Politieke Wetenschappen

Waarom zijn sommige landen democratisch en andere niet? Waarom zijn sommige mensen bereid zichzelf en anderen de dood in te jagen omwille van hun politieke idealen? Hoe komt het dat, hoewel we in een van de meest welvarende regio’s van de wereld leven, er toch zoveel verzuring, wantrouwen en ongenoegen in de samenleving bestaat? Zal de Europese Unie nog behoorlijk kunnen werken als er steeds meer landen bijkomen? Hoe staat het met de internationale relaties van de EU en van ons land? Welk verhaal gaat er schuil achter de verschillende conflicthaarden in de wereld? Op deze en veel meer vragen formuleert de politicoloog wetenschappelijk verantwoorde antwoorden.

Lees verder

Studenten vertellen

“Let op wie je op de gaanderij tegenkomt…”

Meest opmerkelijke studententijdmoment

De ontmoeting op de gaanderij met Frank Vanderlinden. Met Frank had ik zowel de kleuterschool in Zaventem, lager onderwijs in datzelfde Zaventem en het eerste middelbaar in het KAZ doorlopen, maar na een verhuizing naar Overijse waren we mekaar uit het oog verloren. Toen ik dus in de begindagen van mijn eerste kandidatuur op de gaanderij Frank tegenkwam, was dat eigenlijk het begin van het muzikale avontuur De Mens, want al snel gingen we samen repeteren en vormden we het groepje Never Mind dat jaren later (exact 5) zou uitgroeien tot wat De Mens vandaag betekent. Let dus op wie je op de gaanderij tegenkomt…

Beste karaktereigenschap gescherpt aan de Vrije Universiteit Brussel

Doorzettingsvermogen.

Redelijk eigenzinnigheidsfactor

Begrijp dit niet.

Meest memorabele professionele gebeurtenis

Het winstgevend maken van BT Benelux: van een toch wel gigantisch verlies in 2001 (in de honderden miljoenen euro’s) tot een licht winstgevend resultaat in 2007. Dat heeft bloed, zweet, tranen maar vooral fantastische inspanningen van alle medewerkers gevraagd en dat te mogen en kunnen aansturen is tot nu toe de meest memorabele professionele gebeurtenis geweest.

Minst memorabele professionele gebeurtenis

Een grote deal bij een grote Nederlandse bank verliezen en daar 3 jaar later nog op aangesproken worden was niet zo funny.

Mooiste persoonlijk moment

Er zijn er gelukkig veel, maar de geboortes en vooral het groot worden van mijn 3 kinderen staat hoog op de lijst.

Favoriete vrije tijdverblijf

De Mens, autoraces, fietsen, familie, vanalles

De droom die ik nog wil nastreven

Grootvader worden

Studeren in Brussel is…

Niet anders dan ergens anders, denk ik

(Interview 10 juni 2008)

Aan de Vrije Universiteit Brussel zijn de sociale wetenschappen echt goed. Je wordt vanaf het eerste jaar getraind om wetenschappelijk onderzoek via de juiste regels uit te voeren.

Het is ook een sterk sociaal geëngageerde universiteit, waar ik me echt goed thuis voel. Door de speciale studentenhuizen op en rond de campus leer je snel verschillende mensen van diverse richtingen kennen.

Het is een soort van dorpje waar een gevoel van samenhorigheid heerst. Best is om een beetje assertief te zijn en uit jezelf naar mensen toe te gaan en niet altijd in je kot te blijven!

Van jongs af aan kom ik geregeld in Brussel en ik heb de stad altijd fantastisch gevonden. Ik wilde dus graag in Brussel gaan studeren. Ook de link tussen Brussel en Politieke Wetenschappen was belangrijk bij mijn keuze. Alle grote politieke instellingen liggen in Brussel, dus als je na de les het vragenuurtje wil bijwonen en echte politici aan het werk wil zien, dan neem je gewoon de metro en dan ben je er in een minuut of tien. Dat is heel leuk aan Brussel: je kan politiek na de lesuren echt beleven.

De VUB is een kleinschalige universiteit en daarom heb ik ook voor de VUB gekozen. Je hebt les in kleine groepen en dat is heel aangenaam want zo kan je converseren met de prof. Dat vind ik een enorm pluspunt van de VUB. Een andere reden waarom ik voor de VUB gekozen heb, is het eigenzinnige. Je komt heel goed aan je trekken als je een kritische blik hebt op de wereld.

Voor de meest verrijkende in de plaats van de gemakkelijkste weg

Diploma’s behaald aan de Vrije Universiteit Brussel

Doopdiploma KEPS in 1979 ;-), Licentie Politieke Wetenschappen - Internationale betrekkingen (1983), later op de ULB (Solvay) het CEPAC-programma (1994) en het Executive Program en immobilier (2007). Ik was echter een ‘middelmatig student en haalde mijn 4 jaren in eerste zit “met grootste zelfvoldoening”, niettegenstaande alle studentikoze neven-(eigenlijk hoofd-)activiteiten.

Beroep

Na een geslaagde carrière in de privésector besloot ik in 2005 mijn ervaring ten dienste te stellen van de gemeenschap en werk thans als directeur-generaal bij de Gewestelijke Ontwikkelingsmaatschappij Brussel (GOMB).

Eerste job na het behalen van mijn diploma’s

Het begin van mijn beroepscarrière verliep wat chaotisch. Een vervangingsjob in een socio-culturele organisatie in afwachting van de legerdienst en daarna de legerdienst zelf op het kabinet van de minister van Cultuur overtuigden mij dat dit niet echt mijn type van roeping was. De eerste échte job begon na mijn legerdienst bij Unilever. Daarna volgden verschillende uitdagende en motiverende commerciële en managementjobs in heuse multinationals als Beiersdorf, Swatch, The Phone House en Mobistar.

Meest opmerkelijke studententijdmoment

Ik heb mijn studententijd erg intensief doorgemaakt, en was zowel actief in het studentikoze kringleven als KEPS-praeses, de politiek, de studentenpolitiek, was BSG-voorzitter enz. Ik heb dan ook een massa ‘opmerkelijke momenten’ zoals cantussen in de pas ontdekte ijskelders, gesprekken met redelijk belangrijke politici, niet voor waar te houden examens ... Een erg ‘opmerkelijk’ studententijdmoment beleefde ik eigenlijk 22 jaar nà mijn afstuderen, toen de kersverse KEPS-praeses(e) mij vol bewondering toeriep: “Zijde gij dé Joschko?” Dat voelde wel wat raar...

Beste karaktereigenschap gescherpt aan de Vrije Universiteit Brussel

De wil om bruggen te bouwen tussen mensen, culturen en instellingen en ze dichterbij te brengen. Ik noem dat “actieve verdraagzaamheid”. Niet altijd de gemakkelijkste weg, maar wel de meest verrijkende.

Redelijk eigenzinnigheidfactor

Mhhh...ik ben wel redelijk koppig en doorzettend. In een van mijn jobs werd ik beschreven als de kruising tussen een TGV en een bulldozer.

Meest memorabele professionele gebeurtenis

Mijn eerste functie als directeur-generaal, waarbij ik ‘The Phone House’ in anderhalf jaar tijd van embrionaal bedrijfje naar marktleider in de mobiele abonnementenverkoop bracht. Dat was een reuze tijd!

Minst memorabele professionele gebeurtenis

Telkens ik verplicht was een medewerker te ontslaan. Je weet dat je niet anders kan, dat het moet zelfs, maar je weet dat het een persoonlijk drama teweegbrengt. Deze ervaringen hebben mij echter wel geleerd om deze situaties als mens en niet als machine te beheren. Het is mij dan ook overkomen dat ik mensen die ik moest ontslaan binnen de week aan een nieuwe job heb geholpen.

Mooiste persoonlijk moment

De geboorte van mijn drie kids.

Favoriete vrijetijdverdrijf

Ik heb van jongsafaan veel scheepsmodellen gebouwd, en de laatste tijd werden deze steeds groter: een model van het poolexpedieschip ‘Belgica’ van 3m50 bestemd voor het toekomstig Poolmuseum op Thurn & Taxis; en sedert een jaar herstel ik een oud houten zeilschip van 12 meter. Hopelijk drijft het!

De droom die ik nog wil nastreven

Tot in de kist: “Dass alle Menschen Brüder werden ...”

Studeren in Brussel is

Een ongelooflijke opportuniteit om multiculturalisme te beleven en jezelf los te weken van familiale, culturele, politieke en filosofische vooroordelen. Voor mij is Brussel niet Vlaams, Frans, links of rechts. Brussel is een échte toren van Babel, gecultiveerd door Brusselaars vanuit allerlei achtergronden. Het neemt tijd om dàt te begrijpen, maar eens je het beet hebt, dan blijf je er ook wonen!

(Interview 13 oktober 2008)

OVERTUIGD OM TE KOMEN STUDEREN AAN DE VUB?

Start je inschrijving nu!

Internationale kansen

Binnen deze opleiding kan je op uitwisseling naar: 

België
Denemarken
Duitsland
Frankrijk
Hongarije
Ierland
Nederland
Noorwegen
Spanje
Turkije
Zwitserland

Voor een actueel en gedetailleerd overzicht van alle EU en non-EU bestemmingen binnen de exchange programma’s, contacteer exchange.outgoing@vub.ac.be

after your education

Phd

Masterdiploma op zak, maar niet meteen zin om de academische wereld te verlaten? Als doctoraatsstudent voer je minstens 4 jaar lang voltijds onderzoek uit aan de universiteit. Benodigd: een promotor, een onderzoeksonderwerp en voldoende financiering. Drie keer check? Waag je kans en doctoreer.

Eerste stap op de arbeidsmarkt

In de plaats van te vragen waar afgestudeerden in de Politieke Wetenschappen na hun studies zoal terechtkomen, vraag je beter waar je géén politicologen tegenkomt. Je vindt onze afgestudeerden in het wetenschappelijk onderzoek, bij overheidsorganisaties, in lokale besturen, in het sociaal werk, in culturele instellingen, in internationale organisaties, in de diplomatie, bij de Europese Commissie, bij  derdewereldorganisaties, in het internationale vluchtelingenwerk, bij de krant, op de nieuwsredactie van tv, in de politiek, ...

Politicologen vind je dus vrijwel overal. Dat komt omdat ze een brede basisopleiding hebben gekregen en zich in heel verschillende richtingen hebben kunnen specialiseren.

Je wil het professioneel helemaal maken? De VUB staat je enthousiast bij, met onder andere workshops en networkevents, permanente vormingen en startersseminaries, een eigen Career Center, hulp en tips bij sollicitaties, enzovoort. Kortom, alles voor een carrière als hoogvlieger.

Blijven studeren

Studeren is niet langer beperkt tot één fase in het leven. De VUB heeft daarom een groot aanbod van opleidingen die je kan combineren met een baan. Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in je vakgebied en je toekomst gaaf houden? Kies voor de combinatie ‘Werken en studeren’ aan de VUB.

Infopunt Studenten

+32-2-6292010
info@vub.ac.be

StudieBegeleidingsCentrum (SBC)

+32-2-6292306
begeleiding@vub.ac.be

StudentenAdministratieCentrum (SAC)

sac@vub.ac.be

Faculteitssecretariaat Economische en Sociale Wetenschappen & Solvay Business School

+32-2-6292508
faces@vub.ac.be