Studiedag gender en tijdsbesteding

Op 13 september aanstaande van 9.00-16u30 organiseert het instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen (IGVM) een studiedag over gender en tijdsbesteding.

Read more >>

Distinctions in the Flesh

‘Distinctions in the Flesh’, the doctoral study of our colleague Dieter Vandebroeck, will be published in the prestigious ‘Culture, Economy and the Social’-series of Routledge and is now available for pre-order. In the book, Vandebroeck traces the various ways in which forms of class-inequality shape the manner in which people perceive, use and manage their bodies. He shows how bodies not only help to symbolize, but also contribute to legitimize class-divisions.

Read more >>

Zijn religieuze jongeren meer homofoob? Nuances voor een complex debat

Afgelopen maanden stonden de kranten bol van artikels over homofobe opvattingen bij gelovigen. Het religieus geïnspireerd geweld in een homobar in Orlando afgelopen week dient als nieuw dieptepunt. Zulke gebeurtenissen roepen pertinente vragen op zoals “Zijn gelovigen intolerant ten aanzien van homoseksualiteit? Hoe gaan religies om met seculiere waarden? Zijn religieuze tradities en seculiere waarden verzoenbaar of is het onmogelijk elkaar tegemoet te komen?”

Read more >>

Kinderen hebben baat bij vaderschapsverlof

Afgelopen weekend was het vaderdag. Reden voor kranten en tijdschriften om extra aandacht te besteden aan het vaderschapsverlof. De Knack en de Tijd interviewden hiervoor Ignace Glorieux. Uit recent onderzoek van het OESO blijkt dat kinderen baat hebben bij het vaderschapsverlof. Glorieux geeft aan dat het vaderschapsverlof bevorderlijk kan zijn voor een meer gelijke samenleving. ‘Als kinderen vandaag zien dat hun vaders en moeders het huishouden en de kinderzorg gelijk verdelen, dan zullen ze dat later hopelijk ook doen.’

Read more >>

Sociale factoren zijn bepalend voor een actieve tijdsinvulling na de werktijd

Spannen we ons meer in na werktijd wanneer we een fysiek actief beroep hebben? Of is het juist zo dat we na een dag zware arbeid, bijvoorbeeld op een bouwwerf, deze actieve houding overdag ’s avonds liever afwisselen met een meer sedentaire levensstijl voor de TV? Wetenschappers zijn het er niet altijd over eens hoe en of de fysieke intensiteit van ons werk samenhangt met onze fysieke houding na werktijd. Op basis van het Belgisch tijdsbestedingsonderzoek dat afgenomen werd in 2013, bestudeerden Jef Deyaert, Djiwo Weenas samen met de tijdsbestedingsonderzoekers van TOR, de tijdsbesteding van 2025 mensen tijdens een werkdag.

Read more >>