Inleiding

In 2013 richtten de wetenschappers Cécile Casterman en Raymond Hamers een academische leerstoel op die tegemoet kwam aan de noodzaak van een universiteitsbrede en interdisciplinaire opleiding in de History and Philosophy of Sciences.

Cécile Casterman en Raymond Hamers deden in de late jaren 80 onderzoek naar antilichamen, waarbij ze een nieuwe klasse van antilichamen ontdekten bij de kameelachtigen: het alpaca antilichaam. Hun onderzoek leidde tot de spin-off Ablynx , een van België’s succesverhalen. Vandaag zijn beide wetenschapper op emeritaat.

Desondanks zijn hun zin en engagement om intergenerationele discussies mogelijk te maken met de wetenschappen als inzet, de motor van deze leerstoel.

Crosstalks programmeert de leerstoel in samenwerking met een begeleidend comité onder voorzitterschap van Jean Paul Van Bendegem.

Doelstellingen

De leerstoel ‘History and Philosophy of Sciences’ bestaat uit een lessenreeks van verschillende gastsprekers.

Jaarlijks nodigt Crosstalks een aantal internationaal gerenommeerde sprekers uit die elk één of twee lezingen geven, waarbij altijd

• één publieke lezing (op de VUB campus) met het oog op een zo groot mogelijke deelname door VUB studenten en onderzoekers en
  • een tweede event, gekoppeld vaak aan een artistieke voorstelling of een salon-achtige setting voor een brede mix van deelnemers uit de wetenschappelijke en culturele sector.

De kick-off van de leerstoel vond plaats in oktober 2013 met VUB-eredoctor Prof. Londa Schiebinger (Stanford University).

Kwamen vervolgens aan bod: Dava Sobel (novelist), Anne Fagot-Largeault (Collège de France), Philipp Blom (historian, novelist), Peter Gallison (Harvard Univeristy), Adam Lowe (Factum Arte) en Simon Schaffer (Cambridge University), John Thackara (Doors of Perception).

Titularis: Jean Paul Van Bendegem

Prof. Dr. Jean Paul Van Bendegem is directeur van het Centrum voor Logica en Wetenschapsfilosofie. Hij is professor aan de VUB, waar hij logica en wetenschapsfilosofie doceert. Van 2005 tot 2009 was hij decaan van de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte.

Hij is editor van het tijdschrijft Logique et Analyse, en promotor van diverse doctorale projecten aan het CLWF.

Zijn onderzoek focust op de grondslagen en de filosofie van wiskunde en logica. Een aantal van zijn laatste publicaties als editor zijn: Perspectives on Mathematical Practices. Bringing together Philosophy of Mathematics, Sociology of Mathematics, and Mathematics Education (co-editor Bart Van Kerkhove, Dordrecht: Springer/Kluwer Academic, 2006), Philosophical Dimensions in Mathematics Education (co-editor Karen François, New York: Springer, 2007) en Philosophical Perspectives on Mathematical Practice (co-editors: Jonas De Vuyst & Bart Van Kerkhove, Londen: College Publications, 2010). Zijn laatste boekpublicaties voor het bredere publiek zijn Hamlet en Entropie (Brussel: VUBPRESS, 2009), De vrolijke atheïst (Antwerpen: Houtekiet, 2012) en Elke drie seconden (Antwerpen: Houtekiet, 2014).

Met steun van het leerstoelcomité:

• Raymond Hamers (Prof. dr. em.) – Faculteit Wetenschappen en Bio-ingenieurswetenschappen, VUB
  • Lode Wyns (Prof. dr. em.) – Faculteit Wetenschappen en Bio-ingenieurswetenschappen, VUB
  • Henri Eisendrath (Prof. dr. em.) – Faculteit Wetenschappen en Bio-ingenieurswetenschappen, VUB
  • Thierry Vandendriessche (Prof. dr. ) – Faculteit Geneeskunde en Farmacie, VUB
  • Nico Koedam (Prof. dr.) – Faculteit Wetenschappen en Bio-ingenieurswetenschappen, VUB
  • Jean Reignier (Prof. dr. em.) – Département de Mathématique, ULB
  • Anne Winter (Prof. dr.) – Faculteit Letteren en Wijsbegeerte, Dept. Geschiedenis, VUB
  • Kenneth Bertrams (Prof. dr.) – Faculté de Philosophie et Lettres, ULB
  • Marleen Wynants – Directeur Crosstalks