U bent hier

Schrijf je in aan de VUB!

Studeren aan de VUB?
Start je inschrijving hier.

Je wilt je inschrijven aan de VUB? Een goed idee: onze universiteit behoort tot de top in België en daarbuiten. We helpen je graag zo vlot mogelijk door de verschillende stappen van het inschrijvingsproces.
Sluit je in juni de deuren van de secundaire school achter je?

Even geduld dan nog. Als nieuwe student in het hoger onderwijs nodigen we je graag uit om tijdens je extra lange zomervakantie te komen inschrijven op onze campussen. We geven je dan meteen alle nodige informatie mee. Om lange wachttijden te vermijden, kan je binnenkort een afspraak maken om te komen inschrijven. Wil je op de hoogte gehouden worden vanaf wanneer dit kan? Laat dan zeker je gegevens achter via onderstaande knop.

Hou mij op de hoogte

Campus Etterbeek
StudentenAdministratieCentrum
Pleinlaan 9
Verdieping -1
1050 Brussel (Elsene)
campusmap

TIP: geef zeker de postcode mee in in je GPS!

Campus Jette
Faculteit Geneeskunde en Farmacie
Gebouw A - Faculteitssecretariaat
Laarbeeklaan 103
1090 Jette
Ingang via de balie
campusmap
 
Wanneer kan ik me komen inschrijven?
 • 4 juli tot 16 juli 2016 (nog onder voorbehoud)
 • 16 augustus tot 8 oktober 2016
 • Van maandag tot vrijdag
 • Enkel op afspraak
Openingsuren
 • Ma-vr: 10u00 tot 16u00
 
 


Bekijk hier het volledige overzicht van mogelijke documenten die je nodig kan hebben:

download de checklist

 
Ben je al langer weg uit het secundair onderwijs?
Ook jij bent welkom om je te komen aanmelden en inschrijven op de VUB campussen. Maar je kan het ook van thuis. Althans, als je over een eID lezer beschikt. Op die manier komen je gegevens correct in ons systeem terecht.

Je meldt je online aan met je eID en lezer. Zo komen je gegevens automatisch en correct in het systeem.

Tip: meld je aan tijdens de openingsuren van de Databank Hoger Onderwijs (DHO). De nodige dataoverdracht verloopt dan sneller.

Tip: vergeet aan het einde van je aanmelding niet daadwerkelijk op de groene button 'Voltooien' te klikken.

Heb je geen eID? Geen enkel probleem! Vul dan je gegevens zelf in. Indien je je gegevens zelf invult, zal je aanmelding niet automatisch verwerkt worden en ontvang je een uitnodiging om je persoonlijk te komen aanmelden op het Studenten- AdministratieCentrum.

Na het aanmelden ontvang je per e-mail statusupdates en instructies om je inschrijving te vervolledigen. Indien je inschrijving volledig online kan verwerkt worden, kan je online je inschrijvingscontract ondertekenen. Doe dit zo snel mogelijk: daarna ontvang je pas je studentenkaart.

Niet alle aanmeldingen leiden tot een volledig online inschrijving. In bepaalde gevallen moet je als student nog persoonlijk naar de campus komen. Je ontvangt in dit geval een uitnodiging per e-mail.

Je ontvangt na de ondertekening ook een e-mail met je studentennummer en een PIN-code. Met die twee gegevens maak je jouw VUB-netwerkidentiteit (NetID) aan. En dan ben jij klaar voor stap 3!

Het registreren van je vakken doe je zelf online. Voor meer info kan je terecht op MY.VUB.

 

Heb jij je diploma secundair onderwijs al?

En weet je welke opleiding je volgend jaar wilt gaan volgen? Jij kan nu direct beginnen met stap 1: je aanmelding.

>>> Meld je nu aan <<<

Ontvang jij pas in de zomer je diploma secundair onderwijs?

Even geduld nog. Vanaf 4 juli beginnen de inschrijvingen voor jou! Maar als je wilt, houden we je op de hoogte. Zo weet je altijd alles!

Hou mij op de hoogte
 
Wat heb ik nodig tijdens mijn aanmelding
Voor elke aanmelding heb je ten minste 2 zaken nodig:
 1. een geldig identiteitsbewijs (met eID-lezer)
 2. het diploma (of attest van vooropleiding) dat toelating geeft tot de opleiding 
 
Veel gestelde vragen
Wat gaat mijn inschrijving kosten?

Met uitzondering van doctorandi en beurstariefstudenten, bestaat het studiegeld steeds uit een vast gedeelte en een variabel gedeelte:

 • Het vaste gedeelte is een kost die je éénmaal per academiejaar betaalt;
 • Voor het variabele gedeelte betaal je een bedrag per studiepunt in je studieprogramma.

Voorbeeld:

Een Belgische student zonder studietoelage betaalt een vast bedrag van € 230 + het variabele deel van € 11 per studiepunt (SP) dat hij opneemt in zijn studieprogramma.
Voor 30 studiepunten gaat de berekening dan als volgt: € 230 + (30 SP x € 11) = € 560.

Voor een voltijdse inschrijving van 60 SP bedraagt dat € 890.

Beurstariefstudenten betalen enkel een vast bedrag van € 105 per opleiding.

Doctorandi betalen een vast bedrag van € 445 in het eerste jaar van hun inschrijving en in het jaar van verdediging.

Details van de studiegelden

Welke bedrag jij betaalt voor het vaste - en het variabele deel is afhankelijk van: 

 • de opleiding waarvoor je inschrijft
 • je nationaliteit (EER of niet-EER);
 • het aantal studiepunten dat je opneemt;
 • of je al dan niet (bijna-)beursstudent bent.

Voor bepaalde opleidingen werden voor niet-EER studenten specifieke studiegelden vastgelegd. Je kan het gedetailleerde overzicht van de studiegelden per opleiding raadplegen via deze link.

De studiegeldregeling is een complex geheel. Er zijn specifieke regels onder andere voor studenten die inschrijven in meer dan 1 opleiding. Voor het reglementaire kader omtrent je inschrijving raadpleeg je best het Onderwijs en Examenreglement.

Let op:  Wanneer je leerkrediet lager dan of gelijk aan 0 is kan je niet inschrijven of herinschrijven voor een initiële bachelor of masteropleiding via diplomacontract of voor een opleidingsonderdeel via creditcontract. Heb je onvoldoende leerkrediet, dan betaal je voor de eventuele opgenomen studiepunten waarvoor je geen leerkrediet meer hebt, € 10 extra per studiepunt.

De student die na het behalen van een academische bachelor een leerkrediet lager dan of gelijk aan 0 heeft, wordt wel toegelaten tot de aansluitende master voor zover hij nog geen masterdiploma behaalde.

Studiegelden voor academiejaar 2015-2016
Studiegelden voor academiejaar 2016-2017

Hoe kan ik mijn studiegeld betalen?

Je ontvangt na het kiezen van je vakken automatisch een factuur op je VUB e-mailadres. 
Het studiegeld kan vereffend worden:

 

  Kan ik me inschrijven voor een bacheloropleiding?

  Je wordt toegelaten tot een bacheloropleiding als je over één van de volgende diploma’s beschikt:

  • een diploma van het secundair onderwijs
  • een diploma van het hoger onderwijs van het korte type met volledig leerplan
  • een diploma van het hoger onderwijs voor sociale promotie met uitzondering van het Getuigschrift Pedagogische Bekwaamheid
  • een diploma of certificaat, uitgereikt in het kader van het hoger beroepsonderwijs

  Voor alle bacheloropleidingen dien je te beschikken over een positief leerkrediet.

  Als je wenst in te schrijven voor de bachelor in de Geneeskunde moet je daarnaast ook geslaagd zijn voor het toelatingsexamen  arts.

  Kan je geen van deze diploma’s voorleggen maar wens je toch in te schrijven? Neem dan contact op met het Studenten Administratie Centrum voor meer informatie.

  Kan ik me inschrijven voor een masteropleiding?

  Voor een inschrijving in een masteropleiding is het bezit vereist van een diploma van een academische bacheloropleiding die toegang geeft tot de opleiding. Je kan de toelatingsvoorwaarden van onze verschillende programma's bekijken op de opleidingspagina's (door bovenaan op 'Toelating en inschrijven' en dan op 'Toelatingsvoorwaarden' te klikken).

  Voor alle masteropleidingen dien je te beschikken over een positief leerkrediet.

  Beschik je over een professionele bachelor en wil je een masteropleiding gaan volgen, dan moet je eerst inschrijven in het schakelprogramma van de opleiding. Na zo’n schakelprogramma begin je met dezelfde academische vaardigheden (zoals informatie verzamelen en onderzoeksmethodiek verwerven)  aan je master als de academische bachelors.

  Een schakelprogramma heeft een omvang van 45 à 90 studiepunten die in functie van de specifieke vooropleiding van de student verder kan worden gereduceerd. Wanneer de omvang van het schakelprogramma niet te groot is, kan je dit samen met de masteropleiding volgen. Een schakelprogramma leidt tot een specifiek getuigschrift, niet tot een academische graad of diploma.

  Als je een academisch bachelor- of masterdiploma bezit, kan het toch zijn dat je niet rechtstreeks toelaatbaar bent . Hiervoor biedt de Vrije Universiteit Brussel je een voorbereidingsprogramma. Dit kan uit een zeer klein aantal studiepunten bestaan. Wanneer de omvang van het voorbereidingsprogramma niet te groot is kan je dit samen met de masteropleiding volgen. Een voorbereidingsprogramma leidt tot een specifiek getuigschrift, niet tot een academische graad of diploma.

  Kan ik me inschrijven voor een master-na-master?

  Voor een inschrijving in een master-na-masteropleiding is een masterdiploma vereist dat toegang verleent tot de opleiding. Je kan de toelatingsvoorwaarden van onze verschillende programma's bekijken op de opleidingspagina's (door bovenaan op 'Toelating en inschrijven' en dan op 'Toelatingsvoorwaarden' te klikken).

  Kan ik me inschrijven voor een postgraduaat?

  Inschrijven in een postgraduaatopleiding kan op basis van een bachelor- of masterdiploma dat toegang verleent tot de opleiding. Meer informatie over de toelatingsvoorwaarden vind je online per postgraduaatopleiding

  Je aanvraag voor toelating tot een postgraduaat gebeurt per mail en op basis van een motivatiebrief en CV. Beide kan je richten aan de stuurgroep of de opleidingscommissie van het postgraduaat. Zij onderzoeken je aanvraag aan de hand van de toelatingsvoorwaarden en bevestigen jouw toelating. Nadien kan je inschrijven via de online aanmeldingsapplicatie.

  Kan ik me inschrijven voor een permanente vorming?

  Inschrijven in een permanente vorming kan op basis van een bachelor- of masterdiploma dat toegang verleent tot de opleiding. Meer informatie over de toelatingsvoorwaarden vind je online per permanente vorming

  Je aanvraag voor toelating tot een permanente vorming gebeurt per mail en op basis van een motivatiebrief en CV. Beide kan je richten aan de stuurgroep of de opleidingscommissie van het postgraduaat. Zij onderzoeken je aanvraag aan de hand van de toelatingsvoorwaarden en bevestigen jouw toelating. Nadien kan je inschrijven via de online aanmeldingsapplicatie.

  Kan ik me inschrijven voor een doctoraat?

  Voor een inschrijving in een doctoraat is een masterdiploma vereist. Ook moet je een promotor en een onderzoeksonderwerp hebben. Meer details over de toelatingsvoorwaarden vind je hier.

  Voordat je je kunt inschrijven, moet je een online toelatingsaanvraag indienen via de aanmeldingsapplicatie. Hoe je dit precies moet doen, kan je hier nalezen.

  Meer informatie over het doctoraat en de doctoraatsopleiding vind je op de website van de Centrale Doctoraatsbegeleiding.

  Kan ik me inschrijven voor een creditcontract?

  Om je in te schrijven in een creditcontract moet je eerst toestemming krijgen van je faculteit via het formulier 'toelating creditcontract'. Daarna moet je dit ondertekende formulier inscannen en mee opladen bij je aanmelding. Je vindt hier het stappenplan hoe je je online kan aanmelden voor een creditcontract.

  Kan ik me inschrijven als gaststudent?

  In het kader van een interuniversitair akkoord kunnen studenten van andere universiteiten opleidingsonderdelen volgen aan de Vrije Universiteit Brussel, en omgekeerd. Wij noemen dit gaststudenten. Hiervoor dien je wel steeds toelating te hebben van beide instellingen.

  Indien je aan de Vrije Universiteit Brussel vakken wil opnemen als gaststudent moet je hiervoor een aanvraag indienen. De faculteit van de VUB zal je aanvraag nakijken en goedkeuren. Na goedkeuring wordt je inschrijving door het StudentenAdministratieCentrum voltooid. Je vakregistratie gebeurt door door de faculteit en moet je dus niet zelf doen.

  Er zijn geen kosten verbonden aan het volgen van opleidingsonderdelen als gaststudent aan de VUB.

  Voor welke opleidingsonderdelen je je als gaststudent kan inschrijven en hoe je dit juist doet, vind je terug op MY.VUB.

  Kan ik een opleiding volgen in avondonderwijs?

  De vrije Universiteit Brussel heeft een groot aanbod van opleidingen die je kan combineren met een baan. Op de pagina Werken & Studeren vind je alle informatie hierover.

  Wat moet ik doen om me in te schrijven als werk- of avondstudent?

  Als je wil inschrijven in het avondonderwijs, dien je het statuut werkstudent aan te vragen. Dit doe je door tijdens je aanmelding aan te geven dat je je studies combineert met een job én dat je avondonderwijs wenst te volgen. 

  Zijn er specifieke voorwaarden voor taalkennis?

  Iedere student die zich wil inschrijven moet een bewijs voor taalkennis voorleggen. De bewijzen en certificaten van taaltesten mogen bij de eerste inschrijving niet ouder zijn dan twee jaar.

  Voldoende kennis van het Nederlands kan worden geleverd door het voorleggen van één van deze documenten:

  • Diploma secundair of hoger onderwijs met het Nederlands als onderwijstaal
  • Bewijs van het voltooien van minstens één studiejaar secundair onderwijs met het Nederlands als onderwijstaal
  • Bewijs van 54 behaalde studiepunten in het hoger onderwijs met het Nederlands als onderwijstaal
  • Bewijs van slagen voor het toelatingsexamen arts of tandarts
  • Bewijs van slagen voor het interuniversitair examen voor gedeeltelijke gelijkwaardigheid van het diploma arts, georganiseerd door de VLIR
  • Getuigschrift hoger onderwijs sociale promotie in het Nederlands
  • Bewijs van slagen voor het Nederlands Staatsexamen NT2, Programma 2
  • Bewijs van slagen voor een test opgesteld overeenkomstig het Europees referentiekader niveau B2, zoals bv. Certificaat Nederlands als Vreemde Taal (CNaVT), het Profiel taalvaardigheid hoger onderwijs (PTHO), de Interuniversitaire Taaltest Nederlands voor Anderstaligen (ITNA)

  Voldoende kennis van het Engels kan worden geleverd door het voorleggen van één van deze documenten:

  • Diploma secundair of hoger onderwijs met het Engels als onderwijstaal
  • Bewijs van het voltooien van minstens één studiejaar secundair onderwijs met het Engels als onderwijstaal
  • Bewijs van 54 behaalde studiepunten in het hoger onderwijs met het Engels als onderwijstaal
  • Diploma secundair onderwijs ASO behaald in België
  • Bewijs van slagen voor één van de volgende taaltesten:
   • TOEFL met volgend minimaal niveau: 213 computer-based, 80 internet-based
   • IELS met volgend minimaal niveau: academische module 6,5
   • Cambridge Certificate of Advanced English (CAE), grade B
   • Cambridge Certificate of Proficiency in English (CPE), grade C
   • Interuniversity test of Academic English (ITACE) met minimaal niveau B2 van het Europees referentiekader

  Academisch Centrum voor Taalonderwijs

  Het Academisch Centrum voor Taalonderwijs (ACTo) is een centrale academische dienst die zich bevindt op de derde verdieping van het gebouw aan de Pleinlaan 5 (nabij Campus Etterbeek). Het ACTO organiseert taallessen Duits, Engels, Frans, Italiaans, Nederlands, Nieuwgrieks en Spaans. Informatie over de lessen vind je op de webpagina's van het ACTo of op het secretariaat van het ACTo.

  Voor welk inschrijvingscontract kies ik best?

  Als student sluit je bij inschrijving een toetredingsovereenkomst af met de Vrije Universiteit Brussel. Je kan kiezen tussen een diplomacontract, een creditcontract of een examencontract.

  Deze keuze is er om je carrière aan de Vrije Universiteit Brussel zo flexibel mogelijk te maken. Hou er wel rekening mee dat de keuze van je inschrijvingscontract gevolgen kan hebben voor je recht op kinderbijslag, studietoelage en je studiegeld. Twijfel je over je keuze, neem dan contact op met je studietrajectbegeleider.

  Inschrijving onder diplomacontract

  Indien je inschrijft met het oog op het behalen van een diploma kies je voor een diplomacontract. Dit laat je toe om de lessen en practica te volgen en examens af te leggen. Ook als je inschrijft voor een schakelprogramma of een voorbereidingsprogramma kies je voor een diplomacontract.

  Inschrijving onder creditcontract

  Inschrijven met het oog op het behalen van een creditbewijs voor één of meerdere opleidingsonderdelen doe je  onder creditcontract. De toegang tot een inschrijving onder creditcontract is afhankelijk van de aard en het vervolgkarakter van de opleidingsonderdelen. Voor meer informatie over de toegang tot inschrijving onder creditcontract kan je contact opnemen met de studietrajectbegeleider van de faculteit.

  Inschrijving onder examencontract

  Indien je inschrijft met een examencontract mag je enkel deelnemen aan de examens. Het is niet toegestaan tijdens het academiejaar deel te nemen aan de onderwijsactiviteiten. In de onderwijsreglementering wordt gesteld dat bepaalde opleidingsonderdelen, die wegens hun aard de aanwezigheid tijdens de onderwijsleeractiviteiten vergen, niet in aanmerking komen voor een examencontract.

  Voor een inschrijving onder examencontract (zowel met het oog op het verwerven van credits, als met het oog op het verwerven van een diploma) is voorafgaand akkoord van de decaan van je faculteit nodig. Voor meer informatie over de toegang tot inschrijving onder examencontract kan je contact opnemen met de studietrajectbegeleider van de faculteit.

  Indien je toestemming krijgt tot het volgen van een examencontract met het oog op het verwerven van credits, volg je de procedure voor een aanmelding onder creditcontract. Indien je toestemming krijgt tot het volgen van een examencontract met hte oog op het behalen van een diploma, dan kan je aanmeldingsprocedure volgen voor een opleiding onder diplomacontract. In beide gevallen neem je na voltooiing van je aanmelding contact op met sac@vub.ac.be om je contracttype te laten aanpassen.

  De volgende combinaties zijn niet mogelijk:

  • een diplomacontract en een examencontract met het oog op het behalen van een diploma
  • een creditcontract en een examencontract met het oog op het behalen van credits
  Kom ik in aanmerking voor een studietoelage van de Vlaamse overheid?

  Om een studietoelage van de Vlaamse overheid te ontvangen, moet je tegelijkertijd aan nationaliteits-, studie- en financiële voorwaarden voldoen. Leeftijd speelt hierbij geen rol. Je vraagt de studietoelage bij voorkeur online aan.

  Meer informatie over de verschillende voorwaarden en de aanvraag van een studietoelage, kan je terugvinden via www.studietoelagen.be of www.centenvoorstudenten.be of loop eens langs bij de Sociale Dienst Studenten.

  Wat moet ik doen als ik een niet-Vlaams diploma heb?

  Indien je Belg bent maar je diploma buiten Vlaanderen behaalde, moet je een online aanvraagdossier indienen. Voor meer informatie over de procedure en deadline kan je hier terecht.

  Wat moet ik doen als ik niet de Belgische nationaliteit heb?

  Studenten die beschikken over een Vlaams diploma, maar niet de Belgische nationaliteit hebben, kunnen gewoon online aanmelden. Je wordt wel gevraagd je visum en/of verblijfsvergunning en/of paspoort toe te voegen aan je dossier.

  Vergeet ook de taalvoorwaarden niet na te kijken. Elke student moet een taalbewijs kunnen voorleggen voor de onderwijstaal van de gekozen opleiding.

  Indien je in het buitenland woont en je een visum moet aanvragen voor België, moet je je aanvraag indienen voor 31 maart voorafgaand aan het academiejaar waarvoor je je wenst in te schrijven.

   Wat is een creditbewijs?

   Dit bewijs vormt de erkenning van het feit dat een student de competenties verbonden aan een opleidingsonderdeel heeft verworven. Deze erkenning wordt vastgelegd in een document of een registratie.

   De verworven studiepunten, verbonden aan het betrokken opleidingsonderdeel, worden aangeduid als "credits". Een student slaagt voor een opleidingsonderdeel wanneer hij ten minste 10 op 20 behaalt, tenzij het instellingsbestuur op grond van de specificiteit van het opleidingsonderdeel een andere, niet numerieke, vorm van resultaatsbepaling heeft vastgelegd.

   Reglementering

   Examenreglement Bama en Flex zoals goedgekeurd door de Raad van Bestuur van 18 januari 2005, 21 juni 2005 en juli 2006

   Afdeling 2: Studievoortgang op basis van examens
   Artikel 44
   • 1. Een student haalt een creditbewijs voor elk opleidingsonderdeel waarvoor hij geslaagd is. Een student slaagt voor een opleidingsonderdeel wanneer hij ten minste 10/20 behaalt. Het document verbonden aan het creditbewijs wordt eenmalig afgeleverd op verzoek van de student.
   • 2. Een creditbewijs blijft onbeperkt geldig binnen de betrokken opleiding aan de instelling waar dit werd behaald.
   • 3. Een actualiseringsprogramma kan slechts opgelegd worden wanneer ten minste vijf kalenderjaren verstreken zijn sedert het behalen van het creditbewijs. De termijn van vijf kalenderjaren wordt berekend vanaf de eerste dag van de maand oktober die volgt op de maand waarin het creditbewijs werd behaald.
   Procedure

   Deze procedure is van toepassing voor studenten die zich inschrijven via een credit-, diploma-, en examencontract. Een student behaalt een creditbewijs voor elk opleidingsonderdeel waarvoor hij/zij geslaagd is.

   Hij/Zij dient dit aan te vragen bij het faculteitssecretariaat en krijgt dit éénmalig. Het creditbewijs wordt afgeleverd via het faculteitssecretariaat.

   Het onderwijs- en examenreglement kan de gevallen bepalen waarin een creditbewijs met een bepaalde graad van verdienste wordt verleend. Een creditbewijs blijft onbeperkt geldig binnen de betrokken opleiding aan de instelling waar dit werd behaald. De instelling voorziet een afzonderlijke Engelse vertaling van het document.

    

   Zeker weten VUB

   Werken en studeren aan de VUB
   Reglementen en formulieren

   Hulp nodig?

   Het Studentenadministratiecentrum helpt je verder.

    Begin voorbereid! Bekijk onze voorbereidingsactiviteiten.