Taal- en Letterkunde

Kan je niet genoeg krijgen van talen? Heb je je masterdiploma Vertalen of Tolken al op zak, maar wil je meer weten over taalpsychologie of letterkunde? Heb je zin om je taalvaardigheden op een hoog niveau verder te ontwikkelen? Zie je talen als de sleutel die allerlei internationale deuren opent en wil je graag een (extra) masterdiploma behalen? Wil je talen studeren in een stad waar alle talen gewoon op straat worden gesproken? 

Lees verder

Studenten vertellen

Via de infodag, die trouwens zeer goed georganiseerd was, ben ik aan de Vrije Universiteit Brussel beland. Het persoonlijke van de universiteit sprak me aan. Ik kon direct met een assistent spreken die me het hele traject van Germaanse uitlegde. Door de kleinschaligheid sta je hier dicht bij de docenten. Ik heb een enorme interesse voor taal. Ik lees heel graag, maar ook de technische aspecten van een taal boeien me. De opleiding heeft zeker aan mijn verwachtingen voldaan.

Toen ik in het middelbaar zat, wist ik niet goed wat ik moest kiezen. Ik twijfelde sterk tussen een aantal richtingen. Toch heb ik voor Taal- en Letterkunde gekozen, omdat ik heel graag lees en bezig ben met taal en literatuur.

Ik heb Nederlands en Engels als mijn twee hoofdtalen gekozen en Spaans is mijn derde taal. Ik heb net voor deze combinatie gekozen omdat ik mijn talenkennis van het middelbaar wilde verbeteren. Ik heb ze niet specifiek gekozen met het oog op de toekomst. Meer vanwege interesse en inhoud. En Engels is natuurlijk een wereldtaal! Dus daarmee kan ik in ieder geval alle kanten uit.

"Ik heb pas achteraf beseft waar de leuze van Poincaré voor staat"

Ik ben erg onrustig van aard. Ik leef van de verandering, ben nuchter maar ga wel steeds op mijn instinct af. De weinige rationele beslissingen die ik in mijn leven heb genomen, waren meteen de slechtste. Net dat intuïtieve verklaart waarschijnlijk hoe het komt dat ik nooit langer dan drie jaar ben gebleven in dezelfde baan. Ik ben nooit vertrokken omdat ik mijn werk saai vond, maar omdat ik elders een nieuwe uitdaging zag.

Tijdens mijn studies heb ik ook altijd gewerkt. Dat was nodig, omdat ik voor een deel mijn studies zelf moest financieren, maar ook omdat ik daar voor mezelf behoefte aan had. Ik ben een harde werker en een perfectionist, zolang ik het maar met plezier kan doen. In dat opzicht heb ik nu mijn ultieme droom bereikt, om tussen mijn jeugdhelden van ‘den Anderlecht’ te kunnen werken. Voetbal is mijn ultieme passie. Ik vind het nog steeds iedere dag een geweldige ervaring om deel te mogen uitmaken van dit team.

"Ik heb een bloedhekel aan communautair gekibbel"

Ik heb nooit op kot gezeten. Mijn ouders waren Brusselse zelfstandige commerçanten en ik woonde gewoon thuis. Maar ik had een rijkgevuld leven buiten de unief. Ik zat bijvoorbeeld bij de scouts en speelde vaak voetbal. Sporten in clubverband is de beste manier om de meest uiteenlopende mensen uit de buurt te leren kennen. Daardoor vertoefde ik in heel veel verschillende milieus, van bourgeois tot volks, Franstalig en Nederlandstalig, jong en oud. Dat is nooit veranderd. En dat vind ik nu net de rijkdom van een grootstad. Er zijn tegenwoordig veel jonge Nederlandstaligen in Brussel die iedere dag opnieuw samenklitten op dezelfde plaatsen, in een handvol cafés in de Dansaertbuurt, dat vind ik geen echte Brusselaars. Ze maken zich de stad niet eigen. Voor mij is een echte Brusselaar iemand die bijvoorbeeld al eens een pint gaat pakken in Sint-Gillis, af en toe eens naar het theater gaat in Vorst en op restaurant gaat op het Kasteleinsplein. Ik heb dan ook een bloedhekel aan communautair gekibbel.

De keuze voor Romaanse Talen lag nogal voor de hand. Mijn moeder is Italiaanse, thuis spraken we Nederlands en ik ben naar een Franstalige school geweest. Ik lees en schrijf heel graag. Op een dag vroeg mijn vader of ik geen apotheker wilde worden, want dat zou een goede baan zijn. Ik had meteen iets van ‘zijde gij op uwen bol gevallen?’‘ Het zou echt niets voor mij geweest zijn.

Studentikoos was ik zeker niet. Ik ging wel veel naar fuiven en hing zowel uit met de gasten van Solvay als met die van het Kultuurkaffee. Ik ben ooit aan mijn doop begonnen, maar heb daar de boel afgebroken. Je moest daar op een podium staan terwijl er vanuit de zaal allerlei viezigheid naar je werd gegooid, en vervolgens werd je met ijskoud water uit een tuinslang afgespoten. Ik heb toen die slang gepakt en het hele publiek natgespoten, alvorens in mijn zwembroek op de vlucht te slaan (lacht). Ik heb dus nooit een klak of labojas gehad en ben nooit naar een cantus geweest.

Sporten deed ik wel heel veel op de campus. Ik vond het geweldig om eerst een uur conditietraining te doen en vervolgens te gaan sjotten. Dat laatste doe ik trouwens nog steeds, als veteraan bij Ritterklub Jette. En we zijn trouwens kampioen!

De VUB heeft mij heel wat kansen aangereikt. Ik heb er veel uit kunnen putten qua kennis. Maar ik heb ook veel kansen laten liggen, besef ik nu. Was ik tijdens mijn studententijd wat wijzer geweest, had ik misschien toch wat beter mijn best gedaan voor de vakken die mij niet interesseerden. Ik heb pas achteraf ten volle beseft waar de leuze van Poincarré voor staat. Je hebt zelf een belangrijke impact op je leven; je moet het zelf doen, en het individu kan het verschil maken.

"Als kleine ket was ik al stapelzot van RSCA"

Na mijn carrière in de televisie wereld (VRT, Canal+, VT4) ben ik via mijn jeugdvriend Sven Gatz in de politieke wereld beland, als woordvoerder van Guy Vanhengel. Dat was de perfecte baan waarin ik mijn Brusselgevoel kon botvieren. Vanhengel heeft mij ontzettend veel geleerd, vooral wat betreft diplomatie, mildheid en eenvoud van de communicatie. Ik heb er consensueel leren zijn – een mooie eigenschap voor een Brusselaar (lacht).

Ik ben met tranen in de ogen vertrokken bij Vanhengel, dat mag je gerust weten. Ik mocht de voetbalzender 11 van Belgacom TV opstarten. Die kans kon ik niet laten liggen. Mede dankzij die stap ben ik bij paarswit beland. Wat ik altijd gewild heb. Elke dag voetbal. Als kleine ket was ik al stapelzot van RSCA en zelfs in mijn ergste liefdesverdriet vond ik troost door gewoon nog maar naar het stadion te komen kijken, echt waar. RSC Anderlecht is dan ook de eerste en eeuwige liefde in mijn leven. Dat meen ik echt. Schrijf dat maar op.

(Interview 14 april 2010)

Michaela is pas begonnen aan haar eerste bachelor Taal- en Letterkunde Engels-Duits. Michaela is Zweedse, maar woont al tien jaar in Overijse. Haar ouders werken voor de Europese Unie. “Ik wil graag lerares worden in België”, zegt ze in voortreffelijk Nederlands. “Ik ben ook naar hier gekomen omdat ik zo van Brussel hou."

Ze volgde secundair onderwijs in het Zweeds, in de Europese school. Intussen heeft ze haar eerste colleges achter de rug. “De universiteit is heel anders dan het middelbaar”, zegt ze. “Daar is alles hapklaar. Hier moet je zelfstandig kunnen denken."

OVERTUIGD OM TE KOMEN STUDEREN AAN DE VUB?

Start je inschrijving nu!

Internationale kansen

Binnen deze opleiding kan je op uitwisseling naar:

België
Duitsland
Finland
Frankrijk
Hongarije
Italië
Nederland
Spanje
Turkije
UK

Voor een actueel en gedetailleerd overzicht van alle EU en non-EU bestemmingen binnen de exchange programma’s, contacteer exchange.outgoing@vub.ac.be

Na je opleiding

Phd

Masterdiploma op zak, maar niet meteen zin om de academische wereld te verlaten? Als doctoraatsstudent voer je minstens 4 jaar lang voltijds onderzoek uit aan de universiteit. Benodigd: een promotor, een onderzoeksonderwerp en voldoende financiering. Drie keer check? Waag je kans en doctoreer.

Eerste stap op de arbeidsmarkt

Pers? Radio en televisie? Of eerder lesgeven?

De schrijvende pers, radio en televisie kijken uit naar mensen met bijvoorbeeld een masterdiploma Nederlands-Frans. Vanzelfsprekend is ook lesgeven een optie mits het behalen van het diploma van de academische lerarenopleiding: onderwijsinstellingen en de sector van het volwassenonderwijs hebben nood aan goede taalleraren en diploma’s Nederlands-Engels of Frans-Duits zijn fel gegeerd.

Ook bedrijven en de overheid hebben graag taalspecialist in huis

Maar ook grote bedrijven hebben er belang bij taalspecialisten in huis te hebben, evenals de toeristische en de culturele sector, de overheid en de internationale instellingen: denken we hier bijvoorbeeld aan de talencombinaties Engels-Spaans of Frans-Engels.

Je wil het professioneel helemaal maken? De VUB staat je enthousiast bij, met onder andere workshops en networkevents, permanente vormingen en startersseminaries, een eigen Career Center, hulp en tips bij sollicitaties, enzovoort. Kortom, alles voor een carrière als hoogvlieger.

Blijven studeren

Twee masterdiplomas op vijf jaar tijd?

Dankzij de keuze van drie talen wordt je de mogelijkheid geboden om twee masters te behalen in vijf jaar tijd. (Master in de Taal- en Letterkunde: twee talen, gevolgd of voorafgegaan door Master in de Taal- en Letterkunde: één taal).

Je kan na je master doorstromen naar de lerarenopleiding om in het secundair onderwijs les te geven.

Studeren is niet langer beperkt tot één fase in het leven. De VUB heeft daarom een groot aanbod van opleidingen die je kan combineren met een baan. Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in je vakgebied en je toekomst gaaf houden? Kies voor de combinatie ‘Werken en studeren’ aan de VUB.

Infopunt Studenten

+32-2-6292010
info@vub.ac.be

StudieBegeleidingsCentrum (SBC)

+32-2-6292306
begeleiding@vub.ac.be

StudentenAdministratieCentrum (SAC)

sac@vub.ac.be

Faculteitssecretariaat Letteren en Wijsbegeerte

+32-2-6293905
faclw@vub.ac.be