INSCHRIJVINGEN HERFSTKAMP AFGESLOTEN

De inschrijvingen voor het Herfstkamp zijn afgesloten. Wil je op de hoogte blijven van onze andere infomomenten? Laat dan hier je gegevens achter. 

Proeven van de opleidingen en het studentenleven

Aan de universiteit studeren... Sommigen worden er nerveus van, anderen dromen ervan of hebben de wildste ideeën. En niemand weet 100% zeker wat ze er zich bij moeten voorstellen. 

Maar daar kan je tijdens de herfstvakantie al iets aan doen. De Vrije Universiteit Brussel organiseert dan een tweedaags bootcamp dat je laat proeven van de opleidingen én het studentenleven. Met interactieve workshops kom je in aanraking met de verschillende opleidingen die de VUB te bieden heeft. Géén gortdroge leerstof! Je gaat zelf aan de slag. 
Wat dacht je van Advocaat voor één dag zijn? Of kijken hoe een elektrische kart werkt? Je talenknobbel op de proef stellen in een tolkencabine? Of met behulp van wereldberoemde kunstwerken moordzaken oplossen in het museum? 
 

Blijven slapen op kot

Het kotleven! De grote stap! Maar wat moet je ervan voorstellen? Daar krijg je een antwoord op als je blijft slapen tijdens het Herfstkamp. Je overnacht bij onze studenten die je eerst op sleeptouw nemen op de campus en het centrum van Brussel. De dag nadien zorgen we voor een stevig ontbijt in het studentenresto. 

10 thema's

De workshops zijn gelinkt aan de verschillende opleidingen en zijn onderverdeeld in 10 verschillende thema’s om het zoeken te vergemakkelijken. Jij kiest zelf één of twee thema’s (1 of 2 dagen) en of je overnacht op kot. Ontdek de thema’s hieronder. 

Blijf jij op reis hangen bij archeologische sites of musea? Waarom blijven ideeën van morsdode filosofen springlevend? Ben je geboeid door geschiedenis? En vooral: zit er toekomst in jouw fascinatie met het verleden?

Zó boeiend en belangrijk is geschiedenis dat ze in elke opleiding een plekje verdient. Drie zijn er zelfs helemáál aan gewijd:

  • Geschiedenis: de studie van België, Europa en de wereld aan de hand van geschreven bronnen.
  • Kunstwetenschappen en Archeologie: combineert de studie van kunst en materiële cultuur, van vroeger tot nu.
  • Wijsbegeerte en Moraalwetenschappen: studie van en kritische reflectie over de mens en de wereld om haar heen, met een stevige focus op filosofie en ethiek.

SCHRIJF JE IN

Herfstkamp Cultuur en Maatschappij
Verbeelding én een kritische geest

Filosofen worstelen graag met grote levensvragen. Voor archeologen kan de opgraving van een stokoud gebruiksvoorwerp dan weer de grote doorbraak zijn. Historici zoomen in of uit om vraagtekens rond periodes, gebeurtenissen en mensen en thema’s weg te gommen.

Een academicus springt enthousiast maar tegelijk ook omzichtig om met de puzzelstukjes (de ‘bronnen’) die hij vindt en bestudeert. In welke context zijn ze ontstaan, en waarom? Die context reconstrueren door kritische vragen te (blijven) stellen: da’s het échte métier. Want niks is wat het lijkt.

CSI Kunstschilderij

Al wat wijzer? Of blijft het koffiedik kijken? Doe dan wat elke filosoof, kunstwetenschapper, archeoloog of geschiedkundige in die situatie zou doen: op onderzoek uittrekken!

Onze workshops zijn de ideale proef op de som: leerrijk én prikkelend. Los met behulp van wereldberoemde kunstwerken moordzaken op. Bestaat dé Waarheid? Zijn straf en misdaad in de middeleeuwen wel zo luguber, door een kritische bril bekeken?

Wedden dat je door diezelfde bril ook je toekomst helemaal anders ziet?

SCHRIJF JE IN

Economie boeit je. Dat zegt je buikgevoel. Heb je ook al ‘n business plan? Word je ‘n cijferaar die budgetten uit het rood houdt? Ben je ‘n geboren marketeer? In de ban van wisselkoersen en bitcoins? Of ‘n CEO in spe? Investeer in jezelf. Kom naar de VUB.

 

Sorry voor het cliché

Het is nu eenmaal zo: als econoom of handelsingenieur ben je écht van alle markten thuis. Niet alleen omdat de globalisering het tempo en gelaat van de economie bepaalt. Ook omdat economen én mensen én cijfers én technologische ontwikkelingen goed kunnen inschatten.

Je bent dus niet vies van een portie wiskunde en statistiek. Tegelijk begrijp je maar al te goed dat merkwaardes, prijsschommelingen, booms & busts vooral het gevolg zijn van miljoenen beslissingen genomen door miljoenen wispelturige (en beïnvloedbare) mensen.

Alleskunner én mensenkenner: maak je borst dus maar nat voor talen, recht en sociale wetenschappen in steun van je economische vakken. Handelsingenieurs nemen daar graag nog een flink bijgerecht wetenschap en techniek bij.

SCHRIJF JE IN

Economie vergadering

Leve de export. Leve bier.

Maar hoe kom je nu écht te weten of je een econoom of handelsingenieur in je hebt? En zo ja, welke van de twee? Er is maar één manier om dat te weten te komen: marktonderzoek doen.

Je kan zelfs het nuttige aan het aangename koppelen (economen zijn vaak ook levensgenieters). Althans, zo zijn onze workshops toch ontworpen. Wat dacht je van een kennismaking met supply chain management dankzij een spel over ons bekendste exportproduct: bier?

Is bier niet meteen je kopje thee? Wacht toch nog even met googelen. Check eerst onze andere workshops. Waaronder die over, welja, over Google: vriendelijke gratis zoekmachine? Innovatieleider? Of marktverstorende monopolist?

SCHRIJF JE IN

Weten om te weten? Niks voor jou. Je wil je kennis toepassen en zo industriële, ruimtelijke, technische en uiteindelijk altijd maatschappelijk relevante uitdagingen tot een goed einde brengen. Booreiland, fotonica-lab, windmolenpark of elders? Hoogvliegers, die (Bio-) ingenieurs.

SCHRIJF JE IN

Ingenieur worden

Denker en doener

Ingenieurs houden van afwisseling. Ze concentreren zich graag tot het uiterste om complexe en vaak abstracte wetenschappelijke vraagstukken op te lossen. Toch doe je hen evenveel plezier met een tot in de puntjes uitgerust lab of een uit de kluiten gewassen werf.

 

Inhoudelijk zijn ingenieurswetenschappen niet voor een gat te vangen. Duurzame materialen ontwerpen? Processen optimaliseren? Eilanden opspuiten? Robots maken? Hoger bouwen dan de Burj Khalifa? Euh, we kunnen nog wel even doorgaan.

 

Bouw mee aan Brussel

“With great powers comes great responsibility.” Als de adoptievader van Spider-man het zegt, is het zo. We willen maar zeggen: ingenieurs zijn tot veel technologisch vernuft in staat. Tegelijk zijn het vaak idealisten: ze willen de wereld béter maken.

Brussel is een ideale plek om inspiratie op te doen. Wereldwijd wonen steeds meer mensen in steden. De vraagstukken van morgen draaien om steden: waar haalt een stad haar energie? Wat met slimme mobiliteit? Hoe duurzaam wonen in de stad? Verticaal telen? Allemaal voer voor ingenieurs.

Begin klein maar fijn. Daar zijn onze workshops voor. Je doet er een verrassende ontdekking over de Eiffeltoren. Of zet je eerste passen biochemie door aspirine te maken. En vuur gerust al je vragen af op onze proffen. Ze zijn niet van gewapend beton, maar ze kunnen toch tegen een stootje. 

SCHRIJF JE IN

Hoe ontstaan depressies en burn-outs? Waarom vindt de ene vlot z’n weg in de samenleving en de andere niet? Is mensen doorgronden en helpen iets voor jou? Onze workshops helpen jou alvast je eigen interesses in de mens doorgronden. 

Leider bij de jeugdbeweging? Speelpleinmonitor? Vrijwilliger? Dat heet maatschappelijk engagement. Jij helpt anderen immers zichzelf uitleven en ontplooien. Agogen doen dit beroepshalve.  Zij helpen op een wetenschappelijk onderbouwde manier (vaak kwetsbare) mensen hun plekje in de samenleving te vinden.

Psychologen onderzoeken waarom iemand zus of zo denkt en handelt. Zo kunnen ze bvb. destructieve gedachten en gedrag tegengaan. Ook in bedrijven, organisaties en topsport vind je psychologen. Mentaliteit en groepsdynamiek bepalen namelijk mee het resultaat.

SCHRIJF JE IN

Mens en maatschappij

Spek voor mijn bek?

Word je educatief medewerker? Hulpverlener? HR-manager? Mental coach van topsporters? Het kan allemaal. Die keuze ligt nog ver weg. Onze workshops helpen je in de eerste plaats een fundamentele vraag beantwoorden: ben ik gepassioneerd door wat mensen drijft? Wil ik dag in dag uit mensen helpen zich beter in hun vel te voelen? 

Eén ding is zeker: je zal je niet vervelen. Heb je je altijd al afgevraagd of die eenvoudige persoonlijkheidstestjes in de Libelle écht hout snijden? En hoeveel informatie over arbeidsprofielen, teamgeest en groepsdynamica haal je uit … een rauw ei?

Zin in een speelse en leerrijke eerste kennismaking met onze Mens in Maatschappij-opleidingen? 

SCHRIJF JE IN

Recht en rechtvaardigheid boeien je. Dàt weet je zeker. De kiem van een b(l)oeiende carrière? Wie weet. Hoe vullen advocaten eigenlijk hun dagen? Kan je als jurist je stempel drukken op handelsverdragen? Hoe worden terreurcellen opgerold? Je wil antwoorden? Da’s je goed recht.  

 

De balie? Of de arm der wet?

Wat is het verband tussen Star Wars en de opleidingen Rechten & Criminologie? Ze draaien alledrie om goed en kwaad, en om het feit dat de grens tussen beide soms vaag is. Vandaar de nood aan rechtsregels en aan een apparaat dat het naleven van die regels bewaakt.

De opleiding Rechten bereidt je voor op het interpreteren en toepassen van wetten. Wat zijn de voornaamste bronnen van het recht? Hoe werkt sociaal, economisch, burgerlijk, straf- en intellectueel recht? En niet onbelangrijk: hoe vind je je weg in al die bestaande jurisprudentie?

Criminologen - hoe raad je het - zijn gefascineerd door criminaliteit. Hoe speur je misdadigers op? Moet een straf mikken op reïntegratie in de samenleving? Hoe ga je om met daders én slachtoffers? Kijk, van de antwoorden op dat soort vragen wordt de arm der wet sterker.

SCHRIJF JE IN

Recht en Criminologie

Verhoor zelf onze proffen 

Je wil nog geen conclusies trekken op basis van dit ene betoog? Goede reflex. Kom naar onze campus om proffen en andere medeplichtigen aan onze opleidingen te verhoren. Verzamel informatie en vooral: kom eens in aanraking met het (ge)recht.

Want da’s het voordeel aan een grootstad als Brussel. Op één tocht bezoek je de FOD Justitie, het Justitiepaleis, het Grondwettelijk Hof, de Europese Instellingen, een penitentiaire instelling én de faculteit. Als dat geen overtuigend bewijsmateriaal is.

Kruip je liever eens een dag in de huid en toga van een echte advocaat? Ook dat kan.

SCHRIJF JE IN

We winden er geen doekjes om: politieke wetenschappen, sociologie en communicatiewetenschappen zijn cruciaal om de samenleving te begrijpen. Laat Brussel nu net bulken van media, politieke instellingen en … interessante mensen. Kom je ook?

 

Moeilijker dan wiskunde

“De mens, ge kunt daar niet aan uit”, verzuchtte een Vlaams schrijver ooit. Aan de VUB doen we nochtans ons best. Vier opleidingen buigen zich over interactie tussen mensen: politieke wetenschappen, sociologie, communicatiewetenschappen en Social Sciences (EN).

Politicologen bestuderen de verdeling van macht. Sociologen zoeken naar verbanden tussen en verklaringen voor maatschappelijke fenomenen. Communicatiewetenschappers kijken naar de (machts)relaties tussen media, cultuur, politiek en economie.

En de vierde? De nieuwe bacheloropleiding Social Sciences is een synthese van voorgaande drie opleidingen. In het Engels. Voor kosmopolieten. Omdat Brussel je springplank naar de wereld is.

SCHRIJF JE IN

Sociale wetenschappen

De halve wereld woont in de stad

In 2020 is het zover. Dan woont de helft van de wereldbevolking in een stad. Álle maatschappelijke vraagstukken van vandaag en morgen staren je hier dus in de ogen. Om nog maar te zwijgen van al die multinationals, belangenorganisaties, parlementen en mediaspelers waar je terecht kan voor je paper, onderzoek, stage en job.

Welk soort sociale wetenschapper word jij? Kom het ontdekken in de hoofdstad van Europa, doe mee aan een van de workshops. De mens, ge geraakt er wel aan uit.

SCHRIJF JE IN

Andere culturen boeien je. Om er de finesses van te begrijpen, verdiep je je eerst in de taal. Dat is immers de sleutel, niet? Wil je iets studeren waarmee je je wereld écht verruimt? Dan zijn Talen een ernstige optie. Zeker in Brussel, hoofdstad van Europa.

 

Toepassen of bestuderen?

Talen (die je zelf kiest) leren begrijpen, spreken en schrijven: reken er maar op dat je karrenvrachten woordenschat opzuigt en tal van robbertjes met grammatica uitvecht. 

In de richting Taal & Letterkunde kom je daarnaast oog in oog te staan met auteurs, romans, poëzie en theater. Die geven niet alleen hun personages genadeloos bloot, ze lichten vaak ook een tip van de sluier over het tijdvak en de samenleving waarin die personages schitteren (of getergd afzien). 

Eerder fan van levende taal en taal als brug tussen mensen? Dan is Toegepaste Taalkunde misschien wel je ding. Vertalen of tolken is zoveel meer dan de ene taal in de andere omzetten. Want talen zijn ambassadeurs van cultuur. En culturen verschillen. 

SCHRIJF JE IN

Talen

¿Qué?

Nog altijd een beetje wartaal? No problemo. Onze workshops vertalen graag naar mensentaal. In de tolkcabine ondervind je bijvoorbeeld aan den lijve wat de meerwaarde is van een tolk op Google Translate. Je leert bemiddelen en diplomatisch handelen.

Denk je dat je in het kosmopolitische Brussel aan het juiste adres bent om talen te studeren én te oefenen? Wij denken dat niét. We wéten het. Kom maar af.

SCHRIJF JE IN

Verkies je thuis af en toe een aflevering van Planet Earth 2 boveneen matchke FIFA? Volg je de tweets en instagram posts van NASA of CERN? Verdiep je je in algoritmes of is je hobby ethisch hacken? Minstens één keer ‘ja’? Sky is the limit. Wij lanceren je graag daarheen. 

 

Artificiële Intelligentie, klimaat, hernieuwbare energie, biodiversiteit, moleculaire biologie of fotonica: het gonst van de domeinen waarin wetenschappers grenzen verleggen. Meer dan ooit gebeurt dat in multidisciplinaire teams. Ieder zet z’n specialisatie in voor één doel. 

Wetenschap als collectieve prestatie weerspiegelt zich aan de VUB in zes wetenschappelijke opleidingen. In je bachelorjaren klim je op de schouders van reuzen. Je steekt massa’s theoretische en praktische vaardigheden op zak van wetenschappen als fysica, wiskunde en chemie.

Hoe meer je je bekwaamt, hoe groter je vrijheid wordt om je te verdiepen in een onderzoeksdomein naar keuze. Niet om een eenzame uitvinder te worden. Wel om jouw deel van de grotere wetenschappelijke puzzel te leggen, in samenspraak met anderen. 

SCHRIJF JE IN

wetenschappen

Neutrinootje vangen?

Je bent pienter, maar niet zo’n handige harry? Je houdt van biologie, maar wiskunde schrikt je toch wat af? Informeer je grondig voor je je definitieve keuze maakt. Wetenschappen studeren is niet van de poes. Al kom je met gedrevenheid en passie ook ver.

De beste manier om het te weten te komen? Proefondervindelijk onderzoek. Aan de VUB.

Wat dacht je van een speelse quiz over deeltjesfysica? Cafeïne uit energiedranken halen om chemie in volle actie te zien? Een exclusieve inkijk op het IceCube project dat neutrino’s vangt op Antarctica? 

Verken al onze workshops. Ze willen elk op hun manier dezelfde baanbrekende ontdekking doen: de wetenschapper in jou.

SCHRIJF JE IN

Een apothekersjas, een labojas of een doktersjas ... Welke past jou?

Op dinsdag serveren we je een goedgevulde dag. Vitale lichaamsfuncties in stand houden of erger voorkomen zonder medische hulpmiddelen? Dat is Basic Life Support. Wij vinden dat iedereen dit moet krijgen. Bij deze dan. Daarna krijg je de keuze; volg je de dokter, of ga je proeven van Biomedische wetenschappen en Farmacie? Jij kiest, wij zorgen voor de witte jas.

SCHRIJF JE IN

Farmacie

Slagen voor het Toelatingsexamen Geneeskunde. Dat doe je zo! 

Het Toelatingsexamen Geneeskunde is een lastige horde die moet genomen worden door iedereen die zich wil inschrijven in de opleiding Geneeskunde. Deze workshops gaan in op de voorbereiding op dit Toelatingsexamen. Hoe pak je de voorbereiding het best aan, wanneer begin je eraan, waar vind je voorbeeldvragen, welke voorbereidingsactiviteiten kan je op de VUB volgen, … Met deze informatie sta je al een stap dichter bij het slagen én bij de studie Geneeskunde.

Het eerste deel bestaat uit een voorbereiding op het gedeelte communicatieproef van het toelatingsexamen. De workshop wordt gegeven door een ervaren arts. Er wordt gewerkt met verschillende casussen zowel afkomstig van vroegere examens als zelf ontwikkelde voorbeelden. Het tweede deel stoomt je klaar voor het gedeelte Stilleestekstproef van het examen. Naast een kort theoriegedeelte, wordt gewerkt met heel wat voorbeelden en een proefexamen.

Op dinsdag serveren we je een goedgevulde dag. Vitale lichaamsfuncties in stand houden of erger voorkomen zonder medische hulpmiddelen? Dat is Basic Life Support. Wij vinden dat iedereen dit moet krijgen. Bij deze dan. Daarna krijg je de keuze; volg je de dokter, of ga je proeven van Biomedische wetenschappen en Farmacie? Jij kiest, wij zorgen voor de witte jas.

SCHRIJF JE IN

Het herfstkamp wordt georganiseerd op de 3 campussen van de Vrije Universiteit Brussel, Brussels Engineering, Sciences & Humanities Campus (in Etterbeek), Brussels Health Campus (in Jette) en op de Brussels Technology Campus (in Anderlecht).
Bekijk hier campusplannen:

 

 

Je kiest zelf of je één of twee dagen deelneemt. Met de inschrijvingsmodule kies je één dag met één thema of twee dagen met telkens een ander thema of hetzelfde thema. Je stelt afhankelijk van jouw interesse en jouw beschikbaarheid je eigen programma samen. Wél is het verplicht om een volledige dag deel te nemen. Je kiest zelf of je blijft overnachten. Dit is niet verplicht.

Neen. Als die persoon wil meekomen, dan moet hij/zij zich ook inschrijven.

Dan kan je dit thema niet kiezen. Maar kom later nog eens kijken. Soms schrijft er iemand uit en komt er een plaats vrij.

Sommige workshops hebben een minimum aantal deelnemers nodig om te kunnen doorgaan. Indien bij het afsluiten van de inschrijvingen dit minimum aantal niet gehaald wordt, kan het zijn dat de workshop niet doorgaat.
In dat geval contacteren wij jou en bieden we je enkele alternatieven aan, waaruit je dan zelf kan kiezen.

Stuur dan een mailtje naar herfstkamp@vub.ac.be.  We zetten je plaats dan weer open voor andere geïnteresseerde leerlingen. Je inschrijvingsgeld wordt terugbetaald, mits de aftrek van een administratieve kost van 10 euro.

Kijk zeker eens in je spam. Soms komen mails van nieuwe afzenders in je spamfolder terecht. Of misschien heb je een fout e-mailadres gebruikt? Stuur een mail naar herfstkamp@vub.ac.be met je naam en de thema’s waarvoor je je had ingeschreven.  Wij kijken dan na of we je inschrijvingsformulier ontvangen hebben.

Ja, om deel te nemen aan het herfstkamp moet je op voorhand betalen. De kostprijs is afhankelijk van het aantal dagen dat je deelneemt en of je al dan niet blijft overnachten:

  • dagticket: 15 euro (incl. lunch)
  • combiticket (2 dagen): 25 euro (incl. lunch)
  • overnachting: 10 euro/nacht (incl. avondeten en ontbijt)

 

 

Bij je inschrijving kan je online betalen met je bankkaart of kredietkaart. Daarna krijg je een e-mail met de bevestiging en je programma. Houd deze mail goed bij.

De exacte leslokalen krijg je bij je ontvangstpakket, bij onthaal op de campus. We sturen je de week voor aanvang van het Herfstkamp nog een e-mail met praktische informatie.

Bij aankomst op de VUB krijg je een campusplannetje mee dat je daarbij zal helpen. Een leslokaal wordt meestal weergegeven door een letter en twee nummers. De letter staat voor het gebouw op de campus. Het eerste nummer staat voor de verdieping, het tweede voor het lokaalnummer. (Bijv. D3.07: gebouw D, 3
e verdieping, lokaal 7).
Vind je toch je weg niet? Ga dan naar het Infopunt Studenten, in gebouw D op de campus in Etterbeek.

Brussels Health Campus: Deze campus is vrij compact, waardoor je vlug je weg zal vinden. Bij aankomst op de VUB krijg je bovendien een campusplannetje mee, waarop de verschillende gebouwen aangegeven staan. Vind je toch je weg niet? Ga dan naar het Infopunt Studenten, in gebouw A.


Brussels Technology Campus (Erasmushogeschool Brussel): Je zal naar de workshops gebracht worden onder begeleiding. Moest je toch de groep kwijtgeraken, ga dan naar het centraal infopunt van de Nijverheidskaai: Blok A, aan de hoofdingang (gelijkvloers)

De workshops duren ofwel 1,5u of 3u. Tussen de workshops in wordt een pauze voorzien.

Je hoeft niets mee te nemen naar de workshops.

Je moet je elke dag aanmelden op de campus. Bij aanmelding krijg je je welkomstpakket en je maaltijdbonnetje.
Ook als je twee dagen ingeschreven bent (zonder overnachting), dien je de tweede dag even langs te komen om je maaltijdbonnetje voor die dag op te pikken. Als je overnacht, dien je de tweede dag je niet meer aan te melden.

De week voor de aanvang van het Herfstkamp krijg je een praktische mail met alle informatie over het onthaal.

Je kan blijven overnachten op het kot van een student. Zo leer je alvast het kotleven kennen en kom je in contact met studenten. Je waant je al voor even een echte student!
Indien je blijft overnachten dien je een slaapzak en matje mee te brengen, het heet dan ook een Herfst”kamp”! Vergeet ook niet enkele persoonlijke spullen mee te brengen voor je overnachting, zoals toiletgerief, slaapkledij, enz. Bij aanmelding kan je jouw spullen op een beveiligde plaats achterlaten.

Je blijft overnachten op de campus waar je op dag 2 van het Herfstkamp de eerste workshop volgt. Bij inschrijving wijzen wij alle deelnemers een kamer toe op de juiste campus. De koten die ter beschikking staan zijn koten in beheer van de VUB, en zijn allen gelegen op of direct rond de campus.

Er worden 2 avondactiviteiten voor iedereen die blijft slapen op kot:

  • Kroegentocht centrum Brussel
  • Kotentocht op Brussels Engineering, Sciences & Humanities Campus

 


Aan de avondactiviteiten kan je gratis deelnemen. Voor de kroegentocht in centrum Brussel moet je wel wat geld voorzien voor je eigen consumpties. Je dient je bij inschrijving voor het Herfstkamp reeds in te schrijven voor de overnachting. Je kan dit nadien niet meer wijzigen.

Zakgeld kan inderdaad goed van pas komen voor een drankje of hapje tussendoor of voor een drankje op één van de avondactiviteiten.