Politieke Wetenschappen

Begrijpen wat macht is, hoe de politiek in elkaar zit, hoe mensen politieke beslissingen nemen, en hoe de wereld er in de toekomst uit zal zien, daar gaat het om. Een politicoloog is niet tevreden met een snelle en oppervlakkige blik op de zaken; een politicoloog wil meer weten en beter begrijpen. Doorheen de bachelor- en masteropleiding leer je met een kritische blik naar de wereld te kijken. Je vormt je eigen mening, je communiceert ze op een duidelijke manier, en onderbouwt ze met goede argumenten.

Lees verder

Studenten vertellen

“Let op wie je op de gaanderij tegenkomt…”

Meest opmerkelijke studententijdmoment

De ontmoeting op de gaanderij met Frank Vanderlinden. Met Frank had ik zowel de kleuterschool in Zaventem, lager onderwijs in datzelfde Zaventem en het eerste middelbaar in het KAZ doorlopen, maar na een verhuizing naar Overijse waren we mekaar uit het oog verloren. Toen ik dus in de begindagen van mijn eerste kandidatuur op de gaanderij Frank tegenkwam, was dat eigenlijk het begin van het muzikale avontuur De Mens, want al snel gingen we samen repeteren en vormden we het groepje Never Mind dat jaren later (exact 5) zou uitgroeien tot wat De Mens vandaag betekent. Let dus op wie je op de gaanderij tegenkomt…

Beste karaktereigenschap gescherpt aan de Vrije Universiteit Brussel

Doorzettingsvermogen.

Redelijk eigenzinnigheidsfactor

Begrijp dit niet.

Meest memorabele professionele gebeurtenis

Het winstgevend maken van BT Benelux: van een toch wel gigantisch verlies in 2001 (in de honderden miljoenen euro’s) tot een licht winstgevend resultaat in 2007. Dat heeft bloed, zweet, tranen maar vooral fantastische inspanningen van alle medewerkers gevraagd en dat te mogen en kunnen aansturen is tot nu toe de meest memorabele professionele gebeurtenis geweest.

Minst memorabele professionele gebeurtenis

Een grote deal bij een grote Nederlandse bank verliezen en daar 3 jaar later nog op aangesproken worden was niet zo funny.

Mooiste persoonlijk moment

Er zijn er gelukkig veel, maar de geboortes en vooral het groot worden van mijn 3 kinderen staat hoog op de lijst.

Favoriete vrije tijdverblijf

De Mens, autoraces, fietsen, familie, vanalles

De droom die ik nog wil nastreven

Grootvader worden

Studeren in Brussel is…

Niet anders dan ergens anders, denk ik

(Interview 10 juni 2008)

Voor de meest verrijkende in de plaats van de gemakkelijkste weg

Diploma’s behaald aan de Vrije Universiteit Brussel

Doopdiploma KEPS in 1979 ;-), Licentie Politieke Wetenschappen - Internationale betrekkingen (1983), later op de ULB (Solvay) het CEPAC-programma (1994) en het Executive Program en immobilier (2007). Ik was echter een ‘middelmatig student en haalde mijn 4 jaren in eerste zit “met grootste zelfvoldoening”, niettegenstaande alle studentikoze neven-(eigenlijk hoofd-)activiteiten.

Beroep

Na een geslaagde carrière in de privésector besloot ik in 2005 mijn ervaring ten dienste te stellen van de gemeenschap en werk thans als directeur-generaal bij de Gewestelijke Ontwikkelingsmaatschappij Brussel (GOMB).

Eerste job na het behalen van mijn diploma’s

Het begin van mijn beroepscarrière verliep wat chaotisch. Een vervangingsjob in een socio-culturele organisatie in afwachting van de legerdienst en daarna de legerdienst zelf op het kabinet van de minister van Cultuur overtuigden mij dat dit niet echt mijn type van roeping was. De eerste échte job begon na mijn legerdienst bij Unilever. Daarna volgden verschillende uitdagende en motiverende commerciële en managementjobs in heuse multinationals als Beiersdorf, Swatch, The Phone House en Mobistar.

Meest opmerkelijke studententijdmoment

Ik heb mijn studententijd erg intensief doorgemaakt, en was zowel actief in het studentikoze kringleven als KEPS-praeses, de politiek, de studentenpolitiek, was BSG-voorzitter enz. Ik heb dan ook een massa ‘opmerkelijke momenten’ zoals cantussen in de pas ontdekte ijskelders, gesprekken met redelijk belangrijke politici, niet voor waar te houden examens ... Een erg ‘opmerkelijk’ studententijdmoment beleefde ik eigenlijk 22 jaar nà mijn afstuderen, toen de kersverse KEPS-praeses(e) mij vol bewondering toeriep: “Zijde gij dé Joschko?” Dat voelde wel wat raar...

Beste karaktereigenschap gescherpt aan de Vrije Universiteit Brussel

De wil om bruggen te bouwen tussen mensen, culturen en instellingen en ze dichterbij te brengen. Ik noem dat “actieve verdraagzaamheid”. Niet altijd de gemakkelijkste weg, maar wel de meest verrijkende.

Redelijk eigenzinnigheidfactor

Mhhh...ik ben wel redelijk koppig en doorzettend. In een van mijn jobs werd ik beschreven als de kruising tussen een TGV en een bulldozer.

Meest memorabele professionele gebeurtenis

Mijn eerste functie als directeur-generaal, waarbij ik ‘The Phone House’ in anderhalf jaar tijd van embrionaal bedrijfje naar marktleider in de mobiele abonnementenverkoop bracht. Dat was een reuze tijd!

Minst memorabele professionele gebeurtenis

Telkens ik verplicht was een medewerker te ontslaan. Je weet dat je niet anders kan, dat het moet zelfs, maar je weet dat het een persoonlijk drama teweegbrengt. Deze ervaringen hebben mij echter wel geleerd om deze situaties als mens en niet als machine te beheren. Het is mij dan ook overkomen dat ik mensen die ik moest ontslaan binnen de week aan een nieuwe job heb geholpen.

Mooiste persoonlijk moment

De geboorte van mijn drie kids.

Favoriete vrijetijdverdrijf

Ik heb van jongsafaan veel scheepsmodellen gebouwd, en de laatste tijd werden deze steeds groter: een model van het poolexpedieschip ‘Belgica’ van 3m50 bestemd voor het toekomstig Poolmuseum op Thurn & Taxis; en sedert een jaar herstel ik een oud houten zeilschip van 12 meter. Hopelijk drijft het!

De droom die ik nog wil nastreven

Tot in de kist: “Dass alle Menschen Brüder werden ...”

Studeren in Brussel is

Een ongelooflijke opportuniteit om multiculturalisme te beleven en jezelf los te weken van familiale, culturele, politieke en filosofische vooroordelen. Voor mij is Brussel niet Vlaams, Frans, links of rechts. Brussel is een échte toren van Babel, gecultiveerd door Brusselaars vanuit allerlei achtergronden. Het neemt tijd om dàt te begrijpen, maar eens je het beet hebt, dan blijf je er ook wonen!

(Interview 13 oktober 2008)

OVERTUIGD OM TE KOMEN STUDEREN AAN DE VUB?

Start je inschrijving nu!

Internationale kansen

De wereld is veel groter dan de VUB campus. Daarom zijn er tal van mogelijkheden om binnen de opleiding Politieke Wetenschappen een buitenlandse ervaring op te doen. Een uitwisseling via Erasmus+, het Washington Programme of een ander programma is de perfecte manier om eens een stapje in het onbekende te zetten.

Via het Erasmus+ programma kan je in je derde bachelorjaar of/en in je masterjaar naar:

De ULB - Boedapest - Dublin - Cork - Montpellier - Berlijn - Istanbul - Barcelona - Madrid - Lausanne - Bergen - Maastricht - Amsterdam - Kopenhagen - Warschau - Rome

Wie nog verder wil, kan terecht bij:

  • Erasmus Mundus (bestemmingen buiten Europa)
  • Lotus +
  • Washington Centre
  • Transition Fellowship Programme

Voor een actueel en gedetailleerd overzicht van alle EU en non-EU bestemmingen binnen de exchange programma’s, raadpleeg my.vub.ac.be/goingabroad of contacteer exchange.outgoing@vub.ac.be

Na je opleiding

Phd

Als je geboeid bent door wetenschappelijk onderzoek, kan je met je masterdiploma op zak ook doctoreren. Als doctoraatsonderzoeker aan de VUB kan je je vier jaar lang vastbijten in een politiek wetenschappelijk thema. Benodigd: een promotor, een onderzoeksonderwerp en voldoende financiering. Drie keer check? Waag je kans en doctoreer. Meer informatie op www.vub.ac.be/phd

Eerste stap op de arbeidsmarkt

Met een masterdiploma in de Politieke Wetenschappen kan je de wereld aan. Onze masters komen na hun studies terecht in tal van sectoren: in internationale organisaties, in de diplomatie, bij de Europese Commissie, bij overheidsorganisaties, in lokale besturen, in culturele instellingen, bij  derdewereldorganisaties, in de consultancy, in het internationale vluchtelingenwerk, bij de krant, op de nieuwsredactie van tv, in de politiek...

Onze afgestudeerden krijgen alle kansen om hun weg te vinden in de wereld, en de jobmogelijkheden zijn dan ook groot. Dat komt omdat ze een brede basisopleiding hebben gekregen en zich in heel verschillende richtingen hebben kunnen verdiepen. Daarnaast biedt de VUB ook alle kansen op professioneel succes: het VUB Career Center helpt je actief bij het zoeken naar werk, en bereidt je optimaal voor op het sollicitatieproces.

Infopunt Studenten

+32-2-6292010
info@vub.ac.be

Faculteitssecretariaat Economische en Sociale Wetenschappen & Solvay Business School

+32-2-6292508
faces@vub.ac.be