Europese prijs voor fotonica onderzoek aan VUB

Het onderzoekswerk van Dr. Ir. Thomas Geernaert werd bekroond met de prestigieuze “Photonics21 Student Innovation Award” tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van “Photonics21”: het Europese technologieplatform voor fotonica. Thomas Geernaert werkt momenteel als FWO postdoctoraal onderzoeker bij Prof. Francis Berghmans en Prof. Hugo Thienpont in het Brussels Photonics Team (B-PHOT) van de VUB. Hij ontving deze prijs voor zijn “uitmuntende onderzoekresultaten in het domein van micro-optische vezel sensoren” en voor de industriële impact van zijn onderzoek. Na het in ontvangst nemen van deze prijs zei Dr. Geernaert: “Ik ben vereerd om deze prijs te mogen ontvangen en ik ben trots op de erkenning van mijn werk in het B-PHOT team als bijdrage tot het domein van de optische vezel metrologie. De Europese dimensie van deze prijs maakt het echt uniek.” Thomas Geernaert is afkomstig uit Buggenhout, Oost-Vlaanderen.

In zijn doctoraatsthesis ”Micro-optische vezel Bragg rooster sensoren: van vezel ontwerp tot sensor implementatie” ontwierp, simuleerde, karakteriseerde en implementeerde Thomas Geernaert een temperatuurongevoelige optische vezel sensor die een nieuwe generatie van optische vezels – de zogenaamde vezels met microstructuur – combineert met de technologie van Bragg roosters. Dankzij het zorgvuldig ontwerp van een patroon van microscopisch kleine luchtgaatjes die langs de gehele lengte van deze vezels lopen, kon hij de meeteigenschappen van een Bragg roostersensor in deze golfgeleider aanpassen met een nooit eerder geziene vrijheid en precisie. Hij slaagde erin om een nieuwe optische vezelsensor te ontwikkelen die niet beïnvloed wordt door temperatuurschommelingen en die bovendien 20 keer gevoeliger is voor druk en zijdelingse krachten dan zijn concurrenten. Hij verdedigde zijn doctoraatsthesis over dit werk in januari 2011.

Deze sensoren zijn nu klaar om toegepast te worden voor drukmetingen in olie- en gas winningsinstallaties, voor structurele integriteitsbewaking in gelijmde verbindingen en in composietmaterialen gebruikt in de luchtvaart en in de energiesector alsook voor de ontwikkelingen van kunstmatige huiden voor robots die gevoelig zijn voor aanraking. De technologie van deze innovatieve optische vezelsensor is door een patentaanvraag beschermd en wordt momenteel overgedragen naar de industrie.

Het Brussels Photonics Team van de Vrije Universiteit Brussel is actief in fundamenteel, toegepast en industrieel onderzoek in het domein van de fotonica. Fotonica is de wetenschap en technologie van de informatieverwerking met licht. Daar waar elektronica werkt met de eigenschappen van het elektron om elektrische verbindingen, chips, microprocessoren en computers te realiseren, is de fotonica gebaseerd op het lichtdeeltje, het foton.

Contact: Thomas Geernaert, tel.: 02/629 13 81

Email: thomas.geernaert@vub.ac.be