Ingenieurswetenschappen: Biomedische Ingenieurstechnieken

Ben je geboeid door de talloze manieren waarop technologie de geneesheer toelaat te kijken in het inwendige van het menselijk lichaam?Ben je nieuwsgierig naar de wijze waarop deze technologie de patiënt zijn zicht, zijn gehoor, zijn vermogen tot bewegen, ... kortom zijn levenskwaliteit kan verbeteren of herstellen? Kijk je ernaar uit om tot deze technologie bij te dragen?Heb je interesse in een breed domein van de wetenschappen gaande van biologie tot engineering?

Lees verder

Overtuigd om te komen studeren aan de VUB?

Start je inschrijving nu!

Internationale kansen

Binnen deze opleiding kan je op uitwisseling naar:

België
Duitsland
Griekenland
Nederland

Voor een actueel en gedetailleerd overzicht van alle EU en non-EU bestemmingen binnen de exchange programma’s, contacteer exchange.outgoing@vub.ac.be

Na je opleiding

Phd

Masterdiploma op zak, maar niet meteen zin om de academische wereld te verlaten? Als doctoraatsstudent voer je minstens 4 jaar lang voltijds onderzoek uit aan de universiteit. Benodigd: een promotor, een onderzoeksonderwerp en voldoende financiering. Drie keer check? Waag je kans en doctoreer.

Eerste stap op de arbeidsmarkt

Brede mogelijkheden

Met een diploma Ingenieurswetenschappen: Biomedische ingenieurstechnieken kan je aan de slag in verschillende sectoren. Zo vind je afgestudeerden terug in bedrijven die actief zijn in de biomedische technologie en in het onderzoek. Maar ook in ziekenhuizen, bij verzekeringsmaatschappijen en in bedrijven waar nood is aan expertise in de biomedische technologie werken biomedische ingenieurs. Bovendien ben je een polyvalent multidisciplinair burgerlijk ingenieur die in aanmerking komt voor alle vacatures 'burgerlijk ingenieur' in binnen- en buitenland.

Instaan voor kwaliteit en veiligheid van medische apparatuur

In de industrie ontwikkelt een biomedisch ingenieur nieuwe producten en materialen voor de gezondheidszorg. De ontwikkeling, het testen van nieuwe apparatuur, algoritmen, processen en systemen staan hierbij centraal. Een biomedisch ingenieur staat in voor de kwaliteit en de veiligheid van medische apparatuur. Karakteristieke taken kunnen zijn:

  • ontwerp, productie en evaluatie van biomaterialen voor kunstmatige organen (van kunstmatige hartkleppen tot pacemakers)
  • ontwerp van beeldvormende technieken, sensoren en informatietechnologie voor het monitoren van patiënten in een ziekenhuis, verzamelen, opslag, analyse en simulatie van biodata.

Onderzoek en ontwikkeling

Een biomedisch ingenieur geeft leiding aan onderzoek, ontwikkeling en implementatie van medische apparatuur en draagt bij tot het verbeteren van behandelingen. Onderzoek en ontwikkeling gebeuren zowel aan universiteiten, wetenschappelijke instellingen als in het bedrijfsleven.

Je eigen bedrijf

Een biomedisch ingenieur levert een belangrijke bijdrage tot het bedrijfseconomisch gebeuren. Aangezien de gezondheidszorg een sterke groeimarkt vormt, zijn er ook uitstekende kansen voor de biomedisch ingenieur die een nieuw bedrijf wil starten.

Of werken bij de overheid

Een biomedisch ingenieur bij de overheid of zorgverzekeraar is actief betrokken bij kwaliteitsbewaking, regelgeving en standaardisering van medische apparatuur en medische procedures. Daarom is er bij instanties zoals het Ministerie van Volksgezondheid en de Farmaceutische Inspectie een grote behoefte aan biomedisch ingenieurs met interesse voor wetgeving i.v.m. actieve en niet-actieve medische hulpmiddelen.

Je wil het professioneel helemaal maken? De VUB staat je enthousiast bij, met onder andere workshops en networkevents, permanente vormingen en startersseminaries, een eigen Career Center, hulp en tips bij sollicitaties, enzovoort. Kortom, alles voor een carrière als hoogvlieger.

Blijven studeren

Haal een dubbel diploma

Naast de klassieke uitwisselingsprogramma’s biedt de Vrije Universiteit Brussel, als enige in Vlaanderen, je de mogelijkheid om een dubbel diploma te behalen. Deze bidiplomering gebeurt via het netwerk T.I.M.E. (Top Industrial Managers of Europe), een netwerk van polytechnische scholen en technische universiteiten in Europa, incl. de Université Libre de Bruxelles.

Word deskundige in de Medische Stralingsfysica

Bovendien kan je opteren voor het pakket van vakken dat je, samen met de verplichte vakken, de nodige kennis bijbrengt om in aanmerking te komen voor het verwerven van een professionele erkenning als "Deskundige in de Medische Stralingsfysica" door het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle. Meer details zijn te vinden op www.master-bme.be.

Studeren is niet langer beperkt tot één fase in het leven. De VUB heeft daarom een groot aanbod van opleidingen die je kan combineren met een baan. Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in je vakgebied en je toekomst gaaf houden? Kies voor de combinatie ‘Werken en studeren’ aan de VUB.

Infopunt Studenten

+32-2-6292010
info@vub.ac.be

StudieBegeleidingsCentrum (SBC)

+32-2-6292306
begeleiding@vub.ac.be

StudentenAdministratieCentrum (SAC)

sac@vub.ac.be

Faculteitssecretariaat Ingenieurswetenschappen

+32-2-6292901
secr@ir.vub.ac.be