VUB-prof. Jorgen D'Hondt nieuwe voorzitter Nobelprijs-experiment CERN

VUB prof Jorgen D'Hondt voorzitter Nobelprijs-experiment CERNWoensdagavond 11 december 2013 is in CERN, vlakbij Geneve in Zwitserland, Jorgen D’Hondt verkozen tot nieuwe voorzitter van het CMS-experiment dat het Brout-Englert-Higgs deeltje heeft ontdekt. Dat is het deeltje waarvoor deze week François Englert samen met Peter Higgs de Nobelprijs kreeg.

Jorgen D’Hondt is professor fysica aan de Vrije Universiteit Brussel, directeur van het Interuniversitair Instituut voor Hoge Energieën en voorzitter van de Jonge Academie in België, en werd onlangs nog verkozen tot "Young Scientist 2013" door het World Economic Forum. Hij wordt voor 2,5 jaar de voorzitter van de Raad van Bestuur van de internationale samenwerking van 183 instellingen uit 43 landen waarin 4300 leden actief zijn. Dit is tegelijk een bijzondere eer en erkenning voor het werk van Prof. Jorgen D’Hondt alsook voor de zes Belgische universiteiten die deelnemen aan het experiment (Vrije Universiteit Brussel, Universiteit Antwerpen, Universiteit Gent, Université Libre de Bruxelles, Université Catholique de Louvain, Université de Mons).