PhD-Day 2013: succesvolle ontmoetingsdag voor VUB-doctorandi

Op vrijdag 31 mei vond de 2de editie van de Dag van de Doctorandi plaats. Dit driejaarlijks evenement biedt onze doctorale onderzoekers de kans elkaar te onmoeten én hun project voor te stellen aan de VUB-gemeenschap. We zijn trots te mogen aankondigen dat deze dag het succes van de 1ste editie in 2010 overtrof!

Het thema voor deze Dag van de Doctorandi was 'Open Science'. Brandend actueel zo blijkt, wanneer we kijken naar de initiatieven van verschillende overheden, de Europese Unie op kop! Vergis u niet: wetenschap vindt steeds vaker in grotere verbanden plaats. Talloze wetenschappers bundelen in het kader van hun onderzoek meer en meer de krachten over de universiteitsgrenzen en werelddelen heen om sneller tot betere resultaten te komen. Open science is dan een efficiënte manier om kennis, bevindingen en inzichten te delen.

De openingsrede werd verzorgd door onze Rector Paul De Knop die trots aankondigde dat het aantal behaalde doctoraten in de laatste 10 jaar bijna verdubbelde. Van 101 in 2002 tot 185 vorig jaar, vandaag zijn er zo'n 1500 jonge onderzoekers een doctoraat aan het voorbereiden aan onze instelling. In het licht hiervan stelde onze Rector terecht: “Zonder doctoraten, geen wetenschap, geen kennisproductie en geen universiteit.”

Maar het ging dus ook over ‘Open Science’. Videoboodschappen van Wikipedia-oprichter Jimmy Wales en Europees Commissaris Neelie Kroes leidden een boeiende paneldiscussie in over open science en open access met beleidsmakers, experts en wetenschappers. Vast staat dat de kwestie van de toegankelijkheid van onderzoeksresultaten én van onderzoeksdata steeds belangrijker zal worden in het wetenschapsdebat van de eenentwintigste digitale eeuw.

In de namiddag keerde de focus terug naar onze eigen jonge onderzoekers. Een multidisciplinaire postersessie stelde zo'n 135 wetenschappelijke posters tentoon en alle 8 faculteiten organiseerden een presentatiesessie. Wie dit wenst kan bij de Centrale Doctoraatsbegeleiding een abstractenboek bekomen.

5 doctorandi kregen een prijs voor hun poster:

• Laura Van Den Borre “The Impact of Asbestos on Mortality in Belgium” - Doctoral School of Human Sciences
  • Johan Viaene “Identification, discrimination and classification of Curcuma samples using chromatographic fingerprints” – Doctoral School of Life Sciences and Medicine
  • Christina Makarona “Follow that sherd! Tracking pottery exchange paths in Prehistoric Cyprus using Geochemistry” – Doctoral School of Natural Sciences and (bioscience) Engineering (WE)
  • Alexander Lutz “Self-healing coatings and their electrochemical analysis” - Doctoral School of Natural Sciences and (bioscience) Engineering (IR)
  • Kevin Van der Jeught “mRNA encoding a fusokine consisting of IFN-β and the ectodomain of the TGF-βII receptor has anti-cancer activity', vakgroep FYSP - promotor Karine Breckpot, faculteit GF” – Public’s Choice Award

Parallel met dit alles vond ook het kick-off event van FLAMES plaats. Het Flanders Training Network for Methodology and Statistics is een nieuw interuniversitair initiatief dat werd gelanceerd om jonge onderzoekers steun te bieden in het streven naar eersteklas empirisch onderzoek met op feiten gebaseerde conclusies.

Kortom, de Dag van de Doctorandi 2013 was een succes! We hopen jullie allemaal terug te zien voor de 3de editie in 2016, in tussentijd kun je de dag hieronder nog eens herbeleven!