Beter Slapen: droom of werkelijkheid?

Hoe wordt slaap beïnvloed door verschillende factoren vanuit de omgeving? En door persoonlijke eigenschappen, zoals leeftijd? Op vrijdag 30 september organiseert het EASI-sleep project  in het Kasteel van Gaasbeek haar slotbijeenkomst om de eindresultaten van het slaaponderzoek bekend te maken. Een multidisciplinair team onder leiding van professor Raymond Cluydts heeft in kaart gebracht wat onze slaap beïnvloedt. Het blijkt dat heel veel factoren bepalen of beter slapen echt mogelijk is. Bovendien verschilt het nog van persoon tot persoon. EASI-SLEEP is een door de Vlaamse overheid gesteunde samenwerking tussen de K.U.Leuven, de Universiteit Antwerpen en de Vrije Universiteit Brussel.

Een verbeterde slaapkwaliteit kan een immens effect hebben op welbevinden, prestatievermogen en de veiligheid van de mens. Probeer maar eens goed en veilig auto te rijden, als je doodmoe bent. In de voormiddag overlopen we de beïnvloedende factoren, gaande van leeftijd, over invloeden bij het slapen gaan, zoals daar zijn fysieke of mentale activiteit voor het slapen gaan, tot beïnvloeding tijdens de slaap, zoals omgevingslawaai, temperatuur en matraskwaliteit. Het zal duidelijk worden dat er grote individuele verschillen bestaan tussen mensen in gevoeligheid voor deze verschillende aspecten.

Dit brengt ons bij het namiddagprogramma. Het bestaan van belangrijke individuele verschillen in gevoeligheden, doet vermoeden dat dé ideale slaapomgeving voor alle mensen niet bestaat. De uitdaging wordt vooral het slaapproces op een eenvoudige, individuele manier te monitoren, zodat de slaapomgeving flexibel en individueel kan worden aangepast. Er zal een overzicht gegeven worden van de stand van zaken van de ontwikkelingen op dit terrein.

9u00 Ontvangst
9u15 Inleiding - Johan Verbraecken (UZA)
9u30 Slaap tijdens de levensloop - Moderator: Elke De Valck (VUB)
10u15 Voor het slapen gaan – Moderator: Jana Maes (UZA) en Marie Vandekerckhove (VUB)
11u00 Koffie
11u30 De slaper en zijn omgeving – Moderator: Vincent Verhaert (KUL)
12u30 Lunch
14u00 Controle over de slaapomgeving
Het monitoren van de slaap en de slaper – Moderator: Vasilis Exadaktylos (KUL)
Het manipuleren van de slaper en zijn omgeving – Moderator: Bart Haex (KUL)
15u30 Besluit – Raymond Cluydts (VUB)
16u00 Geleid bezoek aan de tentoonstelling “Sleeping Beauties”
17u00 Receptie

Na afloop worden de deelnemers aan de studiedag uitgenodigd voor een geleid bezoek aan de tentoonstelling “Sleeping Beauties”. De New Yorkse beeldkunstenaar Spencer Tunick maakte voor zijn project ‘sleeping beauties’ foto's in het Kasteel van Gaasbeek. Ondanks de kou en regen hebben een flink aantal vrijwilligers meegewerkt.

De slaapbijeenkomst begint om 9u00 op 30 september. De locatie van het evenement is Kasteel Van Gaasbeek, Kasteelstraat 40 in Gaasbeek (Lennik).

Prof. Raymond Cluydts, tTel: 02 629 2529,