Wat leer je in de opleiding? 

Vanaf het 1ste jaar leer je biochemische processen ontrafelen en doorgronden. Een cel is dan wel piepklein, maar er gebeurt ontzettend veel in. Je start in het 1ste jaar met een stevige basis wiskundige en natuurwetenschappelijke vakken.

In het 2de en 3de jaar verdiep je je helemaal in biotechnologische wetenschappen. Je leert werken in hoogtechnologische onderzoekslabo’s en ingrijpen in de natuur. Je maakt onder meer kennis met celbiologie, immunologie, voedingsleer, voedingsbiotechnologie en milieutechnologie.

In je 3de bachelorjaar kies je uit 2 profielenCel- en Genbiotechnologie en Chemie en Bioprocestechnologie. Na het behalen van je bachelor in de Bio-ingenieurswetenschappen kan je rechtstreeks starten in een van de 2 masteropleidingen:

In beide masters kan je kiezen uit 3 afstudeerrichtingen. Zo kan je je verder specialiseren in wat jou interesseert.

Bekijk het studieprogramma 

 

De troeven van onze opleiding Bio-ingenieurswetenschappen

  • Je past als bio-ingenieur kennis over de levende wereld toe in dienst van industrie en maatschappij. Dat gaat van gewassen kruisen om de voedselproductie te verhogen, over enzymen in waspoeders, tot vaccins die dankzij nieuwe inzichten over de eiwitten ontwikkeld worden.
  • Als bio-ingenieur ben je maatschappelijk bewust. Ethisch en milieubewust handelen, en de biologische en chemische veiligheidsaspecten bij het ontwerp van industriële processen komen aan bod in de opleiding. Via bedrijfsbezoeken zie je dat ook in de realiteit.
  • De VUB speelt een voortrekkersrol in het Vlaamse biotechnologie-onderwijs. Zo startten we als eerste met een programma dat leidde tot het diploma van Ingenieur voor de Scheikunde en de Landbouwindustrieën – Specialisatie Biotechnologie.
  • Bio-ingenieur staat in de top 10 van diploma’s die het snelst naar werk leiden volgens de VDAB.
  • Aan de VUB is een bedrijfsstage verplicht voor alle studenten Bio-ingenieur. Zo krijg je voeling met de bedrijfsstructuren, de bedrijfsmentaliteit en bouw je alvast een netwerk uit.
  • Dankzij de kleine groepen studenten vinden heel veel practica plaats in hoogtechnologische labo’s waar onderzoekers elke dag in werken.

Ontdek alle troeven van de VUB 

Een aantal studenten en oud-studenten aan het woord over de opleiding

 
  • Elyn Meert | Studente Bio-ingenieurswetenschappen

    "De opleiding Bio-ingenieurswetenschappen is voor mij een perfecte mix van de verschillende takken van de wetenschap. Als student kan je ontdekken waar je echt mee verder wil. Naast een brede theoretische basis krijg je ook een grote portie labosessies waarin je de theorie kan toepassen. Die worden in de hogere jaren steeds groter en specifieker. Zo krijg je een goed beeld van de mogelijkheden die deze studierichting te bieden heeft. Een troef van de VUB? Labosessies in kleine groepen. Daardoor ben je optimaal begeleid en kan je vragen stellen. Je kan altijd goed met alles meewerken en bent in alle stappen betrokken. Zo leer je zoveel mogelijk."

 

  • Eva Tyteca | Oud-studente Bio-ingenieurswetenschappen

    "Ik koos voor de VUB omwille van het vrijzinnige karakter. Ook het les volgen in kleine groepjes en het nauwe contact met de proffen sprak mij sterk aan. Ik ben een sociaal iemand en kom graag onder de mensen, maar ik gedij toch beter in kleine groepen dan in grote. Vanaf het 1ste jaar al heb ik gebruikgemaakt van die dichte contacten. Ik sprak de proffen aan als ik vragen had en die werden ook elke keer beantwoord.” 

    Lees het volledige verhaal

Na je studie

Overheid, onderwijs, onderzoek of een bedrijf: in tal van sectoren kan je als bio-ingenieur aan de slag. Denk maar aan voeding, landbouw, biotechnologie, chemie of de farmaceutische sector. Maar ook in bijvoorbeeld ontwikkelingssamenwerking werken er heel wat bio-ingenieurs. Vaak start je in een technisch-commerciële of onderzoeksgericht functie. Later kan je doorgroeien tot een leidinggevende functie. Kortom, bij een bio-ingenieur past niet één bepaalde job. Ontdek welke bio-ingenieur jij wilt worden via 'bio-ingenieurs aan het werk' en lees testimonials van VUB alumni en andere professionals. 

Ontdek je beroepsmogelijkheden

Onze alumni aan het woord

Benieuwd of deze opleiding helemaal iets voor jou is? Waarom hoor je het niet gewoon van één van onze studenten zelf! Laat je inspireren door de persoonlijke ervaring van onze kersverse afgestudeerde. 

2022_Infopunt studenten tijdens infodag_24 april_Etterbeek_VUB

Deze opleiding beter leren kennen?

Wil je je verdiepen in deze VUB-opleiding? Neem deel aan onze (online) studiekeuzeactiviteiten. Doorblader onze brochure, chat met studenten, stel vragen aan onze proffen tijdens een online infosessie, lees getuigenissen van alumni of doe mee aan een open lesdag of infodag.

Overzicht