VUB-studie toont relatie aan tussen gezond leven en goede studieresultaten

VUB-onderzoek naar relatie gezond leven en goed studeren

Uit onderzoek van de vakgroep Menselijke Biometrie en Biomechanica aan de Vrije Universiteit Brussel blijkt dat gezond leven en goed studeren hand in hand gaan.

Europese pioniersstudie
De studie naar de relatie tussen gezondheid en studeren bij universiteitsstudenten is de eerste in haar soort in Europa. Ze werd uitgevoerd door Tom Deliens onder leiding van professoren Peter Clarys en Benedicte Deforche.

Bij het onderzoek werden 101 eerstejaarsstudenten betrokken. Er werd onder meer gekeken naar het verschil tussen studenten die niet bij alle examens aanwezig waren en zij die dat wel waren. Studenten uit de eerste groep bleken overwegend mannelijk en vertoonden ook grotere toenames in tailleomtrek in het eerste semester. Zo aten ze meer frieten dan hun studiegenoten die wel alle examens aflegden.

Verder onderzoek benodigd
Om in de toekomst betere studieresultaten te krijgen, zal dus speciaal aandacht moeten worden geschonken aan de groep studenten met ongezonde leefgewoontes. Of het promoten van een gezonde levensstijl daadwerkelijk een effect zal hebben op de studieresultaten moet wel nog verder onderzocht worden

De studie werd uitgevoerd door onderzoeker Tom Deliens onder leiding van professoren Peter Clarys en Benedicte Deforche.