Ingenieurswetenschappen: Biomedische Ingenieurstechnieken

Ben je geboeid door de talloze manieren waarop technologie de geneesheer toelaat te kijken in het inwendige van het menselijk lichaam?Ben je nieuwsgierig naar de wijze waarop deze technologie de patiënt zijn zicht, zijn gehoor, zijn vermogen tot bewegen, ... kortom zijn levenskwaliteit kan verbeteren of herstellen? Kijk je ernaar uit om tot deze technologie bij te dragen?Heb je interesse in een breed domein van de wetenschappen gaande van biologie tot engineering?

Lees verder

Studenten vertellen

De stad Brussel heeft mij altijd al enorm aangesproken, door haar veelzijdige karakter, de “tweetaligheid”, het multiculturele. Je vindt er echt alles. Aan de Universiteit Ik heb trouwens nog geen moment spijt gehad van mijn keuze, integendeel. Ik vind het er echt gezellig, zo alles bijeen.

Mijn studiekeuze lag al lang vast, gezien mijn interesse voor wiskunde en wetenschap. Ik wou me ook niet echt vastpinnen op een bepaald vak, ik wou een brede opleiding zodat ik later nog verschillende kanten uitkan.

Mijn favoriet plekje is het restaurant, waar je iedereen tegenkomt. Maar eigenlijk heel de campus met al het groen. Het lijkt me heel gezellig om in de zomer een beetje te luieren in het gras. In Brussel zelf dwaal ik het liefst gewoon een beetje rond in de binnenstad. Zo leer je vanzelf de leuke plaatsen in Brussel kennen.

Mensen vragen me thuis wel eens hoe het leven in Leuven is. Geeft niks, maar ik studeer aan de VUB.

Net als zovelen voor mij was mijn studiekeuze geen evident verhaaltje. Je gaat nu eenmaal niet licht over je eigen toekomst. Dat ik ingenieur wou studeren vond ik steeds logisch, wetenschap en techniek komen er perfect in samen. En net dat fascineert me steeds. Bovendien trok het idee om later een beetje uitvinder te kunnen worden me altijd wel aan tot de richting.

Brussel daarentegen was niet zo'n logische keuze. Maar aan de infostand van de VUB werd ik overtuigd door de charmes van deze universiteit. Vriendelijke mensen die gerust met je wilden praten over je studiekeuze. Omdat de VUB veel kleiner is dan de andere 2 universiteiten waar je ingenieurswetenschappen kunt studeren, voel je je geen nummer. De proffen beschouwen je als een mens, je hebt nooit het gevoel dat ze in een ivoren toren leven. Het is dan ook zeker geen fabeltje dat je sommige proffen bij de voornaam mag/moet noemen. En ze staan ook steeds paraat om je te helpen.

De sfeer rond de campus is ook altijd aangenaam, je geraakt er niet verloren in de massa. En ook op TD of cantus, student zijn is immers meer dan studeren alleen, kom je altijd bekende gezichten tegen. En dat alles in een boeiende metropool als Brussel!

"Hoewel ik afkomstig ben van de kust, heb ik heel bewust voor de Vrije Universiteit Brussel gekozen"

Na drie ingenieursdiploma’s en een doctorstitel aan de Vrije Universiteit Brussel ging David Dehenauw in 2006 als meteoroloog aan de slag in het Koninklijk Meteorologisch instituut (KMi). inmiddels is hij een BV geworden dankzij zijn weersvoorspellingen op VTM en Radio 2. in de voetsporen van de illustere Armand Pien is hij nu een van de zeldzame weermannen die achter de schermen ook werkelijk meteoroloog is.

Hoewel ik afkomstig ben van de kust, heb ik heel bewust voor de Vrije Universiteit Brussel gekozen.

Het principe van vrij onderzoek trok me heel erg aan en ook de kleinschaligheid vond ik een enorme troef. We werkten in kleinere groepen dan aan andere universiteiten, zodat we nauwer in contact stonden met de proffen.

Onze generatie studenten zat op een scharniermoment:

De jaren tachtig waren een echte yuppie-periode waarin ingenieurs zonder probleem met- een na hun afstuderen een goede baan vonden, maar begin jaren negentig kwam de recessie die voor het eerst ook de burgerlijk ingenieurs trof. Waar onze decaan bij onze verwelkoming nog het glas hief op de vette job die we vijf jaar later zouden hebben, was het toen we afstudeerden opeens niet meer zo simpel om aan de bak te geraken. maar gelukkig wilde ik toch sowieso nog verder studeren. ik heb na mijn licentie burgerlijk ingenieur scheikunde nog een licentie materiaalkundig ingenieur behaald en een licentie ingenieur in de veiligheidstechnieken. Vervolgens heb ik ook nog gedoctoreerd, zodat ik pas in 2006 klaar was. ik heb dan ook zonder twijfel het record kotwonen gevestigd: zeventien jaar!

Echt studentikoos was ik niet.

Ik heb mij nooit laten dopen, ondanks herhaald verzoek van mijn vrienden. dat gedoe met die vuile stinkende labojassen en zo vond ik eerlijk gezegd maar niets. maar qua pinten drinken hoefde ik zeker niet onder te doen voor de rest. Ik zat op kot tegenover café de Prof en ging geregeld met mijn vrienden op café in de buurt van het station van etterbeek, en naar studentenfuiven. mijn mooiste herinnering aan mijn studententijd waren de td’s van de Perskring, daar zat het steevast boordevol mooie vrouwen (lacht).

Door mijn studies was ik als het ware voorbestemd om scheikundig ingenieur te worden.

Maar ik had al mijn hele leven een grote belangstelling voor het weer. de echte klik kwam echter pas toen ik assistent was. dat was midden in de periode van de opkomst van het internet. ’s avonds na mijn werk surfte ik wat rond, en tikte ik ‘weather’ in als zoekterm. zo ontdekte ik echte weerkaarten. ik was meteen verkocht (lacht).

Armand Pien heb ik nog goed gekend

Tot zijn overlijden liep hij hier nog elke dag rond op het kmi. dat was heel plezant. eigenlijk heb ik mijn televisiecarrière aan hem te danken. toen ik de eerste ballonvaart van Steve Fosset begeleidde, werd er een persconferentie gehouden op het kmi. daar heeft Pien tegen een journalist gezegd dat hij mij als zijn opvolger beschouwde. “david dehenauw wordt een grote”, kopte de krant de dag nadien (lacht). amper een week later kreeg ik een telefoontje. Weliswaar niet van de VRt, maar van Vtm. maar dat leek Pien niet te deren. Hij was blij voor mij en heeft me altijd gesteund.

Ik heb toch even getwijfeld voor ik de baan als weerman aanvaardde.

Ik had tijdens mijn vele etentjes met Pien gezien wat een BV-status met zich meebrengt aan publieke belangstelling en ik was niet zeker of ik dat wel zag zitten. nu nog steeds hou ik mijn privéleven consequent afgeschermd. ik ben dan wel geen typische BV, omdat ik geen ‘product’ te verkopen heb, of op de emoties van de mensen moet inspelen zoals zangers of acteurs. maar toch krijg ik af en toe vragen van magazines die willen weten hoe ik leef en hoeveel vriendinnen ik gehad heb. en ik word dan wel niet voortdu- rend lastiggevallen, maar ik moet toch zorgen dat ik in het openbaar geen onnozele dingen doe (lacht).

Ik ben een van de weinige weermannen die ook meteoroloog is.

Veel van mijn collega’s zijn bijvoorbeeld licentiaten fysica, of zelfs taalkundigen. de helft van mijn tijd breng ik door op het kmi, verdiept in wetenschappelijke weermodellen en toegepast onderzoek. dat heeft als enorm voordeel dat ik mijn weersvoorspelling kan baseren op mijn eigen waarnemingen. maar het is wel een druk bestaan, zeker omdat ik nog steeds aan de kust woon en pendel.

Er wordt helaas nog te weinig aandacht besteed aan een degelijke opleiding voor meteorologen.

Het is uiteraard niet haalbaar om voor zo’n kleine niche een volledige aparte opleiding op te richten, maar het zou perfect een onderdeel kunnen zijn van de opleiding geografie. nu zijn de meteorologen hier op het kmi van opleiding meestal wiskundigen, fysici of zelfs taalkundigen.

"Ik vind het bijzonder interessant om als technicus in aanraking te komen met de nieuwste hoogtechnologische medische apparatuur"

"Sinds december 2000 ben ik als afdelingshoofd Medische Instrumentatie werkzaam in de Universitaire Ziekenhuizen Leuven. Deze afdeling coördineert de ontwikkeling en de toepassing van nieuwe medische technologie. Eveneens is ze verantwoordelijk voor de onderhoudsactiviteiten en de kwaliteitscontrole ervan. Deze baan is inhoudelijk boeiend en valt ook te combineren met gezin en vrije tijd. Samen met mijn team tracht ik een brug te slaan tussen artsen en technici en oplossingen voor acute problemen te bieden. Ik vind het bijzonder interessant om als technicus in aanraking te komen met de nieuwste hoogtechnologische medische apparatuur en te werken in een multidisciplinaire omgeving".

Overtuigd om te komen studeren aan de VUB?

Start je inschrijving nu!

Internationale kansen

Binnen deze opleiding kan je op uitwisseling naar:

België
Duitsland
Griekenland
Nederland

Voor een actueel en gedetailleerd overzicht van alle EU en non-EU bestemmingen binnen de exchange programma’s, contacteer exchange.outgoing@vub.ac.be

Na je opleiding

Phd

Masterdiploma op zak, maar niet meteen zin om de academische wereld te verlaten? Als doctoraatsstudent voer je minstens 4 jaar lang voltijds onderzoek uit aan de universiteit. Benodigd: een promotor, een onderzoeksonderwerp en voldoende financiering. Drie keer check? Waag je kans en doctoreer.

Eerste stap op de arbeidsmarkt

Brede mogelijkheden

Met een diploma Ingenieurswetenschappen: Biomedische ingenieurstechnieken kan je aan de slag in verschillende sectoren. Zo vind je afgestudeerden terug in bedrijven die actief zijn in de biomedische technologie en in het onderzoek. Maar ook in ziekenhuizen, bij verzekeringsmaatschappijen en in bedrijven waar nood is aan expertise in de biomedische technologie werken biomedische ingenieurs. Bovendien ben je een polyvalent multidisciplinair burgerlijk ingenieur die in aanmerking komt voor alle vacatures 'burgerlijk ingenieur' in binnen- en buitenland.

Instaan voor kwaliteit en veiligheid van medische apparatuur

In de industrie ontwikkelt een biomedisch ingenieur nieuwe producten en materialen voor de gezondheidszorg. De ontwikkeling, het testen van nieuwe apparatuur, algoritmen, processen en systemen staan hierbij centraal. Een biomedisch ingenieur staat in voor de kwaliteit en de veiligheid van medische apparatuur. Karakteristieke taken kunnen zijn:

  • ontwerp, productie en evaluatie van biomaterialen voor kunstmatige organen (van kunstmatige hartkleppen tot pacemakers)
  • ontwerp van beeldvormende technieken, sensoren en informatietechnologie voor het monitoren van patiënten in een ziekenhuis, verzamelen, opslag, analyse en simulatie van biodata.

Onderzoek en ontwikkeling

Een biomedisch ingenieur geeft leiding aan onderzoek, ontwikkeling en implementatie van medische apparatuur en draagt bij tot het verbeteren van behandelingen. Onderzoek en ontwikkeling gebeuren zowel aan universiteiten, wetenschappelijke instellingen als in het bedrijfsleven.

Je eigen bedrijf

Een biomedisch ingenieur levert een belangrijke bijdrage tot het bedrijfseconomisch gebeuren. Aangezien de gezondheidszorg een sterke groeimarkt vormt, zijn er ook uitstekende kansen voor de biomedisch ingenieur die een nieuw bedrijf wil starten.

Of werken bij de overheid

Een biomedisch ingenieur bij de overheid of zorgverzekeraar is actief betrokken bij kwaliteitsbewaking, regelgeving en standaardisering van medische apparatuur en medische procedures. Daarom is er bij instanties zoals het Ministerie van Volksgezondheid en de Farmaceutische Inspectie een grote behoefte aan biomedisch ingenieurs met interesse voor wetgeving i.v.m. actieve en niet-actieve medische hulpmiddelen.

Je wil het professioneel helemaal maken? De VUB staat je enthousiast bij, met onder andere workshops en networkevents, permanente vormingen en startersseminaries, een eigen Career Center, hulp en tips bij sollicitaties, enzovoort. Kortom, alles voor een carrière als hoogvlieger.

Blijven studeren

Haal een dubbel diploma

Naast de klassieke uitwisselingsprogramma’s biedt de Vrije Universiteit Brussel, als enige in Vlaanderen, je de mogelijkheid om een dubbel diploma te behalen. Deze bidiplomering gebeurt via het netwerk T.I.M.E. (Top Industrial Managers of Europe), een netwerk van polytechnische scholen en technische universiteiten in Europa, incl. de Université Libre de Bruxelles.

Word deskundige in de Medische Stralingsfysica

Bovendien kan je opteren voor het pakket van vakken dat je, samen met de verplichte vakken, de nodige kennis bijbrengt om in aanmerking te komen voor het verwerven van een professionele erkenning als "Deskundige in de Medische Stralingsfysica" door het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle. Meer details zijn te vinden op www.master-bme.be.

Studeren is niet langer beperkt tot één fase in het leven. De VUB heeft daarom een groot aanbod van opleidingen die je kan combineren met een baan. Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in je vakgebied en je toekomst gaaf houden? Kies voor de combinatie ‘Werken en studeren’ aan de VUB.

Infopunt Studenten

+32-2-6292010
info@vub.ac.be

StudieBegeleidingsCentrum (SBC)

+32-2-6292306
begeleiding@vub.ac.be

StudentenAdministratieCentrum (SAC)

sac@vub.ac.be

Faculteitssecretariaat Ingenieurswetenschappen

+32-2-6292901
secr@ir.vub.ac.be