Opgelet! Dit event heeft al plaatsgehad.

Voorbij de Crisis: Verwachtingen ten aanzien van Vertegenwoordigende Democratie

dinsdag, 25 oktober, 2016 - 12:00
Karel Van Miert, 5+, Lokaal Van Gogh
Pleinlaan 5, 1050 Brussel
Lunchlezing Politieke Filosofie

Prof dr. Eline Severs
Vakgroep Politieke Wetenschappen, VUB

Het idee dat het systeem van vertegenwoordigende democratie een crisis doormaakt, is wijdverspreid. Het lage vertrouwen dat burgers in politieke instellingen stellen, de dalende opkomst bij verkiezingen en toenemende electorale volatiliteit worden beschouwd als indicatoren van een toenemende kloof tussen burgers en politiek. Zonder het bestaan van dergelijke kloof in vraag te trekken,betwist deze lezing de betekenis die we doorgaans aan deze kloof verlenen.

Steunend op constructivistische theorieën, stelt de lezing de verwachtingen die we kunnen koesteren ten aanzien van vertegenwoordigende democratie scherp. Het daagt hierbij populaire noties van soevereiniteit uit en betoogt dat de uitweg uit de vermeende crisis niet minder, maar net meer vertegenwoordiging veronderstelt.

• Lid UPV: 7 euro*
  • Werkzoekenden, studenten: 1 euro*
  • Personeel en alumni Vrije Universiteit Brussel, VKP VUB-EhB-UZ: 1 euro*
  • Anderen: 8,5 euro