Onderzoek aan de VUB is vrij, want onze onderzoekers zijn vrij.

Vrij in hun initiatiefrecht, vrij om zelfstandig hun eigen weg te kiezen, een bottom-up approach binnen het onderzoeksbeleid. VUB-onderzoek wordt zoveel mogelijk vanuit de gemeenschap van onderzoekers zelf geïnitieerd en gefinancierd. Er is geen a priori versleuteling van middelen op aanvraagbasis, zodat de beste aanvragen over alle domeinen heen in competitie kunnen worden geselecteerd.  De VUB mag dan misschien niet de grootste universiteit zijn, haar onderzoeksgroepen zijn wel groots. Efficiënte onderzoeksgroepen die ruimte en tijd bieden, in plaats van mastodonten waar onderzoekers vaak slechts uitvoerend werken. De expertisecentra vormen een mooie weerspiegeling van het VUB gedachtengoed. Deze multidisciplinaire excellentiepolen worden gevormd op basis van verschillende toekenningen op excellentieniveau en met internationalisering en netwerkvorming als essentiële elementen. Via internationaal erkende onderzoekszwaartepunten heeft de VUB zich ook kunnen profileren op onderzoeksvlak in de toenemende globalisering en internationale competitie.

Onderstaand een greep uit het VUB-onderzoek,  maar je kan makkelijk al onze onderzoeksinformatie doorzoeken via de zoekfunctie in de zijbalk.

Doctoraatsverdedigingen

Wegwijzer Project Funding

Onderzoek aan de VUB

Zoek hier projecten, publicaties, onderzoekers, teams,... 

https://cris.cumulus.vub.ac.be/portal    OF

 

Vicerector Onderzoeksbeleid

Prof. Dr. Patrick De Baetselier
Diensthoofd Onderzoeksgroep Cellulaire en Moleculaire Biologie
Onderzoek naar de cellulaire immunologie van gastheertumor- en gastheerparasiet-interacties

Onderzoeksbeleid en -organisatie

Het onderzoeksbeleid en -organisatie wordt vormgegeven door het departement Research & Data Management

Hall of Fame

Kwaliteit en kwaliteitszorg zijn basisbegrippen in het wetenschappelijk onderzoek aan de Vrije Universiteit Brussel. Dat blijkt onder meer uit het aantal publicaties van onze vorsers in wetenschappelijke tijdschriften met hoge impact. Bekijk hier piekprestaties die ver boven het gemiddelde liggen.

Communiceer over je onderzoek

Innovatie & valorisatie

 

Knowledge & Technology Transfer Interface