CERN Physics Masterclass

Vakgroep Fysica
contact@wtnschp.be
Workshop

CERN - CMS DetectorElk jaar nemen ongeveer 10.000 leerlingen van middelbare scholen in 37 verschillende landen deel aan de Physics Masterclasses. Zij ontrafelen een dag lang de geheimen van de kwantumfysica bij een universiteit in hun buurt.

Je kan op 28 februari 2018 deelnemen aan een Physics Masterclass op de VUB. Prof. Freya Blekman doet de basisinzichten in de kwantumfysica en de werking van de Large Hadron Collider op het CERN uit de doeken. Daarna ga je zelf aan de slag met de data die opgemeten werden in het CMS-experiment. Je onderzoekt de structuur van het proton en je gaat zelf op zoek naar het Higgs boson!

Aan het einde van de dag neem je deel aan een videoconferentie met wetenschappers in het CERN en studenten van andere Europese scholen om hun onderzoeksresultaten te vergelijken.

Deelnemen?

Dit programma vult een hele dag en deelname is helemaal gratis. Er is geen specifieke voorkennis vereist. Zit je in het vijfde of zesde ASO en ben je gefascineerd door (deeltjes-) fysica?

Inschrijven kan binnenkort via de website van de VUB.

Programma:

28 februari 2018, VUB campus Etterbeek.
  • 10u00 Onthaal
  • 10u30 Inleidende sessie
  • 11u30 Data-analyse, deel 1
  • 12u30 Lunchpauze
  • 13u30 Data-analyse, deel 2
  • 15u00 Pauze met bezoek aan het studentenlaboratorium Fysica
  • 15u30 Videoconferentie met CERN en Europese scholen
  • 17u30 Einde

Inschrijvingen

Het is nodig je op voorhand te registeren voor dit event. De inschrijvingen zijn nu geopend.