Ingenieurswetenschappen: Bouwkunde

Heb je interesse in het bouwwezen of het waterbeheer?Wil je een opleiding te volgen waar in kleine groepen wordt gewerkt en waar je meetelt als individu?Wil je dichtbij het onderzoek staan? Wil je voorbereid zijn op een internationale werkomgeving met het Engels als voertaal?Zoek je een opleiding waarin 96% van de afgestudeerden binnen de 6 maand na hun afstuderen werk hebben gevonden?Zoek je een opleiding waarover afgestudeerden met lof over spreken?

Lees verder

Overtuigd om te komen studeren aan de VUB?

Start je inschrijving nu!

Internationale kansen

Binnen deze opleiding kan je op uitwisseling naar:

België
Frankrijk
Griekenland
Hongarije
Italië
Polen
Tsjechië
Zweden

Voor een actueel en gedetailleerd overzicht van alle EU en non-EU bestemmingen binnen de exchange programma’s, contacteer exchange.outgoing@vub.ac.be

Na je opleiding

Phd

Masterdiploma op zak, maar niet meteen zin om de academische wereld te verlaten? Als doctoraatsstudent voer je minstens 4 jaar lang voltijds onderzoek uit aan de universiteit. Benodigd: een promotor, een onderzoeksonderwerp en voldoende financiering. Drie keer check? Waag je kans en doctoreer.

Eerste stap op de arbeidsmarkt

Een bouwkundig ingenieur voert ingenieurstaken uit bij het plannen, ontwerpen en het overzien van de bouw en het onderhoud van bouwwerken en -constructies. Teamverband is hierbij altijd van groot belang. Als bouwkundig ingenieur vind je werk in een architecten- of ingenieursbureau als stabiliteitsingenieur of als kwaliteitsingenieur op de werf. Veel burgerlijk ingenieurs bouwkunde komen echter ook terecht in bedrijven of overheden waar grote constructies worden ontworpen en/of gebouwd: kantoorgebouwen, bruggen, dammen, kanalen, etc. 

Brede opleiding geeft je tal van mogelijkheden

Omdat je als student bouwkunde aan de Vrije Universiteit Brussel ook heel wat vakken krijgt die op het eerste zicht buiten het ‘beroepsprofiel' lijken te liggen (zoals werktuigkunde, elektrische motoren, economie, recht, nieuwe materialen, numerieke berekeningsmethoden, ...) kan je met je brede opleiding later ook in heel wat andere industrietakken terecht. Zo laten ook heel wat bouwkundige ingenieurs de bouwwereld achter zich om te gaan werken in de financiële sector, vliegtuigbouw, milieucoördinatie, productie van nieuwe materialen, ...

Je wil het professioneel helemaal maken? De VUB staat je enthousiast bij, met onder andere workshops en networkevents, permanente vormingen en startersseminaries, een eigen Career Center, hulp en tips bij sollicitaties, enzovoort. Kortom, alles voor een carrière als hoogvlieger.

Blijven studeren

Haal een dubbel diploma

Naast de klassieke uitwisselingsprogramma’s biedt de Vrije Universiteit Brussel, als enige in Vlaanderen, je de mogelijkheid om een dubbel diploma te behalen. Deze bidiplomering gebeurt via het netwerk T.I.M.E. (Top Industrial Managers of Europe), een netwerk van polytechnische scholen en technische universiteiten in Europa, incl. de Université Libre de Bruxelles.

Studeren is niet langer beperkt tot één fase in het leven. De VUB heeft daarom een groot aanbod van opleidingen die je kan combineren met een baan. Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in je vakgebied en je toekomst gaaf houden? Kies voor de combinatie ‘Werken en studeren’ aan de VUB.

Infopunt Studenten

+32-2-6292010
info@vub.ac.be

StudieBegeleidingsCentrum (SBC)

+32-2-6292306
begeleiding@vub.ac.be

StudentenAdministratieCentrum (SAC)

sac@vub.ac.be

Faculteitssecretariaat Ingenieurswetenschappen

+32-2-6292901
secr@ir.vub.ac.be