Jouw gemeente een cultuurgemeente? Deel jouw mening

Wat verwachten burgers in Vlaanderen en Brussel van het cultuurbeleid in hun gemeente? Hoe is het gesteld met de (amateur)kunsten, de bibliotheken, de cultuur- en gemeenschapscentra, het erfgoed, het verenigingsleven, het vrijwilligerswerk… in Vlaanderen en Brussel? Maken de gemeentebesturen die verwachtingen waar? Om dat te weten te komen, lanceren zes koepelorganisaties uit de cultuursector CultuurContentement, een pittige bevraging die 10 minuutjes van je tijd inneemt. Doe mee en weeg op het cultuur beleid van jouw gemeente!

Read more

Geef vaders en meemoeders 20 dagen geboorteverlof

Theun Pieter van Tienoven, socioloog bij Onderzoeksgroep TOR én vader van drie jonge kinderen, steunt met volle overtuiging het voorstel van de Vrouwenraad en de Gezinsbond om het wettelijk geboorteverlof voor vaders (en meemoeders) op te trekken naar 20 dagen. Zijn redenering is eenvoudig: vaders hebben het recht om vader te zijn.

Read more

Strijken moet wijken

Strijkt u nog wel eens een zakdoek of een T-shirt? Veel kans dat u ze niet meer strijkt. We besteden strijken vaker uit via dienstencheques. Of we laten de kreuken gewoon zitten. Strijken sterft een stille dood als huishoudelijk karwei, zo blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel. Nog minder dan de helft van alle vrouwen steekt er zelf tijd in, lichtte Theun Pieter van Tienoven toe in De Standaard en Het Nieuwsblad.

Read more

Chronisch spijbelen bereikt recordhoogte

Het aantal leerlingen dat chronisch spijbelt heeft een nieuwe recordhoogte bereikt in het schooljaar 2015-2016. Het gaat over 17.505 kinderen of 1,9 procent van alle leerlingen. Het zijn cijfers die het onderwijs zorgen baren, aangezien de cijfers ook jaar na jaar toenemen.

Read more

Ervaren discriminatie bij Vlaamse jongeren

Een superdiverse samenleving brengt naast opportuniteiten ook grote uitdagingen met zich mee. Eén daarvan is dat ondanks alle geleverde inspanningen sommige mensen nog steeds ongelijk behandeld worden omwille van hun taal, huidskleur, etniciteit, herkomst, levensbeschouwelijke overtuiging, gender, leeftijd, seksuele oriëntatie, enz. …

Read more