Wijsbegeerte en Moraalwetenschappen

Ben jij non-conformistisch, sta je sceptisch tegenover jezelf en je omgeving en doe je aan doorgedreven zelfontplooiing?Heb je een zelfstandig karakter en weet wat je wil?Ben je op zoek naar je eigen filosofisch gefundeerd wereldbeeld?Ben je geboeid door breedmaatschappelijke vraagstukken en word je enthousiast van filosofische discussies over tal van onderwerpen zoals gender en diversiteit?Of wil je nu eens eindelijk studeren waar je echt zin in hebt?

Lees verder

Studenten vertellen

Toen ik ongeveer anderhalf jaar geleden besloot Wijsbegeerte en Moraalwetenschappen - een benaming die ik gemakshalve voor vrienden en familie algauw moest afkorten naar filosofie - te studeren aan de VUB, zorgde dit onder menig familielid algauw voor collectief gefrons en haargekrab.

Dit niet per se in negatieve zin, los van het feit dat opvallend weinig mensen een idee hebben van wat de filosofie concreet inhoudt, botste ik vaak op verwondering en allerhande vragen omtrent de moeilijkheid en ja, ook het nut van deze studie. Wie tegenwoordig geen kant-en-klaar antwoord kan bieden op vragen die te maken hebben met je toekomstvisie en je studies als middel om dat te bereiken, lijkt algauw een blauwtje te lopen. Het lijkt wel alsof we haast vergeten zijn dat de klassieke filosofie de wortels vormt van bijna alle theologische én wetenschappelijke disciplines. Kunnen we het onszelf kwalijk nemen?
De historische verwevenheid tussen filosofie en onderwijs is niet meer dan een museumstuk geworden. Toch lijkt het meer dan ooit relevant en zelfs noodzakelijk om jongeren al vanaf jonge leeftijd te laten kennismaken met allerhande vraagstukken over wat van belang is in het leven of van belang kan zijn. Dit kan in de vorm van ethische opgaven, en doormiddel van dialogeren.

Een vak onder de noemer van filosofie kan leerlingen een breed spectrum aan inzichten bieden op het vlak van levensbeschouwingen, politieke overtuigingen en aloude, morele kwesties. In tijden zoals deze waarin de groeiende multicultiraliteit onstopbaar is, lijkt het van vitaal belang dat men op jonge leeftijd al op een doortastende manier in aanraking komt met zoveel mogelijk levensvisies en relevante, maatschappelijke vraagstukken. Hierbij staat het samen naar oplossingen zoeken centraal. Al is het aanbod vandaag, om het bescheiden uit te drukken, pover. Hier en daar kan men in het ASO - al dan niet verplicht - , een uurtje meepikken. Alsof kritische, morele vorming bijzaak is geworden.

De overheid seculariseert al jarenlang beetje bij beetje de katholieke inhoud van de godsdienstles, waar wacht men nog op? Ook de mogelijkheid tot keuze voor zedenleer breekt geen potten. Maar al te vaak hangt het van de motivatie van de leerkrachten af wat ze ermee aanvangen. Er is nood aan een frisse toekomstvisie wat betreft de maatschappelijke bewustwording van de schoolgaande jeugd. En dit niet enkel in het secundair onderwijs. Filosofie is geen afstandelijke intellectuele techniek, kinderen leren hun eigen gedachten ontwikkelen op een niet kunstmatige manier, aldus Willy Poppelmonde van het Vlaams Unesco Netwerk voor Filosofieonderwijs en Democratie.

De morele en idealistische barrières zijn in het licht van de hedendaagse maatschappelijke en politieke verschuivingen vaak hoger dan ooit, net als de nood aan een onderwijssysteem dat hier op inspeelt. Hierdoor rijst sinds lange tijd bij een steeds groter aantal studenten en onderwijzers de prangende vraag: mag de filosofie nu eindelijk van onder het stof?

De Vrije Universiteit Brussel is een kritische universiteit, waar je naartoe kunt om een kritisch mens te zijn en te worden. Ook 'mens worden' is daar een belangrijk aspect in, niet enkel kritisch. Wijsbegeerte aan de Vrije Universiteit Brussel is voor mij anders vanwege de kritische zin. Als filosoof vraag je altijd ‘waarom?’ en dan bekijk je die vraag zonder je te beroepen op bepaalde autoriteiten.

Mijn favoriete plek op de campus is de cafetaria, want de mensen daar zijn altijd vriendelijk en het eten is ook goed. Ik eet er bijna elke dag want je hebt er veel keuze en voor dat geld kun je niet zelf koken én de afwas doen!

“Oppassen voor het valse comfort van de mainstream”

Beroep

Algemeen hoofdredacteur van de betaalkranten van Concentra Media (Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg) en business unit manager Kranten (redactie, marketing, retail). In 2000 stond ik als hoofdredacteur voor de Nederlandstalige en Franstalige editie mee aan de wieg van de gratis krant Metro, tot ik in 2004 naar Antwerpen werd gehaald.

Eerste job na het behalen van mijn diploma’s

Na mijn burgerdienst aan de Universiteit Hasselt, heb ik verschillende free lance jobs tegelijk gecombineerd, als kunstcriticus voor Nederlandse bladen, als Vlaams correspondent voor Nederlandse kranten, als medewerker bij Febiac, als all rounder op de krantenredactie …

Meest opmerkelijke studententijdmoment

De gesprekken en correspondentie over hedendaagse beeldende kunst, muziek en literatuur met Annie Reniers, Jean-Paul Van Bendegem, Michel Bartosik en Hubert Dethier.

Beste karaktereigenschap gescherpt aan de Vrije Universiteit Brussel

Onafhankelijk denken en handelen, oppassen voor het valse comfort van de mainstream. Mijn vrouw heeft filosofie gestudeerd aan de ULB. We hebben elkaar toevallig ontmoet, terwijl we allebei professioneel met totaal andere dingen bezig waren dan met filosofie. Wellicht heeft onze vorming er toch voor gezorgd dat we samenkwamen.

Redelijk eigenzinnigheidsfactor

Ik kan snel situaties, mensen en opportuniteiten doorzien en dan wil ik ook ongeduldig de actie die daarbij hoort.

Meest memorabele professionele gebeurtenis

In 1999-2000 was de voorbereiding van de lancering van de gratis nationale krant Metro een zeer intensief moment. Samen met jonge, getalenteerde mensen een nieuw merk lanceren, geeft ontzettend veel voldoening. In een mum van tijd werd Metro in Brussel de meest gelezen Nederlandstalige en Franstalige krant. Inmiddels heeft Metro zo’n marktpositie verworven dat het nog altijd een uniek mediamodel is in België.

Minst memorabele professionele gebeurtenis

Ik heb een selectief geheugen en kan perfect vergeten wat de moeite van de herinnering niet waard is. Mijn omgeving is daarover vaak verbaasd maar het is echt zo. Vraag me niet waar ik ooit slecht gegeten heb, in een slecht hotel ben terechtgekomen, verkeerde beslissingen heb genomen ... ik weet het niet. Ik leer er wel onmiddellijk uit bij, maar meteen daarna gaat de gebeurtenis neurologisch in de trash-mand.

Mooiste persoonlijk moment

Ik ga er nooit van uit dat die al achter mij liggen. Gelukservaringen zijn ook moeilijk vergelijkbaar.

Favoriete vrije tijdverdrijf

Eh... werken. De voornaamste conclusie van mijn doctoraat was dat, als je zo veel mogelijk geluk en vrijheid beoogt, werktijd en vrije tijd niet van elkaar mogen verschillen.

De droom die ik nog wil nastreven

Ik heb geleerd dat je best niet leeft van dromen en ambities. De droom van het onsterfelijke leven komt toch voor niemand uit.

Studeren in Brussel is

Opgezogen worden door de multiculturele stad, wat heel erg verruimend werkt. Ik was er als de dood voor om mij te moeten conformeren aan een microkosmos van studenten. Om zeker niet opgeslokt te worden door het campusleven, werkte ik tijdens mijn studies deeltijds in de gehandicaptenzorg in Brussel.

(Interview 13 oktober 2008)

Van studente moraalwetenschappen tot ICT Woman of The Year.

Ze is altijd een buitenbeentje geweest, zegt ze zelf. Het is geen overtrokken statement. Als jonge vrouw uit Hasselt besloot Martine Tempels aan de VUB te gaan studeren. Indertijd – we spreken van het jaar 1979 – helemaal geen vanzelfsprekende keuze. Ondertussen staat de durfal van toen aan het hoofd van de business-afdeling van Telenet en mag ze zich ICT Woman of The Year 2012 noemen. Een opmerkelijk parcours, zeker in de mannenwereld die ICT nog steeds is. ‘Zie je wel,’ zegt ze, ‘Ik ben nog steeds een buitenbeentje.’ Een gesprek met een vrouw die haar mannetje staat.

Was het een bewuste keuze om aan de VUB te gaan studeren?

Ja en nee. Ik wou vooral weg uit Hasselt. Mijn horizon verbreden. Maar ik wou ook niet gaan studeren in een stad waar het vol studenten liep. En zo kwam ik al snel uit op Brussel en de VUB. In die volgorde, moet ik bekennen. Want wat de VUB precies was en waar de universiteit voor stond, daar had ik geen idee van. Het was wel de enige Vlaamse universiteit die in een échte stad lag, niet één die enkel een uitvergroting was van wat ik al kende. Niet dat ik iets tegen Hasselt heb, verre van. Ik voel me nog steeds meer Limburgse dan Brusselse, hoewel ik nu toch al meer dan een kwarteeuw in de hoofdstad woon. Maar toen wou ik vooral uit mijn vertrouwde kader treden. De stap naar Brussel en de VUB was voor mij een stap naar de vrijheid.

En dus schreef je je in voor de opleiding moraalwetenschappen…

Wel ja. Een gevolg van mijn zin voor avontuur. In moraalwetenschappen kreeg je vakken als inleiding tot de psychologie en statistiek. Dat was iets nieuws voor mij, ik vond dat heel spannend. Achteraf bleek dat mijn talenten niet in die richting lagen. Dat is trouwens iets waar ik nu de nadruk op leg in mijn hoedanigheid als ICT-vrouw van het jaar: dat je de jongeren die daar aanleg voor hebben moet inspireren te kiezen voor een technologische richting, en zeker voor IT. Ik ben altijd goed geweest in wetenschappen en wiskunde. Mijn brein werkt binair, ik denk in termen van ja-nee. Maar hoewel ik duidelijk aanleg had voor wetenschappen, werd ik daar op de middelbare school helemaal niet in aangemoedigd. Je moet de jongeren stimuleren in hun passie, zeker in wetenschappelijke of technologische richtingen. Het is iets waar ik in mijn voordrachten altijd sterk op hamer. Daarop, en op twee andere thema’s: jonge vrouwen en carrière, en de balans tussen werk en leven.

Maar ondertussen maakte je je opleiding wel af.

Inderdaad. En het was nu ook niet zo, dat ik het allemaal verloren tijd vond. Integendeel, sommige profs – waaronder de legendarische Leopold Flam – waren heel authentieke figuren. En ik put in mijn professionele relaties vaak nog uit de brede achtergrond die ik me toen eigen heb gemaakt. Ook dat maakt me een buitenbeentje in het IT-wereldje: mijn opleiding. Maar in 1983 stond ik wel met een diploma in handen waar op de penibele arbeidsmarkt van toen niets mee aan te vangen viel. Ik ben dan maar een jaar lang vertrokken. Eerst naar Australië en vandaar naar Indonesië. En daar daagde het plots. De mensen bezaten er weinig of niets, dus daar lag het geluk niet. Toen dacht ik, je moet niet eerst een volledig beeld hebben van wat je wilt doen voor je je in beweging zet. Belangrijk is dat je iéts doet. Dus meteen nadat ik terugkwam, heb ik de rekruteringsadvertenties uitgepluisd. Uiteindelijk kwam ik terecht bij een linnenverhuurbedrijf, waar ik deur-aan-deur verkoop moest doen. Een keiharde job, maar het leerde me wel dat ik kon omgaan met klanten en resultaten bereiken. Nu, het bedrijf en het werk interesseerden me niet. Wat ik wou doen, was iets waarbij ik op investeringsprojecten kon werken en langetermijnrelaties opbouwen. Maar daarvoor had ik niet het juiste diploma. Dus zegde ik mijn job op en schreef ik me opnieuw aan de VUB in, nu voor een bijzondere licentie bedrijfskunde.

Een goede beslissing, die bijzondere licentie.

Zeker en vast. Om te beginnen, vond ik de opleiding een fluitje van een cent. Het kwam tegemoet aan mijn binaire ingesteldheid: iets is juist of verkeerd. Na de opleiding ben ik dan tijdens een werkbeurs – dat heette toen campusrekrutering – geselecteerd om bij een informaticabedrijf te gaan werken. Nu gaven ze daar de nieuwkomers een jaar lang opleiding, en na die opleiding kwam ik terecht bij de sales, waar ik dan heel succesvol bleek te zijn.

Zou je als jonge vrouw ook nu nog voor de VUB kiezen?

Jazeker. De VUB blijft toch iets aparts in het universitaire landschap van Vlaanderen. Je komt er terecht op een schitterende campus. En daaromheen ligt die grote, kosmopolitische stad. Dat geeft een heel apart gevoel, iets dat je in ons landje aan geen andere universiteit ervaart. Nu heb ik het wel altijd jammer gevonden dat de VUB zo weinig initiatieven onderneemt naar de ondernemingswereld. Ik heb althans in mijn hele carrière, die toch succesvol is, nooit iets ontvangen vanuit de VUB. Ik vraag me ook af wat nu precies de positionering is van de VUB naar bedrijven toe. Nu ja, ook dat maakt de VUB op een bepaalde manier speciaal natuurlijk. Plus, er beweegt blijkbaar toch heel wat, de laatste tijd. Initiatieven zoals VUB Fellows en Stewardship of Finance vind ik een heel goed idee. Ze tonen aan dat de VUB toch meer aansluiting zoekt bij de ondernemers. Dat maakt me heel blij, want het is en blijft toch ‘mijn’ universiteit. Hoe hoger ik er mee kan oplopen, hoe liever ik het heb.

Overtuigd om te komen studeren aan de VUB?

Start je inschrijving nu!

Internationale kansen

 

Binnen deze opleiding kan je op uitwisseling naar:

België
Duitsland
Nederland
Spanje

Voor een actueel en gedetailleerd overzicht van alle EU en non-EU bestemmingen binnen de exchange programma’s, contacteer exchange.outgoing@vub.ac.be

Na je opleiding

Phd

Masterdiploma op zak, maar niet meteen zin om de academische wereld te verlaten? Als doctoraatsstudent voer je minstens 4 jaar lang voltijds onderzoek uit aan de universiteit. Benodigd: een promotor, een onderzoeksonderwerp en voldoende financiering. Drie keer check? Waag je kans en doctoreer.

Binnen de Wijbegeerte en Moraalwetenschappen kunnen afgestudeerde masters met zeer goede tot uitstekende studieresultaten in aanmerking komen voor een doctoraatsbeurs bij het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek, de Onderzoeksraad van de Vrije Universiteit Brussel of bij een andere externe overheidsdienst.

Eerste stap op de arbeidsmarkt

Kritische denkers gezocht in bedrijfswereld, culturele sector en in media

De bedrijfswereld zoekt naar mensen die kritisch zijn, een algemeen overzicht nastreven en structuren kunnen ontwikkelen. Als afgestudeerde kan je er wellicht terecht, maar evenzeer in culturele organisaties of in de media.

Voor de klas?

Gezien de finaliteit van de opleiding met betrekking tot de moraalwetenschappen wordt een aantal afgestudeerden leraar Moraal of Filosofie in het secundair onderwijs of aan een hogeschool.

Hulpverlening?

De studenten die de stage morele begeleiding en het aanvullende opleidingsonderdeel praktische humanistiek hebben gevolgd, komen in aanmerking om te werken als moreel consulent in hulpverlenende organisaties in het algemeen of in een van de Centra Morele Dienstverlening in het bijzonder.

De jobuitwegen voor Bachelors en Masters in de Wijsbegeerte zijn dus zeer uiteenlopend.

Je wil het professioneel helemaal maken? De VUB staat je enthousiast bij, met onder andere workshops en networkevents, permanente vormingen en startersseminaries, een eigen Career Center, hulp en tips bij sollicitaties, enzovoort. Kortom, alles voor een carrière als hoogvlieger.

Blijven studeren

Studeren is niet langer beperkt tot één fase in het leven. De VUB heeft daarom een groot aanbod van opleidingen die je kan combineren met een baan. Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in je vakgebied en je toekomst gaaf houden? Kies voor de combinatie ‘Werken en studeren’ aan de VUB.

Infopunt Studenten

+32-2-6292010
info@vub.ac.be

StudieBegeleidingsCentrum (SBC)

+32-2-6292306
begeleiding@vub.ac.be

StudentenAdministratieCentrum (SAC)

sac@vub.ac.be

Faculteitssecretariaat Letteren en Wijsbegeerte

+32-2-6293905
faclw@vub.ac.be