Stedenbouw en Ruimtelijke Planning

Wil je je creativiteit en ontwerptalent verder ontwikkelen en combineren met wetenschappelijke onderzoeksvaardigheden? Wil je de wisselwerking tussen ruimte en maatschappij, kritisch en multidisciplinair, mee helpen verklaren? Heb je een hart voor vraagstukken omtrent verstedelijking en stedelijkheid? Dan is de masteropleiding Stedenbouw en Ruimtelijke Planning jou op het lijf geschreven. Deze masteropleiding wordt aangeboden voor reguliere studenten in 2 jaar of voor werkstudenten in avondonderwijs in 3 jaar. Toelatingsvoorwaarden Je wordt rechtstreeks toegelaten tot deze masteropleiding als je over een academisch bachelor- of masterdiploma beschikt. Ben je in het bezit van een ander professioneel bachelordiploma dan kan je de opleiding aanvatten mits het volgen van een schakelprogramma (45 ECTS).

Raadpleeg de brochure

Studenten vertellen

"Stedenbouw en planning vormen voor mij de gemeenschappelijke noemer die mijn vorige werkervaringen in erfgoed, natuur en landschapsontwikkeling en waterbeleid met elkaar verbindt. De aandacht voor maatschappelijke processen in combinatie met de avondlessen bepaalden mijn keuze voor de opleiding aan de VUB. Hoe beter ik Brussel leer kennen, hoe meer de stad onder mijn huid kruipt. De opleiding is zeer inspirerend voor mijn job en vice versa waardoor ik me in beide ten volle kan uitleven. Ook het feit dat de opleiding zoveel verschillende invalshoeken biedt, maakt dat het traject elk jaar boeiend en interessant blijft."

Ruimte en het ingrijpen van de mens in de ruimte in het bijzonder zijn thema’s die me van jongsaf hebben geboeid. Door deze opleiding te kiezen wilde ik mijn jobkansen verhogen en in een interdisciplinair métier terechtkomen. Die interdisciplinariteit is een troef van de opleiding. De mix van verschillende achtergronden bij de studenten, en van academici en praktijkmensen bij het docentenkorps zorgde voor ongemeen interessante en verrijkende uitwisselingen. Ik raakte gefascineerd door Brussel en heb me volledig ondergedompeld in de stad. In mijn huidige job bij het Agentschap voor Territoriale Ontwikkeling werk ik zelf mee aan de ontwikkeling van Brussel."

"Als Bachelor in de Tuin- en Landschapsarchitectuur vond ik dat een masterdiploma meer werkzekerheid biedt. Met deze opleiding kan je werken en studeren combineren. Dat is erg interessant omdat werkgevers vaak jonge mensen met werkervaring zoeken."

OVERTUIGD OM TE KOMEN STUDEREN AAN DE VUB?

Start je inschrijving nu!

Na je opleiding

Phd

Masterdiploma op zak, maar niet meteen zin om de academische wereld te verlaten? Als doctoraatsstudent voer je minstens 4 jaar lang voltijds onderzoek uit aan de universiteit. Benodigd: een promotor, een onderzoeksonderwerp en voldoende financiering. Drie keer check? Waag je kans en doctoreer.

Eerste stap op de arbeidsmarkt

Het diploma Master in de Stedenbouw en Ruimtelijke Planning is vereist voor het behalen van een erkenning als ruimtelijk planner door de Vlaamse en Brusselse overheid. Tevens is het een vereiste om in aanmerking te komen voor een aantal openbare ambten in verband met ruimtelijke ordening. Stedenbouwkundigen en ruimtelijke planners kunnen ook aan de slag in de private sector waar tal van studiebureaus op zoek zijn naar gekwalificeerde werkkrachten. Ruimtelijke planners bestrijken daarbij een breed veld van activiteiten, zoals het opstellen van ontwerpen (aanlegplannen, woonwijken, landschapsparken, beheersplannen, gemeentelijkestructuurplannen, verkeersplannen, …) en het uitvoeren van onderzoek (landschapsstudies, naar mobiliteit, woningmarkten, sociale veiligheid, handel, kansarmoede, leefbaarheid, …).

Je wil het professioneel helemaal maken? De VUB staat je enthousiast bij, met onder andere workshops en networkevents, permanente vormingen en startersseminaries, een eigen Career Center, hulp en tips bij sollicitaties, enzovoort. Kortom, alles voor een carrière als hoogvlieger.

Coördinatie Stedenbouw en Ruimtelijke Planning

stedenbouw@vub.ac.be

Infopunt Studenten

+32-2-6292010
info@vub.ac.be

StudieBegeleidingsCentrum (SBC)

+32-2-6292306
begeleiding@vub.ac.be

StudentenAdministratieCentrum (SAC)

sac@vub.ac.be

Faculteitssecretariaat Wetenschappen en Bio-ingenieurswetenschappen

secr@we.vub.ac.be