Master of Science (MSc) in de Politieke Wetenschappen


De MSc in de Politieke Wetenschappen draait om een verdieping van kennis en inzicht in (internationale) politieke systemen en structuren en om de normatieve implicaties van politiek. Je kiest uit een brede waaier aan opleidingsonderdelen met de mogelijkheid tot specialisatie in een deelgebied van de politieke wetenschappen.

Structuur van je opleiding & programma

Programma van 60 studiepunten
1 jaar voltijdse studie
De campus bevindt zich in Etterbeek, nabij Brussel
Uitwisseling mogelijk voor maximaal 12 studiepunten (binnenland)
Het programma wordt aangeboden in dag- en avondonderwijs
Mogelijkheid tot spreiden van het programma

Masterprogramma
Master of Science in de Politieke Wetenschappen

De masteropleiding omvat de verplichte opleidingsonderdelen "onderzoeksdesign voor de masterproef" en de "masterproef" (samen 21 SP). Ter voorbereiding van de masterproef kies je ook nog een onderzoeksmodule.

Je programma vul je verder aan met opleidingsonderdelen (goed voor 36 SP) die je kiest uit een ruim aanbod, dat grosso modo onder te verdelen is in:

 • Internationale en Europese politiek
 • Instellingen en beleid
 • Politieke filosofie

Flexibel studeren

 • De masteropleiding wordt aangeboden in samenwerking met de Universiteit Antwerpen. Een aantal keuzeopleidingsonderdelen kun je daar volgen.
 • Verder kan je ook een aanvraag indienen om voor maximaal 12 studiepunten opleidingsonderdelen te volgen aan een andere faculteit binnen de Vrije Universiteit Brussel of aan een andere Belgische universiteit.
 • Je kunt ook een aantal opleidingsonderdelen in het Engels volgen.
 • Verder zit je in kleine groepen met een focus op actieve participatie en krijg je les van specialisten ter zake.
 • Je kunt rekenen op een degelijke ondersteuning bij het schrijven van de masterproef met een intensieve methodologische en inhoudelijke begeleiding.

 

Terug naar boven

 

Troeven van de opleiding

Politieke wetenschappen in Brussel studeren… Makes perfect sense no?

Al vijf jaar neemt de Vrije Universiteit Brussel (als een van de weinige Belgische universiteiten) deel aan het project WorldMUN (World Model United Nations) van Harvard University. Daarbij worden diplomatieke simulaties georganiseerd in het kader van de Verenigde Naties. Al drie jaar op rij zijn de Belgische studenten wereldkampioen!

Tijdens deze simulaties, waaraan honderden universiteiten van over de hele wereld deelnemen, stuurt elke universiteit een delegatie die een of meerdere staten vertegenwoordigt in verschillende comités. De studenten hebben het statuut van diplomaat, ambassadeur of staatshoofd, al naargelang het comité waartoe ze behoren. Op deze manier leren ze hoe de VN werkelijk functioneert.

Terug naar boven

 

Je jobmogelijkheden

Je kunt net zo goed vragen waar je geen politicologen tegenkomt. Politicologen vind je

 • in het wetenschappelijk onderzoek
 • bij overheidsorganisaties
 • in lokale besturen
 • in het sociaal werk
 • in culturele instellingen
 • in internationale organisaties
 • in de diplomatie
 • bij de Europese Commissie
 • bij derdewereldorganisaties
 • in het internationale vluchtelingenwerk
 • in de media
 • in de politiek
 • ...

Politicologen vind je dus vrijwel overal!

Terug naar boven

Alumnus aan het woord

Michel De Coster, topmanager bij Belgacom en bassist van rockgroep De Mens, leerde hier doen en doorzetten

Meest opmerkelijke studententijdmoment:
Toen ik dus in de begindagen van mijn eerste kandidatuur op de gaanderij Frank tegenkwam, was dat eigenlijk het begin van het muzikale avontuur De Mens, want al snel gingen we samen repeteren en vormden we het groepje Never Mind dat jaren later (exact 5) zou uitgroeien tot wat De Mens vandaag betekent. Let dus op wie je op de gaanderij tegenkomt…

Beste karaktereigenschap gescherpt aan de Vrije Universiteit Brussel:
Doorzettingsvermogen

Nicolas Joschko, directeur-generaal GOMB, leerde hier 'actieve verdraagzaamheid' kennen

Studeren in Brussel is:
Een ongelooflijke opportuniteit om multiculturalisme te beleven en jezelf los te weken van familiale, culturele, politieke en filosofische vooroordelen. Voor mij is Brussel niet Vlaams, Frans, links of rechts. Brussel is een échte toren van Babel, gecultiveerd door Brusselaars vanuit allerlei achtergronden. Het neemt tijd om dàt te begrijpen, maar eens je het beet hebt, dan blijf je er ook wonen!

Beste karaktereigenschap gescherpt aan de Vrije Universiteit Brussel:
De wil om bruggen te bouwen tussen mensen, culturen en instellingen en ze dichterbij te brengen. Ik noem dat 'actieve verdraagzaamheid'. Niet altijd de makkelijkste weg, maar wel de meest verrijkende.

Terug naar boven

Onderzoek

Jonathan Holslag, Azië-specialist, onderzoekt 'supercomplex' van Aziatische grootmachten

Dankzij de overlappende aspiraties van de vier Aziatische grootmachten China, India, Japan en Rusland worden de verschillende Aziatische subregio’s aaneengesloten tot een “supercomplex”. Dat is de argumentatie van onderzoeker Jonathan Holslag van de vakgroep Politieke Wetenschappen, die voor zijn onderzoek regelmatig ter plaatse gaat.

Nieuwe onderzoeksaanpak

Twee onderzoeksvragen staan in het werk van Holslag centraal. Welke en wiens belangen geven gestalte aan regionale veiligheidscomplexen? En verhoogt de huidige veiligheidsstructuur de kansen op duurzame vrede in Azië? “Traditioneel wordt het onderzoek naar het Aziatische veiligheidscomplex gevoerd vanuit twee nogal diametrale invalshoeken. Enerzijds bestudeert de realistische invalshoek machtsbalansen en afschrikstrategieën. Anderzijds bekijken liberalisten het onderwerp eerder vanuit een economisch verband en vanuit de positie van de internationale instellingen. Eigenlijk bestaat er zoiets als een loopgravenoorlog tussen twee groepen academici, een weinig inspirerend conflict”, vertelt Holslag. Hijzelf gaat de eclectische toer op wat betreft de theorie. Hij observeert feiten, maakt modellen en wil in zijn voorbereidend onderzoek de stellingenoorlog tussen de twee onderzoekstradities doorbreken.

Terug naar boven

 

Onze studentenservice

Als student van de Vrije Universiteit Brussel ben je geen nummer in de rij. Er is veel aandacht om ervoor te zorgen dat jij in de best mogelijke omstandigheden kunt studeren. Heel wat medewerkers staan klaar met advies en begeleiding over alle aspecten van het studentenleven: praktische info, zorg & geld, aanpak van je studieplanning, uitleg over de verschillende studentenstatuten, modeltrajecten & individuele trajecten, sport & cultuur, gezondheid, vervoer, kot & home, eten & drinken en studentenparticipatie in het beleid van de universiteit...

Voor een overzicht van alle vormen van hulp, advies en ondersteuning kan je terecht op de webpagina’s van ‘Studentenvoorzieningen’.

Terug naar boven

 

Meer weten?

Als je meer wilt weten over deze opleiding of over studeren aan de Vrije Universiteit Brussel, dan heb je een aantal mogelijkheden:

Terug naar boven

 

©2008 • Vrije Universiteit Brussel • Pleinlaan 2 • 1050 Elsene • Tel.: 02/629.21.11 • info@vub.ac.bedisclaimer