Ingenieurswetenschappen: Werktuigkunde - Elektrotechniek

Ben je gefascineerd door de werking van motoren, elektrische auto’s, vliegtuigen, spaceshuttles, robots of artificiële spieren?Wil je voorbereid zijn op een internationale werkomgeving?Wil je meebouwen aan een betere wereld met schonere en duurzamere technologieën?

Lees verder

OVERTUIGD OM TE KOMEN STUDEREN AAN DE VUB?

Start je inschrijving nu!

Internationale kansen

Vanaf academiejaar 2011-2012 wordt de Master georganiseerd samen met de Franstalige zusteruniversiteit ULB in het kader van Brussels Faculty of Engineering (Bruface, zie ook www.bruface.be). Een deel van de cursussen wordt dan in het Engels gedoceerd. Daarenboven is er ook een volledig Engelstalig programma dat vooral bedoeld is voor buitenlandse studenten. Je komt dus in een internationale omgeving terecht met alle voordelen vandien en gelegenheid om je talen bij te spijkeren.

Binnen deze opleiding kan je op uitwisseling naar:

België
Duitsland
Frankrijk
Griekenland
Hongarije
Italië
Portugal
Slovenië
Zweden
Zwitserland 

Voor een actueel en gedetailleerd overzicht van alle EU en non-EU bestemmingen binnen de exchange programma’s, contacteer exchange.outgoing@vub.ac.be

Na je opleiding

Phd

Masterdiploma op zak, maar niet meteen zin om de academische wereld te verlaten? Als doctoraatsstudent voer je minstens 4 jaar lang voltijds onderzoek uit aan de universiteit. Benodigd: een promotor, een onderzoeksonderwerp en voldoende financiering. Drie keer check? Waag je kans en doctoreer.

Eerste stap op de arbeidsmarkt

Als Master in de Ingenieurswetenschappen en de titel Burgerlijk Werktuigkundig- Elektrotechnisch Ingenieur er bovenop, liggen alle wegen voor je open om een boeiende loopbaan uit te bouwen in de meest diverse maatschappelijke sectoren.

Sectoren

Typische sectoren waar een ingenieur werktuigkundeelektrotechniek zijn gading vindt, zijn:

  • de mechanica- en elektriciteitssector
  • de metaalsector
  • de sector automatisering
  • de automobiel- en transportsector
  • maar ook de dienstensector, studiebureaus, het onderwijs, de openbare diensten en de ICTsector

Brede vorming is troef op arbeidsmarkt

Dit is slechts een greep uit de brede waaier van sectoren waar afgestudeerden van de Vrije Universiteit Brussel terecht komen. Uit zowel intern als extern onderzoek blijkt dat een werktuigkundig-elektrotechnisch ingenieur van de Vrije Universiteit Brussel makkelijk werk vindt, tevreden is over zijn functie en gewaardeerd wordt door het beroepsveld. Dankzij een brede vorming maak je een vlotte overstap naar de arbeidsmarkt.

Functies

De tewerkstellingsector is één zaak, maar de functie die je uitoefent bepaalt de aantrekkelijkheid van de job. Ingenieurs hebben een leidinggevende, technische en/of onderzoeksfunctie, steeds met verantwoordelijkheid. Ben je een denker en bouw je graag modellen dan is proces- en systeemontwikkelaar misschien een goede optie. Coach je graag een team van mensen dan kan de onderhouds- of productieafdeling je interesseren. Lig je liever aan de basis van nieuwe ontwikkelingen? Bij de onderzoeksafdeling van een bedrijf of in een onderzoeksinstelling zal je zeker je gading vinden.

Je wil het professioneel helemaal maken? De VUB staat je enthousiast bij, met onder andere workshops en networkevents, permanente vormingen en startersseminaries, een eigen Career Center, hulp en tips bij sollicitaties, enzovoort. Kortom, alles voor een carrière als hoogvlieger.

Blijven studeren

Haal een dubbel diploma

Naast de klassieke uitwisselingsprogramma’s biedt de Vrije Universiteit Brussel, als enige in Vlaanderen, je de mogelijkheid om een dubbel diploma te behalen. Deze bidiplomering gebeurt via het netwerk T.I.M.E. (Top Industrial Managers of Europe), een netwerk van polytechnische scholen en technische universiteiten in Europa, incl. de Université Libre de Bruxelles.

Studeren is niet langer beperkt tot één fase in het leven. De VUB heeft daarom een groot aanbod van opleidingen die je kan combineren met een baan. Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in je vakgebied en je toekomst gaaf houden? Kies voor de combinatie ‘Werken en studeren’ aan de VUB.

Infopunt Studenten

+32-2-6292010
info@vub.ac.be

StudieBegeleidingsCentrum (SBC)

+32-2-6292306
begeleiding@vub.ac.be

StudentenAdministratieCentrum (SAC)

sac@vub.ac.be

Faculteitssecretariaat Ingenieurswetenschappen

+32-2-6292901
secr@ir.vub.ac.be