Specifieke Lerarenopleiding

Ben je een gedreven persoon met een passie voor onderwijs en wil je van je passie je werk maken? Wil je een boeiend en afwisselend beroep met een gevarieerd publiek dat je jong van geest en alert houdt? Dan is de Lerarenopleiding aan de Vrije Universiteit Brussel je ding. De specifieke lerarenopleiding bereidt je in eerste instantie voor op een baan als leraar in het secundair onderwijs (ASO, KSO, TSO en BSO). Maar het diploma van leraar biedt meerdere mogelijkheden op de arbeidsmarkt.

Lees verder

OVERTUIGD OM TE KOMEN STUDEREN AAN DE VUB?

Start je inschrijving nu!

Internationale kansen

Tijdens de lerarenopleiding kunnen de studenten zich opgeven voor een alternatief traject met buitenlandse stage. De studenten dienen hiervoor een reisbeurs aan te vragen bij VLIR-UOS. De student wordt individueel begeleid bij deze internationale stage-mogelijkheid.

De studenten van de specifieke lerarenopleiding aan de VUB kunnen na het behalen van hun diploma van leraar aan een erasmusstage deelnemen. Concreet wil dit zeggen dat je binnen de 12 maanden na het behalen van je diploma een stage kan verwezenlijken. Het Erasmus+ programma biedt deze mogelijkheid.  De selectie voor deze stage verloopt tijdens het laatste jaar voor afstuderen. De minimumduur van de stage is 2 maanden en maximum 12 maanden. Het beursbedrag voor een dergelijke stage bedraagt tussen de EUR 300 tot EUR 400 per maand.

Eerste stap op de arbeidsmarkt

Na het volgen van de specifieke lerarenopleiding ben je klaar voor een job als leraar in het secundair onderwijs. Je voorkeur gaat wellicht uit naar het werken met jongeren, maar er zijn nog andere mogelijkheden. Ook voor kandidaatstellingen in het volwassenenonderwijs of het hoger onderwijs is dit diploma een pluspunt. Bovendien toont de praktijk aan dat een lerarenopleiding meer toegangspoorten opent dan enkel die van het onderwijs. Educatieve diensten of organisaties met educatieve werking geven de voorkeur aan medewerkers met een diploma van leraar. Zelfs in de bedrijfswereld worden de competenties, opgedaan in een specifieke lerarenopleiding, naar waarde geschat.

Kortom, ook voor studenten die zich niet specifiek op het (secundair) onderwijs voorbereiden, reikt dit diploma interessante kwalificaties aan.

Jobs voor leerkrachten

  1. De leerkrachtendatabank van de vdab
  2. Solliciteren bij het GO!
  3. Solliciteren in het vrij onderwijs
  4. Solliciteren bij het stedelijk en gemeentelijk onderwijs

Meer informatie over solliciteren voor een baan in het onderwijs.

Blijven studeren

Studeren is niet langer beperkt tot één fase in het leven. De VUB heeft daarom een groot aanbod van opleidingen die je kan combineren met een baan. Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in je vakgebied en je toekomst gaaf houden? Kies voor de combinatie ‘Werken en studeren’ aan de VUB.

Interfacultair Departement LerarenOpleiding (IDLO)
Gebouw M
Gelijkvloers, lokaal 0.30
Pleinlaan 2
Elsene
Brussels Humanities, Sciences & Engineering Campus
Pleinlaan 2
Brussel

Secretariaat Interfacultair Departement LerarenOpleiding

+32-2-6293654
idlo@vub.ac.be

Infopunt Studenten

+32-2-6292010
info@vub.ac.be

IDLO-studiebegeleiding

+32-2-6291297
idlo@vub.ac.be

StudentenAdministratieCentrum (SAC)

sac@vub.ac.be