rubriek: t_intrel.gif


Karel Van Miert gebouw brengt internationalisering van VUB in stroomversnelling


Vorige vrijdag 27 mei vond de officiële opening plaats van het Karel Van Miert gebouw aan de Pleinlaan 5, tegenover campus Etterbeek. De gedenkplaat werd onthuld in aanwezigheid van Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet, voorzitter van de Brussels University Alliance baron Buysse en Carla Galle, partner van de overleden politicus Karel Van Miert.

Het Karel Van Miert gebouw telt ruim 10.000 m² kantoorruimte en laat toe om iedereen die aan de Vrije Universiteit Brussel met internationalisering bezig is onder een dak te brengen.
Het nieuwe gebouw biedt onderdak aan het International Relations and Mobility Office (IRMO), het Institute for European Studies (IES ), het Brussels Institute of Contemporary China Studies (BICCS) en het Vesalius College. Ook de vakgroepen Sociologie en Politieke Wetenschappen, het departement Toegepaste Taalkunde van de Erasmushogeschool Brussel, het Universitair Centrum voor Ontwikkelingssamenwerking (UCOS) en Close The Gap zijn ondergebracht in Pleinlaan 5.
De Vrije Universiteit Brussel heeft het gebouw vorig jaar aangekocht voor ruim 22 miljoen euro en kon daarbij rekenen op steun van de Vlaamse overheid.
Het gebouw draagt de naam van de in 2009 overleden politicus Karel Van Miert, die een nauwe band had met de Vrije Universiteit Brussel. In de jaren ‘70 was Karel Van Miert assistent in de rechtenfaculteit bij prof. Frans De Pauw. Vanaf de jaren ‘80 tot 2001 doceerde Karel Van Miert aan de Vrije Universiteit Brussel o.a. Ontstaan en ontwikkeling van de Europese Gemeenschappen en Bijzondere vraagstukken uit het materieel recht van de Europese Unie.Europese wedstrijd: “Gelijke kansen in het Hoger Onderwijs”


Hoe het concept “inclusie” promoten binnen het hoger onderwijs en sensibiliseringsinitiatieven ontwikkelen rond dit onderwerp?

 

Equnet biedt een forum waar alle geïnteresseerden hun opinies en activiteiten rond het thema “gelijke kansen in het hoger onderwijs” kunnen voorstellen.

 

Het doel is de toegang tot het hoger onderwijs te garanderen voor iedereen en het uit de weg ruimen van sociale, geografische, fysische of om het even welke obstakels die mensen kunnen ondervinden bij de toegang tot het hoger onderwijs. Het creëren van betrokkenheid en het motiveren van alle actoren speelt hier een belangrijke rol.

 

Presentaties (visueel of audio visueel) en artikels kunnen ingestuurd worden tot 10 juni 2011.

De beste bijdragen (zowel inhoudelijk als op niveau van de kwaliteit van de presentatie) worden beloond met een officiële voorstelling op de 2de EquNet Seminarie, de EquNet website en Facebook pagina’s.

 

De auteurs van twee geselecteerde publicaties zullen als gastspreker uitgenodigd worden op het Seminarie (herfst 2011). De kosten worden gedragen door de organisatoren.

 

Deelname is gratis.
Alle informatie is beschikbaar op: Competition website.
Of mail Livia Turzo van het European Distance and E-Learning Network :
turzo@eden-online.org


Master program in Computer Science and Networking. Pisa (Italië)


Een derde jaargang van dit twee jaar durend programma van de Universiteit van Pisa en de Scuola Superiore Sant'Anna staat op stapel.
Dit master programma wil tegemoetkomen aan de groeiende vraag naar specialisten met expertise op vlak van "computer and information science and technologies” en “communication and networking science”.

 

Geïnteresseerden kunnen zich vanaf nu kandidaat stellen voor het academiejaar 2011 - 2012.
Verdere informatie is beschikbaar op http://mcsn.sssup.itSummer University: “East goes West–West goes East?” Praag (Tsjechië)


Van 3 tot 18 september 2011 organiseert de Charles University een programma over het thema: “zoeken naar een nieuwe, post- 1990, Europese orde”.
De opleiding is internationaal erkend en levert 12 ETCS credits op.
Meer informatie is terug te vinden via http://summer-university.fsv.cuni.cz.


 


Internationale wedstrijd : ”planning Helsinki South Harbour”


Helsinki’s departement voor stadsplanning schrijft een wedstrijd uit met als thema: “Hoe het Helsinki South Harbour discrict beter integreren in het bestaande stadsweefsel?”

 

Het initiatief is onderdeel van het “World Design Capital Helsinki 1012” programma en heeft te bedoeling ideeën te verzamelen rond de mogelijke herbestemming van de 23 hectaren tellende kustlijn.
Voorop staat het bedenken van een concept dat bestaande, niet langer gebruikte, industriële infrastructuur een nieuwe functie geeft. Zowel renovatie en nieuwbouw komen in aanmerking.
Het centraal gelegen gebied dat aansluit op het historische stadscentrum, heeft voldoende potentieel om het uithangbord van de stad te worden.
Deze wijk die nu niet toegankelijk is voor het publiek zou de inwoners rechtstreekse toegang verlenen tot de zee en een rol spelen op vlak van recreatie.

 

Creatieve geesten gezocht
Uitgaande van een bevraging bij 500 inwoners (enquêteresultaten ter beschikking van de kandidaten) wordt nu gezocht naar creatieve geesten die ideeën kunnen ontwikkelen om dit ambitieuze project alle slaagkansen te geven.

 

Tot 30 september
De competitie loopt van 2 mei tot 30 september en staat open voor iedereen. De kandidaten worden aangemoedigd multidisciplinaire teams te vormen. De laureaten zullen hun werk aan het publiek kunnen voorstellen in het Laituri tentoonstellingscomplex en via het internet.

 

Jury
De jury, met o.a. met de Amerikaanse architect Steven Holl (ontwerper van het Museum of Contemporary Art Kiasma in Helsinki), zal het winnende project bekendmaken in de lente van 2012. Er is voor 165.000 euro prijzengeld voorzien en de deelname is gratis.
Voor meer informatie en inschrijving: contacteer Tuomas Rajajärvi (Head of the Helsinki City Planning Department) tuomas.rajajarvi@hel.fi.