Opgelet! Dit event heeft al plaatsgehad.

Symposium - Nieuwe regelgeving erkenning van de klinisch psycholoog/orthopedagoog

donderdag, 22 mei, 2014 - 19:00
Campus: Brussels Humanities, Sciences & Engineering campus
Faculteit: Psychology and Educational Sciences
Alumni-event

Er staat heel wat op stapel voor de erkenning van het beroep van klinisch psycholoog en klinisch orthopedagoog. De nieuwe regelgeving op het vlak van deontologie en tuchtrecht voor de psychologen, de erkenning van de klinische psychologie en klinische orthopedagogie en de regeling betreffende de psychotherapie vormen een mijlpaal in de geschiedenis van de Belgische psychologie.

De Faculteit Psychologie en Educatiewetenschappen en Dienst Klinische Psychologie van het UZ Brussel organiseren daarom voor u op 22 mei 2014 een avondsymposium over deze thematiek.

Het symposium richt zich zowel naar studenten, alumni en academisch personeel.

PROGRAMMA

• 19u00 – 19u15: Inleiding door Prof. dr. Chris Schotte, Hoogleraar VUB, Hoofd Dienst Klinische Psychologie UZ Brussel
  • 19u15 – 20u00: Wet op de GGZ - beroepen: de psychologisering van onze gezondheidszorg? – Koen Lowet

Op 25 maart werd de wet Muylle (de wet op de GGZ - beroepen) definitief gestemd in het parlement. De klinisch psycholoog en de klinisch orthopedagoog zullen eindelijk een erkend gezondheidszorgberoep worden en de titel/praktijk van de psychotherapie zal beschermd worden. Maar wat betekent deze wet nu eigenlijk? Is ze het langverwachte antwoord voor een maatschappij die overgemedicaliseerd is? Of eerder „les nouveaux kinésithérapeutes sont arrivés!”? In deze lezing wordt de wet Muylle toegelicht in haar relevantie én gevolgen voor de maatschappij en voor de GGZ - beroepsgroep.

Koen Lowet is klinisch psycholoog - psychotherapeut. Hij is beleidsmedewerker in het MFC Bethanië Genk en houdt een eigen praktijk in Hasselt Mudico. Als sectorverantwoordelijke klinische psychologie voor de Belgische Federatie van Psychologen was hij mede betrokken in de totstandkoming van dit wetsontwerp.

• 20u00 – 20u45: Tuchtrecht: een stap vooruit in de professionalisering van de psychologie – Koen Korevaar

Een recente wetswijziging maakt de oprichting van een tuchtcommissie voor psychologen mogelijk. Welke consequenties zal dit hebben voor de dagelijkse praktijk? Zijn zowel cliënten en psychologen gebaat bij deze ontwikkeling? Zijn er ook nadelen? In deze lezing wordt de wetswijziging toegelicht, de verder te verwachten ontwikkelingen en de weerslag op de praktijk van psychologen in uiteenlopende disciplines.

Koen Korevaar doceert beroepsethiek binnen de opleiding Toegepaste psychologie aan de Thomas More hogeschool. Hij is lid van de deontologische commissie van de BFP en rubriekleider deontologie van het Tijdschrift Klinische Psychologie. Hij werkt daarnaast als klinisch psycholoog voor PraxisP (KULeuven).

• 20u45 – 21u15: Vragenronde
  • 21u15: Receptie & netwerking

INSCHRIJVEN

Registreren kan via onderstaand formulier, graag inschrijven voor 19 mei 2014

Inzenden via dit formulier is niet langer mogelijk.