rubriek: t_varia.gif


Academische opening 28 september 2010Food for thought: restaurant campus Etterbeek stelt charter voor duurzame voeding op


Duurzaamheid is een van de kernwaarden van de Vrije Universiteit Brussel. Het restaurant wil hierin een voortrekkersrol opnemen. Diverse initiatieven werden nu gebundeld en opgenomen in een ‘charter voor duurzame voeding’.

 

Een greep uit wat er allemaal verandert in 2010-2011:

  • Het restaurant introduceert dit jaar, vanaf oktober, een warme groentebar. Naast het dagelijks vegetarisch gerecht kan je ook kiezen voor een ruim assortiment warme groenten, die je zelf mag opscheppen. Eveneens bestaat de mogelijkheid om een klein of groot bord warme groenten te kopen.
  • In de cafetaria komt nu ook een drinkwaterfontein. Hiermee wil het restaurant kraantjeswater promoten als gezond en gratis alternatief voor frisdranken.
  • Oxfam-snack’s en -vruchtensapjes zijn de hele dag door te verkrijgen in de automaten in de cafetaria.
  • Er komen geen bedreigde diersoorten meer voor op de menukaart. Voor het aanbod aan vis kiezen we voor het MSC label, wat een duurzame visserij garandeert.
  • Wegwerpmateriaal en verloren verpakkingen worden vervangen door duurzame alternatieven: inox koffielepels, glazen suikerverdelers, melkkannen…
  • Het restaurant wordt in 2011 gerenoveerd, om tot aangenamere een energiezuinigere infrastructuur te komen.


Oxfam Wereldwinkelwerking ook dit jaar actief op je campus


Ook dit academiejaar wil de zotte bende van Oxfam Wereldwinkelwerking Vrije Universiteit Brussel weer (méér!) aanwezig zijn in het alledaagse campusbeeld. Dat wil zeggen dat je weer toffe acties en evenementen kan verwachten. Maar dit jaar proberen de medewerkers ook werk te maken van een duidelijkere signalisatie richting hun winkeltje, om het vaakgehoorde “Hoe? Is er een Wereldwinkel op de VUB?” te vermijden.
De Wereldwinkel bevindt zich nog steeds achteraan in het restaurant van campus Etterbeek dicht bij het BSG en is elke dinsdag- en donderdagmiddag open van 12u15 tot 13u45.

 

Medewerkers met wereldklasse gezocht
Daarnaast willen we onze slagkracht vergroten en daarvoor hebben we gemotiveerde vrijwilligers nodig. Dus heb je zin om je ideeën en creativiteit los te laten op onze werking of zie je het zitten om af en toe de winkel eens open te houden? Stuur een mailtje naar oww@vub.ac.be of word lid van de facebookpagina.


Minister Brigitte Grouwels huldigt nieuwe fietsdoorsteek Generaal Jacqueslaan en Nieuwelaan bij campus Etterbeek in


Brigitte Grouwels, Brussels minister van Openbare Werken en Vervoer, heeft vorige week de fietsdoorsteek ter hoogte van de Generaal Jacqueslaan en de Nieuwelaan ingehuldigd. Het gaat om een belangrijke ontbrekende schakel van de gewestelijke fietsroute 5A. De fietsverbinding tussen Etterbeek en Brussel-centrum is daarmee bijna volledig. De werken werden bewust uitgevoerd tijdens de afgelopen zomervakantie, zodat de vele studenten uit de buurt bij de start van het nieuwe academiejaar over een gloednieuw fietspad beschikken.

Voortaan veilig van kot naar campus
Fietsers die vroeger van de campus Etterbeek naar de Nieuwelaan wilden rijden (waar heel wat VUB-koten zijn), moesten een heuse beproeving doorstaan: via de Generaal Jacqueslaan, over de Kroonlaan en tot slot via het station van Etterbeek. Met de aanleg van de fietsdoorsteek ter hoogte van de Generaal Jacqueslaan en de Nieuwelaan is daar verandering in gekomen. Voortaan beschikken fietsers over een ononderbroken route: vanaf Stockel tot aan het Blyckaertsplein.

 Joke Belza krijgt Student Europlanet Scholarship EPSC 2010


Joke Belza, PhD student in Earth System Sciences heeft onlangs een ‘Student Europlanet Scholarship’ gekregen om het resultaat van haar masterthesis (Anatomy of the Cretaceous-Tertiary boundary Chicxulub crater: The mega-block zone ) te gaan presenteren op de European Planetary Science Congress 2010 in Pontifical Univeristy of Saint Thomas Aquinas, in Rome (20-24 september 2010).


E-brief volgende week één dag later


Door omstandigheden zal de e-brief volgende week pas op dinsdag 5 oktober verschijnen in plaats van maandag 4 oktober. Deadline voor het indienen van teksten blijft wel dezelfde: donderdag 30 september, 16u00.


Brussels Citizens University


Van vrijdagavond 1 oktober tot zondagmiddag 3 oktober organiseren Aula Magna en de Brussels universiteiten (VUB-ULB-FUSL) debatten en workshops over hun stadsgewest. Brussel staat als Gewest Centraal in de onderhandelingen over de staatshervorming, maar is ook een metropool in volle demografische en economische groei. Brussel is tenslotte ook een meervoudige hoofdstad. Door zijn drievoudige dimensie als stad, gewest en hoofdstad stelt Brussel ons voor uiterst complexe uitdagingen. In aansluiting op de Staten-Generaal van 2009 worden alle Brusselaars –experts, bedrijfsleiders, politici, verenigingen en gewone burgers - uitgenodigd in een poging tot collectieve en inclusieve intelligentie. Iedereen die ideeën heeft voor Brussel, meewerkt aan de ontwikkeling en het bestuur van de stad of Brussel ademt, wordt verzocht deel te nemen.

 

Stad verder uitbouwen
Pragmatische oplossingen zoeken, de platgereden paden verlaten, nieuwe coalities smeden om de stad verder uit te bouwen. Taboes doorbreken: dat staat allemaal op het programma van de ‘citizens university’. Meer dan honderd sprekers en talrijke Brusselse organisaties van verschillende horizonten zullen hun visie, ervaring en projecten met u delen in talrijke workshops, debatten en ontmoetingsruimten.
(VUB-ULB Campus)

 

Praktisch

  • Van vrijdag 1 t/m zondag 3 oktober 2010
  • Locatie: campus Etterbeek
  • Voor meer info en inschrijvingen: www.bcu2010.eu