VUB Nieuwsbrief

Elektronische Nieuwsbrief Maandag 27 september 2010

Onderzoek

Conferentie ‘Conditions for Achieving Excellence in Universities and Other Research Organisations’


In het kader van het Belgische EU-voorzitterschap wordt op 14 en 15 oktober in het Plaza Hotel in Brussel de conferentie ‘Conditions for Achieving Excellence in Universities and Other Research Organisations’ georganiseerd. Dit event zal de meest relevante topics behandelen met betrekking tot excellentie in Europese universiteiten en onderzoeksinstellingen. U kunt er debatteren met specialisten op dit vlak. Tijdens drie plenaire sessies wordt gefocust op partnerships tussen onderzoek en industrie, autonomie en excellentie, samenwerking, clustering en op excellentie gebaseerde competitie, duurzame onderzoeksfinanciering en een mogelijk kader voor een Europese doctoraatsopleiding. Ook het veelbesproken universitaire ranking-issue wordt nader bekeken.

 

Praktisch

 • Donderdag 14 en vrijdag 15 oktober 2010
 • Locatie: Hotel Le Plaza, Boulevard Adolphe Maxlaan, 118-126, 1000 Brussel
 • Meer informatie en het volledige programma zijn te vinden op de website van de conferentie.
 • Op diezelfde website kan u ook inschrijven voor registratie (vraag eerst uw paswoord via de ‘register’-knop van de conference website).


Aankondigingen en events Technology Transfer Interface


Op de webpagina’s van de Technology Transfer Interface, vindt u deze week onder meer een uitnodiging voor een viering van Flanders' Drive en voor opleidingen van Leuven Inc. Verder vindt u er aankondigingen van seminaries
van FITCE.be en van DSP Valley.


Eerste onverwachte resultaten bij de deeltjesversneller te CERN kleurt Belgisch


Op dinsdag 21 september maakte CERN, het Europees laboratorium voor elementaire deeltjes fysica in Genève nieuwe typische fenomenen bekend bij de observatie bekend van zogenaamde gecorreleerde deeltjesproductie bij de allerhoogste energie dichtheden die men in de Large Hadron Collider (LHC) verkrijgt door het in botsing brengen van bundels protonen. Elementaire deeltjesfysici debatteren druk over de implicaties van dit resultaat.

 

Gelijkaardige observaties gebeurden in het verleden bij het in botsing brengen van zeer zware kernen bij de Relativistic Heavy Ion Collider in Brookhaven (V.S.A.) waar een plasma van elementaire deeltjes wordt gevormd, een toestand die zeer dicht aanleunt bij de vroegste stadia van ons heelal na de oerknal. Deeltjesfysici hadden tot voor kort nooit verwacht dat vergelijkbare fenomenen konden optreden in proton-proton botsingen waar de verwachtte energiedichtheid veel lager is.

 

Op nationaal vlak bestaat er een geconcentreerde inspanning met onderzoeksteams van de Vrije Universiteit Brussel, Universiteit Antwerpen, de Universite Catholique de Louvain, de Universite de Mons Hainaut, de Universiteit Gent en de Universite Libre de Bruxelles. Allen droegen bij tot de constructie van een essentieel element van het CMS experiment nabij de versneller, een silicium sporenkamer bestaande uit 10 miljoen elektronische sensoren. Belgische onderzoekers zijn dan ook permanent aanwezig te CERN en staan in voor de uitbating van dit delicate instrument.Onderwijs

UPV-najaarsprogramma van start: een week vol boeiende lezingen of bezoeken


Dokter, mag ik u wat vragen? Slaapproblemen bij ouderen
Vandaag, Maandag 27 september 2010 geeft mevr. Sandra Pirrera van de vakgroep experimentele en toegepaste psychologie van de Vrije Universiteit Brussel om 14u00 een voordracht over slaapproblemen bij ouderen. Voor deze voordracht betaalt u 3 euro ter plaatse. Leden van Euromut en personeel van het UZ Brussel kunnen gratis deelnemen. Studenten en personeel van de Vrije Universiteit Brussel of de Erasmushogeschool betalen 1 euro. Deze voordracht vindt plaats in het auditorium Kiekens van het UZ Brussel. U hoeft niet op voorhand in te schrijven. 

 

Geleid bezoek aan de expo 'Vervalsing onder de loep'
Op dinsdag 28 september 2010 om 10u00 kan u met UPV een bezoek brengen aan de expo ‘Vervalsing onder de loep’ in het Museum van de geïntegreerde politie te Etterbeek. Deze expo biedt een overzicht van de hoogtepunten van namaak en vervalsing in het verleden en het heden. Deelname: UPV-leden: 5 euro, niet-leden: 6,5 euro en studenten en personeel: 1 euro. Inschrijven met code 01 bij UPV (tel: 02-629 27 50, upv@vub.ac.be , www.vub.ac.be/UPV). 

 

Werelderfgoed met uitzondelijke universele waarde: een delicaat evenwicht
Op dinsdag 28 september 2010 kan u om 14u00 een voordracht bijwonen van dhr. Piet Geleyns, aanspreekpunt binnen de Vlaamse Overheid voor het Unesco Werelderfgoed. Hij zal het in zijn voordracht hebben over de strenge procedure van de selectie voor wat als werelderfgoed beschouwd wordt en dit aan de hand van binnen- en buitenlandse voorbeelden. Deelname: UPV-leden: 7 euro – niet-leden: 8,5 euro – studenten en personeel: 1 euro. Inschrijven met code 04 bij UPV (tel:02-629 27 50, upv@vub.ac.be , www.vub.ac.be/UPV). 

 

Genetische screening
Op woensdag 29 september 2010 belicht dr. Maryse Bonduelle van de medische genetica van het UZ Brussel het onderwerp genetische screening. Het testen van genetische aandoeningen kan al gebeuren van voor de geboorte (op het embryo of tijdens de zwangerschap) of in een latere levensfase. Hierbij rijzen een aantal maatschappelijke vragen en staat informatie en inspraak van de patiënt centraal. Deelname: UPV-leden: 7 euro; niet-leden: 8,5 euro; studenten: 1 euro. Inschrijven met code 07 bij UPV (tel: 02-629 27 50, upv@vub.ac.be , www.vub.ac.be/UPV). 

 

De jacht op 'artisanale' aroma's
Op donderdag 30 september 2010 om 14u00 behandelen mevr. Anneke Geyzen en prof. dr. Frédéric Leroy het thema ‘De jacht op artisanale aroma’s’. Wat zit er in een naam? Wordt de term ‘artisanaal’ enkel als marketingtechniek gebruikt om een idee van vertrouwelijkheid te suggereren of schuilt er wel degelijk een historische werkelijkheid achter? Kunnen we bovendien objectieve criteria opstellen waaraan ‘authentieke’ voedingsproducten moeten voldoen? Deelname: UPV-leden: 7 euro; niet-leden: 8,5 euro; studenten: 1 euro. Inschrijven met code 10 bij UPV (tel: 02-629 27 50, upv@vub.ac.be , www.vub.ac.be/UPV).

 

Narcistische persoonlijkheidsstoornis
Op vrijdag 1 oktober 2010 sluit UPV om 10u00 de startweek af met een voordracht over de narcistische persoonlijkheidsstoornis door prof. dr. Gina Rossi. Geslaagde narcisten weten zich te onderscheiden en zitten vaak in een positie waar ze het voor het zeggen hebben. Het vaakst gebruikte classificatiesysteem omschrijft de stoornis als een doordringend patroon van grootsheid, behoefte aan bewondering en gebrek aan inlevingsgevoel. Momenteel wordt er gewerkt aan een aangepast classificatiesysteem dat de huidige concrete invulling van het concept weer ter discussie stelt. Deelname: UPV-leden: 7 euro; niet-leden: 8,5 euro; studenten: 1 euro. Inschrijven met code 12 bij UPV (tel: 02-629 27 50, upv@vub.ac.be , www.vub.ac.be/UPV).


VUBpress publiceert ‘Zwaluwen, dapper, frivool en bedreigd’ van Jenny De Laet


Recent verscheen bij VUBpress een volledig herwerkte versie van ‘Zwaluwen, dapper, frivool en bedreigd’. Het boek werd het aangevuld met de recentste onderzoeksresultaten. Naast de van oudsher prachtige pentekeningen en aquarellen van Herwig Blockx, is het boek nu ook geïllustreerd met prachtige foto’s van Sam Mannaerts en Marc Slootmaekers. Mirjam Wiskerke, zwaluwliefhebber in hart en ziel, zorgde voor een mooie anekdote van haar Boerenzwaluwen.

 

Een zwaluw maakt nog geen zomer
Een zwaluw maakt de zomer niet maar een zomer zonder zwaluwen zou een enorme verarming betekenen. De Boerenzwaluw en de Huiszwaluw zijn oorspronkelijk rotsbewoners die er in de loop van de menselijke evolutie in slaagden om gebruik te maken van menselijke bouwsels. De Oeverzwaluw zoekt zandige verticale oevers als nestplaats. Als kleine insecteneters van amper 20 gram, trekken ze na het broedseizoen vijf- tot tienduizend kilometer naar hun overwinteringgebied.

 

Luchtacrobaten en playboys
Stuk voor stuk luchtacrobaten die massa’s vliegende en voor ons soms lastige insecten uit de lucht plukken. Hun huwelijksleven is ronduit frivool te noemen met playboys, krakers, bewakers en helpers. Spijtig genoeg zijn ze ook op verschillende fronten bedreigd. Voedselverlies, verdwenen nestplaatsen en klimaatverandering vormen de voornaamste gevaren en worden uitgebreid besproken.

 

‘Zwaluwen, dapper, frivool en bedreigd’ is het veertiende boek in de populaire reeks ‘Vogels rondom ons’. Het boek kost 20 euro en is verkrijgbaar bij VUBpress of in de VUBtiek.Internationale Relaties

Vlaanderen voor internationale onderzoekers


Op dinsdag 12 oktober 2010 organiseert het Departement Economie, Wetenschap en Innovatie (EWI) van de Vlaamse Overheid een workshop rond internationale onderzoekers.

 

Tijdens de workshop zullen verschillende invalshoeken aan bod komen. Allemaal met het doel om van Vlaanderen een uitvalsbasis en aantrekkingspool voor mobiele onderzoekers te maken.

 

Deelname is gratis en inschrijven kan via de website van EWI. Wie op de hoogte wil blijven van toekomstige workshops kan terecht op de EWI-website.

 

 

 


International Staff training


Het International Office van de Spaanse Universidade de Vigo organiseert van 25 tot 29 oktober 2010 de trainingsweek ‘Internationalization of Universities: a Foresight Exercise for 2020’. Op het programma staan verschillende lezingen, workshops en debatten rond de huidige internationale thema’s. Ook het uitwisselen van good practices en verschillende EU-financieringsmodellen komen aan bod. Dit alles met de internationalisering van universiteiten in het achterhoofd. Meer informatie is beschikbaar op de website de Universidade de Vigo. Wie wil deelnemen, kan zich daar ook registreren. Dit nog tot 30 september 2010.Associatie

Kom ook naar de uitreiking Akte van Ecocampusverdienste


We verwelkomen iedereen graag op 6 oktober 2010 voor de feestelijke uitreiking van de aktes van Ecocampusverdienste. De akte van Ecocampusverdienste wordt uitgereikt aan studenten van de Vrije Universiteit Brussel en de Erasmushogeschool Brussel die op een bijzondere manier werkten aan een milieuvriendelijkere Universitaire Associatie Brussel. Met een creatief en innovatief milieuproject werden gebruikers van de campus aangezet om over te schakelen naar een milieubewuster gedrag.

 

De akte van Ecocampusverdienste is een initiatief van Ecocampus, een milieuzorgproject voor het hoger onderwijs van de Vlaamse overheid en de Universitaire Associatie Brussel.

 

Programma

 • 15u00  Verwelkoming met drankje en hapje
 • 15u15  Introductie (ir. Marc Cherreté, afdelingshoofd afdeling Milieu-integratie en -subsidiëringen van het departement LNE)
 • 15u30  Uitreiking aktes door prof.dr. em. Bart De Schutter, voorzitter UAB
 • 15u45  VIP-show door The Low Impact Man (Steven Vroman)
 • 16u45  Einde

 

Locatie
Promotiezaal (gebouw D, 2.01) Campus Etterbeek

 

Inschrijven
Graag uw deelneming bevestigen bij simone.heinen@lne.vlaanderen.be  tegen 29 september 2010.


Multimediastudenten eindigen hoog in de Adobe Design Achievement Awards


Het project multimedia Deskit, door Jonathan Meurrens, Véronique Bidée en Kenneth Matterne van de opleiding Toegepaste informatica van de Erasmushogeschool Brussel, werd ingediend in de Adobe Design Achievement Awards. De studenten behaalden een halve finaleplaats in de categorie Application Development. Op de website van ADAA hebben zij hiervoor een eervolle vermelding gekregen.

 

Deskit is een online dienst om foto's te delen met vrienden, en dit op een snelle en leuke manier. De website is ontwikkeld met flash en php-server tijdens het project van de specialisatie multimedia (departement IWT - opleiding Toegepaste Informatica).Cultuur

Creatieve ateliers


 

Ook dit jaar biedt de Dienst Cultuur van de Vrije Universiteit Brussel een ruim aanbod aan creatieve ateliers aan. Wie samen wil musiceren, tekenen, fotograferen, acteren of koken in een ontspannen sfeer is bij ons aan het juiste adres.

 

Het VUB-orkest
Het klassiek ensemble van de Vrije Universiteit Brussel werd opgericht in 1994 en groeide intussen uit tot een volwaardig symfonisch orkest van ongeveer 60 muzikanten. Jaarlijks geeft het VUB-orkest een viertal concerten die worden voorbereid tijdens enkele intensieve stageperiodes.
Praktisch: Begeleiding, Jurgen Wayenberg – stageperiodes worden later gepland

 

Traditionele muziek
Zing en/of bespeel je instrument in een ontspannen sfeer op basis van een uitgebreid internationaal repertoire bestaande uit traditionele volksmuziek. De groep staat open voor elke liefhebber. Een minimumkennis van notenleer en het eigen instrument is vereist.
Praktisch: Begeleiding, Ronald Hinnion - iedere maandag vanaf oktober (behalve vakanties) van 12u10 tot 13u50 – Kultuurkaffee Gallery’ - gratis

 

Modeltekenen
Tijdens dit atelier wordt er getekend naar levend model. De begeleiding wordt toegespitst op organisch en doelgericht kijken, los van traditionele academische systemen. Er wordt geen stijl opgedrongen en verschillende technieken zijn toegelaten. De ateliers eindigen met een eigen tentoonstelling.
Praktisch: Begeleiding, Oswald Kuijken – 20 ateliers op donderdag van 19u00 tot 22u00 – Kultuurkaffee Gallery’ - 75 euro voor studenten Vrije Universiteit Brussel en Erasmushogeschool Brussel, 100 euro voor de anderen
Data: donderdagen vanaf 7/10 t/m 16/12/2010 (niet op 11/11) en 17/2 t/m 5/5/2011

 

Fotografie
Onder het motto ‘niets moet, alles kan’ worden de basisbeginselen van de zwart-wit fotografie bijgebracht. Alle stadia worden doorlopen: van de verschillende opnametechnieken tot en met het ontwikkelen in de donkere kamer en het presenteren. Naast de analoge fotografie is er ook aandacht voor de meest recente digitale technieken. De ateliers eindigen met een eigen tentoonstelling.
Praktisch: Begeleiding, Pieter Plasschaert – 20 ateliers op donderdag van 19u30 tot 22u30 – Kultuurkaffee Gallery’ - 75 euro voor studenten Vrije Universiteit Brussel en Erasmushogeschool Brussel, 100 euro voor de anderen
Data: donderdagen vanaf 7/10 t/m 16/12/2010 (niet op 11/11) en 17/2 t/m 5/5/2011

 

Theater
Tijdens dit atelier overleggen we samen wat we te vertellen hebben en gaan dan aan de slag: we verzamelen teksten, beeldmateriaal, muziek, we verstoppen camera's in de cafetaria, we interviewen medestudenten en gaan op strooptocht in de stad. Alles wat we zien en horen kan ons inspireren. Aan het einde van de rit nodigen we iedereen uit op onze voorstelling van eigen makelij. Ervaring is niet nodig, goesting wel.
Praktisch: Begeleiding, Katrien Vanderbiest – 10 ateliers op woensdag van 18u00 tot 20u00 – Locatie: Aula QA - 75 euro voor studenten Vrije Universiteit Brussel en Erasmushogeschool Brussel, 100 euro voor de anderen
Data: 13/10, 20/10, 27/10, 3/11, 10/11, 17/11, 24/11, 1/12, 8/12, 15/12/2010

 

K.O.K. (Koken op Kot)
Gedurende drie avonden word je ingeleid in de geheimen van enkele chefs. Elke avond staat in het teken van een andere keuken. Rode draad is gezond koken met seizoensgebonden producten tegen een zachte prijs. Na de les wordt de bereide maaltijd uiteraard gezamenlijk geproefd.
Praktisch: Begeleiding wordt later meegedeeld – 3 ateliers, deelname aan afzonderlijke ateliers is mogelijk – Locatie: Elzenhof (Kroonlaan 12-16, 1050 Elsene – Bus 95: 4 haltes vanaf Etterbeek Station) – 3 euro/atelier (maaltijd inbegrepen) – start om 19u00, einde voorzien rond 22u30 – inschrijven verplicht via wwdepauw@vub.ac.be met vermelding ‘Kookatelier’ - betalen ter plekke
Data: 16/11, 24/11, 1/12/2010

 

Betaling
Voor modeltekenen en fotografie beschouwen we de eerste twee ateliers als gratis proefateliers. Voor theater beschouwen we het eerste atelier als een gratis proefatelier. Betalen voor de ateliers modeltekenen, fotografie en theater kan enkel cash:  

 • Vanaf 27 september bij Dienst Cultuur (Gebouw Y’, boven KultuurKaffee) van ma-do tijdens de kantooruren bij Christel Van Stichel
 • Tijdens twee inschrijvingsmomenten: 14 en 21 oktober tussen 18u00 en 19u00 (Gebouw Y’, boven KultuurKaffee)

 

Ateliers worden ingelegd vanaf minimum 12 inschrijvingen.


Meer info: www.vub.ac.be/vuborkest , www.vub.ac.be/cultuur  of tel: 02-629 23 25 of depauw@vub.ac.be.


Bruslam


Bruslam is een meertalig free podium voor poetry slam dat elke laatste maandag van de maand wordt georganiseerd in de Kultuurkaffee Gallery’. Een of meerdere centrale gasten openen de sessies. Nadien staat het podium open voor iedereen zonder onderscheid van taal, religie, huidskleur, leeftijd… Iedereen kan zich inschrijven aan het begin van de avond. Gewoon komen luisteren en meegenieten kan uiteraard ook. Maandag 27 september met centrale gasten Sylvie Marie & Helen White

 

Praktisch

 • Maandag 27 september en 25 oktober 2010 om 20u00
 • Locatie: Kultuurkaffee Gallery’ van campus Etterbeek
 • De toegang is gratis
 • Meer info op http://bruslam.over-blog.com/  


Focus on Southern Africa


Door middel van de stands van de veertien leden van de Southern African Development Community (Angola, Botswana, Democratische Republiek Congo, Lesotho, Malawi, l'Ile Maurice, Mozambique, Namibie, Seychellen, Swaziland, Tanzanie, Zambie, Zimbabwe en Zuid Afrika), kan je op woensdag 29 september kennis maken met de culturele diversiteit en rijkdom van Zuidelijk Afrika. Vanaf 11u00 kan je op de campus Etterbeek (in en rond het KultuurKaffee) terecht op dit unieke evenement. De standenmarkt zal geanimeerd worden met traditionele en moderne optredens, typisch voor deze regio, door optredens van dichters, een DJ enz. Er zullen Afrikaanse én Europese hapjes en drankjes te verkrijgen zijn.

 

Praktisch

 •  Woensdag 29 september 2010 vanaf 11u00
 •  Locatie: in en rond Kultuurkaffee van campus Etterbeek
 •  De toegang is gratis
 •  Alle info via guy.capals@ucos.be  of tel: 02-649 69 63


And they spoke in anthems & School is Cool


Met welke groep kunnen we beter de aftrap geven van een nieuw concertseizoen dan met School Is Cool. Dit vrolijke vijftal uit Antwerpen houdt het midden tussen pakweg Arcade Fire en Beirut. Na een overtuigende show in de AB werden ze gekroond tot winnaar van Humo’s Rock Rally. Hun singel ‘New kids in town’ fluit u intussen al vrolijk mee. Na hun succesvolle doortocht deze zomer op o.m. Dranouter en Pukkelpop zijn ze nu dus ook te bewonderen in jouw eigenste KultuurKaffee.

 

And They Spoke In Anthems mag de support verzorgen. Haardvuur. Mijn Lief. Geen lief. Nachtwinkels. Zetel. En dan mijmerend verwijlen. In een andere volgorde zal ook wel lukken. Dames en heren, neem gerust uw tijd voor And They Spoke In Anthems. In samenwerking met Poppunt en Stoemp.

 

Praktisch Varia

Academische opening 28 september 2010Food for thought: restaurant campus Etterbeek stelt charter voor duurzame voeding op


Duurzaamheid is een van de kernwaarden van de Vrije Universiteit Brussel. Het restaurant wil hierin een voortrekkersrol opnemen. Diverse initiatieven werden nu gebundeld en opgenomen in een ‘charter voor duurzame voeding’.

 

Een greep uit wat er allemaal verandert in 2010-2011:

 • Het restaurant introduceert dit jaar, vanaf oktober, een warme groentebar. Naast het dagelijks vegetarisch gerecht kan je ook kiezen voor een ruim assortiment warme groenten, die je zelf mag opscheppen. Eveneens bestaat de mogelijkheid om een klein of groot bord warme groenten te kopen.
 • In de cafetaria komt nu ook een drinkwaterfontein. Hiermee wil het restaurant kraantjeswater promoten als gezond en gratis alternatief voor frisdranken.
 • Oxfam-snack’s en -vruchtensapjes zijn de hele dag door te verkrijgen in de automaten in de cafetaria.
 • Er komen geen bedreigde diersoorten meer voor op de menukaart. Voor het aanbod aan vis kiezen we voor het MSC label, wat een duurzame visserij garandeert.
 • Wegwerpmateriaal en verloren verpakkingen worden vervangen door duurzame alternatieven: inox koffielepels, glazen suikerverdelers, melkkannen…
 • Het restaurant wordt in 2011 gerenoveerd, om tot aangenamere een energiezuinigere infrastructuur te komen.


Oxfam Wereldwinkelwerking ook dit jaar actief op je campus


Ook dit academiejaar wil de zotte bende van Oxfam Wereldwinkelwerking Vrije Universiteit Brussel weer (méér!) aanwezig zijn in het alledaagse campusbeeld. Dat wil zeggen dat je weer toffe acties en evenementen kan verwachten. Maar dit jaar proberen de medewerkers ook werk te maken van een duidelijkere signalisatie richting hun winkeltje, om het vaakgehoorde “Hoe? Is er een Wereldwinkel op de VUB?” te vermijden.
De Wereldwinkel bevindt zich nog steeds achteraan in het restaurant van campus Etterbeek dicht bij het BSG en is elke dinsdag- en donderdagmiddag open van 12u15 tot 13u45.

 

Medewerkers met wereldklasse gezocht
Daarnaast willen we onze slagkracht vergroten en daarvoor hebben we gemotiveerde vrijwilligers nodig. Dus heb je zin om je ideeën en creativiteit los te laten op onze werking of zie je het zitten om af en toe de winkel eens open te houden? Stuur een mailtje naar oww@vub.ac.be of word lid van de facebookpagina.


Minister Brigitte Grouwels huldigt nieuwe fietsdoorsteek Generaal Jacqueslaan en Nieuwelaan bij campus Etterbeek in


Brigitte Grouwels, Brussels minister van Openbare Werken en Vervoer, heeft vorige week de fietsdoorsteek ter hoogte van de Generaal Jacqueslaan en de Nieuwelaan ingehuldigd. Het gaat om een belangrijke ontbrekende schakel van de gewestelijke fietsroute 5A. De fietsverbinding tussen Etterbeek en Brussel-centrum is daarmee bijna volledig. De werken werden bewust uitgevoerd tijdens de afgelopen zomervakantie, zodat de vele studenten uit de buurt bij de start van het nieuwe academiejaar over een gloednieuw fietspad beschikken.

Voortaan veilig van kot naar campus
Fietsers die vroeger van de campus Etterbeek naar de Nieuwelaan wilden rijden (waar heel wat VUB-koten zijn), moesten een heuse beproeving doorstaan: via de Generaal Jacqueslaan, over de Kroonlaan en tot slot via het station van Etterbeek. Met de aanleg van de fietsdoorsteek ter hoogte van de Generaal Jacqueslaan en de Nieuwelaan is daar verandering in gekomen. Voortaan beschikken fietsers over een ononderbroken route: vanaf Stockel tot aan het Blyckaertsplein.

 Joke Belza krijgt Student Europlanet Scholarship EPSC 2010


Joke Belza, PhD student in Earth System Sciences heeft onlangs een ‘Student Europlanet Scholarship’ gekregen om het resultaat van haar masterthesis (Anatomy of the Cretaceous-Tertiary boundary Chicxulub crater: The mega-block zone ) te gaan presenteren op de European Planetary Science Congress 2010 in Pontifical Univeristy of Saint Thomas Aquinas, in Rome (20-24 september 2010).


E-brief volgende week één dag later


Door omstandigheden zal de e-brief volgende week pas op dinsdag 5 oktober verschijnen in plaats van maandag 4 oktober. Deadline voor het indienen van teksten blijft wel dezelfde: donderdag 30 september, 16u00.


Brussels Citizens University


Van vrijdagavond 1 oktober tot zondagmiddag 3 oktober organiseren Aula Magna en de Brussels universiteiten (VUB-ULB-FUSL) debatten en workshops over hun stadsgewest. Brussel staat als Gewest Centraal in de onderhandelingen over de staatshervorming, maar is ook een metropool in volle demografische en economische groei. Brussel is tenslotte ook een meervoudige hoofdstad. Door zijn drievoudige dimensie als stad, gewest en hoofdstad stelt Brussel ons voor uiterst complexe uitdagingen. In aansluiting op de Staten-Generaal van 2009 worden alle Brusselaars –experts, bedrijfsleiders, politici, verenigingen en gewone burgers - uitgenodigd in een poging tot collectieve en inclusieve intelligentie. Iedereen die ideeën heeft voor Brussel, meewerkt aan de ontwikkeling en het bestuur van de stad of Brussel ademt, wordt verzocht deel te nemen.

 

Stad verder uitbouwen
Pragmatische oplossingen zoeken, de platgereden paden verlaten, nieuwe coalities smeden om de stad verder uit te bouwen. Taboes doorbreken: dat staat allemaal op het programma van de ‘citizens university’. Meer dan honderd sprekers en talrijke Brusselse organisaties van verschillende horizonten zullen hun visie, ervaring en projecten met u delen in talrijke workshops, debatten en ontmoetingsruimten.
(VUB-ULB Campus)

 

Praktisch

 • Van vrijdag 1 t/m zondag 3 oktober 2010
 • Locatie: campus Etterbeek
 • Voor meer info en inschrijvingen: www.bcu2010.euAlumni

Alumna An Verhulst nieuwe managing director van L’Oreal Professional Products, Division Worldwide


Met ingang van 1 januari 2011 wordt An Verhulst, VUB-alumna Handelsingenieur (afgestudeerd in 1988) Managing Director van L’Oréal Professional Products Division Worldwide. Momenteel werkt zij bij L’Oréal als President van de Professional Products Division USA.

 

An Verhulst startte ongeveer twintig jaar geleden bij L’Oréal op de Belgische afdeling Marketing van Professional Products waar ze uiteindelijk Marketing Director werd. In 1998 ruilde ze België in voor Parijs om daar Managing Director te worden van de Europese zone. In 2000 werd ze General Manager van de Professional Products Division in Nederland. In 2004 verkaste ze naar Brazilië om daar General Manager van de Professional Products Division te worden. Na een volgende ‘tussenstop’ als President van de Professional Products Division USA is ze nu de nummer één van Professional Products wereldwijd.Vacatures

Vacatures Vrije Universiteit Brussel


Een overzicht van de vacatures van de Vrije Universiteit Brussel kan u terugvinden op de website.


Vacatures Universitair Ziekenhuis Brussel


Op de website van het UZ Brussel vindt u een overzicht van de openstaande vacatures.


Externe vacatures


Op de website van de Vrije Universiteit Brussel kan u ook een overzicht terugvinden van externe vacatures.