Taal- en Letterkunde

Je pikt snel andere talen op? Je leest graag boeken en dan liefst in de oorspronkelijke taal? Je wil graag inzicht in taalsystemen? Je hebt een ongebreidelde interesse in de manier waarop taal en literatuur uiting geven aan cultuurverschillen? Wel, dan is de kans groot dat jij over een talenknobbel beschikt! En een dergelijk talent moet je benutten. Als je talen studeert, krijg je toegang tot andere culturen en verbreed je je gezichtsveld. Dankzij de ligging van de VUB in een meertalige stad als Brussel kan je de diverse aspecten van taal en cultuur persoonlijk te ontdekken. Internationale literatuurfestivals, anderstalige lezingen? Dat is dagelijkse kost in Brussel! In de hedendaagse samenleving zijn internationale contacten niet meer weg te denken. Talenkennis is daarbij geen overbodige luxe, maar een onbetwistbare noodzaak. Je droomt van een carrière in een meertalige omgeving? Dan is deze studie alvast een goed begin.

Lees verder

OVERTUIGD OM TE KOMEN STUDEREN AAN DE VUB?

Start je inschrijving nu!

Internationale kansen

Binnen deze opleiding kan je op uitwisseling naar:

België
Duitsland
Finland
Frankrijk
Hongarije
Italië
Nederland
Spanje
Turkije
UK

Voor een actueel en gedetailleerd overzicht van alle EU en non-EU bestemmingen binnen de exchange programma’s, contacteer exchange.outgoing@vub.ac.be

Na je opleiding

Phd

Masterdiploma op zak, maar niet meteen zin om de academische wereld te verlaten? Als doctoraatsstudent voer je minstens 4 jaar lang voltijds onderzoek uit aan de universiteit. Benodigd: een promotor, een onderzoeksonderwerp en voldoende financiering. Drie keer check? Waag je kans en doctoreer.

Eerste stap op de arbeidsmarkt

Pers? Radio en televisie? Of eerder lesgeven?

De schrijvende pers, radio en televisie kijken uit naar mensen met bijvoorbeeld een masterdiploma Nederlands-Frans. Vanzelfsprekend is ook lesgeven een optie mits het behalen van het diploma van de academische lerarenopleiding: onderwijsinstellingen en de sector van het volwassenonderwijs hebben nood aan goede taalleraren en diploma’s Nederlands-Engels of Frans-Duits zijn fel gegeerd.

Ook bedrijven en de overheid hebben graag taalspecialist in huis

Maar ook grote bedrijven hebben er belang bij taalspecialisten in huis te hebben, evenals de toeristische en de culturele sector, de overheid en de internationale instellingen: denken we hier bijvoorbeeld aan de talencombinaties Engels-Spaans of Frans-Engels.

Je wil het professioneel helemaal maken? De VUB staat je enthousiast bij, met onder andere workshops en networkevents, permanente vormingen en startersseminaries, een eigen Career Center, hulp en tips bij sollicitaties, enzovoort. Kortom, alles voor een carrière als hoogvlieger.

Blijven studeren

Twee masterdiplomas op vijf jaar tijd?

Dankzij de keuze van drie talen wordt je de mogelijkheid geboden om twee masters te behalen in vijf jaar tijd. (Master in de Taal- en Letterkunde: twee talen, gevolgd of voorafgegaan door Master in de Taal- en Letterkunde: één taal).

Je kan na je master doorstromen naar de lerarenopleiding om in het secundair onderwijs les te geven.

Studeren is niet langer beperkt tot één fase in het leven. De VUB heeft daarom een groot aanbod van opleidingen die je kan combineren met een baan. Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in je vakgebied en je toekomst gaaf houden? Kies voor de combinatie ‘Werken en studeren’ aan de VUB.

Infopunt Studenten

+32-2-6292010
info@vub.ac.be

StudieBegeleidingsCentrum (SBC)

+32-2-6292306
begeleiding@vub.ac.be

StudentenAdministratieCentrum (SAC)

sac@vub.ac.be

Faculteitssecretariaat Letteren en Wijsbegeerte

+32-2-6293905
faclw@vub.ac.be