Communicatiewetenschappen

Droom je van five minutes of fame ? Schrijf je dan in voor een talentenjacht. Staan je zinnen daarentegen op een duurzame carrière (voor of achter de schermen) in de media? Schrijf je dan in voor de opleiding communicatiewetenschappen aan de VUB. Je ontdekt hier niet alleen de geheimen van de media-, communicatie- en marketingmix, maar wordt zelf een perfecte mix van wetenschapper, professional en wereldburger.  

Lees verder

Studenten vertellen

“Redelijk, ja, maar niet ten koste van gevoel en intuïtie”

Leeftijd

54 jaar.

Diploma’s behaald aan de Vrije Universiteit Brussel

Een Kandidatuur Geneeskunde in 1973, nadien Licentie Pers- en Communicatie in 1977, gevolgd door een Aggregaat HSO en een Bijzondere Licentie Europees Recht.

Beroep

Partner en Managing Director van ‘European Communications Strategies’.

Eerste job na het behalen van mijn diploma                      

Freelance journalist bij de Dienst Wetenschappen van de BRT (nu VRT).

Meest opmerkelijke studententijdmoment

D e legendarische concerten, in de eerste helft van de jaren 70, in het auditorium Paul Emile Janson van Tangerine Dream, Supertramp, Donovan en Procol Harum.

Beste karaktereigenschap gescherpt aan de Vrije Universiteit Brussel

Ongebonden kritisch en tolerant denken.

Redelijk eigenzinnigheidsfactor

Eigenzinnig, zeker, maar het mag geen excuus zijn om zich af te sluiten van de anderen. Redelijk, ja, maar niet ten koste van gevoel en intuïtie. En vooral: jezelf in vraag blijven stellen.

Meest memorabele professionele gebeurtenis                                   

Als journalist: mijn interviews met Paul McCartney, Yoko Ono, Brian Wilson en Françoise Hardy. Als adviseur: dat ene kantelmoment waarop je voelt dat je advies, op het hoogste niveau, als vanzelfsprekend wordt aanvaard.

Minst memorabele professionele gebeurtenis

Het, tegen je eigen principes en overtuiging in, moeten uitvoeren van door anderen genomen beslissingen.

Mooiste persoonlijk moment

Het vinden van de Grote Liefde.

Favoriete vrije tijdverdrijf

Muziek en film, en liefst beiden samen.

De droom die ik nog wil nastreven

Een langspeelfilm op het getouw zetten.

Studeren in Brussel is...

De poort naar de wereld, als je ervoor open staat.

(Interview 9 januari 2008)

"Voor een goede verslaggeving moet je afstand kunnen nemen"

Ondanks haar lange Dutroux-marathon vond VRT-journaliste Caroline Van Den Berghe even de tijd om het VUB-Akademosteam te woord te staan. In 1992 studeerde Caroline af als licentiaat communicatiewetenschappen aan de VUB. “Mijn studentenperiode aan de VUB was fantastisch. Ik koester veel fijne herinneringen. De vrienden, de vakken, het uitgaan… zelfs het studeren! Ik zou het zo weer overdoen.”

“In mijn laatste jaar aan de VUB wist ik dat ik journaliste wilde worden. Ik werkte tijdens mijn studies als vrijwilligster bij een lokale radio aan de kust en voelde het kriebelen… dit was iets voor mij.” Na haar studies ging Caroline aan de slag op de redactie van Radio 2 West-Vlaanderen en werkte ze ook als correspondente voor ondermeer het persagentschap Belga. “Ik heb zelfs even op de sportredactie van Het Volk gewerkt.” Vanaf 1994 volgt dan het televisiewerk. “Van ’94 tot ’99 was ik verslaggeefster bij WTV, de regionale zender in het zuiden van West-Vlaanderen. Daar heb ik heel wat televisie-ervaring opgedaan. Na vijf jaar regionale televisie zette ik de stap naar de VRT. Ik solliciteerde er spontaan en werd opgeroepen voor een wervingsexamen. Een echt uitgestippeld parcours was het dus niet. Werken voor de televisieredactie van de VRT is wel altijd mijn droom geweest.”

"Ik koester veel fijne herinneringen. De vrienden, de vakken, het uitgaan… zelfs het studeren!"

Vele VUB-afgestudeerden vinden hun weg naar de openbare omroep. De VRT is niet alleen een naaste buur van onze universiteit, er gebeurt ook veel communicatiegericht onderzoek in samenwerking met de openbare omroep. Bovendien was onze oud-rector Els Witte een tijdlang voorzitter van de Raad van Bestuur van de VRT. “Op de VRT had ik soms contact met Robin Janssens, ook een oud-VUB-er, die intussen naar VTM verhuisd is. Ook klasgenoot Stefan Ackermans heeft hier als presentator van de Afrekening op Studio Brussel veel ervaring opgedaan en heeft nu zijn eigen muziekstation, 4FM, samen met enkele andere VUB-ers opgericht. Maar ook in de administratie vertoeven vele VUB-afgestudeerden. Met de projectadviseur van Aimée Van Hecke, Elke Van Soom, bijvoorbeeld sla ik in de gang wel eens een korte babbel. En ik heb natuurlijk ook veel contact met Mark Morren, eveneens een oud-VUB-er, die voor Radio 1 verslag uitbrengt over het proces Dutroux.”

Tel daarbij het feit dat onlangs in een in Job@ verschenen top vijftien van meest aantrekkelijke werkgevers de openbare omroep de vierde stek bezet en je denkt al gauw aan een droomjob in een droombedrijf. Hoewel:  “Nieuws maken en vooral zoeken, neemt nogal wat tijd in beslag. Je weet vooraf nooit wat de dag zal brengen. Met als gevolg dat mijn sociaal leven er soms wat bij inschiet. Bioscoopafspraken of etentjes kan ik niet altijd nakomen. Dat ontgoochelt mensen wel eens. Maar ik probeer dat op andere momenten weer goed te maken”, aldus Caroline.

"Blijkbaar is er nog altijd een zekere afstand tussen een journalist en de kijkers."

“Ik, een publiek figuur? Dat valt wel mee. Als mensen mij al op straat zouden herkennen dan komen ze geen handtekeningen of zo vragen hoor (lacht). Blijkbaar is er nog altijd een zekere afstand tussen een journalist en de kijkers. Als presentator van een amusementsprogramma is dat wellicht anders. Ik kan nog altijd rustig op café gaan.”

Het proces Dutroux laat haar niet onverschillig. “Het proces is erg zwaar. Als journalist volg je alles vanop de eerste rij. En hoewel ik het dossier natuurlijk al kende, raken de gedetailleerde verhalen van de advocaten mij diep. Delen uit de brieven van Sabine Dardenne bijvoorbeeld. Of toen onderzoeksrechter Langlois vertelde dat An en Eefje levend werden begraven… Dan moet je toch echt wel even slikken. En de koelheid van Marc Dutroux is schokkend. Maar voor een goede verslaggeving moet je afstand kunnen nemen. Je mag betrokken zijn, maar niet partijdig.”

(Interview 14 april 2004)

“Advertising is dead, long live advertising”

Leeftijd

30 jaar

Diploma behaald aan de Vrije Universiteit Brussel

Licenciaat Communicatiewetenschappen (2001)

Beroep

Senior Strategist bij Naked Communications, een internationaal strategisch communicatiebureau. Ik werk in de vestiging in Londen voor internationale klanten als GAP, Unilever, Coca-Cola, Nokia en Western Union.

Eerste job na het behalen van mijn diploma

Assistent Communicatieverantwoordelijke bij Tessenderlo Group in Brussel.

Beste karaktereigenschap gescherpt aan de Vrije Universiteit Brussel

Mijn kritische zin en ingesteldheid, en mijn eigenzinnigheid.

Redelijk eigenzinnigheidsfactor

Ik ben assertief. Zo heb ik op mijn eentje een boek samengesteld dat ik met een gezonde dosis blufpoker heb verkocht aan een internationale uitgeverij. Daarvoor nam ik een vriend mee die zich voordeed als mijn manager. Ik kleur ook graag buiten de lijntjes. De campagnes waarbij ik nauw betrokken was, wijken af van de klassieke reclamepaden. Kijk maar naar de ‘trouw’ van de chocolademerken Jacques en Callebaut in de Basiliek van Koekelberg, de Humoliegt-campagne of de controversiële campagne voor Le Soir.

Meest memorabele professionele gebeurtenis

Het feit dat de Mortierbrigade verkozen werd als beste reclameagentschap van het jaar, en dat tijdens het eerste jaar van ons bestaan. Maar ook de Humoliegt-campagne die de prijs voor beste jongerencampagne van het jaar kreeg en natuurlijk de wereldwijde publicatie van mijn boek “Advertising Is Dead, Long Live Advertising”.

Minst memorabele professionele gebeurtenis

De vele meetings die er nooit hadden moeten zijn en de vele powerpointpresentaties die nooit geschreven hadden moeten worden.

Mooiste persoonlijk moment

Mijn reizen naar Tokyo, Shanghai, New York, Guatemala, Chicago en Dubai, en natuurlijk de vele lange nachten in Brussel.

De droom die ik nog wil nastreven

Een eigen merk uit de grond stampen

Studeren in Brussel is…

Eclectisch, open minded en verrassend.

(Interview 17 april 2007)

Ergens heb ik altijd al geweten dat ik in Brussel wilde studeren, het is een echte stad met mooie en minder mooie kanten, en die laatsten maken het zo interessant. Er is ook veel te doen in en rond Brussel. Feestjes, kunst, cultuur. Bovendien staat communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel hoog aangeschreven, dus dat zijn twee vliegen in één klap. Toen ik in het zesde jaar op een infodag over de campus liep, scheen de zon en floten de vogels. Ik liep op de esplanade, at een broodje in het restaurant… en ik was verkocht. Ook ligt het centrum van Brussel op een boogscheut, dankzij de metro of de tram. 
Mijn favorietje plekje op de campus is het dak van het B-gebouw: een prachtig panorama en in de zomer een leuke plek om te zitten. In de stad ga ik graag naar de vele, leuke winkeltjes in en rond de Dansaertstraat.

OVERTUIGD OM TE KOMEN STUDEREN AAN DE VUB?

Start je inschrijving nu!

Internationale kansen

Binnen deze opleiding kan je op uitwisseling naar volgende bestemmingen in Europa (via het Erasmus+ programma):

Erasmus+ communicatiewetenschappen

Je kan ook buiten Europa op uitwisseling via verscheidene internationale uitwisselingsprogramma's:

International Exchange programmes

 

Voor een actueel en gedetailleerd overzicht van alle EU en non-EU bestemmingen binnen de exchange programma’s, contacteer exchange.outgoing@vub.ac.be.

Na je opleiding

Phd

Masterdiploma op zak, maar niet meteen zin om de academische wereld te verlaten? Als doctoraatsstudent voer je minstens 4 jaar lang voltijds onderzoek uit aan de universiteit. Benodigd: een promotor, een onderzoeksonderwerp en voldoende financiering. Drie keer check? Waag je kans en doctoreer.

Eerste stap op de arbeidsmarkt

Tijdens je opleiding leer je een heleboel vaardigheden die van pas komen in verschillende jobs. De kritische communicatieprofessional onderzoekt, analyseert en werkt probleemoplossend. Dat zijn skills waar werkgevers naar op zoek zijn. Er zijn natuurlijk enkele sectoren waar er steeds een grote instroom van communicatiewetenschappers is.

Journalistiek

Veel studenten komen in deze branche terecht. Zie je jezelf al op een redactie of als persverantwoordelijke aan de slag?

Reclame, PR en marketing

Met je kennis van persuasieve communicatie en diverse communicatiestrategieën kan je je carrière starten in de wereld van de reclame, public relations en corporate- en marketingcommunicatie. 

Audiovisuele sector en informatie- en communicatietechnologie

De snelle evolutie van het internet en de digitale communicatie creëert steeds nieuwe jobmogelijkheden. 

Culturele sector

Ook in de culturele sector vind je werk als communicatieverantwoordelijke of publiekswerker.

En nog veel meer...

Sommigen komen na hun wetenschappelijke opleiding terecht in het onderwijs of in diverse studiediensten of onderzoeksbureaus en anderen bouwen een academische carrière uit als wetenschappelijk onderzoeker op de universiteit of in een andere wetenschappelijke instelling.

Je wil het professioneel helemaal maken? De VUB staat je enthousiast bij, met onder andere workshops en networkevents, permanente vormingen en startersseminaries, een eigen Career Center, hulp en tips bij sollicitaties, enzovoort. Kortom, alles voor een carrière als hoogvlieger.

Blijven studeren

Studeren is niet langer beperkt tot één fase in het leven. De VUB heeft daarom een groot aanbod van opleidingen die je kan combineren met een baan. Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in je vakgebied en je toekomst gaaf houden? Kies voor de combinatie ‘Werken en studeren’ aan de VUB.

Infopunt Studenten

+32-2-6292010
info@vub.ac.be

StudieBegeleidingsCentrum (SBC)

+32-2-6292306
begeleiding@vub.ac.be

StudentenAdministratieCentrum (SAC)

sac@vub.ac.be

Faculteitssecretariaat Economische en Sociale Wetenschappen & Solvay Business School

+32-2-6292508
faces@vub.ac.be