Vadertje Tijd en zijn slaven

De zomertijd onnatuurlijk? Ignace Glorieux en Theun Pieter van Tienoven wijzen erop dat de kloktijd, de zevendagenweek en tijdzones dat ook zijn. Ze schreven er een opiniestuk over in De Standaard.

Read more

Tevredenheid lokale cultuurbeleving onderzocht

Hoe goed scoren steden en gemeenten op vlak van cultuur? Dat vroegen 6 sectororganisaties aan meer dan 5.500 Vlamingen en Brusselaars. Het lokale bestuur is een cruciale schakel in het cultuurweefsel. Dat blijkt nog maar eens uit de grote respons op de burgerbevraging ‘CultuurContentement’.

Read more

TOR trekt ten velde

Het voorjaar van 2018 staat voor TOR in het teken van dataverzameling. TOR is betrokken bij en/of organiseert niet minder dan acht grootschalige survey-bevragingen. Alles bij elkaar genomen, kunnen dus minstens 150.684 Vlamingen hun mening geven over hun tijdsbesteding, werkomstandigheden, mentale gezondheid, maatschappelijke attitudes, ….

Read more

Plan eens een weekend niet vol. Durf eens wat aan te modderen.

Ziekteverzuim stijgt sneller bij dertigers en veertigers, becijferde SD Worx. De reden? De levensstijl die we nastreven buiten het werk: de sociale activiteiten en de persoonlijke ontplooiing, van jezelf en van de kinderen. “We willen een interessant en uitdagend leven. We gaan gebukt onder een grote druk, met de nodige gevolgen. Er komen problemen en dat kan zich vertalen in meer ziekteverzuim.” zegt socioloog Ignace Glorieux op Radio1.

Read more

352 keer dezelfde film: met een beetje routine is niets mis

Begin december maakte Netflix bekend dat iemand het afgelopen jaar al 352 keer de film “Madagascar 3” keek. Niks mis met een beetje routine, toch? Radio 2 programma “Naast de kwestie” ging te rade bij socioloog Theun Pieter van Tienoven, die promoveerde op het onderwerp dagelijkse routine.

Read more