Bio-ingenieurswetenschappen

Heb je een brede natuurwetenschappelijke belangstelling? Zie je graag de praktische resultaten van je werk? Wil je jouw kennis over de levende wereld toepassen ten dienste van de industrie en de maatschappij? Wil je je inzetten voor een duurzame en biogebaseerde economie? Kies je voor een toekomstgericht beroep waarin de duurzame productie van levensmiddelen, industriële grondstoffen, fijnchemicaliën en geneesmiddelen centraal staan?Of kijk je meer uit naar een job die draait om de gerichte modificatie en toepassing van micro-organismen, de duurzame productie van planten en het uitwerken van innoverende strategieën voor de bestrijding van ziektes?Wil je na een brede opleiding zelf kiezen welke weg je uitgaat?

Download de brochure

Studenten vertellen

De kleine groepen en de vele uren plezier (en leed) die gezamenlijk worden beleefd in de labo’s en de hoorcolleges zorgen er al snel voor dat je een hechte groep vormt. Informele, maar vaak ook interessante activiteiten georganiseerd door de studentenkring Biotecho zorgen voor een intens contact met de ouderejaarsstudenten, de professoren en de assistenten. Zo heb je nooit het gevoel er alleen voor te staan, en kan je altijd ergens terecht om een woordje goede raad of hulp.

“We zoeken steeds naar de juiste wetenschappelijke oplossing bij de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen”

Wat was jouw motivatie om bio-ingenieur te worden?

Als bio-ingenieur kan je werkelijk alle richtingen uit. Mijn loopbaan is daar een mooi bewijs van

Wat doe je voor werk?

Als hoofd van een onderzoeks-services departement van Lonza Biologics ben ik verantwoordelijk voor de nieuwe Lonza sites in Cambridge, UK en Hyderabad, Indië. Dit omvat onder andere het financiële beleid, de organisatie en de uitbouw van de sites, alsook de strategische en operationele zaken. Lonza Biologics levert diensten aan de biotech en de farma-industrie. Meer specifiek ontwikkelde het bedrijf technologie om therapeutische eiwitten te evalueren op hun immunogeniciteit, een bijwerking van deze klasse geneesmiddelen die leidt tot de inactivatie van het geneesmiddel in patiënten. De technologie werd door Lonza Biologics verworven in 2009, toen Lonza het Gentse Algonomics NV overnam. 

Alvorens ik hoofd van Applied Protein Services werd bij Lonza, was ik de CEO van Algonomics in Gent, een bedrijf dat we in 2009 verkochten aan Lonza. AlgoNomics ontstond in 1999 als een spin-off bedrijf. Na mijn studies, verrichte ik nog een aantal jaren onderzoek naar vaccinatie- strategieën en bio-informatica. Na een overstap als IT-manager en bio-informaticus bij een dochteronderneming van de Amerikaanse multinational Perkin Elmer, vervoegde ik de oprichters van AlgoNomics in juni 1999. 

Vanuit mijn functie werd ik door de jaren heen ook verantwoordelijk voor het organisatorische aspect van het bedrijf, waar het financieel beleid en project management enorm belangrijk zijn voor de verdere uitbouw en rentabiliteit van het bedrijf. Daarnaast ben ik ook voordurend bezig met het analyseren van samenwerkingsmogelijkheden en het opstarten van nieuwe productlijnen die onze klanten een meerwaarde kunnen bieden. Hierbij spelen continue opleiding, efficient onderhandelen en vlotte communicatie een sleutelrol.

Welk advies wil je startende studenten meegeven?

Mijn job is heel gevarieerd maar doordat de technologie die wij aanbieden erg gespecialiseerd is blijf ik beroep doe op de wetenschappelijke achtergrond van de opleiding bio-ingenieur. In het algemeen ontmoet ik nieuwe partners via wetenschappelijke presentaties op congressen, of via rechtstreekse contacten met de researchafdelingen van farmabedrijven. De grote uitdaging in deze functie bestaat erin steeds de juiste wetenschappelijke oplossing te brengen voor specifieke vragen of bij de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen.

"De link theorie-praktijk is er bijna vanaf het begin van de opleiding"

Dr. ir. Bart Degeest behaalde het diploma van Bio-ingenieur in de Cel- en Gentechnologie in 1995.

"Yakult is pionier en innovator op het vlak van preventieve gezondheidszorg en probiotica. Het product Yakult werd reeds in 1935 ontwikkeld door de Japanse arts Minoru Shirota. Dr. Shirota geloofde sterk in preventief aan je gezondheid werken via voeding. De bedrijfsfilosofie van Yakult is wereldwijd werken aan een gezonde samenleving.

Yakult heeft meer dan 70 jaar ervaring in onderzoek met goede bacterieën en krijgt wereldwijd erkenning voor haar ontwikkelingen op het vlak van voeding, cosmetica en farmaceutische toepassingen. Het onderzoek gaat verder in het Yakult Honsha European Research Center dat dit jaar te Gent opgestart werd. Wereldwijd werken de wetenschappelijke afdelingen van Yakult samen met wetenschappelijke en medische gemeenschappen om de rol van goede bacterieën voor onze algemene gezondheid verder te opnderzoeken. Het product Yakult kwam in 1994 als één van de eerste probiotische zuiveldranken op de Europese markt in Nederland en vervolgens in 1995 in België.

Als science manager van Yakult België maak ik deel uit van het algemene management van het bedrijf, alsook van het ganse Europese science team. De voornaamste taak van de science manager is het organiseren en opvolgen van onderzoeksprojecten in samenwerking met universiteiten, ziekenhuizen, instituten, enz. Goede relaties met vooraanstaande wetenschappers, alsook een goed inzicht in het recente onderzoek in het domein van probiotica en functionele voeding (via deelneme aan congressen en symposia, opvolgen wetenschappelijke literatuur,...) zijn daarvoor van groot belang. Daarnaast is de science manager verantwoordelijk voor een gemengd team (wetenschap/PR) dat instaat voor (wetenschappelijke) communicatie naar verschillende doelgroepen: wetenchappers artsen, verpleegkundigen, diëtisten, journalisten en ook de modale consument. Een derde belangrijk luik is het opvolgen van de snel veranderende nationale, Europese en wereldwijde wetgeving rond functionele voeding. Deze taak omvat deelname aan verschillende werkgroepen van organisaties als FEVIA, ILSI, IDF, ..., maar ook het bijwonen van internationale vergaderingen en actief input leveren voor o.a. Codex Alimentarius sessies, EU werkgroepen, ... Tenslotte is er de dagelijkse leiding van het bedrijf: de algemene strategie, personeel, opstellen en opvolgen van de budgetten.

Gezien het (grotendeels) wetenschappelijk karakter van mijn functie bij Yakult, ben ik uiteraard zeer tevreden dat ik kan terugvallen op een diploma bio-ingenieur. De opleiding bevatte een unieke mix van: fundamentele kennis van biologische systemen, een goede technische basis (ingenieurswetenchappen), een grondige kennis van productiesystemen in O.a. voedingsindustrie en een goed inzicht in nieuwe ontwikkelingen binnen de life-sciences in het algemeen (bv. immunologie). Uniek aan de bio-ingenieursopleiding zijn ook de vele practica, in kleine groepen, binnen ultramodern uitgeruste labo's. De link theorie-praktijk is er bijna vanaf het begin van de opleiding. Meer bedrijfsmatige aspecten leerde ik voor een stuk tijdens mijn opleiding, maar zeker ook tijdens de voorbereiding van mijn doctoraatsthesis binnen de onderzoeksgroep IMDO. Ik behaalde een doctoraat in de toegepaste biologische wetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel in 2001. Door de sterke banden tussen de onderzoeksgroep waar ik promoveerde en de industrien, maakte ik bijna vanzelf de overstap naar Yakult. Yakult is een internationaal bedrijf, een samensmelting van verschillende culturen. Daarmee omgaan vergt een zekere kennis en ingesteldheid. Recentelijk promoveerde Bart Degeest tot general director van Yakult.

Indien ik vandaag mijn studies opnieuw zou moetyen aanvatten, zou ik voor mijn huidige functie kiezen voor een Bachelor of Master in de bio-ingenieurswetenschappen."

OVERTUIGD OM TE KOMEN STUDEREN AAN DE VUB?

Start je inschrijving nu!

Internationale kansen

Wist je dat je ook naar het buitenland kan tijdens je studies Bio-ingenieurswetenschappen aan de VUB? Dit kan via het bekende Erasmus+ programma, maar ook via een hele rist andere mogelijkheden binnen en buiten Europa. Ofwel kies je om het laatste semester van je bachelor te volgen aan een Europese universiteit, ofwel ga je voor je masterproef (tweede masterjaar) naar een universitair laboratorium in het buitenland. Je kan ook voor je stage kiezen voor een bedrijf in het buitenland.

Internationaal erkende ingenieurstitel

Met een bachelordiploma in de Bio-ingenieurswetenschappen beheers je de basisvaardigheden die noodzakelijk zijn voor de ontwikkeling van een nieuw biotechnologisch proces. En met een masterdiploma ben je in staat die basiskennis om te zetten in de praktijk. Als je de bachelor- en masteropleiding gevolgd hebt, krijg je de wettelijke academische ingenieurstitel. De titel van ingenieur is internationaal erkend en geeft aan dat je een wetenschappelijke en technische opleiding hebt afgerond.

Binnen deze opleiding kan je op Erasmus-uitwisseling naar:

Hongarije
Polen
Spanje

Na je opleiding

Phd

Masterdiploma op zak, maar niet meteen zin om de academische wereld te verlaten? Als doctoraatsstudent voer je minstens 4 jaar lang voltijds onderzoek uit aan de universiteit. Benodigd: een promotor, een onderzoeksonderwerp en voldoende financiering. Drie keer check? Waag je kans en doctoreer.

Eerste stap op de arbeidsmarkt

Dankzij je brede vorming kan je in tal van sectoren aan de slag: de landbouw-, de fermentatie- en de voedingsindustrie en aanverwante sectoren, chemie en fijnchemie, agrochemie, farmacie en fytofarmacie, milieubeheer en milieuwetgeving, afvalwaterzuivering, bodem- en afgasreiniging, alternatieve energiewinning of de biomedische sector.

Je kan je bezighouden met veevoeders of meststoffen, levensmiddelen of chemische processen, maar je kan eveneens een baan zoeken in de biotechnologische industrie.

Ook bij de overheid, in het onderwijs, het onderzoek aan de universiteit of een onderzoeksinstelling, in bank- en verzekeringsinstellingen, de (bio)informatica en in het domein van de ontwikkelingssamenwerking zijn heel wat bio-ingenieurs actief.

Volop doorgroeimogelijkheden

Soms start je met een technisch-commerciële of een onderzoeksfunctie om later door te groeien naar het middenkader of een leidinggevende functie in de bedrijfswereld of elders in binnen- of buitenland.

Je wil het professioneel helemaal maken? De VUB staat je enthousiast bij, met onder andere workshops en networkevents, permanente vormingen en startersseminaries, een eigen Career Center, hulp en tips bij sollicitaties, enzovoort. Kortom, alles voor een carrière als hoogvlieger.

Blijven studeren

Studeren is niet langer beperkt tot één fase in het leven. De VUB heeft daarom een groot aanbod van opleidingen die je kan combineren met een baan. Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in je vakgebied en je toekomst gaaf houden? Kies voor de combinatie ‘Werken en studeren’ aan de VUB.

Infopunt Studenten

+32-2-6292010
info@vub.ac.be

StudieBegeleidingsCentrum (SBC)

+32-2-6292306
begeleiding@vub.ac.be

StudentenAdministratieCentrum (SAC)

sac@vub.ac.be

Faculteitssecretariaat Wetenschappen en Bio-ingenieurswetenschappen

secr@we.vub.ac.be