Het nieuwe erfrecht

Intersentia i.s.m. VUB, KUL, UA, UG
studiedag@intersentia.be
Studiedag

Een studiedag op 6 verschillende locaties met dé experten die het nieuwe erfrecht mee hebben vormgegeven!

Op 20 juli 2017 keurde het parlement de hervorming van het erfrecht definitief goed. Deze voorgenomen hervorming is onderdeel van een grondige vernieuwing van ons Burgerlijk Wetboek, daterend van 1804 en ook voor het erfrecht niet meer aangepast aan de actuele noden van onze samenleving. De hervorming maakt het erfrecht moderner en aangepast aan de gezinssituatie van vandaag. Het spreekt voor zich dat deze fundamentele hervorming een grote impact heeft op de dagelijkse familiaal vermogensrechtelijke praktijk. Deze studiedag is bijgevolg onmisbaar voor alle (rechts)practici die met deze materie in contact komen.

Sprekers

• Prof.dr. Alain Laurent Verbeke, KU Leuven / Harvard, partner Greenille by Laga

• Prof. dr. Renate Barbaix, UAntwerpen, advocaat-vennoot HCGB advocaten

• Prof. dr. Jan Bael, UGent, notaris (notariskantoor Bael - De Brauwere - De Paepe)

• Em. prof. dr. Hélène Casman, VUB, erenotaris en wetenschappelijk adviseur Greenille by Laga

• Prof. dr. Johan Du Mongh, KULAK en KU Leuven, advocaat-vennoot Du Mongh Advocaten

• Prof. dr. Nicolas Geelhand de Merxem, UAntwerpen, advocaat-vennoot HCGB advocaten

• Dr. Elise Goossens, KU Leuven, gewezen adviseur minister v. Justitie hervorming erfrecht

Locaties

• Di 24 oktober 2017 | Leuven

• Di 7 november 2017 | Antwerpen

• Vrij 24 november 2017 | Hasselt

• Vrij 8 december 2017 | Brussel

• Di 12 december 2017 | Kortrijk

• Di 19 december 2017 | Gent

Tijdens deze studiedag krijgt u antwoord op o.a. de volgende vragen:

• Hoe wordt de erfrechtelijke reserve voortaan berekend?

• Hebben de ouders nog een reserve? Wat met de onderhoudsvordering op de nalatenschap?

• Welke erfovereenkomsten kunnen we sluiten? Punctueel over welke aspecten?

• Hoe gebeurt de inbreng voortaan concreet: in waarde, in natura, minder ontvangst?

• Hoe zijn de regels over de verdeling gewijzigd?

• Heeft de langstlevende nog een erfrecht? Nog een reserve?

• Wat verandert er aan de omzetting van vruchtgebruik in samenloop met stiefkinderen?

• Op welke nalatenschappen gelden nog de oude regels?

• Wat zijn de gevolgen voor gedane schenkingen en planningen? Civielrechtelijk? Fiscaal?

• Hoe verhoudt het nieuwe erfrecht zich in een internationale context?

Het spreekt voor zich dat deze fundamentele hervorming een grote impact heeft op de dagelijkse familiaal vermogensrechtelijke praktijk. Deze studiedag is bijgevolg onmisbaar voor zowel advocaten, magistraten, notarissen als vermogensplanners en financieel adviseurs.

Programma en inschrijvingen

Inschrijvingsprijs: slechts 279 euro (excl. btw) voor een volledige dag incl. handboek over het nieuwe erfrecht
Inschrijven mogelijk met kmo-portefeuille

Inschrijvingen gebeuren via de website van Intersentia.
Klik hier voor meer informatie/programma en inschrijvingen

Download de folder.