Statusbericht

Inzenden van dit formulier is niet langer mogelijk.

Wiskunnend Wiske wedstrijd 2016-2017

maandag, 26 september, 2016 - 13:45 to dinsdag, 14 maart, 2017 - 16:00
Campus: Brussels Engineering, Sciences & Humanities Campus
wiskunnend.wiske@vub.ac.be

Jaarlijks kruisen ongeveer 2000 wiskundeknobbels uit het vijfde en zesde jaar secundair onderwijs de degens. Ze buigen zich over een aantal intrigerende wiskundige opdrachten in de Wiskunnend Wiske Wedstrijd. Einddoel? Een plaatsje én overwinning in de finale op 14 maart 2017. Wie zei dat wiskunde saai was?

Wiskunnend Wiske verbreedt haar horizon

De Wiskunnend Wiske wedstrijd heeft de afgelopen jaren jongeren uit heel Vlaanderen getoond hoe actueel en divers wiskunde als wetenschap is. Maar wiskunde is er ook om andere wetenschappen te helpen of te vereenvoudigen. Ook in deze zevende editie spitsen we ons daarom niet enkel toe op de zuivere wiskunde, maar breiden we uit naar toepassingsgebieden in andere wetenschapsdomeinen.

Prof. Ingrid Daubechies, bedenker van de wedstrijd, wordt hiervoor bijgestaan door twee sterke ambassadrices: Prof. Ann Dooms en Dr. Pattie Maes. Samen zorgen ze voor heel wat interessante vraagstukken.

Geen klassieke vraagstukken

Het concept is: geen klassieke vraagstukken met gegevens en formules, maar uitdagende open vragen waar wetenschappers en wiskundigen nog steeds het hoofd over breken. Vergeet voor even de wiskunde van breuken, cosinus en sinus, integralen of limieten... Treed binnen in de fascinerende wereld van de wiskunde vol raadsels en ontdekkingen.

De opdrachten sluiten bovendien mooi aan bij de specifieke eindtermen onderzoekscompetentie. De vragen uit de wedstrijd kunnen als inspiratie dienen voor de onderzoeksvraag/-opdracht waar leerlingen zich over buigen. Om je een idee te vormen van het type vragen, bekijk de opdrachten van de vorige edities in de kolom rechts.

De opdrachtenreeks kwam tot stand met de samenwerking van de faculteit Wetenschappen en Bio-ingenieurswetenschappen en de faculteit Ingenieurswetenschappen van de VUB.

Hoe gaat het in z'n werk?

De voorronde van de wedstrijd bestaat uit 3 opdrachten die in klasverband dienen opgelost te worden. De 3 hersenbrekers worden tussen september en januari afzonderlijk toegestuurd. Elke klas krijgt vervolgens drie weken om deze opdrachten op te lossen. De geplande data voor het uitsturen van de opdrachten zijn 3 oktober 2016, 7 november 2016 en 9 januari 2017.
De klassen die over alle drie de opdrachten het beste resultaat halen, mogen deelnemen aan de spannende finale op dinsdag 14 maart 2017 op onze campus Etterbeek. Voor de finale vaardigt elke klas maximaal 12 leerlingen af.

De inschrijvingen werden afgesloten op 26 september. Late beslissers kunnen nog mailen naar wiskunnend.wiske@vub.ac.be

De winnaars van de finale van de Wiskunnend Wiske Wedstrijd 2016

Bekijk de sfeerbeelden van de finale 2016.

Mooiste 3D ontwerp van Wiske met het programma Surfer: Sint-Ursulalyceum - Lier - 6D WWA (Anti Alliteratie)

Derde plaats 2016: Koninklijk Atheneum - Tervuren -6 ECWI, 6 LAWI, 6WEWI (KwAdraTische KATers)

Tweede plaats 2016: Onze-Lieve-Vrouw-van-Lourdescollege - Edegem - 5GrWi8/LaWi8/WeWi8 Groep2 (Hippe Hyperbolen)

Eerste plaats 2016: Bischoppelijk College - Veurne - 6de jaar Wet-Wisk en Lat-Wisk (Wiskunnende Westhoekers)

De winnaars van de finale gingen naar huis met een unieke Pi-trofee in 3-D, aangeboden door Print Place.

Benieuwd naar welk plekje de pi-trofee in de school kreeg, bekijk hun filmpje

Print Place

Wall of Fame

Dit waren de winnaars van de vorige edities:

• editie 2015: Sint-Albertuscollege Haasrode (5 GWwLWWWw)
  • editie 2014: Virga Jessecollege Hasselt (VI 6 Latijn-Wiskunde)
  • editie 2013: Onze-Lieve-Vrouw-Presentatie Sint-Niklaas (6WeWib - 6LWib - 6GWib)
  • editie 2012: Sint-Albertuscollege Haasrode (6GWw - WWw - LWw)
  • editie 2011: Sint-Jozefinstituut Essen (6WeWi)

De Wiskunnend Wiske wedstrijd wordt gesponsord door:

Solvay
                                           Fonds Ernest Solvay, beheerd door de Koning Boudewijnstichting

Het project ontving de Jaarprijs Wetenschapscommunicatie 2014 van de Stuurgroep Wetenschapscommunicatie van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten en de Jonge Academie.

Het prijzenpakket van de zesde editie wordt gesponsord door:

De opdrachten en oplossingen

Het problematische product: opdrachtoplossing
De straffe stapels: opdrachtoplossing
Rode draad-spel: opdrachtoplossing

Hoe maak ik een dodecaëder met speelkaarten?

Bekijk het filmpje.

Ambassadrices

Ingrid Daubechies

Prof. Ingrid Daubechies is een Belgische professor wiskunde met een internationale carrière. Ze werd verkozen tot voorzitster van de International Mathematicians' Union en is een wereldautoriteit op het vlak van wavelets die onder andere beeldcompressie mogelijk maken. "Wiskunde is oermenselijk: het is volledig door de mens bedacht", zegt Prof. Ingrid Daubechies. "Je kan problemen oplossen puur met je hersenen, zonder werktuigen. Dat is toch fantastisch?"

Prof. Ann Dooms staat aan het hoofd van het onderzoeksteam Multimedia Forensics van de VUB. We kennen haar vooral vanuit haar expertise in de bestrijding van cybercriminaliteit via digitale watermerken en de analyse van historische schilderijen via beeldverwerking op de computer. Ze is verkozen als lid van de Jonge Academie en was genomineerd voor EOS Magazine’s Gouden Pipet Award voor de meest veelbelovende onderzoeker in Vlaanderen.

Pattie Maes

Prof. Pattie Maes is een autoriteit op het vlak van menscomputer interactie en artificiële intelligentie. Samen met haar team is ze voortdurend op zoek naar manieren om computer interfaces natuurlijker te doen samenwerken met het menselijke brein, lichaam, en gedrag.