Ingenieurswetenschappen: Architectuur

Ben je gedreven door architectonisch en bouwtechnisch ontwerp?Wil je je eigen visie op architectuur verder ontwikkelen?Wil je verder studeren in een internationale omgeving waar de inspiratie voor het oprapen ligt?Zoek je verdieping in het duurzaam bouwen, het renoveren of het ontwerpen van lichtgewicht structuren?Werk je graag in nauw contact met proffen en verkies je een intensieve begeleiding? Wil je je inzetten voor duurzame transformaties in een snel evoluerende maatschappij?

Lees verder

Overtuigd om te komen studeren aan de VUB?

Start je inschrijving nu!

Internationale kansen

Architectuurreis

Ieder jaar organiseren de vakgroep Architectuur en de studentenkring Bru:tecture samen een architectuurreis. Doel van deze reis is niet alleen het verruimen van de architecturale achtergrond van de studenten, het is ook een aangename manier om elkaar beter te leren kennen. Vorig academiejaar trokken ze naar Kopenhagen. Meer infomatie over de architectuurreis vind je op de website van de vakgroep Architectuur.

Meertalig en internationaal onderwijs

Om je talenkennis aan te scherpen, bieden we vanaf de derde bachelor enkele opleidingsonderdelen uit het curriculum in het Frans en het Engels aan. De volledige masteropleiding wordt daarbij, in samenwerking met de ULB, in het Engels aangeboden. Verder maakt een groot aantal studenten gebruik van de mogelijkheid om een semester aan een buitenlandse universiteit te studeren.

Binnen deze opleiding kan je op uitwisseling naar:

België
Duitsland
Griekenland
Italië
Portugal
Spanje
Zweden

Voor een actueel en gedetailleerd overzicht van alle EU en non-EU bestemmingen binnen de exchange programma’s, contacteer exchange.outgoing@vub.ac.be

Na je opleiding

Phd

Masterdiploma op zak, maar niet meteen zin om de academische wereld te verlaten? Als doctoraatsstudent voer je minstens 4 jaar lang voltijds onderzoek uit aan de universiteit. Benodigd: een promotor, een onderzoeksonderwerp en voldoende financiering. Drie keer check? Waag je kans en doctoreer.

Eerste stap op de arbeidsmarkt

Het masterdiploma Ingenieurswetenschappen: Architectuur geeft je alle mogelijkheden om als architect of ingenieur, zelfstandig, bij de overheid, of elders, je vak uit te oefenen in samenspel met een reeks uiteenlopende specialisten.

Dankzij je brede opleiding, gecombineerd met een gekozen afstudeerprofiel, ben je in staat om in het brede veld van de ontwerp- en bouwpraktijk een eigen rol te spelen, die dankzij je academische vorming tevens een onafhankelijke positie inhoudt. Je studie heeft je tenslotte geleerd om een leven lang jezelf, je vak en daarmee de architectuur te vernieuwen.

Kortom, architectonisch en constructief ontwerper, bouwmanager, projectleider, adviseur, medewerker of leidinggevende in een studiebureau, beheerder van gebouwd patrimonium in binnen-of buitenland. Het behoort allemaal tot de mogelijkheden.

Met een masterdiploma in de Ingenieurswetenschappen: Architectuur ben je een vakkundig en academisch gevormd ingenieur met een kritische ingesteldheid. Hierdoor ben je breed inzetbaar. De opleiding verleent toegang tot een brede waaier van beroepsprofielen:

 • architectonisch en constructief ontwerper
 • zelstandig architect
 • leidinggevende in een studie- of ontwerpbureau
 • adviseur
 • deskundige in bouwtechnische aspecten,
 • projectleider
 • verantwoordelijke in bouwmanagement
 • medewerker of leidinggevend persoon in openbare diensten (ruimtelijke ordening, stedenbouw, huisvesting, monumenten- en landschappen)
 • beheerder van het gebouwd patrimonium
 • ingenieur in de industrie
 • wetenschappelijk onderzoeker

Je wil het professioneel helemaal maken? De VUB staat je enthousiast bij, met onder andere workshops en networkevents, permanente vormingen en startersseminaries, een eigen Career Center, hulp en tips bij sollicitaties, enzovoort. Kortom, alles voor een carrière als hoogvlieger.

Blijven studeren

Studeren is niet langer beperkt tot één fase in het leven. De VUB heeft daarom een groot aanbod van opleidingen die je kan combineren met een baan. Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in je vakgebied en je toekomst gaaf houden? Kies voor de combinatie ‘Werken en studeren’ aan de VUB.

Infopunt Studenten

+32-2-6292010
info@vub.ac.be

StudieBegeleidingsCentrum (SBC)

+32-2-6292306
begeleiding@vub.ac.be

StudentenAdministratieCentrum (SAC)

sac@vub.ac.be

Faculteitssecretariaat Ingenieurswetenschappen

+32-2-6292901
secr@ir.vub.ac.be