Peptides

De onderzoeksgroep Organische Chemie modificeert peptiden zodat die als geneesmiddel of als tracer kunnen worden gebruikt in de moleculaire beeldvorming. In nauwe samenwerking met de onderzoeksgroep In Vivo Cellular and Molecular Imaging (ICMI), dat mede geleid wordt door Prof. Caveliers, gaan zij dit type probes aanpassen en in vivo testen.

Peptiden zijn organische moleculen, die bestaan uit ketens van aminozuren (<50). Deze moleculen binden zich aan een receptor om dan een bepaalde functie te bewerkstelligen. Omdat de aminozuren in zo’n peptide echter flexibel en onstabiel zijn, kan het peptide in vivo snel afbreken en zal die zich misschien niet aan de gewenste receptor binden. Dit zorgt ervoor dat natuurlijke peptiden niet geschikt zijn om te gebruiken als eigenlijke geneesmiddelen, of als tracer in de moleculaire beeldvorming.

De onderzoeksgroep Organische Chemie gaat daarom biologisch actieve peptiden stabiliseren en hen selectiever maken voor het gewenste doelwit, een receptor of een enzym in het menselijk lichaam. Hierdoor hebben ze een langere levensduur en gaan ze zich ook in voldoende mate binden aan de juiste receptor, in plaats van andere enzymen of receptoren die aanleiding kunnen geven tot bijwerkingen.

In het labo van de Organische Chemie worden dus de peptiden aangemaakt, waarna ze bij ICMI gemerkt worden met een radioisotoop of een fluorescente merker. De gemerkte peptiden kunnen dan worden toegediend aan een proefdier en een gedetailleerd beeld van zijn transport doorheen het lichaam wordt verkregen met een specifieke camera. Deze techniek wordt bijvoorbeeld gebruikt voor kankerdiagnose bij patiënten. Het is de bedoeling om de nieuwe ontwikkelde moleculen, indien succesvol bij proefdieren, in de toekomst ook in de klinische praktijk te implementeren.

Naast de samenwerking met ICMI, heeft de Organische Chemie ook nog een heleboel andere samenwerkingen om op die manier zo veel mogelijk toepassingen van hun gemodificeerde peptiden te kunnen uitwerken.  Zo werkt de groep bijvoorbeeld ook samen met het C4N om medicijnen sneller naar de hersenen te transporteren of met de vakgroep Biologie om ancestrale peptiden in amfibieën te gebruiken in de hedendaagse geneeskunde. 

Prof. Steven Ballet
DSCH
Steven.Ballet@vub.ac.be
+32-2-6293292

 

Onderzoek aan de VUB

Zoek hier projecten, publicaties, onderzoekers, teams,...