Emoties lezen

Elke dag opnieuw verwerken we nieuwe gebeurtenissen en ervaren we nieuwe emoties. Emoties zijn te lezen op ons gezicht, in onze stem, handgebaren en lichaamstaal. Mensen die leiden aan schizofrenie, een depressie, autisme, dementie of de ziekte van Parkinson kunnen problemen vertonen met het herkennen van gezichtsuitdrukkingen en het verwerken van emoties.

Emoties en de intensiteit van emoties kunnen herkennen is dus heel belangrijk. Hierdoor zijn zowel ingenieurs als psychologen aan de slag gegaan met dit probleem. Ingenieurs bestuderen emoties om bijvoorbeeld computerapplicaties te maken die een leerkracht-, coach- of zelfs gezelschapsfunctie hebben. In de psychotherapie worden de technieken onder andere gebruikt voor de behandeling van autistische personen of het verbeteren van de gezichtsuitdrukking bij Parkinson patiënten.

Voor gewone mensen in alledaagse situaties lijkt het heel gemakkelijk en intuïtief om emoties te herkennen bij andere mensen. Voor een psychotherapeut is het dan weer niet altijd eenvoudig om tijdens een consultatie zowel de emotionele beleving van een cliënt, maar ook de wijze waarop die cliënt emoties verwerkt in het alledaagse leven te beoordelen.  Daarom werken verschillende vakgroepen van de VUB samen aan een geautomatiseerde multimodale beoordeling van de emotionele beleving als expressie waarbij meerdere emotionele signalen van een patiënt zullen worden vastgelegd. Zo’n systeem codeert via een videostream het gezicht beeld per beeld, wat een 3D-modellering oplevert waarmee je gezichtsuitdrukkingen kan beoordelen. Naast gezichtsuitdrukking worden ook stem-patronen, hoofd- en lichaamsbewegingen, affective reacties van de cliënt, maar ook hartslag en hersenactiviteit gemeten en beoordeeld.

Door de ontwikkeling van zo’n beoordelingssysteem moet het ooit mogelijk worden om zowel voor, tijdens als na een consultatie een diagnose en evaluatie van de mentale en/of affective toestand van  bijvoorbeeld iemand met Parkinson op te volgen. 

Prof. Marie Vandekerckhove
Experimentele en Toegepaste psychologie / Biologische Psychologie
Marie.vandekerckhove@vub.ac.be

Onderzoek aan de VUB

Zoek hier projecten, publicaties, onderzoekers, teams,...