VUB mede-organisator workshops op EU–Latijns-Amerika en Caribische academische top

Eu-Celac 2015

De Vrije Universiteit Brussel organiseert dinsdag 9 juni op haar campus te Etterbeek vijf workshops in het kader van de tweede editie van de EU-CELAC academische top. De top vindt plaats net voor de bijeenkomst op 10 en 11 juni van de staatshoofden en regeringsleiders van de Europese Unie (EU) en de Gemeenschap van Latijns-Amerika en Caribische staten (CELAC).

Vervolgtop

De huidige ‘Brussels Academic Summit’ is de tweede in zijn soort. De eerste werd gehouden in Santiago de Chile in 2013. Een netwerk van universiteiten promootte toen een bottom-up initiatief waarbij de zoektocht naar manieren om sterke, substantiële en participatieve samenwerkingen te creëren tussen enerzijds de universiteiten en de academische gemeenschappen en anderzijds de regeringen, het maatschappelijk middenveld en de private sector.

De ‘Brussels Academic Summit’, die op maandag en dinsdag plaatsvindt, bouwt verder op de voortgang en het verbreden van de implementatie van de voorstellen van de top in Santiago. Onder het thema ‘Shaping our common future: working for prosperous, cohesive and sustainable societies for our citizens’, richt de top zich meer specifiek op het geven van stimulansen aan de academische gemeenschap in beide regio's om samen te werken ten gunste van sociale integratie en duurzame groei.

Met de workshops op de tweede dag ondersteunt de Vrije Universiteit Brussel de uitwerking en vormgeving van de Euro-CELAC ruimte voor Hoger Onderwijs, Wetenschap, Technologie en Innovatie. Er nemen academici en vertegenwoordigers van universiteiten uit 40 Europese, Amerikaanse en Caribische landen aan deel. De workshops in kwestie vinden plaats op de VUB-campus van Etterbeek.

De onderwerpen van de workshops:
  • Strengthening the integration of higher education systems (o.l.v. Francisco Aldecoa, Universidad Complutense de Madrid, Spanje, en Patricio Conejero, University of Buenos Aires, Argentinië)
  • Promotion of regional integration of the research systems of science, technology and innovation (o.l.v.Michiel Baud, Universiteit van Amsterdam, en Nielsen de Paula Pires, Universidade Federal da Integraçao Latino-Americana, Brazilië)
  • Bi-regional cooperation between higher education institutions and their relations with society and with the productive sector (o.l.v. Florence Pinot, Ecole Supérieure de Commerce de Paris, France, en Celso Garrido, Universidad Autónoma Metropolitana, Mexico)
  • Academic linkages with public policies (o.l.v. Iordan Barbulescu, National School of Political Studies and Administration, Roemenië, en Cristian Parker, University van Santiago, Chili)
  • EU-LAC inter-generational Forum (o.l.v. Patricia Morales, Katholieke Universiteit Leuven, België, en Hector Casanueva, University of Chile, Chile).