Vanavond presenteren moraalfilosofe Katleen Gabriels en VUB-wiskundige Ann Dooms in Gent hun gemeenschappelijk geschreven boek ‘Van Melkweg tot moraal’. Toepasselijk op de internationale dag van vrouwen en meisjes in de wetenschap delen de twee wetenschapsters op een heel toegankelijke manier hun verwondering over wiskunde, moraalfilosofie, artificiële intelligentie (AI) én voor vrouwen in de wetenschap. Prof. Dooms riep vandaag in een opiniestuk in De Tijd al op om in de grondstof van de technologische revolutie, de wiskunde, te investeren.

Dooms en Gabriels schreven het boek op uitnodiging van Studium curator en VUB-rector Caroline Pauwels, als onderdeel van de Karakters-reeks 2019-2020 rond het thema verwondering. Ze maken in hun Karakter snel duidelijk dat op het eerste gezicht ver-van-mijn-bed domeinen aanwezig zijn in de kleinste dingen van het dagelijks leven. Ze lieten zich hiervoor inspireren door een citaat van Immanuel Kant: ‘Twee dingen vervullen het gemoed met steeds nieuwe en steeds toenemende bewondering en ontzag, hoe vaker en intenser het nadenken zich erop toelegt: de sterrenhemel boven mij en de morele wet in mij.’ Ann onderzoekt ‘eeuwige’ wiskundige waarheden, terwijl Katleen zich verwondert over de grillige, onstandvastige mens. Tegelijkertijd zijn beide wetenschapsters gefascineerd door AI. In het boekje komen ook jonge vrouwelijke Vlaamse professoren, de wereldvermaarde wiskundige en VUB-alumna Ingrid Daubechies en tv-coryfee Paula Sémer, die inging tegen de heersende katholieke moraal, aan het woord.

Deze uitgave van Academia Press, mogelijk gemaakt door Studium Generale Gent, Theater aan Zee, deAuteurs en KAAP, zal vanavond in concertzaal Miry in Gent door de twee wetenschapsters zelf worden toegelicht.

Praktisch