Communicatiewetenschappen

Studeer je Communicatiewetenschappen aan de VUB, dan studeer je communicatie waar ze lééft. Openbare en commerciële omroepen op een paar metrohaltes, regering, reclame en marketing in de binnenstad, (na Washington) het grootste aantal journalisten ter wereld, mediabedrijven- en organisaties om elke hoek? Welkom in Brussel, hoofdstad van de communicatie.

Lees verder

OVERTUIGD OM TE KOMEN STUDEREN AAN DE VUB?

Start je inschrijving nu!

Internationale kansen

Communicatiewetenschappen, dat is natuurlijk ook je talenkennis vergroten en je wereld verruimen. In de hoofdstad, waar je zomaar op straat een nieuwe taal kan oppikken of een andere cultuur leert kennen. Of in de VUB-aula’s, waar je dankzij onze internationale masters ook Engelstalige vakken volgt en internationale collega’s ontmoet.

ERASMUS+: naar elders in Europa

Mag het wat verder zijn? Dan kan je ook een deel van je opleidingstraject in het buitenland volgen via het Erasmus+ programma. Binnen de opleiding Communicatiewetenschappen kan je op Europese uitwisseling naar maar liefst 17 steden in 15 landen. Een inspirerende buitenlandse ervaring die niet enkel voor die paar gelukkigen is weggelegd. Net omdat we weten hoe belangrijk een internationale studie-ervaring is voor je persoonlijke en academische vorming, maar ook voor je professionele carrière, zetten we ons elk academiejaar opnieuw in voor een slaagkans van honderd procent. Met andere woorden: Ben je geslaagd voor je communicatiewetenschappelijke vakken en wil je op Erasmus? Dan kan je op Erasmus. Meer nog, negentig procent van onze studenten belandt ook nog eens op de bestemming van z’n eerste keuze. Mooi, toch?

Marloes ruilde Brussel in voor Tartu, Estland. Ze volgde er vier vakken die ze aan het begin van het semester naar eigen interesse mocht uitkiezen: “Wellicht is Estland een wat ongewone keuze, maar dat vond ik net zo interessant. Het is eens wat anders dan Spanje of Italië. Tartu bleek de perfecte studentenstad: levend, met een bruisend uitgaansleven, een goede universiteit en de perfecte grootte voor een internationale student. Groot genoeg om je niet te vervelen, klein genoeg om alles te voet af te leggen en veel mensen te leren kennen.”

SCOM Erasmus+

International Exchange Destinations: op uitwisseling buiten Europa

Naast het Erasmus+-programma heb je ook nog andere internationale mogelijkheden, naar maar liefst 16 bestemmingen buiten Europa, zoals China, Zuid-Korea, Zuid-Afrika, Chili of Washington. Washington? Wel ja: een érg gegeerde bestemming, maar toch krijgen we er elk jaar opnieuw een beurs te pakken. Gewoon, omdat we er ons uiterste best voor doen.

Brenda beleefde een mini American Dream in Washington D.C., dankzij het The Washington Center for Internships and Seminars. Ze volgde er workshops en enkele vakken en liep stage bij de Hispanic Heritage Foundation: “Ik dook er bijna vier maanden lang in het dagelijkse leven als student, toerist én werknemer. Zo ontmoette ik in Washington D.C. mensen die ik nooit meer zal vergeten, maar leerde ook mezelf, de stad en de wereld beter kennen. Het was een onbeschrijflijk en leerrijk avontuur en ik ben eeuwig dankbaar dat ik het mocht meemaken.”

Communicatiewetenschappers veroveren de wereld

Een actueel en gedetailleerd overzicht van alle EU en non-EU bestemmingen binnen de exchange programma’s? Of gewoon meer weten? Stuur een mailtje naar exchange.outgoing@vub.ac.be.

Na je opleiding

Afgestudeerd? Dan ben je klaar om je eerste stappen op de arbeidsmarkt te zetten. Of je kan natuurlijk nog verder studeren. Of als onderzoeker aan de slag gaan. Het is vast leuk om te weten dat je met een diploma in de Communicatiewetenschappen dus carrièreperspectieven zat hebt. Een recent onderzoek bij onze alumni (afstudeerjaren 1990 - 2015) wijst namelijk uit dat de jobs waarin VUB-communicatiestudenten terechtkomen erg gevarieerd zijn. Zo gaat het grootste deel na de opleiding aan de slag in functies binnen sectoren als marketing, PR, reclame, telecom/IT, communicatie, wetenschappelijk onderzoek, overheid en politiek. Ook carrièrepaden in de audiovisuele sector, culturele, radio- en publiciteitssector of geschreven pers worden druk bewandeld. Daarnaast valt het op dat heel wat van onze alumni in totaal andere sectoren, zoals de financiële sector, het onderwijs en HR werkzaam zijn. Nog concreter? Akkoord. We zetten even de vaakst voorkomende jobuitwegen voor een VUB-communicatiewetenschapper op een rij. (bron: OVP Rapport, 2016)

 Reclame-, PR- en marketingsector

 • Sociale media verantwoordelijke
 • Digitale strateeg
 • Online marketingmanager
 • Communicatieverantwoordelijke
 • Reclameadviseur
 • Events en promotie medewerker
 • Projectcoördinator

 Radio-, televisie- en nieuwssector

 • Redacteur
 • Reportagemaker
 • Persverantwoordelijke

 Telecomsector

 • Productmanager
 • IT-consultant (bv. omgaan met digitale veranderingen en journalistieke innovatie)
 • Onderzoeker op een R&D-afdeling
 • Communicatiemedewerker

 Onderzoek en onderwijs

 • Wetenschappelijk onderzoeker
 • Marktonderzoeker
 • Leerkracht

Overheid en politieke sector

 • Beleidsadviseur (bv. medewerker strategisch team)
 • Beleidsmedewerker
 • Woordvoerder
 • Kabinetsmedewerker

Culturele sector

 • Centrumverantwoordelijke
 • Communicatiemedewerker

 

Zaakvoerders en zelfstandigen in al deze verschillende sectoren

Na je opleiding

Phd

Masterdiploma op zak, maar niet meteen zin om de academische wereld te verlaten? Tijdens je studies op een onderwerp gebotst dat je mateloos kan blijven boeien? Een problematiek die je helemaal wilt uitdiepen? Een onderzoeksdomein waarin jij expert wilt worden? Als doctoraatsstudent voer je minstens 4 jaar lang voltijds onderzoek uit aan de universiteit, onder leiding van een promotor. Ook de combinatie met een lesopdracht als assistent behoort tot de mogelijkheden. Meer weten? (link naar doctoreren op vub)

Eerste stap op de arbeidsmarkt

We stomen jou op de best mogelijke manier klaar voor elk van de loopbaanperspectieven die een masterdiploma in de Communicatiewetenschappen je biedt. Om de meest complete communicatiewetenschapper in jou naar boven te halen, stellen we dan ook voortdurend de match tussen de academische opleiding en het professionele werkveld in vraag. Wat moet een communicatiewetenschapper weten? Wat moet hij kunnen? We reiken je daarom, naast een opleiding tot kritische wetenschapper een brede waaier aan relevante en praktijkgerichte (communicatie)vaardigheiden aan. Zo ben je klaar om je eerste stappen op de arbeidsmarkt te zetten.

Je wil het professioneel helemaal maken? De VUB staat je enthousiast bij, met onder andere workshops en netwerkevents, permanente vormingen en startersseminaries, een eigen Career Center, hulp en tips bij sollicitaties, enzovoort. Kortom, alles voor een carrière als hoogvlieger.

Blijven studeren

Na het behalen van je bachelordiploma Communicatiewetenschappen, kan je doorstromen naar vier eenjarige masterprogramma’s: Media, internet & globalisering, Media & cultuur, Media, journalistiek & politiek en Media, strategische communicatie & marketing.

Maar ook na het behalen van je masterdiploma Communicatiewetenschappen kan je nog verder studeren. Master-na-master-opleidingen (MaNaMa’s) als de Specifieke Lerarenopleiding in de humane wetenschappen, Bedrijfskunde of European integration and development.

Studeren is niet langer beperkt tot één fase in het leven. De VUB heeft daarom een groot aanbod van opleidingen die je kan combineren met een baan. Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in je vakgebied en je toekomst gaaf houden? Kies voor de combinatie ‘Werken en studeren’ aan de VUB.

Infopunt Studenten

+32-2-6292010
info@vub.ac.be

StudieBegeleidingsCentrum (SBC)

+32-2-6292306
begeleiding@vub.ac.be

StudentenAdministratieCentrum (SAC)

sac@vub.ac.be

Faculteitssecretariaat Economische en Sociale Wetenschappen & Solvay Business School x

+32-2-6292508
faces@vub.ac.be