Stedenbouw en Ruimtelijke Planning

Wil je je creativiteit en ontwerptalent verder ontwikkelen en combineren met wetenschappelijke onderzoeksvaardigheden? Wil je de wisselwerking tussen ruimte en maatschappij, kritisch en multidisciplinair, mee helpen verklaren? Heb je een hart voor vraagstukken omtrent verstedelijking en stedelijkheid? Dan is de masteropleiding Stedenbouw en Ruimtelijke Planning jou op het lijf geschreven. Deze masteropleiding wordt aangeboden voor reguliere studenten in 2 jaar of voor werkstudenten in avondonderwijs in 3 jaar.

Raadpleeg de brochure

Studenten vertellen

"Stedenbouw en planning vormen voor mij de gemeenschappelijke noemer die mijn vorige werkervaringen in erfgoed, natuur en landschapsontwikkeling en waterbeleid met elkaar verbindt. De aandacht voor maatschappelijke processen in combinatie met de avondlessen bepaalden mijn keuze voor de opleiding aan de VUB. Hoe beter ik Brussel leer kennen, hoe meer de stad onder mijn huid kruipt. De opleiding is zeer inspirerend voor mijn job en vice versa waardoor ik me in beide ten volle kan uitleven. Ook het feit dat de opleiding zoveel verschillende invalshoeken biedt, maakt dat het traject elk jaar boeiend en interessant blijft."

Ruimte en het ingrijpen van de mens in de ruimte in het bijzonder zijn thema’s die me van jongsaf hebben geboeid. Door deze opleiding te kiezen wilde ik mijn jobkansen verhogen en in een interdisciplinair métier terechtkomen. Die interdisciplinariteit is een troef van de opleiding. De mix van verschillende achtergronden bij de studenten, en van academici en praktijkmensen bij het docentenkorps zorgde voor ongemeen interessante en verrijkende uitwisselingen. Ik raakte gefascineerd door Brussel en heb me volledig ondergedompeld in de stad. In mijn huidige job bij het Agentschap voor Territoriale Ontwikkeling werk ik zelf mee aan de ontwikkeling van Brussel."

"Als Bachelor in de Tuin- en Landschapsarchitectuur vond ik dat een masterdiploma meer werkzekerheid biedt. Met deze opleiding kan je werken en studeren combineren. Dat is erg interessant omdat werkgevers vaak jonge mensen met werkervaring zoeken."

OVERTUIGD OM TE KOMEN STUDEREN AAN DE VUB?

Start je inschrijving nu!

Internationale kansen

In de eerste twee masterjaren neem je deel aan een meerdaagse excursie, die afwisselend in het buitenland en in het binnenland plaatsvindt. Bij de binnenlandse excursie ligt de focus op Vlaanderen en de Brusselse metropolitane ruimte. Je wordt gegidst langs stedelijke projecten die ontwikkeld zijn door publieke en private actoren. Je krijgt lezingen over de ruimtelijke visie van beleidsmakers en gaat rechtstreeks in dialoog met ontwerpbureaus van bezochte stadsvernieuwingsprojecten. Bij de buitenlandse excursie bezoek je een stad met een toonaangevend en actueel stedelijk beleid zoals Barcelona of Berlijn. Je spreekt met lokale en regionale ambtenaren, academici, ontwerpers en middenveldorganisaties om vanuit verschillende perspectieven zicht te krijgen op de stadsontwikkeling. Als je voor een paar maanden naar het buitenland wilt kan je via de internationale Erasmus-uitwisselingen voor een semester naar de HafenCity Universität Hamburg en de Universiteit van Amsterdam. In de nabije toekomst worden er bijkomende bestemmingen beschikbaar. Wie dat graag wil, kan in het tweede masterjaar deelnemen aan International Design Workshops en Summer Schools in binnenen buitenland. Dit zijn intensieve ontwerpprogramma’s van één à twee weken rond specifieke cases. Recent participeerden STeR*-studenten in ontwerpworkshops en summer schools in Brussel, Barcelona en Shanghai. Het zijn unieke gelegenheden om in een internationale context met studenten uit de hele wereld de stedenbouwkundige en planningsuitdagingen te verkennen. Deelname aan deze activiteiten vereist een specifieke toelating en levert een vrijstelling op voor een vak uit het reguliere curriculum.

Binnen deze opleiding kan je op Erasmusuitwisseling naar:

Duitsland
Nederland
Zweden

Voor meer informatie contacteer exchange.outgoing@vub.ac.be

Na je opleiding

Phd

Masterdiploma op zak, maar niet meteen zin om de academische wereld te verlaten? Als doctoraatsstudent voer je minstens 4 jaar lang voltijds onderzoek uit aan de universiteit. Benodigd: een promotor, een onderzoeksonderwerp en voldoende financiering. Drie keer check? Waag je kans en doctoreer.

Eerste stap op de arbeidsmarkt

Het diploma Master in de Stedenbouw en Ruimtelijke Planning is vereist voor het behalen van een erkenning als ruimtelijk planner door de Vlaamse en Brusselse overheid. Tevens is het een vereiste om in aanmerking te komen voor een aantal openbare ambten in verband met ruimtelijke ordening. Stedenbouwkundigen en ruimtelijke planners kunnen ook aan de slag in de private sector waar tal van studiebureaus op zoek zijn naar gekwalificeerde werkkrachten. Ruimtelijke planners bestrijken daarbij een breed veld van activiteiten, zoals het opstellen van ontwerpen (aanlegplannen, woonwijken, landschapsparken, beheersplannen, gemeentelijkestructuurplannen, verkeersplannen, …) en het uitvoeren van onderzoek (landschapsstudies, naar mobiliteit, woningmarkten, sociale veiligheid, handel, kansarmoede, leefbaarheid, …).

Je wil het professioneel helemaal maken? De VUB staat je enthousiast bij, met onder andere workshops en networkevents, permanente vormingen en startersseminaries, een eigen Career Center, hulp en tips bij sollicitaties, enzovoort. Kortom, alles voor een carrière als hoogvlieger.

Blijven studeren

Studeren is niet langer beperkt tot één fase in het leven. De VUB heeft daarom een groot aanbod van opleidingen die je kan combineren met een baan. Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in je vakgebied en je toekomst gaaf houden? Kies voor de combinatie ‘Werken en studeren’ aan de VUB.

Coördinatie Stedenbouw en Ruimtelijke Planning

stedenbouw@vub.ac.be

Infopunt Studenten

+32-2-6292010
info@vub.ac.be

StudieBegeleidingsCentrum (SBC)

+32-2-6292306
begeleiding@vub.ac.be

StudentenAdministratieCentrum (SAC)

sac@vub.ac.be

Faculteitssecretariaat Wetenschappen en Bio-ingenieurswetenschappen

secr@we.vub.ac.be