Ingenieurswetenschappen: Bouwkunde

Heb je interesse in het bouwwezen of het waterbeheer?Wil je een opleiding te volgen waar in kleine groepen wordt gewerkt en waar je meetelt als individu?Wil je dichtbij het onderzoek staan? Wil je voorbereid zijn op een internationale werkomgeving met het Engels als voertaal?Zoek je een opleiding waarin 96% van de afgestudeerden binnen de 6 maand na hun afstuderen werk hebben gevonden?Zoek je een opleiding waarover afgestudeerden met lof over spreken?

Lees verder

Studenten vertellen

"Ik heb me geweldig geamuseerd, zowel in de les als daarbuiten"

Pas in mijn derde jaar ben ik naar de Vrije Universiteit Brussel gekomen.De eerste twee kandidatuursjaren had ik gestudeerd aan de Koninklijke Militaire School. Ik ben een van de eersten die het gewaagd heeft daar te gaan lopen; het jaar nadien waren de regels al een stuk strenger. De meesten die er weg wilden, lieten zich gewoon buizen, maar ik heb het anders aangepakt door te weigeren trouw aan de koning te zweren (lacht).

"Dankzij mijn discobar kon ik mijn studies betalen"

Mijn studententijd was de mooiste tijd van mijn leven. Ik heb me geweldig geamuseerd, zowel in de les als daarbuiten. Samen met twee vrienden had ik een discobar, Hot Stuff. We waren erg populair en draaiden op zowat alle feestjes in de BSG-zaal, op St-V in een parkeergarage voor tienduizend man en op de eindejaars-TD’s die toen nog op de Esplanade plaatsvonden. Bij mooi weer werd de brandslang er zelfs bijgehaald. Er was in die tijd nog een andere discobar, maar die draaide echte discomuziek. Wij waren eerder alternatief en draaiden rock en punk. Met onze camionette gingen we op verplaatsing draaien. Dankzij die discobar heb ik mijn studies kunnen betalen.

Muziek speelt nog steeds een belangrijke rol in mijn bestaan. Hoewel ik zelf toondoof ben en geen noot kan spelen of zingen, luister ik erg graag naar muziek, zowel die uit mijn jonge tijd als de laatste nieuwe dingen die ik op Studio Brussel hoor als ik in het land ben. Onze discobar bestaat overigens nog steeds en heeft nu ook een internationaal luik (lacht). In de Emiraten draai ik graag zelf plaatjes wanneer ik bijvoorbeeld en feestje geef voor mijn medewerkers.

Stressbestendigheid en zelfdiscipline zijn de belangrijkste karaktereigenschappen die ik aan de Vrije Universiteit Brussel heb ontwikkeld. Veel examens op een korte tijd. Wat ik ook erg goed vond in mijn studentenperiode, is dat het gros van de proffen rechtstreeks uit de praktijk van de industrie kwam, omdat de VUB nog maar net bestond. Het is heel belangrijk dat de studenten een zo breed mogelijke kijk krijgen op het vak en veel voeling hebben met de praktijk. Het is de beste garantie om jongeren warm te maken voor ons vak. Al begrijp ik niet goed waarom dat laatste tegenwoordig zo’n probleem is: als kind hebben we ons toch allemaal rot geamuseerd met blokjes?

Na mijn studies wilde ik zo snel mogelijk naar het buitenland. Deels om mijn legerdienst te omzeilen, maar vooral omdat ik het gevoel had dat er in het buitenland veel meer te beleven viel voor een ingenieur. Op de VUB-contactdagen ontmoette ik de juiste mensen en nog geen maand later trok ik naar de Verenigde Arabische Emiraten voor het bedrijf dat nu Besix heet. Ik heb zeventien jaar voor hen gewerkt, in de Emiraten, Algerije, Botswana en Egypte. Sindsdien werk ik voor Dredging, Environmental & Marine Engineering (DEME).

"Ik heb nog nooit de behoefte gevoeld om ergens te settelen"

Mijn job is enorm boeiend en gevarieerd. Zo heb ik bijvoorbeeld ooit vier irrigatietunnels gebouwd onder het Suezkanaal en een draaibrug er overheen voor de spoorweg. Tegenwoordig doen we veel design & build – ik volg de berekeningen van de ingenieurs op de voet, zoek de nodige materialen en machines bijeen en de juiste mensen om het project uit te voeren. Dat laatste is vaak de grootste uitdaging, want op zo’n werf werken al snel drie- tot vierduizend mensen van meer dan dertig verschillende nationaliteiten. Nu beginnen we echter stilaan de gevolgen van de crisis te voelen: de helft van de projecten wordt geschrapt of verminderd in omvang. En ik vrees dat we nog maar aan het begin van de crisis zitten.

Gemiddeld verhuis ik om de vier jaar naar een ander land. Na een introductiejaar en twee of drie productieve jaren, heb ik het meestal wel gezien. Ik heb nog nooit de behoefte gevoeld om ergens te settelen. Volgende week vertrek ik naar Australië en nadien zien we wel weer verder. Gelukkig heb ik een fantastische echtgenote die er geen probleem van maakt om telkens weer haar koffers te moeten pakken. Mijn kinderen zijn in het buitenland opgegroeid, maar zijn in België komen studeren. Zolang ik het niet beu word, blijf ik voortdoen. Maar mijn oude dag zie ik me uiteindelijk wel in België slijten.

De stad Brussel heeft mij altijd al enorm aangesproken, door haar veelzijdige karakter, de “tweetaligheid”, het multiculturele. Je vindt er echt alles. Aan de Universiteit Ik heb trouwens nog geen moment spijt gehad van mijn keuze, integendeel. Ik vind het er echt gezellig, zo alles bijeen.

Mijn studiekeuze lag al lang vast, gezien mijn interesse voor wiskunde en wetenschap. Ik wou me ook niet echt vastpinnen op een bepaald vak, ik wou een brede opleiding zodat ik later nog verschillende kanten uitkan.

Mijn favoriet plekje is het restaurant, waar je iedereen tegenkomt. Maar eigenlijk heel de campus met al het groen. Het lijkt me heel gezellig om in de zomer een beetje te luieren in het gras. In Brussel zelf dwaal ik het liefst gewoon een beetje rond in de binnenstad. Zo leer je vanzelf de leuke plaatsen in Brussel kennen.

"Hoewel ik afkomstig ben van de kust, heb ik heel bewust voor de Vrije Universiteit Brussel gekozen"

Na drie ingenieursdiploma’s en een doctorstitel aan de Vrije Universiteit Brussel ging David Dehenauw in 2006 als meteoroloog aan de slag in het Koninklijk Meteorologisch instituut (KMi). inmiddels is hij een BV geworden dankzij zijn weersvoorspellingen op VTM en Radio 2. in de voetsporen van de illustere Armand Pien is hij nu een van de zeldzame weermannen die achter de schermen ook werkelijk meteoroloog is.

Hoewel ik afkomstig ben van de kust, heb ik heel bewust voor de Vrije Universiteit Brussel gekozen.

Het principe van vrij onderzoek trok me heel erg aan en ook de kleinschaligheid vond ik een enorme troef. We werkten in kleinere groepen dan aan andere universiteiten, zodat we nauwer in contact stonden met de proffen.

Onze generatie studenten zat op een scharniermoment:

De jaren tachtig waren een echte yuppie-periode waarin ingenieurs zonder probleem met- een na hun afstuderen een goede baan vonden, maar begin jaren negentig kwam de recessie die voor het eerst ook de burgerlijk ingenieurs trof. Waar onze decaan bij onze verwelkoming nog het glas hief op de vette job die we vijf jaar later zouden hebben, was het toen we afstudeerden opeens niet meer zo simpel om aan de bak te geraken. maar gelukkig wilde ik toch sowieso nog verder studeren. ik heb na mijn licentie burgerlijk ingenieur scheikunde nog een licentie materiaalkundig ingenieur behaald en een licentie ingenieur in de veiligheidstechnieken. Vervolgens heb ik ook nog gedoctoreerd, zodat ik pas in 2006 klaar was. ik heb dan ook zonder twijfel het record kotwonen gevestigd: zeventien jaar!

Echt studentikoos was ik niet.

Ik heb mij nooit laten dopen, ondanks herhaald verzoek van mijn vrienden. dat gedoe met die vuile stinkende labojassen en zo vond ik eerlijk gezegd maar niets. maar qua pinten drinken hoefde ik zeker niet onder te doen voor de rest. Ik zat op kot tegenover café de Prof en ging geregeld met mijn vrienden op café in de buurt van het station van etterbeek, en naar studentenfuiven. mijn mooiste herinnering aan mijn studententijd waren de td’s van de Perskring, daar zat het steevast boordevol mooie vrouwen (lacht).

Door mijn studies was ik als het ware voorbestemd om scheikundig ingenieur te worden.

Maar ik had al mijn hele leven een grote belangstelling voor het weer. de echte klik kwam echter pas toen ik assistent was. dat was midden in de periode van de opkomst van het internet. ’s avonds na mijn werk surfte ik wat rond, en tikte ik ‘weather’ in als zoekterm. zo ontdekte ik echte weerkaarten. ik was meteen verkocht (lacht).

Armand Pien heb ik nog goed gekend

Tot zijn overlijden liep hij hier nog elke dag rond op het kmi. dat was heel plezant. eigenlijk heb ik mijn televisiecarrière aan hem te danken. toen ik de eerste ballonvaart van Steve Fosset begeleidde, werd er een persconferentie gehouden op het kmi. daar heeft Pien tegen een journalist gezegd dat hij mij als zijn opvolger beschouwde. “david dehenauw wordt een grote”, kopte de krant de dag nadien (lacht). amper een week later kreeg ik een telefoontje. Weliswaar niet van de VRt, maar van Vtm. maar dat leek Pien niet te deren. Hij was blij voor mij en heeft me altijd gesteund.

Ik heb toch even getwijfeld voor ik de baan als weerman aanvaardde.

Ik had tijdens mijn vele etentjes met Pien gezien wat een BV-status met zich meebrengt aan publieke belangstelling en ik was niet zeker of ik dat wel zag zitten. nu nog steeds hou ik mijn privéleven consequent afgeschermd. ik ben dan wel geen typische BV, omdat ik geen ‘product’ te verkopen heb, of op de emoties van de mensen moet inspelen zoals zangers of acteurs. maar toch krijg ik af en toe vragen van magazines die willen weten hoe ik leef en hoeveel vriendinnen ik gehad heb. en ik word dan wel niet voortdu- rend lastiggevallen, maar ik moet toch zorgen dat ik in het openbaar geen onnozele dingen doe (lacht).

Ik ben een van de weinige weermannen die ook meteoroloog is.

Veel van mijn collega’s zijn bijvoorbeeld licentiaten fysica, of zelfs taalkundigen. de helft van mijn tijd breng ik door op het kmi, verdiept in wetenschappelijke weermodellen en toegepast onderzoek. dat heeft als enorm voordeel dat ik mijn weersvoorspelling kan baseren op mijn eigen waarnemingen. maar het is wel een druk bestaan, zeker omdat ik nog steeds aan de kust woon en pendel.

Er wordt helaas nog te weinig aandacht besteed aan een degelijke opleiding voor meteorologen.

Het is uiteraard niet haalbaar om voor zo’n kleine niche een volledige aparte opleiding op te richten, maar het zou perfect een onderdeel kunnen zijn van de opleiding geografie. nu zijn de meteorologen hier op het kmi van opleiding meestal wiskundigen, fysici of zelfs taalkundigen.

Mensen vragen mij wel eens of ik geen spijt heb dat ik aan de Vrije Universiteit Brussel ben komen studeren. Brussel was indertijd geen evidente keuze voor mij. Het grootste deel van mijn vriendenkring bleef in Antwerpen, of trok richting Gent om te studeren, want Gent, ja dat was studeren (en studentenleven). En hoewel ik het contact met de vrienden van vroeger wel eens mis, heb ik absoluut geen spijt dat ik hier studeer en niet ginder. Waarom dan wel?

Zeer simpel: ten eerste (op studiegebied) zijn er op de Vrije Universiteit Brussel kleinere groepen, met andere woorden studiebegeleiding op maat en een beter contact met professoren en assistenten.

Ten tweede (op studentikoos gebied, ook niet onbelangrijk) heeft Brussel veel meer te bieden dan de meeste (jonge) mensen denken: ook hier zijn er cantussen, td’s en cafés.

Dat het allemaal wat kleinschaliger is dan op de andere grote Vlaamse universiteiten doet niets af aan de pret die er beleefd wordt, integendeel zelfs. In plaats van besloten cantussen, hebben wij vooral open cantussen, waardoor het contact met andere richtingen en faculteiten veel beter is dan in eender welke andere studentenstad. In plaats van mega-TD’s waar je amper iemand (her)kent, zijn er in Brussel TD’s op studentenmaat, waar je echte vrienden maakt en of dat nog niet genoeg is, halen we ook regelmatig de band aan met onze Franstalige collega’s op de ULB, over verruiming gesproken ... In plaats van ingewanden en bijtende producten op een doop hebben wij (oh ja, ook hier kennen we de studentendoop) een eigen visie omtrent het opnemen van nieuwe studenten in ons midden.

Het grote verschil is dat Leuven en Gent steden zijn (of dat denken ze toch), waar ook studenten rondlopen, terwijl Etterbeek leeft door de studenten en eraan aangepast is, hoewel we zo dicht bij de echte stad Brussel zitten. En dat maakt het zo fijn, want bij ons krijg je geen nummer, tenzij aan de vestiaire.

Overtuigd om te komen studeren aan de VUB?

Start je inschrijving nu!

Internationale kansen

Binnen deze opleiding kan je op uitwisseling naar:

België
Frankrijk
Griekenland
Hongarije
Italië
Polen
Tsjechië
Zweden

Voor een actueel en gedetailleerd overzicht van alle EU en non-EU bestemmingen binnen de exchange programma’s, contacteer exchange.outgoing@vub.ac.be

Na je opleiding

Phd

Masterdiploma op zak, maar niet meteen zin om de academische wereld te verlaten? Als doctoraatsstudent voer je minstens 4 jaar lang voltijds onderzoek uit aan de universiteit. Benodigd: een promotor, een onderzoeksonderwerp en voldoende financiering. Drie keer check? Waag je kans en doctoreer.

Eerste stap op de arbeidsmarkt

Een bouwkundig ingenieur voert ingenieurstaken uit bij het plannen, ontwerpen en het overzien van de bouw en het onderhoud van bouwwerken en -constructies. Teamverband is hierbij altijd van groot belang. Als bouwkundig ingenieur vind je werk in een architecten- of ingenieursbureau als stabiliteitsingenieur of als kwaliteitsingenieur op de werf. Veel burgerlijk ingenieurs bouwkunde komen echter ook terecht in bedrijven of overheden waar grote constructies worden ontworpen en/of gebouwd: kantoorgebouwen, bruggen, dammen, kanalen, etc. 

Brede opleiding geeft je tal van mogelijkheden

Omdat je als student bouwkunde aan de Vrije Universiteit Brussel ook heel wat vakken krijgt die op het eerste zicht buiten het ‘beroepsprofiel' lijken te liggen (zoals werktuigkunde, elektrische motoren, economie, recht, nieuwe materialen, numerieke berekeningsmethoden, ...) kan je met je brede opleiding later ook in heel wat andere industrietakken terecht. Zo laten ook heel wat bouwkundige ingenieurs de bouwwereld achter zich om te gaan werken in de financiële sector, vliegtuigbouw, milieucoördinatie, productie van nieuwe materialen, ...

Je wil het professioneel helemaal maken? De VUB staat je enthousiast bij, met onder andere workshops en networkevents, permanente vormingen en startersseminaries, een eigen Career Center, hulp en tips bij sollicitaties, enzovoort. Kortom, alles voor een carrière als hoogvlieger.

Blijven studeren

Haal een dubbel diploma

Naast de klassieke uitwisselingsprogramma’s biedt de Vrije Universiteit Brussel, als enige in Vlaanderen, je de mogelijkheid om een dubbel diploma te behalen. Deze bidiplomering gebeurt via het netwerk T.I.M.E. (Top Industrial Managers of Europe), een netwerk van polytechnische scholen en technische universiteiten in Europa, incl. de Université Libre de Bruxelles.

Studeren is niet langer beperkt tot één fase in het leven. De VUB heeft daarom een groot aanbod van opleidingen die je kan combineren met een baan. Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in je vakgebied en je toekomst gaaf houden? Kies voor de combinatie ‘Werken en studeren’ aan de VUB.

Infopunt Studenten

+32-2-6292010
info@vub.ac.be

StudieBegeleidingsCentrum (SBC)

+32-2-6292306
begeleiding@vub.ac.be

StudentenAdministratieCentrum (SAC)

sac@vub.ac.be

Faculteitssecretariaat Ingenieurswetenschappen

+32-2-6292901
secr@ir.vub.ac.be