SCHRIJF JE TOEKOMST IN TALEN!

Heb je een talenknobbel? Zijn spellingregels en grammatica een koud kunstje voor je? Wil je later professioneel met taal en communicatie bezig zijn? Intrigeren vreemde culturen je? Dan is de opleiding Toegepaste Taalkunde jou op het lijf geschreven.

De talen die je kiest om te doorgronden, bekijk je ook in een breder kader.
Melissa, Studente Toegepaste Taalkunde

Melissa leert wereldtalen om de wereld rond te reizen

In het middelbaar wist ik al wat ik wilde doen: de wereld rondreizen. En hiervoor heb je natuurlijk talen nodig. De keuze voor Toegepaste Taalkunde was dus snel gemaakt. Het is een richting waar je intensief met taal bezig bent en waarmee je nog alle kanten uit kan: tolken, vertalen, journalistiek, voor ieder wat wils. Er is ook een breed aanbod aan talen. Ik heb voor Spaans en Engels gekozen, twee wereldtalen. Na twee jaar Spaans in het middelbaar was ik meteen verkocht en Engels heeft altijd al mijn voorkeur weggedragen. En waar is het beter om deze talen te leren dan in het multiculturele Brussel? Hier kom ik dagelijks in contact met vreemde talen. Ook de mogelijkheid om keuzevakken te kiezen is een pluspunt. Zo stel je een leertraject samen dat jou past. Wil je liever journalistieke vakken of gaat je voorkeur uit naar een derde taal? Jij beslist!

Een richting die de tongen losmaakt

Maakt globalisering de wereld groter, of net kleiner? Wat het antwoord ook is, taal slaat bruggen tussen mensen. Aan dat soort belangrijke bruggen komt geen ingenieur te pas, wel iemand die met verstand van zaken en met passie voor betekenis de ene woordvloed naadloos in de andere omzet. Toegepaste Taalkunde, da’s verbinden tussen mensen die elkaar willen begrijpen, maar elkaar nog niet kunnen verstaan.

Faculteit


Letteren en Wijsbegeerte

Meer info

Heb je vragen?


Stuur ons een e-mailtje! We helpen je graag verder.

Contacteer ons

Infomomenten

Meer infomomenten
zaterdag 8 september, 10:00 - 15:00 U

Infodag 8 september 2018

De laatste infodag voor de start van het academiejaar. Voor alle opleidingen van de VUB. 

De laatste infodag voor de start van het academiejaar. Voor alle opleidingen van de VUB. 

zaterdag 22 september, 09:00 - 15:00 U

Onthaalmoment werkstudenten

Ga je werk en studie combineren? Noteer dan alvast deze datum in je volle agenda en registreer je onderaan de pagina. De Vrije Universiteit Brussel organiseert op zaterdag 22 september 2018 een onthaaldag voor werkstudenten en voor studenten die een universitaire studie in...

Ga je werk en studie combineren? Noteer dan alvast deze datum in je volle agenda en registreer j...

maandag 24 september, 08:30

Onthaal voor nieuwe studenten in Etterbeek

De colleges starten op maandag 24 september 2018. Op die dag worden alle nieuwe studenten hartelijk welkom geheten op de Vrije Universiteit Brussel. De perfecte gelegenheid om jouw nieuwe studiegenoten al eens te ontmoeten!

De colleges starten op maandag 24 september 2018. Op die dag worden alle nieuwe studenten hartel...

maandag 24 september, 11:00

Onthaal nieuwe studenten in Jette

De colleges starten op maandag 24 september 2018. Op die dag worden alle nieuwe studenten hartelijk welkom geheten op de Vrije Universiteit Brussel. De perfecte gelegenheid om jouw nieuwe studiegenoten al eens te ontmoeten!

De colleges starten op maandag 24 september 2018. Op die dag worden alle nieuwe studenten hartel...

donderdag 10 januari, 09:00 - 16:00 U

De VUB komt naar je toe: SID-in Haasrode

Bezoek onze stand van 10-12 januari en kom alles te weten over de verschillende opleidingen aan de VUB.

Bezoek onze stand van 10-12 januari en kom alles te weten over de verschillende opleidingen aan d...

donderdag 17 januari, 09:00 - 16:00 U

De VUB komt naar je toe: SID-in Gent

Bezoek onze stand en kom alles te weten over de verschillende opleidingen aan de VUB.

Bezoek onze stand en kom alles te weten over de verschillende opleidingen aan de VUB.

Hoe zit de opleiding in elkaar?

Je vraagt je natuurlijk af welke vakken je allemaal krijgt. Je kiest twee talen waar je je verder in wilt verdiepen. Naast de taalvaardigheidsvakken ga je je ook verdiepen in de cultuur van de landen waar de talen voorkomen.

Studiepunten

SP ‘Studiepunt’: een studiepunt komt overeen met 25 tot 30 uren onderwijs-, leer- en evaluatieactiviteiten. Aan de Vrije Universiteit Brussel komt een SP overeen met een ECTS (de Europese norm voor het transfereren van studiepunten).

Plan

Wat na je bachelor?

Na het behalen van je bachelordiploma in Toegepaste Taalkunde, kies je een van de drie masteropleidingen: Journalistiek, Tolken of Vertalen.

Leerresultaten

Leerresultaten zijn de beoogde kennis en inzicht, vaardigheden en attitudes die je dient te beheersen na het afronden van een opleiding. Wil je meer weten over de specifieke leerresultaten van deze opleiding? Lees er hier meer over.

Licht je in, vraag rond

Wil je je kans op slagen zo groot mogelijk maken? Dan maak je best een goede studiekeuze. Maar hoe doe je dat precies? Door actief aan de slag te gaan! Een doordachte studiekeuze vraagt tijd en inspanningen. Gelukkig helpt de VUB je door het bos de bomen te zien.

Is deze opleiding iets voor mij?

Het spreekt voor zich dat je van taal moet houden. Als je kiest voor de talen Engels of Frans wordt er in de opleiding Toegepaste Taalkunde verder gebouwd op je kennis uit het secundair onderwijs. Voor Duits en Spaans wordt van nul gestart. Sowieso wordt er van je verwacht dat je het Nederlands goed beheerst, ongeacht jouw talenpakket.

De juiste studiekeuze in 3 stappen!

Download het e-book

Wat is het verschil met Taal- en Letterkunde?

Een veel gestelde vraag is: wat is nu juist het verschil tussen Taal- en Letterkunde en Toegepaste Taalkunde? En welke studie past het best bij mij?

In beide opleidingen bestudeer je taal en cultuur, en de mondelinge en schriftelijke taalvaardigheid die je verwerft zijn gelijklopend. Het verschil zit hem echter in de aanpak. Bij Taal- en Letterkunde wordt aandacht besteed aan de wetenschappelijke studie van taal, cultuur, literatuur en theater. De opleiding omvat zowel algemene theoretische inzichten als de toepassing ervan bij de studie van historische en hedendaagse taal- en literatuurfragmenten. Bij Toegepaste Taalkunde benader je taal en cultuur vooral taalkundig. Je leert hoe taal steeds in een sociale, culturele en maatschappelijke context gebruikt wordt. Je ontdekt dat taalculturen sterk van elkaar kunnen verschillen, en hoe je cultuurbewust kan communiceren. Aan jou dus om te kijken waar je interesses liggen.

Studeren in semesters


2 x 13 weken les. Dan 2 weken blok. Dan 3 weken examens. De examens zijn in januari en juni. De tweede zit van eind augustus tot midden september.

Flexibel studeren


De vakken waarvoor je niet slaagt, neem je mee naar het volgende jaar en combineer je met nieuwe vakken. Zo krijg je een geïndividualiseerd studietraject. Sommige studenten nemen bewust een deeltijds programma op, bijvoorbeeld om te combineren met een job.

Academische competenties


Uit gegevens gefundeerde conclusies trekken, onderzoek opzetten, uit een probleemstelling de kern halen en helder weergeven. Nieuwe, onverwachte verbanden... Dat zijn allemaal academische competenties en een universiteit als de VUB is dé plaats om die aan te leren.

Het einde is pas het begin

Beeld je in. Je studies zijn prima verlopen en je mag je masterdiploma in ontvangst nemen. Je glimt van trots, en terecht. Want met dat diploma van jou ben je gewapend als geen ander om de arbeidsmarkt op te gaan. Maar welke richting ga je uit? Je hebt verrassend veel mogelijkheden en ook hier staat de VUB je bij.

Jobuitwegen

Er is steeds meer vraag naar meertalige werknemers, zowel bij de overheid als in de bedrijfswereld. De toenemende internationalisering van onze maatschappij zal die vraag enkel maar doen stijgen. Als vertaler kan je gaan werken in vertaalbureaus, als zelfstandige of in loondienst bij de overheid of in bedrijven. Tolken vind je vooral bij internationale instellingen, de overheid of in het bedrijfsleven. Onze afgestudeerde masters in de Journalistiek gaan aan de slag bij kranten en tijdschriften, bij productiehuizen, op internetredacties en op radio- en televisieredacties.

Careercenter


Individueel advies rond cv’s, gesprekstraining en jobmogelijkheden. Ook tijdens je studies!

check de website

Doctoreren?


VUB telt drie doctoral schools ter ondersteuning van doctorandi. Ze hebben tot doel junior-onderzoekers te stimuleren en te promoten via workshops, seminaries, master classes, …

Dr in spe

Afgestudeerd, okee. Maar nooit meer studeren, nee.

Dat je je masterdiploma behaald hebt, dat is een hele prestatie. Maar ook daarna kun je je kennis aan de VUB blijven bijspijkeren. Zo biedt de universiteit maar liefst 21 master-na-masteropleidingen aan en heel wat postgraduaten. Een aanbod dat niet alleen ruim is, maar ook bijzonder hoogwaardig. En dus een extra troef op je cv!

Meer weten over onze alumni?

Meer info

Volg de VUB

Op LinkedIn

Wist je dat je een deel van je studie in het buitenland kan doen?

Brussel is een wereldstad met een enorm potentieel voor taalliefhebbers en de thuishaven van menig multinational. Maar je kunt ook je vleugels uitslaan en via uitwisselingsprogramma’s een deel van je opleiding aan een andere Europese universiteit verder zetten. Zie je je talen al bijschaven in steden zoals Limerick, Valencia of Leipzig?

Wist je dat je naast de lesuren ook je vreemde talen kan oefenen?

In het studentenrestaurant is er een speciaal plekje voorzien voor onze Taaltafels. Hier wordt er tijdens de lunch elke dag een andere taal gesproken. Iedereen kan aanschuiven, waardoor je in gesprek kunt komen met native speakers of andere taalleerders die bijvoorbeeld onderzoek doen aan de VUB of als internationale uitwisselingsstudent in Brussel studeren.

Wist je dat je taalbuddy kan worden met een student Nederlands aan de ULB?

Dit is uiteraard enkel het geval indien je Frans als taal gekozen hebt. 

Wist je dat...

je de taal en literatuur kan leren van een derde taal vanaf je tweede jaar? 

Een vliegende start

De lessen van academiejaar 2017-2018 starten in de vierde week van september. We verwelkomen je graag op een van de onthaalmomenten voor nieuwe studenten. En op tal van andere actviteiten tijdens "Kick off the Campus". Zo maken we je vanaf dag één wegwijs op de VUB. Heb je nu al een vraag voor de VUB? Hieronder vind je alvast wat informatie om je op weg te helpen.

Leerkrediet

Alsjeblieft, je krijgt 140 studiepunten. Bij wijze van welkom bij aanvang van een initiële bacheor- of masteropleiding. Die 140 studiepunten maken je leerkrediet uit. Dat krediet gebruik je om vakken te 'kopen' uit je studietraject. Slaag je voor die vakken, dan krijg je je punten terug. Meer nog: de eerste 60 studiepunten die je terugkrijgt, worden verdubbeld! Slaag je niet voor een of meer vakken, dan ben je de studiepunten die deze vakken 'waard' zijn, kwijt. En moet je opnieuw studiepunten van je leerkrediet 'afgeven' om ervoor te kunnen herkansen. Te vermijden, zoiets, want zo slinkt je leerkrediet.

Toelatingsvoorwaarden en geïndividualiseerde studietrajecten

Met een diploma secunair onderwijs kan je starten in elke bacheloropleiding (met uitzondering van Geneeskunde). Wil je graag meer info over specifieke toelatingsvoorwaarden voor bijvoorbeeld het schakelprogramma of directe toegang tot de master, kijk dan op de VUB-website bij de opleiding van jouw voorkeur. Hier vind je een lijst met de toelatingsvoorwaarden voor de opleidingen. Heb je vragen rond toelating, vrijstellingen en vakkenpakketten, neem dan contact op met de studietrajectbegeleider van de opleiding. Het samenstellen van je individueel studietraject gebeurt altijd samen met je studietrajectbegeleider.

Studiegeld en Sociale Dienst Studenten

Je studiegeld wordt berekend op basis van het aantal studiepunten dat je opneemt, je nationaliteit, opleiding en contracttype. Studenten uit de Europese Economische Ruimte (EER) die zich voor een intiële bachelor- of masteropleiding inschrijven, betalen een standaard vast bedrag en een variabel bedrag per studiepunt. Elk jaar wordt het studiegeld opnieuw berekend. De exacte berekening vind je hier. Zit je in een financieel moeilijke situatie, dan neem je best contact op met de Sociale Dienst Studenten van de VUB. Zij bekijken per dossier hoe je geholpen kan worden.

Schrijf je in bij de VUB

Je kunt je het hele jaar online aanmelden voor jouw opleiding aan de VUB. Start nu je inschrijving! www.vub.ac.be/inschrijvingen