20 jaar Topsport en studie aan Vrije Universiteit Brussel

Sebbe Godefroid, Ann Simons en Kathleen Smet zijn slechts enkele voorbeelden van topsporters met een universitair diploma op zak. Dit werd mogelijk gemaakt door het begeleidingsprogramma Topsport en Studie van de Vrije Universiteit Brussel. Topsport en Studie viert dit jaar haar 20-jarig bestaan. Omdat dit niet onopgemerkt voorbij mag gaan, is er op 18 april 2008 een grote viering gepland.

In oktober 1987 startte de Vrije Universiteit Brussel op initiatief van prof. Paul De Knop met Topsport en Studie als concreet antwoord op het verzoek van toenmalig topzwemmer Koen Vandendurpel om zijn sport te kunnen combineren met universitaire studies in Vlaanderen. Het begeleidingsprogramma maakt het mogelijk dat topsportstudenten op een flexibele wijze kunnen studeren. Tijdens hun studies kunnen de topsporters ook beroep doen op sport- en logistieke faciliteiten.

Topsport en Studie heeft ondertussen meer dan 600 studerende atleten uit 54 verschillende sporttakken doorheen hun combinatie begeleid. Het gemiddeld slagingspercentage is 70%. Dit ligt ruim 10% hoger dan het gemiddelde van de totale studentenpopulatie. Voorts hebben de studenten mooie sportresultaten behaald, waaronder de Olympische prestaties van Sebbe Godefroid (zilver in zeilen in 1996 – diploma Lichamelijke opvoeding), Ann Simons (brons in judo in 2000 – diploma Toegepaste Economische Wetenschappen) en Kathleen Smet (vierde in triatlon in 2004 – diploma Lichamelijke Opvoeding en Kinesitherapie). Momenteel hebben Jérôme Truyens (Toegepaste Economische Wetenschappen) en Dirk Van Tichelt (Lichamelijke Opvoeding) zich gekwalificeerd voor de komende Olympische spelen in Beijing.

De voorbije twintig jaar heeft Topsport en Studie een plaats verworven binnen de Vlaamse en internationale topsportwereld. Er werden samenwerkingsakkoorden afgesloten met 13 topsportfederaties. Via deze samenwerking verloopt de overgang van secundair naar hoger onderwijs vlotter voor de topsportstudenten. Topsport en Studie lag aan de basis van het Topsportstudentenproject Hoger Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap en van de studiebegeleiding binnen het project “Carrièrebegeleiding” van Topsport Vlaanderen. Tenslotte fungeerde Topsport en Studie ook als voorbeeld voor de ontwikkeling van gelijkaardige projecten in het buitenland.

Topsport en Studie zal de komende jaren een voortrekkersrol blijven spelen in het optimaliseren van de combinatie hoger onderwijs en topsport. Zij zal dit doen via een intensieve samenwerking met de Erasmus Hogeschool Brussel binnen de Universitaire
Associatie Brussel en met topsportfederaties. Daarnaast zal binnen de faculteit Lichamelijk Opvoeding en Kinesitherapie ook een specifieke opleiding voor topsportstudenten en topsportcoaches ontwikkeld worden. Binnen dit studietraject zal zoveel als mogelijk geïndividualiseerd worden (via onder andere zelfstudie, afstandsonderwijs en inhaallessen).

Daarnaast zal bijna 1/3 van de opleidingsonderdelen enkel toegankelijk zijn voor topsporters van het hoogste niveau en professionele coaches verbonden aan topsportfederaties. Het studietraject zal voorts inhoudelijk aansluiten bij de topsportbeoefening van de topsporters en de topcoaches zelf via “topsportspecifieke carrièreplanning’. Dit houdt in dat de topsporter of de topcoach een analyse zal verrichten van de eigen topsportbeoefening, de begeleiding en de omgeving waarin hij of zij topsport beoefent of topsporters begeleidt.

Ter gelegenheid van de viering zal prof. Paul De Knop de leiding van Topsport en Studie overdragen aan prof. Paul Wylleman. Verschillende huidige en voormalige topsportstudenten zullen op de viering aanwezig zijn.

Programma 18 april

• 19u00-19u30: Ontvangst in auditorium Brouwer (medische campus in Jette)
  • 19u30-21u00:
    • Dhr. Ivo Van Aken, Topsportmanager
    • Prof. Paul De Knop, Topsport en Studie
    • Prof. Ilse Smolders en andere voormalige en huidige topsportstudenten
    • Afsluiting prof. Paul Wylleman
    • Groepsfoto
  • 21u00: Receptie in Healthcity Jette

Aanwezigheid bevestigen voor 15 april via:
E-mail: topsport.studie@vub.ac.be
Tel.:02/629 27 12