Ingenieurswetenschappen: Architectuur

Ben je gedreven door architectonisch en bouwtechnisch ontwerp?Wil je je eigen visie op architectuur verder ontwikkelen?Wil je verder studeren in een internationale omgeving waar de inspiratie voor het oprapen ligt?Zoek je verdieping in het duurzaam bouwen, het renoveren of het ontwerpen van lichtgewicht structuren?Werk je graag in nauw contact met proffen en verkies je een intensieve begeleiding? Wil je je inzetten voor duurzame transformaties in een snel evoluerende maatschappij?

Lees verder

Studenten vertellen

Ik heb voor de Vrije Universiteit Brussel gekozen door een project van mijn middelbare school. Om het project in orde te krijgen hadden we hulp van een professor nodig dus nam ik contact op met iemand van de VUB. Hij heeft mij enorm geholpen en had zoveel geduld, terwijl ik nog niet eens op de unief zat! Dit heeft mij sterk beïnvloed bij het kiezen van een universiteit. Het fijne aan de Vrije Universiteit Brussel is dat ik voor al mijn vakken op één campus terecht kan. En als ik even geen les heb, kan ik relaxen op het gras of in de buurt iets met vrienden doen.

De keuze voor Ingenieurswetenschappen: Architectuur was een gemakkelijke keuze voor mij. In het middelbaar deed ik al Architecturale vorming en eigenlijk zeg ik vanaf mijn zesde dat ik architecte wil worden. En dat is altijd gebleven. Ik vond het altijd heel leuk om maquettes te maken en ik doe mijn richting nog altijd zeer graag. Ik ben een keer op een infodag langsgekomen en ik zag inderdaad: Ja, dit is het! Wat daar nog extra bijkomt, is dat Brussel veel bekende architecten kent, zoals Victor Horta. Brussel kent ook zeer veel mooie architectuur, dat is gewoon een feit.

Als ik naar de mensen rondom mij kijk, merk ik dat velen wikken en wegen, kijken en vergelijken als het op de keuze van de universiteit aankomt. Toch was het voor mij meteen een uitgemaakte zaak. Het ‘vrije’, meer kleinschalige en de aanwezigheid van een bloeiend studentenleven samen met een goede opleiding maakte de keuze voor de Vrije Universiteit Brussel vrij eenvoudig.

Ook mijn keuze voor ingenieur-architect lag voor mij voor de hand. Een balans tussen wetenschappen en het creatievere ontwerp, waarbij je door de kleinere groepen niet alleen een zeer familiale band hebt met zowel medestudenten als assistenten en proffen – het privilege een eigen atelier voor onszelf te hebben versterkt dit nog. Activiteiten als een architectuurmaand, tentoonstellingen, lezingen e.d. zorgen voor een vervaging van grenzen tussen de verschillende jaren en verkleinen de afstand tot de assistenten en proffen, die je hier wel degelijk persoonlijk kennen.

Ook de studentenkringen zorgen ervoor dat je je onmiddellijk thuis voelt door de nodige hulp te verlenen – samen tekengerief aanschaffen is bv. des te handiger en goedkoper - en verschaffen ook de nodige ontspanningsactiviteiten voor elk wat wils, gaande van de bekende en vaste waarden als de doop, de vele td’s en cantussen, tot meer vakgerichte uitstappen en activiteiten.

Overtuigd om te komen studeren aan de VUB?

Start je inschrijving nu!

Internationale kansen

Architectuurreis

Ieder jaar organiseren de vakgroep Architectuur en de studentenkring Bru:tecture samen een architectuurreis. Doel van deze reis is niet alleen het verruimen van de architecturale achtergrond van de studenten, het is ook een aangename manier om elkaar beter te leren kennen. Vorig academiejaar trokken ze naar Kopenhagen. Meer infomatie over de architectuurreis vind je op de website van de vakgroep Architectuur.

Meertalig en internationaal onderwijs

Om je talenkennis aan te scherpen, bieden we vanaf de derde bachelor enkele opleidingsonderdelen uit het curriculum in het Frans en het Engels aan. De volledige masteropleiding wordt daarbij, in samenwerking met de ULB, in het Engels aangeboden. Verder maakt een groot aantal studenten gebruik van de mogelijkheid om een semester aan een buitenlandse universiteit te studeren.

Binnen deze opleiding kan je op uitwisseling naar:

België
Duitsland
Griekenland
Italië
Portugal
Spanje
Zweden

Voor een actueel en gedetailleerd overzicht van alle EU en non-EU bestemmingen binnen de exchange programma’s, contacteer exchange.outgoing@vub.ac.be

Na je opleiding

Phd

Masterdiploma op zak, maar niet meteen zin om de academische wereld te verlaten? Als doctoraatsstudent voer je minstens 4 jaar lang voltijds onderzoek uit aan de universiteit. Benodigd: een promotor, een onderzoeksonderwerp en voldoende financiering. Drie keer check? Waag je kans en doctoreer.

Eerste stap op de arbeidsmarkt

Het masterdiploma Ingenieurswetenschappen: Architectuur geeft je alle mogelijkheden om als architect of ingenieur, zelfstandig, bij de overheid, of elders, je vak uit te oefenen in samenspel met een reeks uiteenlopende specialisten.

Dankzij je brede opleiding, gecombineerd met een gekozen afstudeerprofiel, ben je in staat om in het brede veld van de ontwerp- en bouwpraktijk een eigen rol te spelen, die dankzij je academische vorming tevens een onafhankelijke positie inhoudt. Je studie heeft je tenslotte geleerd om een leven lang jezelf, je vak en daarmee de architectuur te vernieuwen.

Kortom, architectonisch en constructief ontwerper, bouwmanager, projectleider, adviseur, medewerker of leidinggevende in een studiebureau, beheerder van gebouwd patrimonium in binnen-of buitenland. Het behoort allemaal tot de mogelijkheden.

Met een masterdiploma in de Ingenieurswetenschappen: Architectuur ben je een vakkundig en academisch gevormd ingenieur met een kritische ingesteldheid. Hierdoor ben je breed inzetbaar. De opleiding verleent toegang tot een brede waaier van beroepsprofielen:

 • architectonisch en constructief ontwerper
 • zelstandig architect
 • leidinggevende in een studie- of ontwerpbureau
 • adviseur
 • deskundige in bouwtechnische aspecten,
 • projectleider
 • verantwoordelijke in bouwmanagement
 • medewerker of leidinggevend persoon in openbare diensten (ruimtelijke ordening, stedenbouw, huisvesting, monumenten- en landschappen)
 • beheerder van het gebouwd patrimonium
 • ingenieur in de industrie
 • wetenschappelijk onderzoeker

Je wil het professioneel helemaal maken? De VUB staat je enthousiast bij, met onder andere workshops en networkevents, permanente vormingen en startersseminaries, een eigen Career Center, hulp en tips bij sollicitaties, enzovoort. Kortom, alles voor een carrière als hoogvlieger.

Blijven studeren

Studeren is niet langer beperkt tot één fase in het leven. De VUB heeft daarom een groot aanbod van opleidingen die je kan combineren met een baan. Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in je vakgebied en je toekomst gaaf houden? Kies voor de combinatie ‘Werken en studeren’ aan de VUB.

Infopunt Studenten

+32-2-6292010
info@vub.ac.be

StudieBegeleidingsCentrum (SBC)

+32-2-6292306
begeleiding@vub.ac.be

StudentenAdministratieCentrum (SAC)

sac@vub.ac.be

Faculteitssecretariaat Ingenieurswetenschappen

+32-2-6292901
secr@ir.vub.ac.be