Ervaren discriminatie bij Vlaamse jongeren

Een superdiverse samenleving brengt naast opportuniteiten ook grote uitdagingen met zich mee. Eén daarvan is dat ondanks alle geleverde inspanningen sommige mensen nog steeds ongelijk behandeld worden omwille van hun taal, huidskleur, etniciteit, herkomst, levensbeschouwelijke overtuiging, gender, leeftijd, seksuele oriëntatie, enz. …

Read more

Nood aan collectieve tijdsordening

Reserveer een dag per week zonder vergaderingen of andere verplichtingen zoals lesgeven. Het is een idee gelanceerd door de Leuvense rector Rik Torfs. De mogelijkheid tot zo’n gereserveerde dag moet tot mentale rust en creatieve kracht leiden. En wie weet, helpt het een burn-out te voorkomen. Socioloog Ignace Glorieux vindt Torfs’ voorstel een goed idee, zo licht hij toe in De Standaard.

Read more

Is de kentering eindelijk ingezet?

Vrouwen zijn steeds vaker de kostwinner thuis, dat blijkt althans uit Europese cijfers. Vrouwen vatten vaker hogere studies aan en kunnen op het einde van de rit ook nog eens meer diploma’s aan de muur hangen. Maar uiteindelijk ze kiezen nog vaak voor deeltijds werk en doen ze de bulk van het huishoudelijk werk.”Ik vrees dat we er nog lang niet zijn”, zegt socioloog Ignace Glorieux in De Morgen.

Read more

Naar een evenwichtige werk-privébalans

Wie het druk heeft, is naar maatschappelijke normen goed bezig. Als alles dan samenkomt: kinderen krijgen, carrière maken, huis kopen, rijk sociaal leven, … dan eist zoveel drukte na verloop van tijd zijn tol. DeMens.nu magazine gebruikte gegevens uit het tijdsbestedingsonderzoek van TOR om de problematiek omtrent tijdsdruk te duiden.

Read more

Voorstelling onderzoek bibliotheekgebruik

In 2004 vond in opdracht van VCOB een uitgebreid en kwalitatief gebruikersonderzoek over bibliotheekgebruik in openbare bibliotheken plaats, onder begeleiding van Socioloog Ignace Glorieux. Op donderdagvoormiddag 27 april 2017 licht Glorieux zijn voorstel voor een vervolgonderzoek toe. Geïnteresseerde bibliotheken kunnen zich hiervoor aanmelden op de website van de Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief en Documentatie (VVBAD).

Read more