Bachelor of Science (BSc) in de Politieke Wetenschappen

Waarom Politieke Wetenschappen studeren?

Waarom zijn sommige landen democratisch en andere niet? Waarom zijn sommige mensen bereid zichzelf en anderen de dood in te jagen omwille van hun politieke idealen? Hoe komt het dat, hoewel we in een van de meest welvarende regio’s van de wereld leven, er toch zoveel verzuring, wantrouwen en ongenoegen in de samenleving bestaat? Zal de Europese Unie nog behoorlijk kunnen werken als er steeds meer landen bijkomen? Hoe staat het met de internationale relaties van de EU en van ons land? Welk verhaal gaat er schuil achter de verschillende conflicthaarden in de wereld?

Onderwijsprogramma

Modeltraject (3+1 jaar, 180 + 60 studiepunten)

Jaar
Onderwijsprogramma
Minoren
BACHELOR
1ste Bachelor of Science
in de Politieke Wetenschappen
2de
3de
MASTER
Enig jaar Master of Science
in de Politieke Wetenschappen
 

Bekijk het modeltraject.

Jouw werkterrein: van dorp tot globale gemeenschap

Ben je geboeid door de actuele en toekomstige ontwikkeling van onze samenleving, van dorp tot globale gemeenschap? Dan is een opleiding in de Politieke Wetenschappen zeker iets voor jou. Een politicoloog is niet tevreden met een snelle en oppervlakkige blik op de zaken. Een politicoloog wil meer weten en beter begrijpen.

Brede basisopleiding

Je krijgt een brede basisopleiding: sociologie, psychologie, recht, geschiedenis en filosofie, maar tezelfdertijd verdiep je je, ook vanaf het eerste jaar, in je eigen vakgebied. En dan hebben we het niet alleen over theoretische opleidingsonderdelen, maar ook over praktische oefeningen en werkcolleges. Hierdoor leer je zelf onderzoek te doen.

Ontwikkel je eigen kritische blik op de wereld

Begrijpen hoe de wereld in elkaar zit, oorzaken en gevolgen onderscheiden en verbanden ontdekken; daar gaat het om. Je leert met een kritische blik naar de wereld kijken, je eigen mening vormen, ze stevig onderbouwen en met goede argumenten communiceren.

Terug naar boven

 

Studenten getuigen

Jan studeert politieke dicht bij het vuur

"Van jongs af aan kom ik geregeld in Brussel en ik heb de stad altijd fantastisch gevonden. Ik wilde dus graag in Brussel gaan studeren. Ook de link tussen Brussel en Politieke Wetenschappen was belangrijk bij mijn keuze. Alle grote politieke instellingen liggen in Brussel, dus als je na de les het vragenuurtje wil bijwonen en echte politici aan het werk wil zien, dan neem je gewoon de metro en dan ben je er in een minuut of tien. Dat is heel leuk aan Brussel: je kan politiek na de lesuren echt beleven."

Goed aan je trekken met een kritische blik

"De VUB is een kleinschalige universiteit en daarom heb ik ook voor de VUB gekozen. Je hebt les in kleine groepen en dat is heel aangenaam want zo kan je converseren met de prof. Dat vind ik een enorm pluspunt van de VUB. Een andere reden waarom ik voor de VUB gekozen heb, is het eigenzinnige. Je komt heel goed aan je trekken als je een kritische blik hebt op de wereld."

Jan Vanderhoeven, een van de Student Ambassadors

Caro kiest voor sociaal geëngageerde universiteit

“Aan de Vrije Universiteit Brussel zijn de sociale wetenschappen echt goed. Je wordt vanaf het eerste jaar getraind om wetenschappelijk onderzoek via de juiste regels uit te voeren.

Het is ook een sterk sociaal geëngageerde universiteit, waar ik me echt goed thuis voel. Door de speciale studentenhuizen op en rond de campus leer je snel verschillende mensen van diverse richtingen kennen.

Het is een soort van dorpje waar een gevoel van samenhorigheid heerst. Best is om een beetje assertief te zijn en uit jezelf naar mensen toe te gaan en niet altijd in je kot te blijven!”  

 

 

Terug naar boven

 

Politieke WetenschappenJe start samen met de sociologen

Toekomstige politieke wetenschappers en sociologen volgen de lessen gedurende het eerste jaar samen. In dat introductiejaar maak je kennis met deze twee wetenschappelijke disciplines. Daarnaast krijg je ook een stevige inleiding tot een aantal verwante opleidingsonderdelen, zoals economie, recht, filosofie, geschiedenis en psychologie. Omdat in de politieke wetenschappen onderzoek heel belangrijk is, leer je van in het begin ook een aantal onderzoekstechnieken. Hiervoor zijn er, onder het motto ‘al doende leert men’, de werkcolleges sociologie, politicologie en beschrijvende statistiek.

Minoren verbreden je kennishorizon

Vanaf het tweede jaar gaan de politicologen hun eigen weg. Dat betekent dat je op een grondige wijze kennismaakt met de politieke wetenschap en de daarbij horende methoden
en technieken van politicologisch onderzoek. Naast dat basisprogramma kan je de focus van je opleiding verbreden door te kiezen voor een van de minoren. Dat zijn pakketten met opleidingsonderdelen uit andere (verwante) opleidingen. Je kan kiezen voor een minor in de sociologie, de communicatiewetenschappen, geschiedenis, criminologische wetenschappen, wijsbegeerte, rechten, sociale geografie, management en beleid van de gezondheidszorg of management, zorg en beleid in de gerontologie. Kwestie van je kennishorizon wat te verbreden. Ook bekom je dankzij deze minoropleiding studieduurverkorting bij het behalen van een tweede bachelordiploma.

P van 'politiek' maar ook van veel 'praktijk'

Hoe verder je vordert in je opleiding, hoe meer je ook zelf praktisch aan de slag gaat. Een werkcollege in het derde jaar laat je toe een onderwerp heel grondig uit te spitten. Wie wil,
kan via uitwisselingsprogramma’s een deel van de opleiding of stage aan een andere Europese of een Franstalige Belgische universiteit volgen.

Terug naar boven

 

Proffenpraat

Brussel-Halle-Vilvoorde simpel uitgelegd

VUB-prof. Dave Sinardet legt in Man bijt hond het probleem BHV uit aan de hand van cornflakes, droge worsten en muizenstrontjes.

Terug naar boven

 

Na de bachelorfase

Het bachelordiploma in de Politieke Wetenschappen is een volwaardig diploma waarmee je op de arbeidsmarkt terecht kan, maar het is vooral een perfecte basis om door te stromen naar een masteropleiding. Met een bachelordiploma Politieke Wetenschappen kan je rechtstreeks doorstromen naar de Master of Science in de Politieke Wetenschappen.

Ook andere masters mogelijk

Na je bacheloropleiding Politieke Wetenschappen kan je nog verschillende andere richtingen uit. Mits het volgen van desbetreffende minoren kan je rechtstreeks doorstromen naar de MSc in de Criminologische Wetenschappen, de MSc in het Management en het beleid van de gezondsheidszorg en de MSc in het Management, zorg en beleid in de gerontologie. Na het volgen van een voorbereidingsprogramma kan je ondere andere kiezen voor de opleidingen MSc in de Sociologie, MSc in de Bedijfskunde of MSc in het Toerisme.

Terug naar boven


Jobmogelijkheden

Je kan net zo goed vragen waar je geen politicologen tegenkomt. Je vindt onze afgestudeerden in het wetenschappelijk onderzoek, bij overheidsorganisaties, in lokale besturen, in het sociaal werk, in culturele instellingen, in internationale organisaties, in de diplomatie, bij de Europese Commissie, bij Derdewereldorganisaties, in het internationale vluchtelingenwerk, bij de krant, op de nieuwsredactie van tv, in de politiek…

Politicologen vind je dus vrijwel overal. Dat komt omdat ze een brede basisopleiding hebben gekregen en zich in heel verschillende richtingen hebben kunnen specialiseren.

Terug naar boven


Meer weten?

Natuurlijk kies je niet zomaar, dat wil je doen met voldoende kennis van zaken. Als je meer wilt weten over de opleiding, dan heb je een aantal mogelijkheden:

Terug naar boven

©2008 • Vrije Universiteit Brussel • Pleinlaan 2 • 1050 Elsene • Tel.: 02/629.21.11 • info@vub.ac.bedisclaimer