographic and Atmospheric Administration, USA, die zal spreken over het onderwateronderzoek van de Titanic; Nicolas Flemming van het National Oceanography Centre, Southampton, UK die het o.m. over de prehistorische landschappen onder de Noordzee zal hebben en Professor Kenzo Hayashida van het Asian Research Institute of Underwater Archaeology, Japan die zal vertellen over de ontdekking van de 13de-eeuwse vloot van Kubilai Khan zal hebben. Het volledige programma vind je hier

Aanvangsuur: 19u.
Locatie: Vrije Universiteit Brussel, Pleinlaan 2, Etterbeek, auditorium QC in gebouw Q.
Toegang is gratis, maar verplicht vooraf inschrijven via: hlettany@vub.ac.be

3de SIWE-Studienamiddag “Academisch Wetenschappelijk Erfgoed”,
16 december 2011

maandag 21 november 2011

3de SIWE-Studienamiddag “ACADEMISCH WETENSCHAPPELIJK ERFGOED”
VRIJDAG 16 DECEMBER 2011 van 13.30 tot 17.00 uur
Plaats: VUB, Vrije Universiteit Brussel, Campus Pleinlaan 2, Etterbeek

Dit wordt de derde en (voorlopig) laatste SIWE-studienamiddag in de reeks “Academisch Wetenschappelijk Erfgoed”. Na een eerste studiedag in 2008, die vooral gefocust was op de KULeuven en de Universteit Antwerpen en een tweede aflevering eind 2009, vooral gefocust op UGent, is SIWE deze keer te gast op de VUB. Naast het wetenschappelijk (en architecturaal) erfgoed van de VUB komt ook het wetenschappelijk en industrieel erfgoed van de ULB aan bod. Het programma vind je op hier.

Deelnemen is gratis, maar inschrijving is verplicht. Dit dient te gebeuren via info@siwe.be:
vermeld duidelijk je naam, functie (instelling), werk- en/of privéadres, email en telefoon. U wordt na uw inschrijving verder door SIWE gecontacteerd. Welkom op deze studiedag !

Internationaal symposium ‘Architectural History as applied science’

dinsdag 8 november 2011

Op 9 en 10 november 2011 co-organiseert de vakgroep Kunstwetenschappen & Archeologie van de VUB het internationale symposium ‘Architectural History as apllied science’. Dit wetenshappelijke event vindt plaats in het Provinciehuis Vlaams-Brabant te Leuven. Inschrijven kan hier

Forum Vlaamse Archeologie op 16 april op de VUB

woensdag 16 maart 2011

FVA logoOp 16 april treedt de VUB op als gastheer voor het jaarlijkse Forum Vlaamse Archeologie. Het definitieve programma voor deze bijeenkomst van Vlaamse archeologen uit alle hoeken van het werkveld is vandaag bekendgemaakt. Inschrijven kan nog tot 13 april.

Workshop ‘A digital future for our past?’

vrijdag 4 maart 2011


(more…)

Studiedag “Middeleeuwen & Publiek”

maandag 2 maart 2009

Op vrijdag 13 maart organiseert de Vlaamse Werkgroep Mediëvistiek, in samenwerking met het Instituut voor Publieksgeschiedenis, de Vrije Universiteit Brussel en het Huis van Alijn de studiedag “Middeleeuwen & Publiek”.
Meer informatie kan je vinden op de website.

©2008 • Vrije Universiteit Brussel • Pleinlaan 2 • 1050 Elsene • Tel.: 02/629.21.11 • info@vub.ac.be