The development of persistent truant behaviour

In their newly published article in Educational Research, Gil Keppens and Bram Spruyt look into the the narratives of truanting adolescents. In this paper, they analyse the narratives of truanting adolescents, and by investigating their experiences of the onset and persistence of their own truancy. The stories suggest that what begins as occasional truancy can easily evolve into persistent truancy that eventually could lead to permanent non-attendance.

Read more

Voor spelers van 9 tot 99 jaar: participatie kent geen leeftijd (?)

Cultuurparticipatie heeft een positief effect op de gezondheid, de persoonlijke ontwikkeling en het geluksgevoel van ouderen. Collega’s Jessy Siongers en Francisca Mullens, verbonden aan Kenniscentrum Cultuur- en Mediaparticipatie, namen op 30 mei deel aan de conferentie ‘Kunst doet leven!’ met een sessie over de heterogeniteit onder de ouderen en presenteerden hun onderzoek over de vrijetijdsactiviteiten van ouderen. Lees en bebeluister hier hun bevindingen.

Read more

Jouw gemeente een cultuurgemeente? Deel jouw mening

Wat verwachten burgers in Vlaanderen en Brussel van het cultuurbeleid in hun gemeente? Hoe is het gesteld met de (amateur)kunsten, de bibliotheken, de cultuur- en gemeenschapscentra, het erfgoed, het verenigingsleven, het vrijwilligerswerk… in Vlaanderen en Brussel? Maken de gemeentebesturen die verwachtingen waar? Om dat te weten te komen, lanceren zes koepelorganisaties uit de cultuursector CultuurContentement, een pittige bevraging die 10 minuutjes van je tijd inneemt. Doe mee en weeg op het cultuurbeleid van jouw gemeente!

Read more

Geef vaders en meemoeders 20 dagen geboorteverlof

Theun Pieter van Tienoven, socioloog bij Onderzoeksgroep TOR én vader van drie jonge kinderen, steunt met volle overtuiging het voorstel van de Vrouwenraad en de Gezinsbond om het wettelijk geboorteverlof voor vaders (en meemoeders) op te trekken naar 20 dagen. Zijn redenering is eenvoudig: vaders hebben het recht om vader te zijn.

Read more

Strijken moet wijken

Strijkt u nog wel eens een zakdoek of een T-shirt? Veel kans dat u ze niet meer strijkt. We besteden strijken vaker uit via dienstencheques. Of we laten de kreuken gewoon zitten. Strijken sterft een stille dood als huishoudelijk karwei, zo blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel. Nog minder dan de helft van alle vrouwen steekt er zelf tijd in, lichtte Theun Pieter van Tienoven toe in De Standaard en Het Nieuwsblad.

Read more