NADIA FADIL 'ON RADICALISATION. CRITICAL PERSPECTIVES ON A CONTESTED PARADIGM.'

redelijk.eigenzinnig@vub.ac.be
www.redelijkeigenzinnig.be

Redelijk Eigenzinnig!?

Redelijk Eigenzinnig is een interdisciplinair keuzevak voor studenten en een lezingen- en activiteitenreeks voor een breed publiek.

Aan de basis liggen de humanistische waarden en onderwijsvisie van de VUB waarin vrije meningsuiting, sociale bewogenheid, vrij onderzoek, kritische vorming en verantwoordelijkheid centraal staan. Vanuit deze pijlers wil 'Redelijk Eigenzinnig: Nadenken over Mens en Maatschappij' aanzetten om kritisch te reflecteren over belangrijke maatschappelijke vraagstukken. We geven het woord aan academici, onderzoekers, professionals en actieve burgers. Tijdens lezingen, debatten, workshops, rondleidingen,... gaan zij in gesprek met  studenten en het brede publiek.

Tijdens academiejaar 2016-2017 buigen we ons over het thema migratie

Nadia Fadil

NL/ Het begrip radicalisering is op 15 jaar tijd tot een hype uitgeroeid. Dit concept werd ontwikkeld om de groeiende spanningen aan te wijzen bij gepolitiseerde vormen van islam, die mogelijks kunnen leiden tot vormen van geweld. Het begrip werd gelanceerd door de Nederlandse veiligheidsdiensten na de 9/11 aanslagen in de lage landen, en werd al snel verder opgepikt door het wetenschappelijk veld. Het ontstaan van militante groeperingen zoals Sharia4Belgium of Sharia4Holland en de aanslagen in Londen van 2005 hebben de verdere ontwikkeling van dit begrip op een spoorversnelling geplaatst. Deze lezing zal ingaan op het ontstaan en ontwikkeling van het paradigma van radicalisering in het Nederlandstalig wetenschappelijk veld. Door de verschillende trajecten van het begrip in verschillende disciplines na te gaan (i.e. politieke wetenschappen, criminologie en veiligheidsstudies), zullen we trachten aan te tonen hoe radicalisering veeleer gekenmerkt wordt door een semantische leegte en een permanente onzekerheid over diens betekenis.

ENG/ In this lecture, prof. Nadia Fadil (KULeuven) examines how and why the concept of ‘radicalisation’ has become a real hype in political, societal and academic debates. In 15 years’ time, the concept of ‘radicalisation’ has become commonplace. The concept was developed to grasp the tensions in politicized forms of Islam, which may erupt into violence. The concept was first launched by Dutch security services after the 9/11 attacks, and has quickly been picked up by academics. Events like the London attacks in 2005 and the formation of militant groups like Sharia4Belgium and Sharia4Holland, further popularized the notion as a way to make sense of processes of violence within Muslim communities. By tracking the development of the notion of ‘radicalisation’ in different academic disciplines (political sciences, criminology and security studies) prof. Fadil will explore to what extent ‘radicalisation’ distorts rather than clarifies our understanding of current processes of identity formation, religion and violence.

Inschrijven

De lezing gaat door op dinsdag 7 maart 2016, van 18u tot 20u, in La Tricoterie (www.latricoterie.be).

Enkel niet-VUB-studenten of VUB-studenten die niet zijn ingeschreven voor het vak ‘Redelijk Eigenzinnig’  dienen zich in te schrijven voor deze lezing.